EUROLYGA 2023

Lietuviai Europos turnyruose. Juodasis Lietuvos klubų antradienis ir fantastiškas A. Juškevičius

Jau antrą kartą šį sezoną per vieną savaitę pralaimėjo visi trys Čempionų lygoje ir Europos taurės turnyre žaidžiantys Lietuvos klubai. Vilniaus „Rytui“ ir Klaipėdos „Neptūnui“ nepadėjo net namų sienos, o Panevėžio „Lietkabelio“ nesėkmė buvo mažiausiai skaudi, nes šis klubas išvykoje nusileido praėjusio sezono Čempionų lygos nugalėtojams.

A.Juškevičius savo varžovus užmėtė tritaškiais.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Juškevičius savo varžovus užmėtė tritaškiais.<br>G.Šiupario nuotr.
T.Delininkaitis pelnė 23 taškus.<br>D.Uumbraso nuotr.
T.Delininkaitis pelnė 23 taškus.<br>D.Uumbraso nuotr.
Rokas Giedraitis pelnė 16 taškų.<br>euroleague.net nuotr.
Rokas Giedraitis pelnė 16 taškų.<br>euroleague.net nuotr.
Jonas Mačiulis taškų Panevėžyje nepelnė.<br>Championsleague.basketball nuotr.
Jonas Mačiulis taškų Panevėžyje nepelnė.<br>Championsleague.basketball nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-11-15 08:35

Šią savaitę labai prastai žaidė daugelis krepšininkų, kuriuos Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis pakvietė atstovauti šaliai per lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje vyksiančias pasaulio čempionato atrankos rungtynes. Viena nedaugelio malonių išimčių buvo Ado Juškevičiaus žaidimas.

Europos taurė

Nors Europos taurės septintajame ture Vilniaus „Rytas“ namie po lygios kovos pralaimėjo Kazanės „Uniks“ komandai 81:87, šis rezultatas neturėjo didelės įtakos Lietuvos vicečempionų turnyrinei padėčiai.

Tiesa, vilniečiai prarado galimybes grupėje užimti pirmąją arba antrąją vietą, tačiau aukštesnė pozicija nesuteikia jokių apčiuopiamų privalumų, o kovojant dėl kelialapio į kitą etapą „Ryto“ padėtis labai nepablogėjo net po pralaimėjimo. 3 pergales iškovojusi Vilniaus komanda D grupėje užima ketvirtąją vietą ir vienu tašku lenkia pavojingiausią persekiotoją Baro „Mornar“ komandą. Autsaiderė Turino „Fiat“ dar nelaimėjo nė karto ir prarado galimybes patekti į „Top 16“ etapą.

Grupėje pirmauja po 6 pergales iškovojusios ir kelialapius jau užsitikrinusios „Uniks“ ir Malagos „Unicaja“ komandos. 4 pergales turi Frankfurto „Skyliners“ klubas, kuris bus kitas „Ryto“ varžovas. Rungtynės Frankfurte vyks kitą trečiadienį (lapkričio 21 d.). „Skyliners“ šią savaitę namie pralaimėjo „Unicaja“ ekipai 78:84.

Vilniaus krepšininkai šį antradienį mažai kuo nusileido svečiams iš Tatarstano. Per visas 40 min. skirtumas nė karto nebuvo dviženklis: ir viena, ir kita komanda daugiausiai pirmavo 8 taškais („Rytas“ po paskutinės antrojo kėlinio atakos, „Uniks“ – paskutinę rungtynių minutę). Vis dėlto lemiamoje mačo dalyje šeimininkai buvo bejėgiai prieš svečių gynėją Erricką McCollumą, kuris vien per ketvirtąjį kėlinį pelnė 18 taškų (iš viso 26).

Vilniaus komandai daugiau nei pusę taškų (43 iš 81) pelnė trys užsieniečiai D.J.Seeley (19), Dominique‘as Suttonas (13) ir naujokas Rokas Stipčevičius (11), o tarp lietuvių puldami labiausiai pasižymėjo Martynas Echodas (14) ir Mindaugas Girdžiūnas (11).

Tačiau smarkiai nuvylė du trenerio Dainiaus Adomaičio į Lietuvos rinktinę pakviesti krepšininkai, kuriems šįkart visai nepavyko sutramdyti kamuolio. Eimantas Bendžius pataikė tik 1 iš 5 tritaškių (pelnė 5 taškus), Evaldas Kairys – 0 iš 4 dvitaškių (įmetė 1 tašką).

