EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: neatsigavęs „Žalgirio“ kapitonas ir trigubas „velnio tuzinas“

Penki Eurolygos dvyliktajame ture žaidę Kauno „Žalgirio“ lietuviai pelnė 26 taškus. Taip pat 26 taškus pelnė Milano „Olimpia“ lietuvių duetas. Tačiau nei vieniems, nei kitiems atsidurti tarp nugalėtojų nepavyko. Vienintelis laimėjusioje komandoje žaidęs Lietuvos krepšininkas buvo Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius, bet jo indėlis į pergalę buvo labai kuklus.

 Marius Grigonis veržiasi pro varžovus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis veržiasi pro varžovus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvių pasirodymo Eurolygos ture suvestinė.<br> lrytas.lt
 Lietuvių pasirodymo Eurolygos ture suvestinė.<br> lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 9:44 AM, atnaujinta Dec 20, 2018, 12:48 PM

„Žalgiris“

„Žalgiris“ penktadienį išvykoje po permainingos kovos nusileido Miuncheno „Bayern“ krepšininkams 84:88.

Kauno komanda į Bavariją vėl iškeliavo apkarpytos sudėties. Nors į dvyliktuką, ir netgi į starto penketą, grįžo ketverias rungtynes dėl traumos praleidęs Paulius Jankūnas, namie liko du kiti susižeidę krepšininkai Antanas Kavaliauskas ir Nate‘as Woltersas. Jų vietos buvo atiduotos 18-mečiams dublerių komandos žaidėjams Rokui Jokubaičiui ir Erikui Venskui. E.Venskus tik praėjusį savaitgalį debiutavo LKL čempionate, o per Eurolygos rungtynes į paraišką buvo įtrauktas pirmąjį kartą.

Vis dėlto abu dubleriai dvyliktuke buvo tik dėl skaičiaus ir progos debiutuoti Eurolygoje nesulaukė. P.Jankūno vaidmuo irgi, galima sakyti, buvo labiau psichologinis. Kauniečių kapitonas fiziškai dar nebuvo pasiruošęs žaisti: lėtai judėjo, vengė kontaktų, netaikliai atakavo ir pelnė tik 2 taškus (abu – baudos metimais).

„Žalgirio“ puolimo smaigalyje dažniausiai atsidurdavo trys užsieniečiai Brandonas Daviesas (21 taškas), Leo Westermannas (19) ir Aaronas White‘as (12), o penki rungtyniavę lietuviai pelnė mažiau nei trečdalį komandos taškų – 26 iš 84.

Artūras Milaknis įmetė 10 taškų, Marius Grigonis – 9, Edgaras Ulanovas – 5, P.Jankūnas – 2, Laurynas Birutis – 0.

Taiklumo trūko ne vien P.Jankūnui (0/1 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai). Prastai atakavo ir M.Grigonis (1/4 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai) bei E.Ulanovas (1/2 dvitaškiai, 0/2 tritaškiai).

Tik A.Milaknis pataikė pusę metimų (1/2 dvitaškiai, 2/4 tritaškiai). A.Milaknis vos trečiąjį kartą šį sezoną pasiekė dviženklę rezultatyvumo ribą.

Lietuvos čempionai per 12 turų iškovojo 5 pergales ir dalijasi 10-ąją vietą. Tiesa, net keturios komandos turi po 6 pergales, tad atkrintamųjų varžybų zona yra visai šalia.

Juo labiau kad kitame ture kauniečiai turės gerą galimybę papildyti pergalių sąskaitą. Jie keliaus į Stambulą ir trečiadienį žais su silpniausia Eurolygos komanda „Darussafaka“. Vos kartą laimėjusi „Darussafaka“ penktadienį patyrė dešimtąjį iš eilės pralaimėjimą – svečiuose nusileido „Panathinaikos“ klubui 67:75.

Legionieriai

Trigubas velnio tuzinas nebuvo laimingas „Olimpia“ aprangą vilkintiems lietuviams. Gruodžio 13-ąją vykusiose rungtynėse ir Artūras Gudaitis, ir Mindaugas Kuzminskas pelnė po 13 taškų, tačiau Italijos čempionai išvykoje buvo priversti nusilenkti Stambulo „Fenerbahce“ krepšininkams 85:92.

