EUROLYGA 2023

Prie „Žalgirio“ tvirtovės – alkanų vilkų būriai: ko kiti gali pavydėti Šarui ir kaip Lietuva ruošėsi sezonui

Šeštadienį Kauno „Žalgirio“ ir Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ rungtynėmis bus atidarytas 26-asis Lietuvos krepšinio lygos sezonas. Prie jo starto linijos išsirikiavo dešimt komandų – tos pačios, kurios žaidė praėjusius tris sezonus.

 LKL čempionato dalyviai.<br> lrytas.lt koliažas.
 LKL čempionato dalyviai.<br> lrytas.lt koliažas.
 Martynas Gecevičius (Prienų „SkyCop“).<br> LKL.lt nuotr.
 Martynas Gecevičius (Prienų „SkyCop“).<br> LKL.lt nuotr.
 Šarūnas Beniušis („Šiauliai“).<br> LKL.lt nuotr.
 Šarūnas Beniušis („Šiauliai“).<br> LKL.lt nuotr.
 Michaelas Morrisonas (Panevėžio „Lietkabelis“).<br> LKL.lt nuotr.
 Michaelas Morrisonas (Panevėžio „Lietkabelis“).<br> LKL.lt nuotr.
 Arūnas Mikalauskas (Klaipėdos „Neptūnas“).<br> LKL.lt nuotr.
 Arūnas Mikalauskas (Klaipėdos „Neptūnas“).<br> LKL.lt nuotr.
 Kėdainių „Nevėžis“.<br> kknevezis.lt nuotr.
 Kėdainių „Nevėžis“.<br> kknevezis.lt nuotr.
 Vilniaus „Rytas“.<br> rytasvilnius.lt nuotr.
 Vilniaus „Rytas“.<br> rytasvilnius.lt nuotr.
 Utenos „Juventus“.<br> LKL.t nuotr.
 Utenos „Juventus“.<br> LKL.t nuotr.
 Pasvalio „Pieno žvaigždės“.<br> klubo nuotr.
 Pasvalio „Pieno žvaigždės“.<br> klubo nuotr.
 Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“).<br> LKL.lt nuotr.
 Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“).<br> LKL.lt nuotr.
 Alytaus „Dzūkija“.<br> BC Dzūkija nuotr.
 Alytaus „Dzūkija“.<br> BC Dzūkija nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

„Lietuvos rytas“

Sep 22, 2018, 10:56 AM

Kauno „Žalgiris“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (32 ir 4), ketvirtfinalyje nugalėjo „Nevėžį“, pusfinalyje – „Lietkabelį“, finale – „Lietuvos rytą“.

Optimalus penketas: N.Woltersas (JAV; Šalono „Elan“, Prancūzija), M.Grigonis (Berlyno ALBA, Vokietija), E.Ulanovas, P.Jankūnas, B.Daviesas (JAV). Treneris Š.Jasikevičius.

Svaigulys, apėmęs pavasarį „Žalgiriui“ patekus į Eurolygos finalo ketvertą, iki rudens išsisklaidė, o vasarą Kauno klubo vadovams netrūko darbo ieškant pamainos keliems į kitas šalis iškeliavusiems gynėjams. Be abejo, didžiausias „Žalgirio“ praradimas buvo į Eurolygos geriausių žaidėjų antrąjį penketą išrinktas Kevinas Pangosas, tačiau Vasilije Micičiaus ir Axelio Toupane‘o išvykimas galvos skausmo irgi pridėjo.

Nors Kauno klubas pasirašė sutartis su Mariumi Grigoniu bei dviem amerikiečiais Nate‘u Woltersu ir Thomasu Walkupu, antroji linija vis dar atrodo gerokai prasčiau negu prieš metus. Todėl nenuostabu, jog „Žalgirio“ vadovybė žada įsigyti dar vieną naujoką.

Tuo tarpu priekinės linijos „Žalgiriui“ gali pavydėti ne vien Lietuvos komandos, bet ir daugelis Eurolygos ekipų. Maža to, kad Kaune liko Paulius Jankūnas, Brandonas Daviesas ir Aaronas White‘as, prie jų prisidėjo rezultatyviausias praėjusio LKL čempionato krepšininkas Laurynas Birutis.

Vilniaus „Rytas“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (30 ir 6), ketvirtfinalyje nugalėjo „Juventus“, pusfinalyje – „Neptūną“, finale pralaimėjo „Žalgiriui“.

