EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ galvos skausmas: pasimatys su rezultatyviausiu Eurolygos krepšininku

Sustabdyti Mike‘ą Jamesą – viena sudėtingiausių užduočių, kurias šį sezoną turi spręsti Eurolygos klubai. Šis amerikietis tik praėjusių metų rudenį įsiliejo į Milano „Olimpia“ gretas, bet iškart suprato, ko iš jo nori treneris, ir akimirksniu pritapo Italijos čempionų komandoje.

 M.Jamesas kol kas rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Jamesas kol kas rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Jamesas kol kas rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Jamesas kol kas rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Jamesas kol kas rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas<br> Scanpix.com
 M.Jamesas kol kas rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas<br> Scanpix.com
A.Švedas<br>Scanpix.com
A.Švedas<br>Scanpix.com
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 4:59 PM, atnaujinta Jan 23, 2019, 5:02 PM

Dabar 28 metų gynėjas yra rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas, o ketvirtadienį bandys išlaikyti aukštai pakeltą kartelę per rungtynes su Kauno „Žalgiriu“.

M.Jameso pavardė gana ryškiai išsiskiria rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų sąraše. Po 19 turų tik „Olimpia“ lyderio vidurkis yra didesnis negu 20 taškų – jis pelno vidutiniškai 20,2 taško.

Amerikietis jau per dešimt rungtynių įmetė 20 ar daugiau taškų, o labiausiai pasižymėjo per dvikovą su Stambulo „Fenerbahçe“ klubu, kuriam atseikėjo 31 tašką. Tiesa, Milano komanda tas rungtynes pralaimėjo, tad daug įsimintinesniais derėtų vadinti du kitus M.Jameso pasirodymus.

Spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje „Olimpia“ dvejas iš eilės rungtynes su „Chimki“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ klubais laimėjo vienodu rezultatu 81:80, o abu kartus pergalingus tris taškus prieš pat sireną pelnė ne kas kitas, bet M.Jamesas.

Rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų lentelėje aukštą vietą užima dar vienas „Olimpia“ atstovas. Šeštojoje eilutėje įrašytas 14,2 taško pelnantis puolėjas Vladimiras Micovas.

Tarp dviejų Milano komandos žaidėjų įsiterpė Maskvos CSKA puolėjas Willas Clyburnas (15,1 tšk.), „Fenerbahçe“ vidurio puolėjas Janas Vesely (14,8 tšk.), „Žalgirio“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas (14,7 tšk.) ir CSKA gynėjas Cory Higginsas (14,7 tšk.).

Pagal rezultatyvumo vidurkį vienas krepšininkas M.Jamesą lenkia. „Chimki“ lyderis Aleksejus Švedas pelno vidutiniškai 25,3 taško. Tačiau jis žaidė tik 8 rungtynes, todėl nepatenka į oficialius asmeninės statistikos lyderių sąrašus.

30-metis rusas dar lapkričio pabaigoje patyrė rankos piršto traumą. Pamaskvio klubas jau keliskart skelbė, kad iki A.Švedo sugrįžimo liko viena kita diena, bet šie pranešimai vis nepasitvirtindavo. Pastaraisiais duomenimis „Chimki“ savo lyderio gali nesulaukti iki vasario mėnesio.

Jei A.Švedas greitai pasveiks ir spės sužaisti pakankamai rungtynių, jis bus pagrindinis pretendentas laimėti rezultatyviausiam turnyro žaidėjui skirtą A.Fordo prizą, kuriuo jau buvo apdovanotas praėjusį sezoną.

Tačiau jei rusui teks gydytis ilgėliau, pagrindiniu favoritu kovojant dėl šio prizo taps M.Jamesas.

A.Švedas šį sezoną netgi kėsinosi į šiuolaikinės Eurolygos rekordą, kuris priklauso anksti anapilin išėjusiam Alphonso Fordui.

Šis amerikietis pirmajame šiuolaikinės Eurolygos sezone (2000-2001 m.) atstovaudamas Atėnų „Peristeri“ komandai pelnydavo vidutiniškai 26 taškus.

Amžiaus pradžioje prie šio rekordo buvo priartėję Belgrado „Partizan“ gynėjas Milošas Vujaničius (2002-2003 m. sezone įmesdavo 25,8 taško) ir Vroclavo „Sląsk“ gynėjas Lynnas Greeras (2003-2004 m. sezone pelnydavo 25,1 taško), o vėliau net rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų vidurkis dažniausiai nesiekdavo nė 20 taškų.

A.Švedas yra vienas iš trijų šį sezoną Eurolygoje žaidžiančių krepšininkų, kurie anksčiau jau buvo apdovanoti A.Fordo prizu. 2014 ir 2017 metais šį prizą gavo amerikietis Keithas Langfordas, 2016 metais – prancūzas Nando De Colo.

K.Langfordas šį sezoną atstovauja Atėnų „Panathinaikos“ ir pelno 11,2 taško, tačiau šiuo metu irgi gydosi traumą, kurią patyrė gruodžio viduryje. CSKA gynėjo N.De Colo vidurkis šį sezoną yra 13,4 taško.

Beje, du buvę A.Fordo prizo laimėtojai Tayloras Rochestie ir Bobby Brownas šį sezoną rungtyniauja Kinijos lygoje, o dar vienas buvęs rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas Bo McCalebbas kartu su Renaldu Seibučiu kovoja dėl Saragosos „Tecnyconta“ komandos pergalių Ispanijos lygoje.

Šiuo metu į Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką patenka vienas lietuvis. Dešimtąją vietą užima 13,2 taško pelnantis „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

Visų kitų Lietuvos krepšininkų vidurkis yra vienženklis. „Olimpia“ puolėjas Midaugas Kuzminskas pelno 7,7 taško, žalgiriečiai Marius Grigonis – irgi 7,7 taško, Artūras Milaknis – 6,8 taško, Paulius Jankūnas – 6,6 taško, Edgaras Ulanovas – 6,4 taško, Antanas Kavaliauskas – 6,2 taško, „Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius – 4,5 taško.

A.Gudaitis patenka į dar kelis statistikos lyderių sąrašus. Jis yra antras pagal atkovotus kamuolius (vid. 7,5), trečias pagal išprovokuotas pražangas (5), ketvirtas pagal naudingumo balus (19,9), penktas pagal blokuotus metimus (1,1). M.Grigonis yra antras pagal baudos metimų taiklumą (92,9 proc.) ir tritaškių taiklumą (54,3 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.