EUROLYGA 2023

„Ryto“ klube su A. Blanco dirbęs T. Pačėsas: „Jis dažnai kėlė sąmyšį, bet pretenzijų jam neturėjau“

Vilniaus „Ryto“ krepšinio ekipos organizacija nuo trečiadienio ir smerkiama, ir juodinama ir jai net prognozuojama niūriausia ateitis. Visiškai nekaltai prasidėjusi istorija: Lietuvos rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio paskelbtas kandidatų sąrašas į ekipą, kuriame atsirado penkios „Ryto“ komandos žaidėjų pavardės, virto virtine skandalų, kurios vinimi tapo Vilniaus ekipos trenerio Alberto Blanco interviu apie neva slepiamus nuo valstybės mokesčius.

T.Pačėsas ir treneris A.Blanco.<br>T.Bauro nuotr.
T.Pačėsas ir treneris A.Blanco.<br>T.Bauro nuotr.
A.Blanco.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Blanco.<br>D.Umbraso nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
 Tomą Pačėsą po mačo nuo galimų išsišokimų teisėjų atžvilgiu saugojo A.Blanco.<br> T.Bauro nuotr.
A.Blanco. <br>T.Bauro nuotr.
A.Blanco. <br>T.Bauro nuotr.
Alberto Blanco su SKM auklėtiniais.<br>SKM nuotr.
Alberto Blanco su SKM auklėtiniais.<br>SKM nuotr.
Arvydas Gronskis.<br>G.Šiupario nuotr.
Arvydas Gronskis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 10:28 AM

Pranešus, kad į rinktinę bus kviečiami net penki „Ryto“ žaidėjai, komandos sirgaliai užsipuolė klubo prezidentą Antaną Guogą, kuris pasidžiaugė dėl tokios krepšininkų gausos nacionalinėje komandoje.

„Rinktinė yra prioritetas“, – tikino A.Guoga, tačiau sulaukė sirgalių priekaištų dėl nenoro stiprinti „Ryto“ pozicijas ir nuolaidžiavimą dėl rinktinės reikalų.

Nors prezidentą palaikė klubo generalinis direktorius Darius Gudelis, jis netikėtai ketvirtadienio popietę pranešė apie pasitraukimą iš pareigų.

Bet ir ties tuo išsiūbuoto „Ryto“ laivo istorija nesibaigė: tinklalapio 24sek.lt žurnalistas Donatas Urbonas paviešino interviu su vienu iš „Ryto“ trenerių ispanu Alberto Blanco, kuris apkaltino Vilniaus klubą aferomis su mokesčiais.

Buvęs „Ryto“ trenerių štabo narys ir skautas Alberto Blanco viešai apkaltino klubą mokesčių slėpimu ir vidinėmis intrigomis: jis pasakojo, kad priverstinai į Vilnių sugrįžęs pradėjo domėtis savo sutartimi su „Rytu“ ir sužinojo, kad per trejų metų darbą ekipoje nebuvo draustas.

Tai reiškia, kad klubas už trenerį niekada nemokėjo valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokų. Skelbiama, kad pasitvirtinus žiniai, „Rytas“ nuo valstybės galėjo būti nuslėpta 60 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių. Treneris kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją, „Sodrą“, policiją, kad ji patikrintų sostinės ekipos mokėjimus ir finansus.

„Situacija „Ryto“ ekipoje tikrai šiuo atveju nėra gera. Ir manyčiau, kad tam turėjo įtakos vieno iš agentų veikla sostinės komandoje. Pasižiūrėkime, Vilniaus ekipoje jo klientų labai daug. Vos ne aštuoni žmonės buvo, tas savotiškas jovalas ir davė įtakos daugeliui sprendimų“, – ramiai apie įvykius „Ryto“ klube kalbėjo 2015-2017 metais „Lietuvos rytui“ vadovavęs treneris Tomas Pačėsas.

Jam vadovaujant klube jau dirbo ispanas A.Blanco, kuris per trejus metus dukart su Vilniaus ekipa sudarė kontraktus, o pastarasis turėjo galioti dar vieną sezoną.

Tačiau dėl nesutarimų tarp klubo vadovybės ir A.Blanco, jam buvo pasiūlyta dirbti iš namų Ispanijoje ir parengti varžovų analizes. Tačiau treneris tik kartą atliko savo pareigas, o po to nevyko jokio dialogo.

Kaip 24sek.lt tikino A.Blanco, jis sugrįžo į Vilnių ne tik tvarkyti su sutartimi iškilusių klausimų, bet ir pasiimti asmeninių daiktų, kurių „Ryto“ atstovai jam net ir po trijų prašymų laiškais neatsiuntė.

Ispanas pripažino, kad dėl draudimo eiti į arenos patalpas jis į komandos biurą žengė su policija.

Iš ten, stebint komandos direktoriui Linui Kleizai, buvo paimti trys sportinės kuprinės su daiktais.

„Ryto“ ekipa teigė, kad ji rengėsi siųsti tuos ispano daiktus jau šią savaitę. Be to, po visų iškeltų kaltinimų A.Blanco buvo sumokėtos visos skolos.

„Kaip suprantu, Alberto ginė savo teises, kaip moka ir gali. Aš nežinau, kokios tiksliai ten sutarties peripetijos. Prie manęs Alberto buvo ekipos treneris, atsakingas už taip vadinamą skautingą“, – teigė T.Pačėsas.

Garsiai nuskambėjus kaltinimams dėl nesumokėtų mokesčių ir viešai liejamo purvo ant „Ryto“ klubo, Vilniaus ekipos vadovai suskubo sudėlioti taškus ir metė kaltinimus pačiam A.Blanco.

„Ryto“ organizacija konstatavo, kad A.Blanco ne tik žinojo apie savo sutarties formą, detales bei mokesčių mokėjimo tvarką, bet ir kenkė komandai: ispanas užsiėmė klubo talentų viliojimu į Ispaniją, todėl „Rytas“ inicijavo kontrakto nutraukimo procedūrą.

„Klubo ir Alberto Blanco niekada nesiejo darbo santykiai, todėl su juo darbo sutarčių nesudarė ir ankstesnioji klubo administracija 2015 metais, rašoma išplatintame klubo pranešime. – Su A. Blanco buvo sudaryti susitarimai, pagal kuriuos jis teikė savo, kaip profesionalių krepšininkų paieškos bei atrankos specialisto (t. y. skauto), paslaugas.

Kiek mums yra žinoma, tai yra standartinė praktika tarp Lietuvos ir Europos krepšinio klubų, kad skautai, kurie yra atsakingi už potencialių žaidėjų paiešką bei pritraukimą, klubams teikia paslaugas ir su jais sudaromi įprasti kontraktai konkrečiam terminui (pvz., dviem ar vienam krepšinio sezonui), o ne darbo sutartys.

Skautai įprastai nėra įdarbinami krepšinio klubuose, nes jų teikiamos paslaugos yra savarankiško pobūdžio – jie yra patys atsakingi už žaidėjų paieškos strategiją, darbų planavimą, krepšinio klubai nenustato konkretaus jų darbo laiko ir t. t.

Klubo santykiai su A. Blanco visą laiką buvo geri, kol neseniai jis grubiai pažeidė sutarties su klubu sąlygas.

Dėl konfidencialumo apribojimų negalime pateikti tikslios informacijos, tačiau šio pažeidimo esmė susijusi su akivaizdžiu skauto ir klubo interesų supainiojimu.

Klubas su Ispanijos teisininkų pagalba išsiaiškino, kad, tikėtina, A. Blanco nuo Lietuvoje uždirbtų pajamų Ispanijoje turėjo mokėti, bet nemokėjo socialinio draudimo įmokų.

Šiuo metu klubo teisininkai Ispanijoje bando iki galo suprasti situaciją ir apie ją pranešti kompetentingoms Ispanijos institucijoms.

Šiemet prie komandos prisijungus treneriui D. Adomaičiui ir jam formuojant naują trenerių štabą, A. Blanco vietos neliko. Vasarą klubas strategui siūlė nutraukti sutartį jam palankiomis sąlygomis, tačiau A. Blanco to padaryti nesutiko.

Vykdydami sutarties sąlygas nusprendėme, jog Alberto savo patirtį galės išnaudoti dirbdamas iš savo gyvenamosios vietos Ispanijoje ir atlikdamas tarptautinio skauto pareigas – analizuodamas klubo priešininkų žaidimą, ieškodamas potencialių žaidėjų, galinčių papildyti tiek „Ryto“ pagrindinę, tiek ir jaunimo komandas. A. Blanco šiemet buvo paskirtas jaunimo programos koordinatoriumi.

Tuomet jis pradėjo dirbti kartu su treneriu Arvydu Gronskiu klubo jaunimo komandoje, kuri ruošėsi Eurolygos jaunimo atrankos turnyrui Kaune bei vėliau – pagrindiniam turnyrui Belgrade. Tačiau treniruočių metu prasidėjo nesutarimai tarp jo ir vyriausiojo trenerio A. Gronskio.

Dėl šios priežasties planų matyti A. Blanco jaunimo sistemoje buvo atsisakyta. Tam matyt įtakos turėjo ir pradėjusios sklandyti kalbos, jog A. Blanco bando vilioti mūsų jaunuosius talentus išvykti iš Lietuvos“.