Optimalus penketas: Ch.Krameris, D.J.Seeley (JAV; Las Palmaso „Herbalife“, Ispanija), D.Suttonas (JAV; Trento „Dolomiti Energia“, Italija), E.Bendžius (Santjago „Obradoiro“, Ispanija), M.Echodas. Treneris D.Adomaitis (praėjusį sezoną klubuose nedirbo).

Sostinės klubas naują sezoną pradeda nukirpęs pirmąjį senojo pavadinimo žodį, pristatęs naują logotipą, pakeitęs vyriausiąjį trenerį ir daugiau nei perpus atnaujinęs sudėtį.

„Ryto“ vairą iš Rimo Kurtinaičio perėmęs Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis pirmiausiai sužinojo, kad komandoje nebus trijų rezultatyviausių praėjusio sezono krepšininkų Roko Giedraičio, Traviso Petersono ir Louko Maurokefalidžio, nepanorusių likti Vilniuje. Jš vietas užims treneriui puikiai pažįstami Lietuvos rinktinės žaidėjai Eimantas Bendžius ir Evaldas Kairys bei trys nauji amerikiečiai.

Du naujokai D.J.Seeley ir Dominique‘as Suttonas – labai rimtas pastiprinimas. Jiedu praėjusį sezoną žaidė stipriuose klubuose, kurie kovojo dėl aukščiausių vietų stipriose Ispanijos ir Italijos lygose. Tuo tarpu tik šiais metais JAV universitetą baigusio ir pirmą kartą į Europą atvykusio Matto Farrello galimybės kol kas yra didelė mįslė.

Vilniaus klubas suformavo gerą antrąją liniją, kurioje nuo praėjusio sezono taip pat liko Chrisas Krameris, Mindaugas Girdžiūnas ir Arnas Butkevičius, bet aukštaūgių grandies galimybės šiuo metu kelia didelių abejonių.

Klaipėdos „Neptūnas“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (25 ir 11), ketvirtfinalyje nugalėjo „Pieno Žvaigždes“, pusfinalyje pralaimėjo „Lietuvos rytui“, mače dėl 3 vietos nugalėjo „Lietkabelį“.

Optimalus penketas: L.Williamsas (JAV; „Lietkabelis“), T.Delininkaitis, K.Weaveris (JAV; Jėnos „Science City“, Vokietija), G.Masiulis („Žalgiris“), J.Grantas (JAV; Ravenos „Orasi“, Italijos antroji lyga). Treneris K.Maksvytis.

Klaipėdos sirgaliai savo komandai sezono išvakarėse, ko gero, labiausiai norėtų palinkėti finansinio stabilumo. „Neptūnas“, kaip ir pernai, subūrė Lietuvos mastais solidžią sudėtį, o jei žaidėjai čempionato viduryje vėl išsilakstytų, tai būtų nemenkas nuostolis visam turnyrui.

Stipriausi „Neptūno“ vadybos žingsniai tarpsezoniu buvo sutartys su vienas kitą papildančiais gynėjais Lorenzo Williamsu ir Pauliumi Dambrausku bei vienas kitą papildančiais aukštaūgiais Jerai Grantu ir Gyčiu Masiuliu. Abiejų amerikiečių galimybės mūsų šalyje jau puikiai žinomos, o abu lietuviai pasižymi savybėmis, dėl kurių gali atsidurti tarp labiausiai progresuojančių LKL krepšininkų.

Dar vienas naujokas Kyle‘as Weaveris – paslaptingesnis pirkinys, tačiau jis į Lietuvą atsivežė NBA varžybų patirtį ir turėtų padėti Klaipėdos aistruoliams greičiau pamiršti didžiausius tarpsezonio praradimus. O neabejotinai didžiausi praradimai buvo į kitas šalis išvykę du Lietuvos rinktinės žaidėjai Renaldas Seibutis ir Edgaras Želionis.

Nors „Neptūne“ pasikeitė pusė žaidėjų, naujokus pridėjus prie senbuvių klaipėdiečių Tomo Delininkaičio ir Simo Galdiko, gaunasi neblogas derinys, su kuriuo treneris Kazys Maksvytis bandys bent pakartoti praėjusio sezono rezultatą ir dar sykį iškovoti medalius.

Panevėžio „Lietkabelis“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (20 ir 16), ketvirtfinalyje nugalėjo „Šiaulius“, pusfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“, mače dėl 3 vietos – „Neptūnui“.

