EUROLYGA 2023

Krepšinio genijų dvikovos: Š. Jasikevičiui nerimą kelti gali neįkandamas varžovas

Artėjančios Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto dvikovos prikaustys visų Lietuvos krepšinio sirgalių dėmesį. Dėl galimybės laimėti pirmąjį sezono trofėjų kausis keturios geriausios šalies krepšinio komandos: Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Rytas“, Klaipėdos „Neptūnas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

 Vilniuje ginklus surems keturi krepšinio treneriai.<br> Lrytas.lt montažas
 Vilniuje ginklus surems keturi krepšinio treneriai.<br> Lrytas.lt montažas
 D.Adomaičio treniruojamas sostinės klubas sieks namuose iškovoti trofėjų.<br> D.Umbraso nuotr.
 D.Adomaičio treniruojamas sostinės klubas sieks namuose iškovoti trofėjų.<br> D.Umbraso nuotr.
 K.Maksvytis yra du kartus šiame sezone nugalėjęs Kauno komandą.<br> G.Šiupario nuotr.
 K.Maksvytis yra du kartus šiame sezone nugalėjęs Kauno komandą.<br> G.Šiupario nuotr.
 Treneris iš Serbijos pasiruošęs kautis su Lietuvos čempionais.<br> G.Šiupario nuotr.
 Treneris iš Serbijos pasiruošęs kautis su Lietuvos čempionais.<br> G.Šiupario nuotr.
 Š.Jasikevičius yra kartą pralaimėjęs turnyro finale.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Š.Jasikevičius yra kartą pralaimėjęs turnyro finale.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 16, 2019, 10:21 AM, atnaujinta Feb 16, 2019, 5:45 PM

Šeštadienį bus galima išvysti pasikartojantį praėjusio sezono LKL atkrintamųjjų varžybų scenarijų, kuomet viename pusfinalyje susikaus Kauno „Žalgiris“ su Panevėžio „Lietkabeliu“ , o kitame Vilniaus „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

Neabejotinai laukia intriguojančios dvikovos, o komandų treneriai, tarsi sėdėdami prie šachmatų lentos, strateguoja būsimų dvikovų taktikas ir ruošia savo kariaunas išanalizuodami įvairiausias smulkmenas.

Lrytas.lt pristato visus Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto komandų trenerius.

Šarūnas Jasikevičius (Kauno „Žalgiris“)

Eurolygos legenda buvo visai Europai puikiai pažįstamas kaip krepšininkas. Keturis kartus stipriausioje senojo žemyno krepšinio lygoje triumfavęs 42-ejų žaidėjas 2014 metais baigė savo karjerą ir pasuko trenerio keliu. Tais pačiais metais jis tapo Kauno „Žalgirio“ Gintaro Krapiko asistentu.

Ir nuo to laiko Šaro, kaip trenerio, akcijos ėmė kilti tiesiog akyse. 2016 metais jis perėmė trenerio kėdę Kauno komandoje, o 2017-2018 metų sezone su „Žalgiriu“ tapo galinga grėsme visiems varžovams ir Eurolygoje užėmė trečiąją vietą.

Vietiniame fronte Š.Jasikevičiaus treniruojamas „Žalgiris“ titulų beveik nedalina niekam. Vienintelė išimtis – tik perėmus „Žalgirio“ vairą 2016 metų pradžioje Karaliaus Mindaugo taurės finale buvo pralaimėta „Lietuvos rytui“ 57:67. Tą kartą Š.Jasikevičių pergudravo dabar jau į politiką Alytaus mieste pasukęs Tomas Pačėsas.

Pusfinalyje Š.Jasikevičiui teks nenuspėjamas „Lietkabelis“, kurį lapkričio pradžioje treniruoti pradėjo serbas Nenadas Čanakas. LKL primenybėse šie treneriai jau buvo susidūrę akis į akį. Tuomet sausio 13 dieną Šaro kariauna iš Panevėžio vos išnešė sveiką kailį ir „Lietkabelį“ nugalėjo tik 4 taškais – 73:69.

Daugelis neabejoja ir Kauno „Žalgirį“ laiko pagrindiniu favoritu laimėti pirmąjį trofėjų sezone. Bet vienas dalykas Š.Jasikevičiui turėtų neduoti ramybės, tai – traumos, kurios jaukia visus planus nebe pirmą kartą. Traumas buvo patyrę Pauliaus Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Leo Westermannas, Nate'as Woltersas, trumpam iškritę buvo ir Marius Grigonis bei Aaronas White'as.

Ir kai jau atrodė, kad visi žaidėjai grįžo į rikiuotę, buvo pranešta, jog po ketvirtfinalio dvikovos atlikta operacija Laurynui Biručiui ir krepšininkas šį sezoną veikiausiai nebežais. Tai nebuvo kertinis žaidėjas, bet rotacijoje Š.Jasikevičius naudodavo jaunąjį aukštaūgį.

Vis tik, kaip pabrėžė treneris Algirdas Brazys, kuomet „Žalgiris“ turi laiko pasiruošti kovoms vietiniame fronte, nugalėti jį yra labai sunku ir Lietuvos čempionai yra visa galva aukštesni. O būtent šiuo metu ir vyksta dviejų savaičių pertrauka Eurolygoje.

Dainius Adomaitis (Vilniaus „Rytas“)

Dabartinis Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis į sostinės komandą atvyko labai skandalingomis aplinkybėmis. Praėjusiame sezone dar LKL finalo serijos metu iš „Ryto“ klubo vidaus buvo nutekinta informacija, kad po sezono tuometinį trenerį Rimą Kurtinaitį pakeis šalies nacionalinei komandai diriguojantis 45-erių strategas.

Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas D.Adomaitis savo profesionalaus krepšininko karjerą baigė 2009 metais. Dabartinis „Ryto“ treneris karjerą pradėjo Vilniaus „Statyboje“, o vėliau perėjo į Kauno „Žalgirį“ su kuriuo 1999 metais triumfavo Eurolygoje.

Vėliau žaidė įvairiuose Lenkijos, Latvijos, Prancūzijos klubuose.

Trenerio karjerą D.Adomaitis pradėjo nuo asistento pareigų Lenkijos Slupsko „Energa Czarni“ klube 2009 metų rugpjūtį. 2012 metais prisijungė prie „Lietuvos ryto“ komandos asistento pareigose, o 2014 metais komandos sezoną užbaigė kaip treneris. Vėliau dirbo Utenos „Juventus“ komandoje, o 2015 metais pasirašė sutartį su Klaipėdos „Neptūno“ komanda. Po metų D.Adomaitis su uostamiesčio komanda LKL pirmenybėse iškovojo sidabro medalius.

Šiame sezone „Rytas“ žaidžia gana banguotai, o LKL turnyrinėje lentelėje rikiuojasi tik trečias, į priekį praleisdamas būsimus varžovus pusfinalyje bei Kauno „Žalgirį“.

D.Adomaitis šiame sezone jau yra nusvilęs žaidžiant prieš Kazio Maksvyčio treniruojamą komandą – lapkričio 3 dieną namuose „Rytas“ buvo suklupęs 66:78. Vis tik po dviejų savaičių atsakė tuo pačiu ir laimėjo Klaipėdoje.

„Ryto“ komanda finalo ketverto rungtynes žais namuose, tad juos papildomai slėgs atsakomybė. Tačiau D.Adomaičio auklėtiniai šiame sezone jau įrodė, kad gali su dideliu spaudimu susitvarkyti. Lemiamose Europos taurės rungtynėse dėl patekimo į ketvirtfinalį, jie Vilniuje lengvai nugalėjo 90:68 „Monaco“ klubą ir po septynerių metų pateko tarp 8 stipriausių Europos taurės komandų.

Kazys Maksvytis (Klaipėdos „Neptūnas“)

Uostamiesčio ekipos treneris žino kaip nugalėti. Iki LKL klubų treniravimo etapo 41-erių Kazys Maksvytis puikiai darbavosi su įvairaus amžiaus Lietuvos vaikinų krepšinio rinktinėmis.

Stratego sąskaitoje – Europos auksas su 16-mečių, 18-mečių ir 20-mečių rinktinėmis ir laimėtas pasaulio čempionatas 2011 metais Latvijoje su 19-mečių komanda, kurioje pirmuoju smuiku griežė Jonas Valančiūnas.

Po šio sėkmingo laikotarpio K.Maksvytis pasibeldė į LKL duris. Pradžioje jis pradėjo treniruoti Kauno „Aisčių“ komandą, kitame sezone stovėjo prie Vilniaus „Sakalų“ vairo. 2012 metais susitiko jo ir Klaipėdos „Neptūno“ keliai. Treneriui prireikė vos dviejų sezonų, kad sujauktų nusistovėjusią tradiciją LKL finaluose, kuriuose iki tol net 16 sezonų kovėsi tik dvi komandos – Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Kauno „Žalgiris“.

2013-2014 metų sezone K.Maksvyčio kariauna iš „Lietuvos ryto“ komandos atėmė finalininkų vardą ir tais metais iškovojo LKL sidabrą.

Vėliau sekė ne toks sėkmingas sezonas, 4-oji vieta LKL ir 2015 metais K.Maksvytis atsidūrė Panevėžyje. Ir vėl prireikė dviejų sezonų, kad „Lietkabelis“ pakartotų „Neptūno“ žygį – papultų į LKL finalą. Tame sezone būtent D.Adomaitis stovėjo prie uostamiesčio komandos vairo, o ši ekipa liko ketvirta.

Po sėkmingo sezono K.Maksvytis grįžo į „Neptūną“ ir klube dirba iki šiol.

Šiame sezone uostamiesčio komandos strategas gali pasigirti unikaliu pasiekimu. Jis vienintelis Lietuvoje sugebėjo du kartus su savo auklėtiniais pergudrauti ir įveikti Š.Jasikevičiaus treniruojamą Kauno „Žalgirį“.

Tiesa, taurės formato turnyruose K.Maksvyčiui sekasi ne taip gerai. Strategas su visomis treniruotomis komandomis yra tik sykį patekęs į finalo ketvertą.

Nenadas Čanakas (Panevėžio „Lietkabelis“)

42-ejų iš Serbijos kilęs krepšinio specialistas yra vienintelis užsienietis patekęs į šio sezono Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą.

N.Čanakas savo profesionalaus krepšininko karjerą baigė 2012 metais. Serbas spėjo pažaisti Vokietijoje, Graikijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, savo gimtojoje šalyje, o trenerio karjerą pradėjo nuo vietinių klubų. Keliuose pabuvęs asistentu, 2017 metais stojo prie Subotičos „Spartak“ komandos vairo.

Prieš atvykstant į Panevėžį serbas treniravo Belgrado „Partizan“ klubą.

N.Čanakas į „Lietkabelį“ atvyko permainų laikotarpyje. Jis pakeitė iki tol komandai vadovavusį Gintarą Kadžiulį. Kol kas serbo vadovaujama „Lietkabelio“ komanda yra gana nestabili ir neprognozuojama. Pavyzdžiui, išvykoje 95:83 sugebėjo palaužti „Ryto“ krepšininkus, bet po kelių savaičių triuškinamai 85:68 pralaimėjo Alytaus „Dzūkijai“.

Serbo tikrai laukia nemenkas uždavinys pusfinalyje – susikauti su Kauno „Žalgiriu“. Kol kas vienintelėje serbo ir Š.Jasikevičiaus akistatoje triumfavo lietuvis. Tačiau „Žalgiris“ tą kartą sausio mėnesį turėjo daug vargo ir vos išnešė sveiką kailį iš Panevėžio, laimėdami 4 taškais – 73:69.

Bet pats treneris be kovos pasiduoti nesiruošia.

„Pasiekėme savo tikslą, kas yra mums svarbiausia. Žaidėme gerai pirmajame mače Pasvalyje, bet prastai jį baigėme. Atsakomojoje dvikovoje pradėjome taip lyg rezultatas būtų 0:0. Žaidėme energingai, puolime labai gerai dalinomės kamuoliu. Septyni žaidėjai pelnė dviženklį taškų skaičių ir tai buvo svarbiausias dalykas.

Turėjome kelias dienas pailsėti ir dabar laukia pusfinalis, dėl ko mes dirbame kiekvieną dieną. Laukia aukščiausio lygio varžovas, todėl atiduosime visas jėgas“, – po laimėtų ketvirtfinalio rungtynių kalbėjo N.Čanakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.