EUROLYGA 2023

V. Garastas siūlo A. Guogai pažvelgti į realybę: „Negalima taip girtis“

Dainius Adomaitis trečiadienį paskelbė išplėstinį Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą, kuriame net penki Vilniaus „Ryto“ žaidėjai ir nė vieno Kauno „Žalgirio“ krepšininko.

 V.Garastas džiaugėsi A.Guogos patruotizmu, tačiau teig, kad drąsiais pareiškimais švaistytis nereikėtų.<br> Lrytas.lt montažas
 V.Garastas džiaugėsi A.Guogos patruotizmu, tačiau teig, kad drąsiais pareiškimais švaistytis nereikėtų.<br> Lrytas.lt montažas
 D.Adomaitis į rinktinės kandidatų sąrašą įtraukė net penkis sostinės klubo žaidėjus.<br> D.Umbraso nuotr.
 D.Adomaitis į rinktinės kandidatų sąrašą įtraukė net penkis sostinės klubo žaidėjus.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 2:17 PM, atnaujinta Nov 15, 2018, 3:16 PM

Suprantama, lapkričio 29 dieną rinktinės laukia dvikova su Italijos nacionaline komanda, o lygiai tą pačią dieną Kauno „Žalgiris“ Milane kovos su Mindaugą Kuzminską bei Artūrą Gudaitį savo gretose turinčia „Olimpia“ ekipa.

Kai kam rinktinės žaidėjų sąrašas tapo dideliu džiaugsmu. Kai net penki žaidėjai pateko į Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą, socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakyti nevengė komandos prezidentas Antanas Guoga. Jis pasidalijo mintimis, kurias ne taip ir seniai buvo išklojęs klubo oficialiai svetainei.

„Visi klubai turėtų atkreipti į tai dėmesį. Nesvarbu, kokio dydžio klubas, tačiau pirmoje vietoje visuomet turi būti Lietuvos rinktinė“, – tuomet akcentavo A.Guoga.

Akivaizdu, kad tokie pareiškimai – savotiškas dūris Kauno „Žalgirio“ klubui, kuris dėl Eurolygos rungtynių žaidėjų išleisti negali. 

Tokie pareiškimai verčia pagalvoti, ar tikrai tokioje situacijoje verta išdidžiai dalytis tokiomis mintimis. 

Džiaugiasi patriotizmu, bet siūlo į situaciją žvelgti realistiškai

1992–1997 metais Lietuvos rinktinei vadovavusį legendinį specialistą Vladą Garastą pradžiugino, kad A.Guoga švyti tokiu patriotizmu, tačiau, anot jo, esant tokioms aplinkybėms situacijos sureikšminti nederėtų. Reikia ne švaistytis bet kokiomis mintimis, o pažvelgti į realybę.

„Yra skirtingos „Ryto“ ir „Žalgirio“ situacijos. Kauno komandos rungtynės sutampa su atrankinėmis, o Vilniaus ne. Tai ir yra esminė detalė. Tokiu atveju tikrai negalima girtis, kad tavo klubas sugeba rinktinei duoti net penkis krepšininkus, ir dėstyti, jog net ir didžiausi klubai negali būti aukščiau už rinktinę. 

Neteisinga taip kalbėti, nes reikia žiūrėti į situaciją. Gerai, kad Antanas Guoga patriotas, ačiū jam. Bet reikia pabandyti pabūti ir kitų žmonių kailyje, kad galėtum realiai įvertinti situaciją“, – bendraudamas su lrytas.lt teigė krepšinio specialistas. 

Anot V.Garasto, reikia ne ant ko nors pykti ar girtis, o viską vertinti realistiškai. Tokioje situacijoje viską lemia ir pinigai, tad kai ką pakeitus galima jų netekti.

„O ką padarysime? Tai yra klubas, sutartys. Jeigu tokia tvarka padaryta iš viršaus, tai nieko pakeisti negalima. Aišku, kad rinktinė turi būti pirmoje vietoje, tačiau kai kam toje vietoje yra uždirbami pinigai. Juk dabar Eurolygoje moka pinigus už pergales, tai atiduosi du žaidėjus, pralaimėsi ir neteksi pinigų“, – svarstė jis.

Dėmesys ne klubams, o krepšinio valdžiai

Anot V.Garasto, tokioje situacijoje iš vis reikėtų diskutuoti ne apie klubus ir kas gali išleisti savo žaidėjus, o kas ne, o apie tai, kas tokią netvarką padarė.

„Lietuvos garbę ginti reikia, nes tai yra sava šalis, kurioje išmokome žaisti. Juk turi kuo nors atsilyginti už tai, kas tau suteikta. Bet kai FIBA veikėjai padaro tokį kalendorių, tai nieko nebepakeisi.  Išeina, kad Eurolyga veikia vienaip, o FIBA kitaip. Tikra betvarka. Dėl žaidėjų atstovavimo reikia kaltinti tuos, kurie tokią sistemą padaro“, – įsitikinęs krepšinio specialistas.

V.Garastas prisiminė, kai jam pačiam treniruojant rinktinę teko suktis panašiose situacijose. Tuomet irgi reikėjo ieškoti savotiškų išeičių.

Jis pabrėžė, kad skandalų kelti nereikia ir dėl dar vienos priežasties – situacijos, kurią rinktinė jau yra susikūrusi.

„Pamenu, kai dar man treniruojant rinktinę buvo panaši situacija. Laimė, buvo tokia komanda kaip Kauno „Atletas“, su kurios žaidėjais ir žaisdavome atrankines rungtynes. Būdavo, neatvyksta į rinktinę žaidėjai, nes tai trauma, tai dar kas nors. Taip visko prigalvoti galima. 

Gerai, kad dabar mūsų situacija nėra baisi. Esame pirmoje vietoje ir manau, kad joje liksime. Neturime didelės rizikos ir tai yra gerai. O jeigu būtų būtinos pergalės, galėtų viskas baigtis taip, kad nepatektume į pasaulio čempionatą. Kur kas didesnė tragedija dėl žaidėjų būtų vasarą, kai nevyksta sezonas ir neegzistuoja jokie pasiteisinimai“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.