Optimalus penketas: J.Wilsonas (JAV; „Nanterre“, Prancūzija), P.Valinskas („Žalgiris“), S.Jasaitis, D.Tarolis, M.Kupšas („Juventus“). Treneris G.Kadžiulis (praėjusį sezoną buvo trenerio padėjėjas).

Panevėžio komandos amžiaus vidurkis per vasarą drastiškai krito. Į kitus klubus išvykus broliams Darjušui ir Kšištofui Lavrinovičiui, panevėžiečiui Gintarui Leonavičiui bei Lorenzo Williamsui, „Lietkabelyje“ liko tik vienas vyresnės kartos senbuvis Simas Jasaitis. Tiesa, komandai šiek tiek patirties grąžino į ją pakviestas Suomijos rinktinės gynėjas Jamaras Wilsonas, tačiau „Lietkabelio“ pajaunėjimas pastebimas plika akimi.

Prieš naują sezoną pajaunėjo ir trenerių štabas. Vyriausio stratego pareigos buvo grąžintos Gintarui Kadžiuliui, kurie prieš keturis sezonus jau dirigavo gimtojo miesto krepšininkams, bet paskui buvo pastumtas į padėjėjo kėdę.

Šį sezoną reikalavimai G.Kadžiuliui bus nemaži. „Lietkabelis“ subūrė konkurencingą komandą, turinčią du kone lygiaverčius penketus ir nemažai žaidėjų, ragavusių aukščiausio lygio krepšinio. „Žalgirio“ paskolintas Paulius Valinskas dar praėjusį sezoną mindė Eurolygos parketus, o prieš keletą metų debiutuoti Eurolygoje spėjo dar keli panevėžiečių naujokai: Vytenis Lipkevičius, Mindaugas Kupšas ir Franas Pilepičius.

„Šiauliai“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 5 vietą (16 ir 20), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Lietkabeliui“.

Optimalus penketas: Ch.Terrellas (JAV; Floridos Įlankos kranto universitetas), D.Kapelanas (Kanada; „Melilla“, Ispanijos antroji lyga), I.Vaitkus, A.Urbutis, A.Udras (Marijampolės „Sūduva“). Treneris A.Sireika.

Palyginti su kai kuriais kitais klubais, „Šiauliuose“ per vasarą pasikeitė nedaug žaidėjų, bet treneriui Antanui Sireikai reikia kamšyti neužkamšomas spragas. Jos atsivėrė į „Žalgirį“ išvykus praėjusį sezoną šiauliečių pergales užtikrinusiems Laurynui Biručiui ir Donatui Sabeckiui bei į Italiją iškeliavus praėjusio LKL čempionato rezultatyvumo rekordą pasiekusiam Nickui Zeisloftui.

„Šiauliai“ neturi galimybių įsigyti garsių krepšininkų, todėl klubo taikiklyje – žaidėjai, dar tik bandantys įsitvirtinti profesionalų krepšinyje. Dauguma naujokų į Šiaulius atvyko arba tiesiai iš NCAA (Christainas Terrellas ir Ronaldas Delphas), arba iš NKL komandų. Tiesa, antrojoje Lietuvos krepšinio pakopoje Antanas Udras, Karolis Lukošiūnas ir Rokas Stankevičius savo vertę jau įrodė (šie trys krepšininkai praėjusį sezoną pateko į rezultatyviausių NKL žaidėjų dešimtuką), bet LKL yra visai kitas lygis.

Šiems žaidėjams dar reikia daug ko išmokti, o jiems pavyzdžiu galbūt taps vienintelis patyręs „Šiaulių“ naujokas 31-erių Diego Kaplanas. Žinoma, D.Sabeckio pakilimo istoriją stebėję šiauliečiai tikisi, kad A.Sireikos rankose suspindės dar vienas perliukas. Ko gero, daugiausiai galimybių tą padaryti turi Kristupas Žemaitis ir praėjusį sezoną dėl traumų mažai žaidęs Ignas Vaitkus.

Pasvalio „Pieno Žvaigždės“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 6 vietą (14 ir 22), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Neptūnui“.

Optimalus penketas: L.Jeteris (JAV; Burgo „Jeunesse Laique“, Prancūzija), E.McClellanas (JAV; Zakatekaso „Mineros“, Meksika), J.Wattsas (JAV; Slupsko „Czarni“, Lenkija), V.Šulskis („Neptūnas“), E.Omogbo (Nigerija; Pėzaro „Victoria Libertas“, Italija). Treneris G.Petrauskas.

„Pieno Žvaigždės“ naujam sezonui rengėsi pasislėpusios nuo pašalinių akių – draugiškas rungtynes žaidė tik Kinijoje. Būsimiems varžovams nebuvo leista bent žvilgtelėti į Pasvalio klubo naujokus, o tarp jų yra ne vienas įdomus krepšininkas, galintis LKL arenose sukelti nemažą šurmulį.

Čempionato pradžioje sirgalių žvilgsniai pirmiausiai turėtų krypti į 23-ejų aukštaūgį Emmanuelį Omogbo, kurio vidurkis Italijos lygoje praėjusį sezoną buvo didesnis nei 10 taškų, bei patyrusį įžaidėją Lance‘ą Jeterį, kuris anksčiau Nyderlandų lygoje tris sezonus rinkdavo daugiau nei 15 taškų, o į Lietuvą atvyko iš Prancūzijos lygos. Aukšto lygio nacionaliniuose turnyruose žaidusiems legionieriams neturėtų kilti sunkumų pritampant LKL čempionate.

Dirbti Pasvalyje likęs treneris G.Petrauskas neįspaudžia savo krepšininkų į pernelyg griežtus rėmus, todėl legionieriai galės atskleisti individualius įgūdžius. Kita vertus, sustyguoti komandą, kurioje liko vos du senbuviai (Tomas Lekūnas ir Tomas Galeckas) nėra paprasta užduotis.

Utenos „Juventus“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 7 vietą (13 ir 23), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Lietuvos rytui“.

Optimalus penketas: D.Bičkauskis, A.Hamiltonas (JAV; „Windy City Bulls“, G lyga), A.Šikšnius, A.Zacharovas (Rusija; „Nevėžis“), V.Čepukaitis („Lietkabelis“). Treneris Ž.Urbonas.

„Juventus“ sudėtis per vasarą pasikeitė daugiau nei perpus, bet vieną savo tradiciją uteniškiai sulaužė – nepakeitė trenerio. 2017 metų spalį prie komandos vairo „laikinai“ stojęs klubo prezidentas Žydrūnas Urbonas liko vyriausiojo trenerio pareigose ir bandys pagerinti praėjusio sezono rezultatą.

„Juventus“ dėl pergalių kovos be praėjusį sezoną uteniškių numylėtiniais tapusių Anthony Irelando, LeRono Dendy ir Mindaugo Kupšo, o į naujojo numylėtinio vaidmenį labiausiai pretenduoja Alexas Hamiltonas, du praėjusius sezonus beldęsis į NBA duris, bet jų nepravėręs ir galiausiai nusprendęs paragauti europietiško krepšinio.

A.Hamiltonas turėtų tapti Utenos komandos žaidimo ašimi, prie kurios bus prijungti praėjusį sezoną sutvirtėjęs Dovis Bičkauskis, po nesėkmingo sezono Panevėžyje dar sykį į „Juventus“ grįžęs Vaidas Čepukaitis, LKL truputį jau apsipratęs rusas Aleksandras Zacharovas ir šiais metais JAV universitetą baigęs Martinas Gebenas, kurį uteniškiams paskolino „Žalgiris“.

Kėdainių „Nevėžis“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 8 vietą (12 ir 24), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“.

Optimalus penketas: Ch.Collinsas (JAV; Varšuvos „Legia“, Lenkija), J.C.Fulleris (JAV; „Prostejov“, Čekija), S.Buterlevičius („Juventus“), R.Miniotas („Skycop“), N.Balašovas (Rusija; „Pieno Žvaigždės“). Treneris R.Cvirka.

Nors jau daug metų sklando gandai apie „Nevėžio“ finansines problemas, neaiški padėtis Kėdainių klube jam nesutrukdė labai greitai atlikti svarbiausius vasaros darbus ir anksti suburti atsinaujinusios komandos branduolį. Šiame branduolyje nėra labai garsių vardų, bet jis pakankamai tvirtas, kad „Nevėžio“ vadovai galėtų krepšininkams kelti užduotį kovoti dėl vietos viršutinėje lentelės pusėje.

Labiausiai intriguojantis Kėdainių komandos naujokai – Chauncey Collinsas ir J.C.Fulleris, labai rezultatyviai žaidę per ikisezonines rungtynes. O Ch.Collinsą, ko gero, netgi galima vadinti pagrindiniu pretendentu tapti rezultatyviausiu LKL krepšininku. Žinoma, jei šis amerikietis Lietuvoje sulauks sezono pabaigos.

