EUROLYGA 2023

Š. Jasikevičiaus vieta „Žalgiryje“: turi tai, ko daugeliui trenerių belieka pavydėti

Nors klubų krepšinio sezonas prasidėjo vos prieš porą mėnesių, kai kuriems Eurolygos komandų treneriams jau dabar turėtų būti neramu. Prastesni, nei tikėtasi, rezultatai klibina ne vieno krepšinio specialisto kėdę, o kelių klubų vadovai, bent patyliukais, veikiausiai jau svarsto, kuo galėtų pakeisti užduočių nevykdančius strategus.

„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Džikičius<br>M.Kulbis
A.Džikičius<br>M.Kulbis
Šarūnas Jasikevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Šarūnas Jasikevičius<br>G.Šiupario nuotr.
D.Itoudis<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Itoudis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Željko Obradovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Željko Obradovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Bartzokas sunkiai rinko žodžius.<br>Chimki klubo nuotr.
G.Bartzokas sunkiai rinko žodžius.<br>Chimki klubo nuotr.
Kroatas N. Spahija<br>M.Kulbis
Kroatas N. Spahija<br>M.Kulbis
E.Atamanas pasidžiaugė J.Carterio žaidimu.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
E.Atamanas pasidžiaugė J.Carterio žaidimu.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
S.Pešičius sugrįžo prie „Barcelona“ komandos vairo praėjusio sezono viduryje.<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Pešičius sugrįžo prie „Barcelona“ komandos vairo praėjusio sezono viduryje.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Davidas Blattas<br>Reuters/AFP/Sputnik/Scanpix nuotr.
Davidas Blattas<br>Reuters/AFP/Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 10:17 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 10:49 AM

Kita vertus, kai kurie treneriai gali jaustis labai tvirtai ir visiškai nebijoti, kad jiems reikės ieškoti kitos darbovietės. Tarp tokių yra ir žalgiriečių strategas Šarūnas Jasikevičius.

Ahmetas Çakı

Turkiją ištikusi politinė-ekonominė sumaištis, regis, stipriai paveikė buvusią ilgametę Stambulo „Darüşşafaka“ klubo maitintoją „Doğuş“ verslo grupę.

Užsukus „Doğuş“ pinigų čiaupą, „Darüşşafaka“ ambicijos smarkiai sumažėjo ir iš trenerio A.Çakı, kuris iki šio rudens Eurolygą trumpai matė tik trenerio padėjėjo akimis, nereikalaujama neįmanomų dalykų. Tačiau bent kol kas A.Çakı neįvykdo net ir minimalių užduočių. „Daçka” velkasi Turkijos lygos lentelės uodegoje (laimėjo tik 1 iš 6 rungtynių), Eurolygoje net 46 taškų skirtumu pralaimėjo „Bayern“ klubui, tad A.Çakı yra pirmasis kandidatas nuvirsti nuo trenerio kėdės.

Nevenas Spahija

Retai laimintis Tel Avivo „Maccabi“ užimą tą vietą, kurią ir turėtų užimti pagal sudėtį. Tačiau klubo vadovai šventai įsitikinę, kad „geltonieji“ privalo būti viršutinėje lentelės pusėje ir iš trenerio N.Spahijos tikisi labai daug.

Kroatas praėjusį sezoną jau neįvykdė užduoties patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, bet iš dalies reabilitavosi sugrąžindamas Tel Avivo klubui Izraelio čempiono vardą.

Nors šį sezoną „Maccabi“ gerai pradėjo nacionalines pirmenybes, vien pergalėmis Izraelio lygoje N.Spahijai išsisukti tikrai nepavyks. Jei komanda Eurolygoje nepradės artėti prie pirmojo aštuoneto, trenerio dienos bus suskaičiuotos.

Salva Maldonado

Tik šį rudenį Eurolygoje debiutavusio S.Maldonado, kaip ir A.Çakı, likimui daug daugiau įtakos turi komandos rezultatai nacionalinėje lygoje. O Ispanijos lygoje katalono treniruojama Las Palmaso „Herbalife“ startavo labai prastai ir per 8 rungtynes iškovojo vos 2 pergales.

Tiesa, atrodo, kad „Herbalife“ vadovai yra labai kantrūs, nes drastiškų veiksmų nesiėmė net po to, kai „geltonieji“ praėjusį savaitgalį savo aikštėje pralaimėjo Kanarų salų derbį.

Tačiau kantrybė turi ribas. Juo labiau kad S.Maldonado nėra didžiausias autoritetas Ispanijos krepšinyje, o šios šalies trenerių rinkoje ir šiuo metu yra darbo neturinčių specialistų.

Giorgos Bartzokas

Per pirmuosius šešis Eurolygos turus visos trys geltonos komandos („Maccabi“, „Herbalife“ ir „Chimki“) iškovojo tik po vieną pergalę. Taigi, ir visų šių komandų treneriai sėdi ant karštų kėdžių.

Chimkų ekipą treniruojančio G.Bartzoko padėtis geresnė negu N.Spahijos dėl to, kad Pamaskvio klubas praėjusį sezoną pateko į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Tačiau jei taškų mašinos Aleksejaus Švedo vedami Chimkų krepšininkai dar labiau atsiliks nuo Eurolygos vidutiniokų, G.Bartzoko gali nebeišgelbėti nei praėjusio sezono nuopelnai, nei geri rezultatai Vieningoje lygoje, kurioje „Chimki“ laimėjo visas rungtynes, bet daugiausiai žaidė su gerokai žemesnio lygio varžovais (vienintelis rimtesnis išbandymas buvo rungtynės su Kazanės „Uniks“).

Aleksandaras Džikičius

Podgoricos „Budućnost“ vadovai neskrajojo padebesiais ir nesvajojo, kad skurdžiausias Eurolygos klubas galės varžytis su keliskart didesnę sąmatą turinčiais Senojo žemyno monstrais.

Kita vertus, Juodkalnijos sostinėje buvo tikimasi bent vienos kitos pergalės, o jų kaip nėra, taip nėra. Kol kas „Budućnost“ trenerį A.Džikičių gelbėja neblogi rezultatai Adrijos lygoje (tiesa, ir šiame turnyre jau patirti du pralaimėjimai), tačiau jei Eurolygos lentelės pergalių skiltyje nulis nebus pakeistas vienetu net po to, kai pralaimėjimų skaičius taps dviženkliu, sunkiausio Eurolygos trenerio kėdė pradės garsiai braškėti.

Davidas Blattas

Vienas labiausiai patyrusių Europos trenerių D.Blattas šiais metais ėmėsi darbo Pirėjo „Olympiakos“ klube ir iškart susidūrė su sunkumais, kuriuos, ko gero, buvo lengva numatyti.

Iki šiol D.Blattas didžiausias pergales pasiekė vadovaudamas komandoms, kurių branduolį sudarė amerikiečiai krepšininkai, o „Olympiakos“ yra viena europietiškiausių Eurolygos ekipų.

„Raudonųjų“ trenerio kalendoriuje raudonai turėtų būti pažymėtas artėjantis sekmadienis, kai įvyks jau antras šį mėnesį mūšis su „Panathinaikos“ (praėjusią savaitę Graikijos milžinai susitiko Eurolygoje, o šįkart kovos Graikijos lygoje).

Pirmąjį mūšį Pirėjo krepšininkai pralaimėjo, bet jei jiems pavyks atsirevanšuoti, D.Blattas laimės brangaus laiko. Priešingu atveju jo likimas pakibs ant plauko net neatėjus žiemai.

