EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ arenoje penktadienį ginklus surems patirtis ir jaunystė

Šarūnas Jasikevičius per Eurolygos rungtynes dažnai kovoja prieš trenerius, iš kurių mokėsi krepšinio paslapčių. Jau ir šį rudenį Kauno „Žalgirio“ strategas narpliojo galvosūkius, kuriuos jam kūrė Željko Obradovičius ir Xavieras Pascualis, o šią savaitę bandys įveikti dar vieną savo buvusį mokytoją Svetislavą Pešičių. Ši dvikova bus ypatinga ir dėl to, kad susitiks vyriausias ir jauniausias Eurolygos treneriai.

 Šarūnas Jasikevičius ir Svetislavas Pešičius penktadienį susitiks Kaune.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius ir Svetislavas Pešičius penktadienį susitiks Kaune.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius yra jauniausias Eurolygos treneris.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius yra jauniausias Eurolygos treneris.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Svetislavas Pešičius yra vyriausias treneris Eurolygoje.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Svetislavas Pešičius yra vyriausias treneris Eurolygoje.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Želko Obradovičius treniruoja Stambulo komandą.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Želko Obradovičius treniruoja Stambulo komandą.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 3:45 PM, atnaujinta Nov 14, 2018, 3:49 PM

Jauniausi

Š.Jasikevičius praėjusį sezoną nebuvo jauniausias Eurolygos treneris. Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai vadovavo dar jaunesnis krepšinio specialistas Dušanas Alimpijevičius. Tačiau šį sezoną „Crvena Zvezda“ nebežaidžia Eurolygoje, o ir 32-ejų D.Alimpijevičius nebetreniruoja Belgrado krepšininkų. Todėl jauniausiojo vardas atiteko 42 metų Kauno komandos vairininkui.

Š.Jasikevičius yra vienas iš septynių trenerių, kuriems dar nesukako 50 metų. Jauniausiųjų sąraše lietuvį visai nedaug lenkia 43-ejų turkas Ahmetas Çakı, treniruojantis Stambulo „Darüşşafaka“, katalonui Xavierui Pascualiui iš Atėnų „Panathinaikos“ – 46-eri, serbui Aleksandarui Džikičiui iš Podgoricos „Budućnost“ – 47-eri, graikui Dimitriui Itoudžiui iš Maskvos CSKA ir juodkalniečiui Dejanui Radonjičiui iš Miuncheno „Bayern“ – 48-eri, italui Simone Pianigiani iš Milano „Olimpia“ – 49-eri.

Vyriausi

Praėjusio sezono pradžioje vyriausias Eurolygos komandų treneris buvo serbas Željko Obradovičius, kurio nurodymų klausosi Stambulo „Fenerbahçe“ krepšininkai. Ž.Obradovičius, suprantama, nepajaunėjo ir dabar jam jau 58-eri, tačiau šį sezoną serbas pagal amžių yra tik ketvirtas.

Dar praėjusio sezono viduryje Ž.Obradovičių iš pirmosios vietos išstūmė vasario mėnesį į „Barcelona“ klubą grįžęs kitas serbas Svetislavas Pešičius, kuriam šių metų vasarą sukako 69-eri. Dar dvi komandos prieš šį sezoną pakvietė trenerius, kuriems yra po 59-erius. Las Palmaso „Herbalife“ sudarė sutartį su katalonu Salva Maldonado, Pirėjo „Olympiakos“ – su amerikiečiu Davidu Blattu.

Katalonui Pedro Martinezui iš Vitorijos „Baskonia“ šiuo metu yra 57-eri, kroatas Nevenas Spahija iš Tel Avivo „Maccabi“ praėjusią savaitę pažymėjo 56-ąjį gimtadienį, graikui Giorgui Bartzokui iš „Chimki“ – 53-eji, turkui Erginui Atamanui iš Stambulo „Anadolu Efes“ – 52-eji, ispanui Pablo Laso iš Madrido „Real“ – 51-eri.

Naujokai

Du treneriai – A.Çakı ir S.Maldonado – Eurolygoje debiutavo tik šį rudenį. Įdomu, kad amžiaus lentelėje ir vienas, ir kitas užima antrąją vietą – į tą lentelę žiūrint iš skirtingų pusių.

Nors A.Çakı yra vienas jauniausių Eurolygos trenerių, jis jau spėjo ir padirbėti stipriausiuose Turkijos klubuose, ir paklajoti po Europą. Šis krepšinio specialistas dar praėjusį dešimtmetį dirbo ir „Darüşşafaka“ komandoje, bet tuo metu ji buvo didelių tikslų nesiekianti vidutiniokė. Vėliau A.Çakı pabandė jėgas Italijoje bei Turkijoje ir netgi trumpai treniravo „Anadolu Efes“ krepšininkus.

Vienas vyriausių Eurolygos trenerių S.Maldonado didžiąją karjeros dalį suko ratus gimtosios Katalonijos klubuose (Badalonos, Manresos, Taragonos), buvo išvykęs į kitas Ispanijos komandas, bet didelių pergalių neiškovojo. Vis dėlto šiais metais jį pakvietė Eurolygos debiutantas „Herbalife“.

Tarp turinčių mažiausiai Eurolygos patirties taip pat patenka P.Martinezas (trečiasis sezonas), Š.Jasikevičius ir A.Džikičius (ketvirtasis sezonas).

Senbuviai

Neprilygstamas trenerių cecho veteranas – Ž.Obradovičius. Jis šiuolaikinėje Eurolygoje dirba 17-ąjį sezoną (šiuo metu vyksta 19-asis turnyras), o prieš tai daug metų treniravo senosios FIBA Eurolygos (Čempionų taurės, Europos klubų čempionato) klubus.

Ž.Obradovičiaus vadovaujamos komandos svarbiausią žemyno prizą iškovojo devynis kartus (keturis – FIBA laikais, kitus penkis – šiuolaikinėje Eurolygoje), serbui priklauso ir dauguma kitų šiuolaikinės Eurolygos trenerių rekordų.

Jau 12-ąjį sezoną Eurolygos komandas treniruoja X.Pascualis, 11-ąjį – D.Blattas ir E.Atamanas, 10-ąjį – N.Spahija.

Be Ž.Obradovičiaus šiuolaikinės Eurolygos čempionais dar yra tapę D.Blattas, P.Laso (po du kartus), S.Pešičius, X.Pascualis, G.Bartzokas ir D.Itoudis (po vieną).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų