EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ nesėkmės pėdomis: lyderių paieška, neatkovoti kamuoliai ir galvą pametęs D. Waltonas

Sėkminga Kauno „Žalgirio“ serija Eurolygoje nutrūko – išvykoje nusileista Miuncheno „Bayern“ krepšininkams – 84:88.

Kauno „Žalgirio“ serija Eurolygoje nutrūko po pralaimėjimo išvykoje Miuncheno „Bayern“ krepšininkams. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ serija Eurolygoje nutrūko po pralaimėjimo išvykoje Miuncheno „Bayern“ krepšininkams. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 3:11 PM, atnaujinta Dec 20, 2018, 11:32 AM

Rungtynes kauniečiai pradėjo vangiai, o žaidime akivaizdžiai trūko traumuoto Nate’o Wolterso vadovavimo.

Nors sezono pradžioje Šarūnas Jasikevičius nuolatos kritikuodavo įžaidėjus (įskaitant ir N.Woltersą), penktadienio vakarą buvo galima matyti, jog amerikiečio praradimas yra labai skausmingas ir „Žalgirio“ žaidime sukelia lengvą chaosą.

Tiesa, pagrindinį įžaidėją turėjęs pakeisti Leo Westermannas statistiškai sužaidė puikias rungtynes, tačiau dvikovos pradžia akivaizdžiai parodė, jog prancūzas dar nėra geriausios formos.

Pirmojoje rungtynių pusėje „Žalgiriui“ sunkiai sekėsi stabdyti varžovų puolimą, o greitomis atakomis „Bayern“ krepšininkai lengvai didino pranašumą. Po Maodo Lo greitos atakos ir dviejų taškų su Mariaus Grigonio pražanga, vokiečių pranašumas išaugo iki dviženklio – 32:21.

Po ilgosios pertraukos „Žalgiris“ į aikštę žengė pakitusiu penketu: vietoje Thomaso Walkupo ir Pauliaus Jankūno trečiąjį kėlinį pradėjo M.Grigonis ir Aaronas White’as.

Šiais keitimas Š.Jasikevičius akivaizdžiai parodė, jog komandai trūksta greičio ir mobilumo ginantis prieš varžovų greitas atakas. Tai pasiteisino. Pirmojoje pusėje varžovai greitomis atakomis pelnė 11 taškų, kai antroje dalyje – 4.

Vis dėlto, šis sprendimas nepadėjo „Žalgiriui“ efektyviau gintis nuo pozicinių varžovų atakų. Kauniečiai „Audi Dome“ arenoje kovojo iki paskutinių sekundžių, tačiau praleidus 88 taškus tikėtis pergalės sunku.

„Pirma dalis buvo labai bloga, visos rungtynės buvo labai blogos, – po dvikovos kalbėjo Š.Jasikevičius. – Mes praleidžiame 90 taškų ir nepadarome baudų. Mūsų pražangų skaičius buvo labai mažas, buvo labai kvailos pražangos, o nepadarytos – dar kvailesnės.“

Lrytas.lt apžvelgia svarbiausius rungtynių aspektus bei didžiausias „Žalgirio“ problemas, kurios neleido išsivežti pergalės iš Miuncheno.

Lyderių paieška

Dėl traumų abiejose ekipose nežaidė starto penketo žaidėjai. Į Vokietiją neatvyko N.Woltersas ir Antanas Kavaliauskas, o šeimininkų gretose ekipai padėti negalėjo pagrindinis „Bayern“ centras Devinas Bookeris bei ilgą laiką traumuotas serbas Milovanas Mačvanas, kuris net nėra registruotas Eurolygos kovoms.

Kauniečių praradimus sėkmingai lopė L.Westermannas, kuris rinko N.Woltersui įprastus statistikos skaičius – 19 taškų, 6 rezultatyvus perdavimai ir 21 naudingumo balą. Tačiau aikštėje ramybės nebuvo.

Dalis „Žalgirio“ atakų baigdavosi tiksint paskutinėms atakos laiko sekundėms. Derinių išpildymas neveikė taip kaip turėtų, o momentais atrodė, jog žaidėjai nežino ką daryti su kamuoliu.

L.Westermannas pataikė 5 tritaškius metimus iš 7, tačiau bent tris iš jų prancūzas sviedė nebeturėdamas kito pasirinkimo. Laimė, penktadienio vakarą įžaidėją lydėjo sėkmė.

Jei prieš gerą mėnesį A.Kavaliausko praradimas Kauno ekipai nebūtų didelis nuostolis, tai šioje sezono stadijoje aukštaūgio praradimas yra nemažas „Žalgirio“ trūkumas. Iš rikiuotės iškritus komandos kapitonui, A.Kavaliausko naudingumo kreivė sparčiai pakilo aukštyn – vid. 13,25 naudingumo balai per paskutines ketverias rungtynes.

A.Kavaliausko „aukso amžių“ iš dalies keitė amerikietis A.White’as. Žaidėjas pelnė 12 taškų, atliko efektingų dėjimų, kurie leido „Žalgiriui“ kabintis į rungtynes. Tiesa, po traumos grįžęs P.Jankūnas atrodė blankiai ir abu savo taškus pelnė baudų metimais.

Varžovų gretose traumuotą D.Bookerį keitė kitas amerikietis Derrickas Williamsas ir tai tapo didžiausia „Žalgrio“ problema.

Pagrindinį varžovų centrą Danilą Barthesą kauniečiai sėkmingai stabdė ir dvigubino jau pirmajame kėlinyje, o įpusėjus rungtynėms aukštaūgis buvo surinkęs -6 naudingumo balus. Vis dėlto, po keitimo pasirodės D.Williamsas antrajame kėlinyje surengė šou, kuris baigėsi sulig ketvirtojo kėlinio sirena.

Buvęs antrasis NBA naujokų biržos šaukimas antrojo kėlinio metu pelnė 14 taškų ir iš esmės pakeitė „Bayern“ žaidimą. Vokiečiai mažai laiko praleido „Žalgirio“ baudos aikštelėje, o atakas baigdavo tolimais metimais arba įkirtimais ir prasiveržimais nuo tritaškio linijos. Varžovų lyderio nesugebėjo stabdyti net ir Brandonas Daviesas, kuriam trūkdavo greičio.

D.Williamsas pelnė 27 taškus, surinko +35 naudingumo balus ir tapo naudingiausiu turo žaidėju.

Ketvirtajame kėlinyje jam puikiai talkino ir serbas Vladimiras Lučičius, kuris iki tol buvo nepastebimas. Lemiamu metu puolėjas pelnė 10 taškų pataikydamas kelis itin svarbius metimus, kurie leido laikytis nuo „Žalgirio“ per saugų atstumą.

Neatkovoti kamuoliai

Priežastis, kuri taip ir neleido perimti iniciatyvos – prasta kova po savo krepšiu. „Bayern“ krepšininkai iš viso atkovojo 28 kamuolius, 9 iš jų po „Žalgirio“ krepšiu. Kauniečiai atkovojo penkiais kamuoliais mažiau (23) ir tik 3 iš jų po varžovų krepšiu.

Ketvirtojo kėlinio metu tai tapo didele „Žalgirio“ problema, kai vieną po kito kamuolius svečių baudos aikštelėje griebė D.Barthesas ar D.Williamsas.

Antraisiais šansais varžovai pelnė 13 taškų, kai „Žalgiris“ sukrapštė vos 4. Blogiausia tai, jog centimetrų kauniečiams pristigo lemiamu metu.

Laurynas Birutis aikštėje praleido tik 6 minutes, per kurias spėjo atkovoti 1 kamuolį. Vos po vieną kamuolį atkovojo ir A.White’as bei P.Jankūnas.

Neatsiskleidęs „naujokas“

Jau prasidėjus sezonui į Kauną atvykęs D.Waltonas maloniai nustebino, mat pirmose savo karjeros Eurolygoje rungtynėse prieš Atėnų „Panathinaikos“ paliko teigiamą įspūdį ir žadėjo pridėti jėgos „Žalgirio“ gynėjų grandžiai.

Įpūsėjus sezonui, debiutinis amerikiečio mačas taip ir liko geriausiomis D.Waltono rungtynėmis Eurolygoje.

Nors dvikovoje prieš „Bayern“ jis surinko 9 naudingumo balus (daugiausiai šį sezoną Eurolygoje), jo žaidimas neatspindėjo statistikos. Jau pirmajame kėlinyje amerikietis sunkiai suprato ką reikia daryti. Vaikiškos klaidos ir netinkami sprendimai vedė iš proto „Žalgirio“ sirgalius. Įžaidėjas atrodė pametęs galvą, kuri Š.Jasikevičiaus žaidimo strategijoje yra labai svarbi.

Ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ pirmavo 65:63. Tačiau ketvirtąją asmeninę pražangą gavo L.Westermannas ir Š.Jasikevičius buvo priverstas į aikštę išleisti D.Waltoną. „Bayern“ krepšininkai atkarpą laimėjo 10:0, o kauniečiai įsiveržti į priekį daugiau nebepajėgė.

„Momentais jis gerai pasirodo ir per treniruotes puikiai dirba, viską klauso ir stengiasi, bet reikia tai perkelti į rungtynes, o Eurolyga yra negailestinga, – apie D.Waltono žaidimą kalbėjo Š.Jasikevičius. – Pralaimi vieną atkarpą ir tave tai žudo. Kelios jo atkarpos buvo geros, bet buvo ir nelabai gerų. Aš neturiu jam pretenzijų, aš jo situaciją suprantu.“

„Žalgirio“ strategas pretenzijų šiame sezone tikrai neturi B.Daviesui. Centras demonstruoja įspūdingus skaičius ir yra neabejotinai vienas geriausių šio sezono Eurolygos vidurio puolėjų.

Penktadienio vakarą amerikietis trečią kartą šiame sezone surinko daugiau nei 30 naudingumo balų (+33). Apskirtai, per pastarąsias 4 rungtynes centras renka vid. 29,5 naudingumo balus ir pagal šį rodiklį yra ketvirtas visoje lygoje.

Aukštaūgis Miunchene vėl tempė kauniečių laivą į priekį: 21 taškas ir 6 atkovoti kamuoliai. Tačiau lyderiui trūko komandos draugų pagalbos, o Bavarijos sostinėje pasitvirtino patarlė „vienas kovos lauke – ne karys“.

Kitą savaitę Eurolygoje komandos žais po dvejas rungtynes. Gruodžio 19-ąją kauniečiai skris į Turkiją, kur susitiks su Stambulo „Darussafaka“ ekipa. Po dviejų dienų, gruodžio 21-ąją Kaune priims svečius iš Izraelio – Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.