Šio rudens atradimu tapęs Deividas Sirvydis antradienį nė karto nemetė į krepšį.

Čempionų lyga

Abu Čempionų lygoje žaidžiantys Lietuvos klubai antradienį neišlaikė graikiško egzamino. Klaipėdos „Neptūnas“ namie pralaimėjo Europos turnyrų debiutantui Patrų „Prometheas“ klubui 82:83, Panevėžio „Lietkabelis“ išvykoje nusileido Čempionų lygos nugalėtojo vardą ginančiam Atėnų AEK klubui 59:65.

Įdomu, kad šiose dvejose rungtynėse skirtumas irgi nė karto nebuvo dviženklis, tačiau pabaigoje truputį tiksliau žaidė Graikijos komandos.

„Neptūnas“ šį sezoną savo aikštėje pralaimėjo vos antrą kartą (pirmoji Klaipėdoje rugsėjo pabaigoje per LKL čempionatą laimėjo Panevėžio komanda), o „Lietkabelis“ dar nėra iškovojęs nė vienos pergalės užsienyje.

Klaipėdos krepšininkai šį sezoną labai prastai žaidžia atkaklių rungtynių pabaigoje. 5 taškų ar mažesniu skirtumu baigėsi keturios „Neptūno“ rungtynes, o klaipėdiečiai per jas iškovojo tik vieną pergalę prieš Alytaus „Dzūkiją“. Tuo tarpu visi trys atkaklūs mačai Čempionų lygoje buvo pralaimėti.

Antradienį Klaipėdos komandai lygiai pusę taškų pelnė du krepšininkai: Tomas Delininkaitis (23) ir Jerai Grantas (18). Kitų žaidėjų taiklumas buvo blogas, o labiausiai rankos drebėjo praėjusią savaitę spindėjusiam Gyčiui Masiuliui. Per rungtynes su Patrų klubu jaunasis puolėjas pataikė tik 2 iš 7 metimų žaidžiant (2/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 4/6 baudų) ir pelnė 8 taškus.

Prastai puolusiame „Lietkabelyje“ net ir rezultatyviausias krepšininkas Dominikas Mavra pelnė vos 10 taškų. Iš blogosios pusės labiausiai pasižymėjo Paulius Valinskas, pataikęs tik 1 iš 8 metimų žaidžiant (1/5 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir pelnė 4 taškus.

Dar baisesnis buvo AEK puolėjo Jono Mačiulio taiklumas. Lietuvos rinktinės senbuvis žaidė net 32,5 min., bet nepelnė nė taško (0/2 dvitaškių, 0/4 tritaškių).

Kitą savaitę paskutiniajame pirmojo rato ture „Neptūnas“ svečiuose žais su Bairoito „medi“ (antradienį, lapkričio 20 d.), „Lietkabelis“ namie – su „Fuenlabrada“ (trečiadienį, lapkričio 21 d.).

3 iš 6 rungtynių laimėjęs „Neptūnas“ šiuo metu D grupėje užima ketvirtąją vietą. Klaipėdiečius lenkia Bolonijos „Virtus“ (6 pergalės), „Prometheas“ (5) ir Strasbūro SIG (4). „medi“ šią savaitę išvykoje nugalėjo Liublianos „Olimpija“ komandą 76:67, turi 2 pergales ir dalijasi penktąją vietą su Stambulo „Beşiktaş“.

„Lietkabelis“ laimėjo tik 2 rungtynes ir C grupėje dalijasi šeštąją vietą su Nimburko ČEZ. Šioje grupėje pirmauja po 5 pergales iškovoję AEK ir Jeruzalės „Hapoel“, po 3 pergales turi Bambergo „Brose“, Antverpeno „Giants“ ir „Fuenlabrada“, kuri šią savaitę namie nusileido ČEZ klubui 71:72.

Beje, „Virtus“ yra vienas iš dviejų klubų, šį sezoną Čempionų lygoje laimėjusių visas rungtynes. Kitas neįveikiamas klubas – B grupės lyderis Lagūnos San Kristobalio „Iberostar“.

Legionieriai

Čempionų lyga. „Nanterre“ gynėjas Adas Juškevičius šią savaitę buvo rezultatyviausias Europos turnyrų žaidėjas. Jis pelnė net 31 tašką ir padėjo Nantero komandai išvykoje įveikti Venecijos „Umana“ ekipą 99:87.

Tarp nugalėtojų buvo ir Liudvigsburgo „Riesen“ gynėjas Donatas Sabeckis. Tiesa, jis pelnė vos 1 tašką (0/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių), bet „Riesen“ namie pranoko Mursijos UCAM klubą 81:80 ir iškovojo pirmąją pergalę.

Nė vieno metimo žaidžiant nepataikė ir Bambergo „Brose“ gynėjas Arnoldas Kulboka. Jis naudos metimais pelnė 2 taškus, o „Brose“ namie pralaimėjo grupės lyderei Jeruzalės „Hapoel“ komandai 85:88.

Europos taurė. Europos taurės turnyre žaidžiantiems lietuviams šis turas buvo daug blogesnis – jų komandos patyrė pralaimėjimus.

Vilerbano ASVEL nutraukė penkių pergalių seriją, Berlyno ALBA – keturių pergalių seriją, o Gdynės „Arka“ pralaimėjo kone lemiamas rungtynes dėl kelialapio į „Top 16“.

ASVEL išvykoje po lygios kovos nusileido grupės autsaiderei Trento „Dolomiti Energia“ komandai 77:79 (skirtumas nė karto nebuvo dviženklis), o Vilerbano ekipos gynėjas Mantas Kalnietis parodė savo blogąją versiją: lemiamoje atkarpoje darė klaidas, netaikliai atakavo (1/2 dvitaškių, 1/4 tritaškių) ir pelnė tik 5 taškus.

ALBA namie jau pirmajame kėlinyje triuškinamu skirtumu atsiliko nuo Zagrebo „Cedevita“ komandos 11:32, paskui surengė karštligiškas gaudynes, tačiau varžovų nepavijo ir pralaimėjo 102:109. Berlyniečių puolėjas Rokas Giedraitis pelnė 16 taškų ir gavo 5 pražangas.

„Arka“ gynėjas Deividas Dulkys sužaidė geriausias sezono rungtynes ir pelnė 15 taškų (iki tol jo vidurkis buvo tik 5 taškai), bet Gdynės komanda namie pripažino Bursos „Tofaş“ klubo pranašumą 77:87.

5 pergales turintis ASVEL net ir po nesėkmės liko C grupės viršūnėje, bet dabar pirmąją vietą dalijasi su „Valencia“.

ALBA taip pat turi 5 pergales, bet B grupėje atsiliko nuo 6 kartus laimėjusio ir kelialapį į „Top 16“ užsitikrinusio Krasnodaro „Lokomotiv“ klubo. Taip pat B grupėje žaidžianti „Arka“ iškovojo tik 1 pergalę ir užima paskutinę šeštąją vietą.

FIBA Europos taurė. Antrajame FIBA rengiamame turnyre kelialapį į antrąjį etapą užsitikrino „Prishtina“, kurioje žaidžia Denisas Krestininas, o šią savaitę su Vaidu Kariniausku atsisveikinusi „Oradea“, kurioje dar liko Artūras Valeika, prarado galimybes patekti į kitą etapą.

„Prishtina“ šią savaitę penktajame ture namie nugalėjo Bukarešto „Steaua“ krepšininkus 74:69 (D.Krestininas pelnė 15 taškų ir atkovojo 7 kamuolius), o „Oradea“ savo aikštėje pralaimėjo Leideno ZZ klubui 72:76 (A.Valeika pelnė 6 taškus ir atkovojo 8 kamuolius).

Labai geras galimybes patekti į kitą etapą turi ir Izmyro „Karşıyaka“, kuri šiame ture žaisdama be Deivido Gailiaus svečiuose nusileido Groningeno „Donar“ ekipai 83:89. Izmyro krepšininkams tereikia kitą savaitę paskutiniajame ture namie įveikti grupės autsaiderę „Istanbul“ komandą.

Savaitės lietuviai

Adas Juškevičius („Nanterre“). A.Juškevičiaus žaidimo kreivė jau ne pirmą sezoną šokinėja lyg pasiutusi. Antradienį ji šovė į viršų: Nantero klubo gynėjas per 37 min. pelnė net 31 tašką (3/5 dvitaškių, 6/10 tritaškių, 7/7 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius. A.Juškevičius ypač įsisiautėjo ketvirtajame kėlinyje, per kurį įmetė 13 taškų. Būtent paskutiniajame kėlinyje „Nanterre“ žaidė geriausiai: nors po trečiojo kėlinio atsiliko 66:69, greitai aplenkė varžovus ir pasiekė pergalę dviženkliu skirtumu. A.Juškevičiaus vidurkis po šių rungtynių šoktelėjo iki 12,3 taško. Jis Čempionų lygoje pataikė 61,5 proc. dvitaškių ir 45,7 proc. tritaškių. Beje, A.Juškevičiaus asmeninis rekordas Europos taurės turnyre irgi yra 31 taškas, LKL čempionate – 27 taškai.

Tomas Delininkatis („Neptūnas“). T.Delininkaičio ranka ir toliau nedreba. Jis antradienį žaidė 21 min. ir pelnė 23 taškus (5/9 tritaškių, 8/8 baudų), o vien per ketvirtąjį kėlinį įmetė 11 taškų. Per ketverias pastarąsias rungtynes 36 metų gynėjo vidurkis yra 21,5 taško!

Rokas Giedraitis (ALBA). R.Giedraitis vėl buvo rezultatyviausias Berlyno komandos žaidėjas. Jis per 26 min. pelnė 16 taškų (2/4 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 6/6 baudų), bet paskutinę minutę, kai ALBA bandė gelbėtis sąmoningomis pražangomis, buvo priverstas palikti aikštę dėl penktosios pražangos. Vidutiniškai 15,3 taško renkantis R.Giedraitis rezultatyviausių Europos taurės krepšininkų sąraše užima devintąją vietą.

Martynas Echodas („Rytas“). M.Echodas darė, ką moka, ir nenusileido varžovų priekinei linijai. Jis per 25 min. pelnė 14 taškų (5/7 dvitaškių, 4/5 baudų), išprovokavo 5 pražangas ir atkovojo 4 kamuolius. „Rytas“ pradėjo ristis žemyn kaip tik tada, kai ketvirtojo kėlinio viduryje jaunasis aukštaūgis buvo pasodintas ant suolo.

Deividas Dulkys („Arka“). D.Dulkys sužaidė geriausias sezono rungtynes, bet Gdynės komanda tiesiog yra per silpna, kad vieno ar dviejų krepšininkų geras žaidimas ką nors pakeistų. D.Dulkys, kurio vidurkis iki šio turo buvo vos 5 taškai, antradienį per 25 min. pelnė 15 taškų (3/4 dvitaškių, 3/5 tritaškių) ir atkovojo 4 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Jonas Mačiulis (AEK). Tarp daugybės šią savaitę labai prastai žaidusių lietuvių ko gero labiausiai iš blogosios pusės pasižymėjo J.Mačiulis, kuris per 32,5 min. nė karto nepataikė į krepšį (0/2 dvitaškių, 0/4 tritaškių). Tiesa, jis atkovojo 5 kamuolius, o komandos draugai išgelbėjo lietuvį nuo didelės gėdos ir įmetė pakankamai taškų, kad AEK įveiktų „Lietkabelį“. Nors per ikisezonines rungtynes J.Mačiulis retai palikdavo aikštę nepelnęs 20 taškų, jo vidurkiai Čempionų lygoje yra 7,3 taško ir 5,2 atkovoto kamuolio.

Europos taurė. 7 turas

A grupė

Stambulo „Galatasaray“ – Ulmo „ratiopharm“ 77:69, Belgrado „Crvena Zvezda“ (B.Baronas 14) – „Monaco“ (D.Needhamas 21) 75:91, Brešos „Germani“ – Andoros „MoraBanc“ 73:79.

Lentelė: „Monaco“ – 5, „Crvena Zvezda“ ir „MoraBanc“ – po 4, „Galatasaray“ ir „ratiopharm“ – po 3, „Germani“ – 2.

B grupė

Gdynės „Arka“ (D.Dulkys 15) – Bursos „Tofaş“ 77:87, Berlyno ALBA (R.Giedraitis 16, 5 praž.) – Zagrebo „Cedevita“ 102:109, Limožo CSP – Krasnodaro „Lokomotiv“ 64:72.

Lentelė: „Lokomotiv“ – 6, ALBA – 5, „Cedevita“ – 4, „Tofaş“ – 3, CSP – 2, „Arka“ – 1.

C grupė

Trento „Dolomiti Energia“ – Vilerbano ASVEL (M.Kalnietis 5, 5 atk.kam.) 79:77, Sankt Peterburgo „Zenit“ – Belgrado „Partizan“ 75:71, „Valencia“ – Ankaros „Turk Telekom“ (V.Štimacas 16) 101:83.

Lentelė: „Valencia“ ir ASVEL – po 5, „Zenit“ – 4, „Turk Telekom“ – 3, „Partizan“ ir „Dolomiti Energia“ – po 2.

D grupė

Vilniaus „Rytas“ (D.J.Seeley 19, M.Echodas 14, D.Suttonas 13, R.Stipčevičius ir M.Girdžiūnas po 11) – Kazanės „Uniks“ 81:87, Frankfurto „Skyliners“ – Malagos „Unicaja“ 78:84, Baro „Mornar“ – Turino „Fiat“ 86:83.

Lentelė: „Uniks“ ir „Unicaja“ – po 6, „Skyliners“ – 4, „Rytas“ – 3, „Mornar“ – 2, „Fiat“ – 0.

Čempionų lyga. 6 turas

A grupė

Liudvigsburgo „Riesen“ (D.Sabeckis 1, 0/5 metimų, 5 atk.kam.) – Mursijos UCAM 81:80, Bandirmos „Banvit“ – Vloclaveko „Anwil“ 75:68, „Ventspils“ – „Nižnij Novgorod“ 75:80, Le Mano „Sarthe“ – Avelino „Sidigas“ 74:77.

Lentelė: UCAM ir „Sidigas“ – po 5, „Banvit“ – 4, „Nižnij Novgorod“ – 3, „Anwil“, „Sarthe“ ir „Ventspils“ – po 2, „Riesen“ – 1.

B grupė

Venecijos „Umana“ – „Nanterre“ (A.Juškevičius 31, 3/5 dvitaškių, 6/10 tritaškių, 7/7 baudų, 9 atk.kam.) 87:99, Holono „Hapoel“ – Bonos „Telekom“ 94:74, Salonikų PAOK – Fribūro „Olympic“ (J.Wattsas 13) 92:61, „Opava“ – Lagūnos „Iberostar“ 70:92.

Lentelė: „Iberostar“ – 6, „Umana“ ir „Hapoel“ – po 4, PAOK ir „Nanterre“ – po 3, „Telekom“ – 2, „Olympic“ ir „Opava“ – po 1.

C grupė

Atėnų AEK (J.Mačiulis 0, 0/6 metimų, 5 atk.kam.) – Panevėžio „Lietkabelis“ (D.Mavra 10, M.Morrisonas 9) 65:59, Dižono JDA – Antverpeno „Giants“ 61:80, Bambergo „Brose“ (A.Kulboka 2) – Jeruzalės „Hapoel“ 85:88, „Fuenlabrada“ – Nimburko ČEZ 71:72.

Lentelė: „Hapoel“ ir AEK – po 5, „Fuenlabrada“, „Brose“ ir „Giants“ – po 3, „Lietkabelis“ ir ČEZ – po 2, JDA – 1.

D grupė

Klaipėdos „Neptūnas“ (T.Delininkaitis 23, J.Grantas 18, 16 atk.kam., K.Weaveris 9) – Patrų „Prometheas“ 82:83, Liublianos „Olimpija“ – Bairoito „medi“ 67:76, Bolonijos „Virtus“ – Strasbūro SIG 87:81, „Ostende“ – Stambulo „Beşiktaş“ 66:73.

Lentelė: „Virtus“ – 6, „Prometheas“ – 5, SIG – 4, „Neptūnas“ – 3, „Beşiktaş“ ir „medi“ – po 2, „Olimpija“ ir „Ostende“ – po 1.

FIBA Europos taurė. 5 turas

A grupė. „Oradea“ (A.Valeika 6, 8 atk.kam.) – Leideno ZZ 72:76.

Lentelė: ZZ – 4, Viurcburgo „S.Oliver“ – 3, „Sakarya“ – 2, „Oradea“ – 1.

C grupė. Groningeno „Donar“ – Izmyro „Karşıyaka“ (D.Gailius nežaidė) 89:83.

Lentelė: „Donar“ – 4, „Karşıyaka“ ir Šarlerua „Spirou“ – po 3, „Istanbul“ – 0.

E grupė. „Prishtina“ (D.Krestininas 15, 7 atk.kam.) – Bukarešto „Steaua“ 74:69.

Lentelė: Orhuso „Bakken Bears“ – 5, „Prishtina“ – 4, Čerkasų „Mavpy“ – 1, „Steaua“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu