EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionate – istorinis afrikiečių kirtis latvėms ir pirmasis pratęsimas

Latvijos rinktinei nepavyko nustebinti krepšinio pasaulio. Kanarų salose vykstančiame planetos čempionate Latvijos krepšininkės pralaimėjo antrąsias rungtynes ir prarado galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas. Teisę žaisti kitame etape per du turus užsitikrino Kanada, Prancūzija, Australija, Turkija, Ispanija, Belgija, JAV, Kinija ir Senegalas. 

 Latvės krito prieš Senegalą.<br>FIBA nuotr.
 Latvės krito prieš Senegalą.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 7:50 AM, atnaujinta Sep 24, 2018, 8:29 AM

Namo. Nedideliam, bet triukšmingam latvių sirgalių būreliui Kanarų salose reikės ieškoti kitokių pramogų. Jų palaikoma komanda jau po antrojo turo prarado galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas. 

Latvijos rinktinei užkardą pastatė Senegalo krepšininkės, sekmadienį lygiaverčių varžovių mūšyje išplėšusi pergalę 70:69. Per šias rungtynes pirmaujanti komanda keitėsi net 22 kartus, o didžiausias skirtumas buvo vos 6 taškai. Latvės tokią persvarą buvo įgijusios pirmajame kėlinyje, senegalietės – antrajame ir ketvirtajame. 

Pirmaujanti komanda net ir paskutinę minutę keitėsi keturis kartus. Vis dėlto lemiamas buvo senegalietės Mame Marie Sy-Diop metimas iki finalo sirenos likus 12 sek. Kitoje atakoje latvė Elina Dikeulaka bandė atsakyti tritaškiu, bet jos mestas kamuolys į krepšį neįkrito. 

Latvės, kurios pirmajame ture nusileido kinėms, paskutines rungtynes antradienį žais su čempionės vardą ginančia JAV rinktine. 
Amerikietės sekmadienį nugalėjo Kinijos krepšininkes 100:88 ir D grupėje užsitikrino pirmąją vietą. 

JAV sąskaitoje yra dvi pergalės, Senegalo ir Kinijos – po vieną, Latvijos – nė vienos.

Grupės nugalėtojos iškart pateks į ketvirtfinalį, o komandos, kurios užims antrąją ir trečiąją vietas, žais aštuntfinalyje. 

Pasiekimas. Senegalo rinktinė tapo pirmąja Afrikos komanda, per pasaulio pirmenybes įveikusia europietes. 

Šiame amžiuje Afrikos šalių rinktinės apskritai nebuvo nugalėjusios kitų žemynų krepšininkių. Pastarąją pergalę prieš kitų žemynų atstoves afrikietės iškovojo 1998 metų pasaulio pirmenybėse. Jose Senegalo rinktinė varžantis dėl 13-16 vietų pranoko Argentinos krepšininkes. 

Į šių metų pasaulio pirmenybes Senegalo rinktinė atvyko kaip Afrikos vicečempionė. Pernai žemyno pirmenybių finale senegalietės nusileido Nigerijos komandai. 

Nemažai Senegalo rinktinės žaidėjų yra gerai žinomos Europos sirgaliams. Kelios komandos lyderės žaidžia stipriuose Prancūzijos ir Ispanijos klubuose. 

Spurtas. Po kelių valandų Afrika šventė dar vieną pergalę prieš Europą. B grupėje Nigerijos rinktinė nugalėjo Turkijos komandą 74:68.

Tiesa, Nigerijos rinktinė – ne visai Afrikos komanda. Dauguma pagrindinių Nigerijos marškinėlius vilkinčių žaidėjų yra šioje Afrikos šalyje šaknų turinčios amerikietės.

Sekmadienį Nigerijos krepšininkės varžovėms nuosprendį paskelbė trečiajame kėlinyje. Jo pradžioje turkės pirmavo 35:31, bet tada Afrikos čempionės kelių minučių atkarpą laimėjo 21:0 ir mačo baigtis buvo nulemta. 

Kitose šios grupės rungtynėse Australija sutriuškino Argentiną 84:43.

Australija iškovojo dvi pergales, Nigerija ir Turkija – po vieną, Argentina – nė vienos. 

Kova. Sekmadienį aršiai kovojo C grupėje žaidžiančios Japonijos ir Belgijos komandos. Jų rungtynes Azijos čempionės japonės laimėjo tik po pratęsimo 77:75.

34-ąją min. japonės pirmavo 65:56, bet belgės įmetė 12 taškų be atsako ir išsiveržė į priekį 68:65. Vis dėlto iki sirenos likus 62 sek. japonė Ewelyn Mawuli tritaškiu išlygino rezultatą, o ketvirtojo kėlinio paskutinę minutę nė viena komanda nepasinaudojo galimybe išvengti pratęsimo. 

Per papildomas minutes Japonijos krepšininkės žaidė truputį tiksliau ir iškovojo pirmąją pergalę. 
Kitose C grupės rungtynėse pasaulio čempionato šeimininkė Ispanijos rinktinė sutriuškino debiutantę Puerto Riko komandą 78:53.

Veteranė. A grupėje po dvi pergales iškovojo Kanada ir Prancūzija, po du pralaimėjimus patyrė Graikija ir Korėja. 

Sekmadienį galingai žaidžiančios kanadietės nesunkiai įveikė korėjietes 82:63, o prancūzės turėjo pavargti, kol palaužė graikes 75:71. 

Nors prancūzės jau pirmajame kėlinyje nutolo 11 taškų skirtumu (24:13), prie sienos priremtos graikės atsitiesė ir ketvirtajame kėlinyje išsiveržė į priekį 66:58. Skirtumas padidėjo po graikių lyderės Evanthios Maltsi tritaškio, tačiau šiai gynėjai, prieš Kalėdas pažymėsiančiai 40-ąjį gimtadienį, mačo pabaigoje pritrūko kvapo, o jos komandos draugės pasipriešinti prancūzėms nesugebėjo. 

Iš viso E.Maltsi pelnė 28 taškus, bet per paskutines 7 min. nepataikė nė vieno iš 4 metimų ir gavo pražangą puldama. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.