Pirmojoje mačo pusėje „Olimpia“ trumpai pirmavo, bet nuo trečiojo kėlinio vidurio beveik visą laiką atsiliko apie 10 taškų skirtumu. Tiesa, Mike‘o Jameso aktyvumo protrūkis ketvirtojo kėlinio viduryje svečiams įžiebė nedidelę viltį, bet Eurolygos lyderiai greitai aplamdė varžovų sparnus.

Penktadienį blankių rungtynių seriją pratęsė „Panathinaikos“ gynėjas L.Lekavičius. Per rungtynes, kuriose „Panathinaikos“ namie sunkiai nugalėjo „Darussafaka“ klubą 75:67, gynėjas iš Lietuvos pelnė tik 2 taškus. Per pastarąsias 6 rungtynes L.Lekavičius įmetė vos 9 taškus (2/6 dvitaškiai, 1/7 tritaškiai).

Be traumuoto Tado Sedekerskio žaidžianti Vitorijos „Baskonia“ ketvirtadienį svečiuose nugalėjo Tel Avivo „Maccabi“ klubą 81:79.

„Olimpia“ ir „Panathinaikos“ per 12 turų iškovojo po 6 pergales ir dalijasi šeštąją vietą. „Baskonia“ laimėjo 5 rungtynes ir dalijasi 10-ąją vietą.

Savaitės lietuviai

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Milano ekipos vidurio puolėjo aktyvumas puolant vėl buvo persipynęs su spragomis ginantis. A.Gudaitis žaidė aktyviai ir per 19 min. pelnė 13 taškų (5/5 dvitaškiai, 3/4 baudos), atkovojo 6 kamuolius bei išprovokavo 4 pražangas.

Tačiau lietuvis jau antrojo kėlinio pradžioje gavo antrąją pražangą, todėl žaidė trumpiau nei per kelerias praėjusias rungtynes, o „Fenerbahce“ aukštaūgiai „Olimpia“ baudos aikštelėje irgi jautėsi kaip žuvys vandenyje ir surinko daugiau taškų negu jų vidurkis. A.Gudaičio vidurkiai yra 12,6 taško, 7,4 atkovoto kamuolio ir 5,3 išprovokuotos pražangos.

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). M.Kuzminskas ketvirtadienį žaidė ilgiau nei paprastai, dažnai mėtė į krepšį, bet pataikė mažiau nei pusę metimų ir pakartojo asmeninį sezono atkovotų kamuolių rekordą. Puolėjas per 20 min. pelnė 13 taškų (4/8 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai, 2/2 baudos) ir atkovojo 7 kamuolius. Jo vidurkiai yra maždaug dukart prastesni – 7,1 taško ir 3,2 atkovoto kamuolio. M.Kuzminsko rezultatyvumas šį sezoną tik ketveriose iš dvylikos rungtynių buvo dviženklis.

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonio žaidime buvo keletas labai gerų epizodų: vienoje atkarpoje jis visiškai supančiojo varžovų atakų konstruktorių S.Jovičių, rodė pavyzdį A.Milakniui, kad gavęs kamuolį snaiperis privalo mesti, o ne trypčioti vietoje. Tačiau gynėjas dažniausiai atakavo netaikliai ir per 25 min. pelnė 9 taškus (1/4 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai, 4/4 baudos).

Be to, antrojoje rungtynių pusėje jis darė nemažai smulkių klaidų gindamasis ir buvo priverstas palikti aikštę dėl penkių pražangų. Gali būti, kad M.Grigonio veiksmams įtakos turėjo antrojo kėlinio pabaigoje gauta čiurnos trauma.

Savaitės nusivylimas

Laurynas Birutis („Žalgiris“). Eurolygoje labai nedaug žaidžiantis vidurio puolėjas, regis, praranda ne tik trenerio pasitikėjimą, bet ir pasitikėjimą savimi. Nors penktadienį aikštėje praleido 6 min., L.Birutis nė karto nemetė į krepšį, o gindamasis blaškėsi savo baudos aikštelėje ir vis nubėgdavo ne ten, kur reikėdavo. Šį sezoną L.Birutus taškus pelnė tik septyneriose rungtynėse, o jo vidurkis yra 2 taškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.