„Aš tikrai turiu ką veikti gyvenime, nei aiškintis ar dėmesį skirti kažkokiems pasisakymams. Todėl man nelabai įdomūs A.Blanco pozicija ir tikrai nesirengiu jokių komentarų dalinti“, – teigė sostinės jaunimo komandos treneris A.Gronskis. Jis net neatsimena, ar ispanas sveikinosi su juo ar ne.

Tinklalapio 24sek.lt pateiktame interviu A.Blanco tikina, kad jis visų pirma atleistų iš klubo A.Gronskį ir jam jau kurį laiką nepaduodavo rankos pasisveikinti.

– Vis dėlto, prie jūsų A.Blanco buvo treneris ar skautas?

– Jis buvo atsakingas už varžovų analizę, jaunų žaidėjų paiešką, bendravimą su ekipos krepšininkais. Bet jis visada sėdėjo ant atsarginių žaidėjų suolo.

Kaip jį oficialiai įvardinti, aš ir nežinau. Man šiek tiek šiuo atveju keista, kad komanda, deklaruojanti, jog turi 4,5 mln. eurų biudžetą, negali atsiskaityti su vienu specialistu ir sumokėti mokesčius. Kaip suprantu, juk tai yra esmė.

– Bet ši istorija jau išėjo už algų ir skolos ribų. Kalbama apie „Ryto“ ir specialisto santykius.

– Na, Alberto visada buvo toks, dažnai kėlė sąmyšį.

– Bet tai ne specialisto apibūdinimas. Jis buvo naudingas „Ryto“ klubui?

– Jis skautinge tikrai nusimanė. Mąstymą, žinias, kontaktų tarp Europos krepšinio žmonių jis turėjo. Negaliu pasakyti, kad jis nepadėjo „Lietuvos ryto“ klubui po daugelio metų iškovoti pirmąjį rimtą trofėjų – Karaliaus Mindaugo taurę.

Pas mane buvo taip – nereikalingų žmonių aš nelaikau. Tad jei jis buvo, vadinasi, jis atlikinėjo tam tikras funkcijas, padėjo. Šiai dienai galiu tik taip pasakyti – tada jis padėjo, tuomet jo darbo reikėjo komandai. O dabar sunku vertinti, kas ir kaip.

– Gal buvo kažkas neįprasta jo darbe?

– Aš nežinau, bet man visą laiką buvo klaustukas, kodėl jis būdamas treneriu palaiko per daug glaudžius santykius su žaidėjais.

Net ir su tais, kurie yra atleidžiami ar visiškai neįdomūs. Galbūt, ankščiau ar vėliau tokios veiklos šaknys išlenda į viešumą. Asmeniškai aš jam pretenzijų neturiu.

– Jūsų manymu, jis teisingai elgiasi, kreipdamasis ne tik į žiniasklaidą, bet ir mokesčių inspekciją, „Sodrą“ dėl nesutarimų su komanda?

– Aš manau, kad visada reikia ieškoti tarpusavio kontaktų, sąlyčio taškų. Viena pusė pateiks savo poziciją, kita – savo, jų ginčą spręs trečioji šalis, kuri mažai supranta apie tam tikrus dėsnius. Ar to reikia?

Jei tu deklaruoji, kad myli Vilnių, myli Lietuvą, tai ar reikia čia tokį burbulą pūsti? Žinote, kiekvienas atleistas arba neįtikęs treneris ar žaidėjas visada gali prišnekėti apie komandą blogų ir nebūtų dalykų.

Bet tokie skandalai yra skausmingi visoms pusėms – blogėja klubo įvaizdis, o pats skandalo autorius tampa nepageidaujamu ir kitose ekipose. Kam norisi tokio skandalisto...

– Kokia jūsų pozicija, kad „Ryto“ ir Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis į kandidatų sąrašą įtraukė penkis vilniečius? Sirgaliai tai pavadino klubo interesų paminimu.

– Na, dalis sirgalių šventai tiki, kad klubas tam ir egzistuoja, kad sirgtum už ekipą, eitum į mėgstamos komandos varžybas, palaikytum žaidėjus.

Labiausiai atsidavę ir rodantys komandai jausmus nenori nieko girdėti apie rinktines ir yra komandų fanatikai. Tokių sirgalių reikia, nes ant jų laikosi visas sporto aistruolių judėjimas. Toks jau yra tas sportas.

Kite vertus, nemanyčiau, kad yra taip blogai, kad net penki „Ryto“ krepšininkai yra kviečiami į rinktine. Tuo metu nevyks jokių varžybų, kandidatams bus galimybė dar geriau pasirengti, o Vilniaus ekipos žaidėjai, be kitą ko, jau yra susižaidę.

Ir treneriui patogu – kokybės prasme šiuo atveju niekas nepralaimi. Na, gal tik į rinktinę nepakviesti Vilniaus komandos krepšininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.