EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. P. Jankūno spindulys ir A. Gudaičio dvigubas dviženklis

Eurolygos 18-ajame ture visi Lietuvos krepšininkai aikštę paliko nuleista galva. Laimėti nepavyko nei Kauno „Žalgiriui“, nei užsienio klubams, kuriuose žaidžia lietuviai. Tarp mūsų šalies krepšininkų vėl naudingiausiai rungtyniavo dvigubų dviženklių kolekciją papildęs Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis, o „Žalgirio“ pralaimėjimų tunelyje kone vienintelis šviesos spindulėlis buvo Pauliaus Jankūno aktyvumas.

Paulius Jankūnas parodė atsigavimo ženklus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas parodė atsigavimo ženklus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis eilinį kartą buvo solidus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis eilinį kartą buvo solidus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-12 11:40, atnaujinta 2019-01-13 07:09

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ neišlaikė dvigubo turkiško egzamino. Antradienį namie pralaimėję Stambulo „Anadolu Efes“ klubui, kauniečiai ketvirtadienį nesugebėjo pasipriešinti ir kitai didžiausio Turkijos miesto komandai „Fenerbahçe“. Nors Lietuvos čempionai pelnė pirmuosius 5 taškus, Turkijos čempionai jau po kelių minučių persvėrė rezultatą, antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir šventė nesunkią pergalę 78:61.

Kauniečiai šią savaitę per dvejas rungtynes į Stambulo komandų krepšius įmetė vos 119 taškų. Tai tik vienu tolimu metimu daugiau negu šio Eurolygos sezono vienų rungtynių rezultatyvumo rekordas, kurį pasiekė Miuncheno „Bayern“, lapkritį sutriuškinęs Stambulo „Darüşşafaka“ ekipą 116:70. 

Ketvirtadienį „Žalgirio“ paraiškoje buvo šeši lietuviai ir šeši amerikiečiai. Nors rezultatyviausiai žaidė amerikietis Brandonas Daviesas (12 taškų), lietuviškoji Kauno komandos pusė surinko daugiau nei pusę taškų – 34 iš 61. 

Paulius Jankūnas įmetė 9 taškus, Laurynas Birutis – 7, Artūras Milaknis ir Marius Grigonis – po 6, Edgaras Ulanovas – 4, Rokas Jokubaitis – 2. 

18-metis R.Jokubaitis pirmą kartą žaidė ilgiau nei 10 min. 

„Fenerbahçe“ registravo tik du Turkijos krepšinio auklėtinius Melihą Mahmutoglu (14 taškų) ir Sinaną Gulerą (0 taškų). 
Kitą savaitę į svečius pas „Žalgirį“ atvyks buvęs žalgirietis Lukas Lekavičius. Kauno komanda penktadienį priims Graikijos čempioną Atėnų „Panathinaikos“ klubą. 

Po 18-ojo turo aukštesnėje lentelės eilutėje įrašytas „Panathinaikos“ pavadinimas. Atėnų komanda iškovojo 8 pergales ir dalijasi aštuntąją vietą su „Olimpia“ ir Vitorijos „Baskonia“. 7 kartus laimėjęs „Žalgiris“ dalijasi vienuoliktąją vietą su Tel Avivo „Maccabi“ ir „Chimki“.

Legionieriai

Abi užsienio komandos, kuriose žaidžia lietuviai, šiame ture irgi rungtyniavo svečiuose. „Panathinaikos“ nieko nepešė Katalonijos sostinėje, kur pralaimėjo „Barcelona“ komandai 68:79, „Olimpia“ tuščiomis grįžo iš Bavarijos sostinės, kur nusileido Miuncheno „Bayern“ klubui 87:93.

Nors „Panathinaikos“ pralaimėjo didesniu skirtumu, varžovams priešinosi atkakliau – ketvirtojo kėlinio pradžioje rezultatas dar buvo lygus. Tuo tarpu „Olimpia“ atsiliko jau antrajame kėlinyje, ir nors skirtumas buvo nedidelis, mačo eigą visą laiką tvirtai kontroliavo varžovai.

„Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius pelnė 8 taškus. 

„Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis įmetė 18 taškų, puolėjas Mindaugas Kuzminskas – 6 taškus. 

Turo lietuviai

Lukas Lekavičius („Panathinaikos“). L.Lekavičius puolimui vadovavo daug patikimiau nei pagrindinis įžaidėjas Nikas Kalathis. Lietuviui netgi teko taisyti tai, ką labiau patyręs komandos draugas pridirbo trečiajame kėlinyje, kuriame varžovai buvo įgiję dviženklę persvarą. L.Lekavičius ir pats pataikė, ir padėjo susikurti progas komandos draugams, jam įmetus dvitaškį ketvirtojo kėlinio pradžioje rezultatas tapo lygus, bet vos tik jis buvo pakeistas, „Panathinaikos“ vėl smigo žemyn. Gynėjas žaidė 22,5 min., pelnė 8 taškus (2/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 1/2 baudų) ir išprovokavo 5 pražangas. L.Lekavičius šį sezoną įmeta 4,6 taško. 

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Kadangi „Olimpia“ trūksta traumuoto Kalebo Tarczewskio, A.Gudaitis vėl žaidė labai ilgai ir netgi per ilgai. Dėl nuovargio ketvirtajame kėlinyje jis buvo gerokai pasyvesnis negu paprastai. Tačiau vidurio puolėjas ir iki tol nuveikė labai daug, o iš viso per 31 min. pelnė 18 taškų (5/8 dvitaškių, 8/8 baudų), atkovojo 10 kamuolių ir išprovokavo 6 pražangas.

A.Gudaitis šį sezoną pasiekė jau penktą dvigubą dviženklį. Jo vidurkiai – 13,4 taško, 7,6 atkovoto kamuolio ir 5,2 išprovokuotos pražangos. 

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Nors mačo pradžioje P.Jankūnui tiek ginantis, tiek puolant vis pritrūkdavo pusės ar trečdalio žingsnio, antrajame kėlinyje puolėjas pajuto žaidimo ritmą. Jis per 24 min. pelnė 9 taškus (2/5 dvitaškių, 5/6 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. „Žalgirio“ kapitonas visus taškus pelnė per du pirmuosius kėlinius, tačiau jo judėjimas aikštėje po pertraukos irgi turėjo nuteikti optimistiškai. Šį sezoną P.Jankūnas rezultatyviau žaidė tik dvejose rungtynėse, o jo vidurkiai yra 6,4 taško, 3,1 atkovoto kamuolio ir 2,6 išprovokuotos pražangos. 

Turo nusivylimas

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonio kojos pynėsi, o rankos drebėjo. Jis darė klaidas gana paprastose situacijose ir keliskart nepataikė iš gerų padėčių. Gynėjas žaidė 16 min. ir pelnė 6 taškus (2/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų), bet 4 taškus įmetė per dvi paskutines rungtynių minutes.

Savaitės skaičius

4

„Žalgiris“ po Kalėdų pralaimėjo visas ketverias Eurolygos rungtynes. Kauno komandą nugalėjo „Herbalife“, CSKA, „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahçe“. 

Ketverias iš eilės Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ praėjusį kartą pralaimėjo 2016 metų spalį ir lapkritį. Tuomet kauniečius įveikė „Fenerbahçe“, „Maccabi“, „Darüşşafaka“ ir „Barcelona“. 

„Žalgiris“ taip pat patyrė ketvirtąją iš eilės nesėkmę skaičiuojant visus turnyrus. Šią seriją sudaro nuo sausio pradžios patirti pralaimėjimai CSKA, Klaipėdos „Neptūnui“, „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahçe“. 

Praėjusį kartą keturiskart paeiliui Kauno komanda klupo 2011 metų spalį ir lapkritį, kuomet nusileido Malagos „Unicaja“, „Nižnij Novgorod“, „Panathinaikos“ ir Rygos VEF (dvejos rungtynės žaistos Eurolygoje, kitos dvejos – Vieningoje lygoje). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.