Pedro Martinezas

Vitorijos „Baskonia“ šį dešimtmetį yra vienas dažniausiai trenerius keičiančių klubų, todėl nė vienas į Baskų kraštą dirbti atvykęs krepšinio specialistas negali jaustis saugus.

Ir nors šiuo metu „Baskonia“ turnyrinė padėtis nėra bloga, P.Martinezo sukurtame mechanizme kažkas vis užsikerta ir Vitorijos ekipa kartais pralaimi tas rungtynes, kurių neturėtų pralaimėti.

Nuo praėjusių metų rudens Vitorijoje dirbančiam P.Martinezui svarbiausia išsaugoti vietą bent Eurolygos lentelės viduryje ir nepasitraukti iš kovos dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas, kuriose „Baskonia“ žaidė praėjusį sezoną.

Svetislavas Pešičius

S.Pešičius, kaip ir P.Martinezas, dirbti dabartinėje komandoje pradėjo praėjusio sezono viduryje. Vasarą „Barcelona“ tarsi ir svarstė galimybę patyrusiam serbui skirti kitas pareigas, bet gandai apie tikėtiną naujo trenerio atvykimą taip ir liko gandais.

Klubo vadovybė pasitiki S.Pešičiumi, o „Barça“ rezultatai šio sezono pradžioje yra daug geresni negu praėjusių metų rudenį. Kita vertus, „mėlynų-granatinių“ tvarkaraštis kol kas buvo labai lengvas, o kokie bus rezultatai, prasidėjus rungtynių su favoritais virtinei, šiuo metu galima tik spėlioti.

Jei pasipiltų pralaimėjimai, S.Pešičius tikriausiai pats iškeltų baltą vėliavą ir nelauktų klubų vadovų sprendimo.

Dejanas Radonjičius

Miuncheno „Bayern“ vadovybės veiksmai būna sunkiai nuspėjami, tačiau nuo šių metų pavasario Bavarijos sostinėje dirbantis D.Radonjičius kol kas vykdo visas užduotis.

Jis sugrąžino Miuncheno klubą į Eurolygą, o šio sezono pradžioje „Bayern“ gerai žaidžia ir Eurolygoje, ir Vokietijos lygoje, kurioje jau tapo vienvaldžiu lyderiu.

Kad D.Radonjičiui iškiltų grėsmė netekti darbo, bavarų žaidimas ir rezultatai turėtų drastiškai pasikeisti į blogąją pusę.

Erginas Atamanas

Į E.Atamaną kartais žiūrima pašaipiai dėl jo nepamatuotų kalbų. Tačiau tėvynėje Stambulo „Anadolu Efes“ treneris turi didelį autoritetą, todėl jam leidžiama daugiau nei kitiems krepšinio specialistams.

Dar svarbiau yra tai, kad „Anadolu Efes“ šį sezoną pradėjo daug geriau negu praėjusį, kai Eurolygos turnyre, vadovaujant Velimirui Perasovičiui, pralaimėjo net penkerias pirmąsias rungtynes.

Nuo praėjusių metų gruodžio Stambulo krepšininkus treniruojantis E.Atamanas šį rudenį keturiomis pergalėmis per šešis pirmuosius turus jau beveik užsitikrino, kad jo niekas nelies bent iki sezono pabaigos.

Dimitris Itoudis

Jei Maskvos CSKA šį sezoną vėl netaps Eurolygos čempionu, D.Itoudis vasarą tikrai galės ieškoti kito darbo. Labai tikėtina, kad nesėkmės atveju (ypač, jei nesėkmė ištiktų jau ketvirtfinalyje), 2014 metais Rusijos sostinėje įsikūrusiam graikui net nebūtų leista baigti Vieningos lygos sezono.

Kita vertus, bent iki Eurolygos atkrintamųjų varžybų šis treneris gali dirbti ramiai: „armiečių“ mechanizmas veikia sklandžiai ir net šio klubo vadovai nekelia užduoties laimėti 100 nuošimčių rungtynių per sezoną.