Vis dėlto labiausiai „Nevėžis“ nustebino, kai jam pavyko susitarti su Rusijos rinktinės puolėju Nikita Balašovu, netikėtai iškeitusiu vieną LKL vidutiniokų komandą į kitą.

Prie šių žaidėjų kėdainiečiai pridėjo keletą jaunų, pakelti savo vertę trokštančių lietuvių. Regimantas Miniotas, Martynas Varnas, Aidas Einikis žūtbūt stengsis įrodyti, kad yra verti žaisti dar stipresnėse komandose.

Alytaus „Dzūkija“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 9 vietą (10 ir 26) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Optimalus penketas: K.Brownas (JAV; Rygos VEF, Latvija), D.Wallace‘as (JAV; „Jaszbereny“, Vengrija), A.Jomantas („Rytas“), P.Petrilevičius, E.Dimša („Skycop“). Treneris A.Urlepas (Slovėnija; Zeliona Guros „Stelmet“, Lenkija).

Svarbiausia vasaros naujiena iš „Dzūkijos“ stovyklos buvo trenerio Andrejaus Urlepo sugrįžimas. Dzūkijos sostinėje savu tapęs slovėnas praėjusių metų rudenį išvyko dėl šeimyninių aplinkybių, bet šįmet vėl atsidūrė Alytuje.

A.Urlepo laukia sunkus darbas, nes „Dzūkijos“ sudėtis – viena silniausių LKL čempionate. Net ir patyrusių Artūro Jomanto bei Egidijaus Dimšos atvykimas bei amerikiečių Devante Wallace‘o, Waverly Austino ir į Lietuvą grįžtančio Kendricko Browno įsigijimas nepaverčia Alytaus komandos bent tvirta vidutinioke.

Tiesa, ir K.Brownas, ir D.Wallace‘as žino, kaip rinkti taškus, bet jie tą gerai darydavo tik silpnesnėse lygose negu LKL, o „Dzūkijoje“ turės per mažai talkininkų, su kuriais galėtų dalytis lyderių naštą. Nors pasirengimo etape į pirmąsias gretas būdavo siunčiami Paulius Petrilevičius, Dominykas Domarkas ir Mindaugas Sušinskas, šiems krepšininkams tiesiog trūksta meistriškumo, kad galėtų oficialiose rungtynėse prilygti labiau įgudusiems varžovams.

Prienų „Skycop“

Praėjusį sezoną: LKL reguliariajame sezone užėmė 10 vietą (8 ir 28) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Optimalus penketas: D.Lejasmeieris (Latvija; Krosno „Miasto Szkla“, Lenkija), M.Gecevičius (Zeliona Guros „Stelmet“, Lenkija), A.Ariansas (JAV; Južno „Chimik“, Ukraina), K.Lavrinovičius („Lietkabelis“), D.Lavrinovičius („Lietkabelis“). Treneris V.Šeškus.

Po praėjusio sezono Prienuose liko tik krepšinio griuvėsiai. Stačia galva į Ballų šeimos šou nėrę prieniškiai pamiršo sporto esmę ir bejėgiškai stebėjo, kaip jų komanda grimzdo į LKL lentelės dugną. Paskui dar kelias savaites laukė žinių, ar Prienai nebus išbraukti iš stipriausios šalies lygos žemėlapio.

Aplinkybės susiklostė palankiai ir Prienų klubas liko LKL, tačiau klube neliko nė vieno praėjusį sezoną žaidusio krepšininko. Vasarą naują „Skycop“ pavadinimą gavusios komandos kontūrai ryškėjo labai lėtai, bet galiausiai paaiškėjo, kad ji bus visai konkurencinga. O Prienų sirgaliai vėl pamatys nemažai garsenybių – juk nedaug komandų gali pasigirti, kad jose žaidžia trys buvę pasaulio ar Europos pirmenybių prizininkai („Skycop“ marškinėlius vilki Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai bei Martynas Gecevičius).

„Skycop“ naujokų sąraše yra dar kelių patyrusių žaidėjų pavardės. Mindaugo Lukauskio, amerikiečių Austino Arianso, Mike‘o Bruesewitzo ir Mavericko Morgano atvykimas turėtų suteikti prieniškiams didelių vilčių, kad jų komanda šiame čempionate kovos ne dėl išlikimo, bet dėl vietos šalia lyderių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.