EUROLYGA 2023

Geriausios pasaulio krepšininkės susirinko Kanarų salose

Geriausių pasaulio krepšininkių susibūrimo vieta šiais metais yra Kanarų salos. Dviejuose šio Ispanijai priklausančio salyno miestuose Lagūnos San Kristobalyje ir Tenerifės Santa Kruze šeštadienį prasidės 18-asis pasaulio moterų krepšinio čempionatas.

 Latvijos moterų krepšinio rinktinė dalyvaus pasaulio čempionate Ispanijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Latvijos moterų krepšinio rinktinė dalyvaus pasaulio čempionate Ispanijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 5:13 PM

Turnyras 

Pasaulio čempionate dalyvaus 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes.

A grupėje žais Prancūzija, Graikija, Kanada ir Korėja, B grupėje – Turkija, Australija, Argentina ir Nigerija, C grupėje – Ispanija, Belgija, Japonija ir Puerto Rikas, D grupėje – JAV, Latvija, Kinija ir Senegalas.

Grupių nugalėtojos iškart pateks į ketvirtfinalį, o komandos, kurios grupėse užims antrąją ir trečiąją vietą dar turės žaisti aštuntfinalyje. Silpniausios grupių komandos jau po pirmojo etapo keliaus namo.

Atkrintamosios varžybos (aštuntfinalis) prasidės rugsėjo 26 d., o finalo rungtynės bus žaidžiamos rugsėjo 30 d.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė iš kovos dėl kelialapio į pasaulio čempionatą pasitraukė labai anksti. Lietuvės patyrė nesėkmę 2017 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre (mūsiškes atrankos grupėje aplenkė Slovėnijos ir Latvijos krepšininkės) ir dar 2016 metų pradžioje prarado viltis nuvykti į Kanarų salas.

Lietuvos rinktinė yra žaidusi trijuose pasaulio čempionatuose. 1998 ir 2006 metais Lietuvos krepšininkės užėmė 6-ąją vietą, 2002 metais – 11-ąją.

Naujokės 

Praėjusių metų Europos čempionate kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovojo šešios komandos: Ispanija (tapo žemyno čempione), Prancūzija (sidabro medaliai), Belgija (bronzos medaliai), Graikija, Turkija ir Latvija.

Belgijos ir Latvijos rinktinės į pasaulio čempionatą pateko pirmąjį kartą. Turnyre žais dar viena debiutantė – Puerto Riko komanda, praėjusių metų Amerikos čempionate iškovojusi bronzos medalius ir už borto palikusi tituluotą Brazilijos rinktinę.

Beje, Amerikos čempione pernai tapo Kanada (JAV krepšininkės žemyno pirmenybėse nedalyvavo), Azijos – Japonija (Azijos čempionate dalyvavo ir Okeanijos komandos), Afrikos – Nigerija.

Praeitis 

Pasaulio čempionės vardą gins JAV rinktinė. Prieš ketverius metus Stambule vykusio turnyro finale amerikietės nugalėjo ispanes 77:64. Bronzos medalius 2014 metais laimėjo Australijos komanda.

JAV apskritai yra beveik nesustabdoma pasaulio moterų krepšinio jėga. Per praėjusius 17 čempionatų amerikietės aukso medalius laimėjo devynis kartus.

Įdomu, kad JAV rinktinei dar niekada nepavyko triumfuoti trijuose čempionatuose iš eilės. Amerikietės buvo stipriausios 1953 ir 1957 metais, 1979 metais, 1986 ir 1990 metais, 1998 ir 2002 metais, 2010 ir 2014 metais.

1959, 1964, 1967, 1971 ir 1975 metais penkiskart paeiliui pasaulio čempione tapo SSRS rinktinė. SSRS komanda dar sykį ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio lipo 1983 metais, o paskui tarps JAV rinktinės pergalių įsiterpė pasaulio čempionėmis tapusios brazilės (1994 m.) ir australės (2006 m.).

1986 metų pasaulio čempionato rungtynės vyko ir Lietuvoje. Tuomet Vilniaus sporto rūmuose pirmajame etape varžėsi šešios B grupės komandos (JAV, Čekoslovakija, Kinija, Vengrija, Australija ir Taivanas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.