Beje, iki šiol Maskvos krepšininkai laimėjo 100 nuošimčių rungtynių – jie dar nesuklupo nei Eurolygoje, nei Vieningoje lygoje.

Xavieras Pascualis

Nors Atėnų „Panathinaikos“ savininkas Dimitris Giannakopoulos susikūrė neprognozuojamo žmogaus reputaciją, priimdamas svarbiausius sprendimus jis pamatuoja devynis kartus.

Atėnų klubas turėjo jau kelias priežastis atleisti 2016 metų rudenį pakviestą X.Pascualį, bet du sezonus paeiliui patirtos nesėkmės Eurolygos ketvirtfinalyje katalono iš trenerio kėdės neišvertė.

Žinoma, jei „žalieji“ kitų metų pavasarį vėl nepatektų į Eurolygos finalo ketvertą, X.Pascualio veikiausiai nebeišgelbėtų ir dar kartą apgintas Graikijos čempionų titulas. Tačiau šis sprendimas būtų priimtas tik po sezono.

Simone Pianigiani

Praėjusį sezoną S.Pianigianio treniruojama Milano „Olimpia“ įstrigo Eurolygos lentelės apačioje ir užėmė priešpaskutinę vietą. Tačiau Milano klubo vadovai nesiliovė tikėti, kad būtent šis žmogus vieną dieną sukurs pergalių receptą.

Šį rudenį Lombardijos sostinės klubas žaidžia nepalyginamai geriau nei prieš metus, tad S.Pianigiani galės ramiai dirbti iki sezono pabaigos. O jei „Olimpia“ staiga pradėtų buksuoti, keistų ne Italijoje mėgiamą trenerį, bet žaidėjus.

Šarūnas Jasikevičius

Kauno „Žalgirio“ klubui Š.Jasikevičius yra daugiau nei treneris. Gimtajame mieste dievinamas „Žalgirio“ vedlys taip pat yra reklamos veidas, padedantis pakelti bilietų kainas ir užpildyti tribūnas.

Pavasarį nuvedęs Kauno komandą į Eurolygos finalo ketvertą, Š.Jasikevičius dar labiau pakėlė savo akcijų vertę, todėl charizmatiško kauniečio niekas neatleistų net „Žalgiriui“ įstrigus nesėkmių ruože.

O šiuo metu net nėra jokių požymių, kad Lietuvos čempionų žaidimo kreivė galėtų smigti žemyn.

Pablo Laso

P.Laso treniruoja Madrido „Real“ krepšininkus jau aštuntus metus (jis šiuo metu yra ilgiausiai vienoje komandoje dirbantis treneris) ir per šį laikotarpį dukart tapo Eurolygos čempionu.

Nors vasarą išvykus Lukai Dončičiui buvo kilę šiokių tokių abejonių, „baltieji“ ir šį sezoną pradėjo vos ne idealiai, todėl P.Laso atsidūrė visiško komforto zonoje.

„Karališkojo“ klubo vadovai trenerio atleidimo galimybės tikriausiai nesvarstytų net tuo atveju, jei komanda šį sezoną neiškovotų nė vieno titulo.

Željko Obradovičius

Pernai nuskraidinęs „kanarėles“ į Eurolygos viršūnę, Ž.Obradovičius užsitikrino bekraštį klubo vadovų pasitikėjimą.

Jis treniruos Stambulo „Fenerbahçe“ komandą iki tol, kol pats nuspręs, kad atėjo laikas pakeisti aplinką. Juo labiau kad Stambulo krepšininkai žaidžia gerai ir net sunku įsivaizduoti, kas turėtų atsitikti, kad jie pradėtų žaisti blogai.

O dėl vieno kito pralaimėjimo per mažareikšmes rungtynes Ž.Obradovičius jau seniai nesuka galvos ir išmokė dėl to galvos nesukti „Fenerbahçe“ vadovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.