EUROLYGA 2023

NBA talentai amerikiečiams siunčia žinią – į Europos krepšinį reikia žvelgti kitaip

NBA lygoje laimę išbando daugybė žaidėjų, tačiau įsitvirtinti pavyksta tikrai ne kiekvienam. Vieni išbandę laimę sėkmingai tęsia karjerą, o kiti jau netrukus pasuka kitais keliais.

 NBA pirmenybėse dabar netrūksta talentingų europiečių.<br> Lrytas.lt montažas
 NBA pirmenybėse dabar netrūksta talentingų europiečių.<br> Lrytas.lt montažas
 G.Antetokounmpo veda į priekį Milovokio klubą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Antetokounmpo veda į priekį Milovokio klubą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Antetokounmpo veda į priekį Milovokio klubą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Antetokounmpo veda į priekį Milovokio klubą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Dončičius žaidžia pirmą, bet puikų sezoną NBA.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Dončičius žaidžia pirmą, bet puikų sezoną NBA.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Nurkičius atrado save Portlande.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Nurkičius atrado save Portlande.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Capela įsitvirtino Hjustone.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Capela įsitvirtino Hjustone.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Vučevičius tapo stipriu žaidėju Orlande.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Vučevičius tapo stipriu žaidėju Orlande.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Jokičius tapo Denverio klubo lyderiu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Jokičius tapo Denverio klubo lyderiu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Markkanenas yra talentas, kokį Suomija regėjo seniai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Markkanenas yra talentas, kokį Suomija regėjo seniai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 B.Bogdanovičius net ir po truamos atrado save.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 B.Bogdanovičius net ir po truamos atrado save.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 17, 2019, 10:28 AM

Kadaise NBA pirmenybėse blizgėję ir akivaizdžiai komandų lyderiais buvę europiečiai buvo ne toks dažnas atvejis. Tačiau tik ne šiais laikais, kai už Atlanto sugūžėjęs visas būrys išskirtinių talentų.

Dabar tam tikri europiečiai ne tik veda savo komandas į priekį, tačiau net ir pretenduoja tapti naudingiausiais sezono žaidėjais ir net per pirmąjį savo sezoną jau beveik gali būti vadinami NBA žvaigždėmis.

Galima daryti prielaidą, kad po talentingų Senojo žemyno krepšininkų puikių pasirodymų keičiasi ir amerikiečių nuomonė apie Europos krepšinį.

Šiais metais NBA duris pravėręs slovėnas Luka Dončičius paneigė visas skeptikų prognozes ir iš karto ėmė vesti „Dallas Mavericks“ į priekį. Jau nebe pirmi metai „Milwaukee Bucks“ laimėjimus įspūdingu atletiškumu ir sumanumu aikštėje kala graikas Giannis Antetokounmpo. Be jų yra ir kiti puikia statistika pasižymintys europiečiai.

Lrytas.lt apžvelgia keletą ryškiausiai šiuo metu už Atlanto spindinčių ir dar daug ateityje žadančių krepšininkų, kilusių iš Senojo žemyno.

Giannis Antetokounmpo (24 metai, graikas, „Milwaukee Bucks“)

Tai, ką sugeba šis jaunasis talentas, daug aiškinti nereikia. Jis yra tapęs tikrų tikriausiu Milvokio komandos lyderiu, kurio dėka komanda dabar yra viena galingiausių visoje NBA lygoje.

Prieš šešis metus nutupęs stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jis tapo tikru monstru. 2017 metais, 211 cm ūgio graikas buvo pripažintas labiausiai patobulėjusiu žaidėju, o dabar atrodo, kad jo tobulėjimui nebėra ribų.

Per 33 minutes aik6t4je jis šį sezoną pelno po 27,1 taško, atkovoja po 12,6 kamuolio ir atlieka po 5,9 rezultatyvaus perdavimo.

G.Antetokounmpo yra vienas pagridninių pretendentų tapti sezono naudingiausiu žaidėju. Krepšininkas sulaukė sirgalių dėmesio ir buvo išrinktas rytų konferencijos komandos kapitonu.

Luka Dončičius (19 metų, slovėnas „Dallas Mavericks“)

Tai, kad šis Slovėnijos krepšinio vunderkindas taip puikiai atrodo savo debiutiniame sezone NBA, galbūt labiau nustebino amerikiečius, nei europiečius.Europa jau matė puikų krepšininko žaidimą Eurolygoje, Madrido „Real“ klube, tačiau apsukų jaunuolis nesumažino ir už Alanto. 

Per vidutiniškai 32 minutes jis pelno po 20,8 taško, atkovoja po 7,1 kamuolio ir atlieka po 5,5 rezultatyvaus perdavimo.

Jau šiame sezone krepšininkas sulaukė labai daug sirgalių balsų NBA visų žvaigždžių rinkmuose, kalbama, kad kitą sezoną jis bus vienas pagridninių pretendentų į naudingiausio sezono žaidėjo titulą.

L.Dončičius auga kaip ant mielių, todėl tikėtis, kad krepšininko forma tik gerės tikrai galima.

Nikola Jokičius (23 metai, serbas, „Denver Nuggets“)

Kai 2014-aisiais šis serbas buvo pašauktas tik antrajame NBA naujokų biržos rate 41-uoju šaukimu, ko gero mažai kas tikėjosi, kad 213 cm ūgio puolėjas po keleto metų taps tokiu solidžiu žaidėju.

Kartais šis krepšininkas net vadinamas „Įžaidėju vidurio puolėjo kūne“. Nors yra labai aukštas, techniškumas ir sumanumas aikštėje jam leidžia dažnai rinkti dvigubus dviženklius.

Šį sezoną per daugiau nei 30 minučių aikštėje jis pelno po 20,4 taško, atkovoja po 10,5 kamuolio bei atlieka po 7,7 rezultatyvaus perdavimo.

Puikus serbo žaidimas leidžia „Denver Nuggets“ komandai rikiuotis antrai Vakarų konferencijoje.

N.Jokičius yra tik trečias žaidėjas NBA istorijoje, kuris būdamas vos 23-ejų jau yra atlikęs daugiau nei trisdešimt trigubų dublių.

Toks nenustojantis tobulėjimas leidžia daryti prielaidą, kad ateityje šis aukštaūgis taps dar didesne jėga, nei buvo anksčiau.

Nikola Vučevičius (28 metai, juodkalnietis, „Orlando Magic“)

Šio krepšininko jau negalima vadinti jaunuoju talentu, tačiau jo užsispyrimu ir kova tiesiog negalima nesižavėti. Puikus žaidimo supratimas ir patirtis leidžia jam būti vienu komandos lyderių.

Patikima gynyba, dažni dvigubi dviženkliai jau tapo įprastu dalyku juodkalniečiui. 213 cm ūgio krepšininkas šį sezoną per daugiau nei 30 minučių meta po 20,5 taško, atkovoja po 12 kamuolių bei atlieka po 3,8 rezultatyvaus perdavimo.

Žaidėjas tapo Orlando komandos gerbėjų numylėtiniu, kadangi tik jo dėka, „Magic“ turi šansą iškopti į NBA atkrintamąsias.

Lauri Markkanenas (21 metai, suomis, „Chicago Bulls“) 

Suomija dar niekada neturėjo tokio žaidėjo kaip šis sparčiais žingsniais į priekį šuoliuojantis 213 cm ūgio jaunuolis.

Sunkusis krašto puolėjas karjerą NBA pradėjo 2017-aisiais ir dabar yra vienas „Chicago Bulls“ komandos lyderių.

Šiame sezone per vidutiniškai 32 minutes aikštėje jis pelno po 18,4 taško, atkovoja po 8,7 kamuolio bei atlieka po 1,1 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmajame sezone buvo teigiama, kad krepšininkas pritaps stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje ir ekspertai buvo teisūs.
Jaunuolis turi gerų gebėjimų ne tik pakovoti po krepšiu, tačiau ir pataikyti iš toli.

NBA Visų žvaigždžių savaitgalio metu jis žais kylančių žvaigždžių mače. Visi gerbęjai pripa-įsta, kad kitą sezoną jis gali įkelti koją jau ir mačą tarp Rytų bei Vakarų.

Clintas Kapela (24 metai, šveicaras, „Houston Rockets“)

Barzdočiaus Jameso Hardeno komandos draugas neatiduoda visko vien tik į taškų mašina tapusio žaidėjo rankas ir pats karts nuo karto sublizga.

208 cm ūgio vidurio puolėjo bei sunkiojo krašto puolėjo pozicijose galintis žaisti krepšininkas tapęs tvirtu starto penketo žaidėju.

Galingo fizinio sudėjimo žaidėjui jo duomenys leidžia puikiai pakovoti po krepšiu, o statistika tą įrodo.

Šį sezoną per vidutiniškai 34 minutes aikštėje jis renka po 17,6 taško, atkovoja po 12,6 kamuolio ir atlieka po 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Praėjusį sezoną jis sugebėjo atkovoti net po 20 kamuolių dvejose rungtynėse iš eilės, k oHjustono komanda neregėjo daugiau nei dvidešimt metų.

Šį sezoną jaunuolis nė kiek nemažina apsukų ir panašu, kad debiutavęs 2014-aisiais, dabar jis tapo labai tvirtu NBA lygos žaidėju.

Jusufas Nurkičius (24 metai, bosnis, „Portland Trail Blazers“)

Šiam 211 cm ūgio jaunuoliui karjeros pradžia NBA nebuvo lengva. 2014-2017 metais jis buvo „Denver Nuggets“ žaidėjas ir tūnoj Nikola Jokičiaus bei Timofejau Mozgovo šešėliuose.

Tačiau, kai po mainų gavo šansą save išbandyti Portlande, jis tokios galimybės nepraleido ir ėmė sparčiai augti.

Šį sezoną J.Nurkičius vidutiniškai aikštėje praleidžia po 27 minutes ir pelno po 15,1 taško, atkovoja po 10,2 kamuolio bei atlieka po 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Portlande bosnis gavo trenerio bei žaidėjų pasitikėjimą ir dabar yra vienas kertinių komandos žaidėjų, kuris veda „Blazers“ į atkrintamąsias.

Bogdanas Bogdanovičius (26 metai, serbas, „Sacramento Kings“)

Šis 198 cm ūgio gynėjas antrą sezoną rungtyniauja NBA ir panašu, kad čia jaučiasi vis geriau.

Praėjusį sezoną jis žaidė lylančių žvaigždžių mače ir ten tapo naudingiausiu žaidėju. Galbūt tai įkvėpė serbą, kadangi šį sezoną jis demonstruoja pagirtiną žaidimą, kuris daug žada ir ateityje.

Dalį sezono jam teko praleisti dėl traumos, tačiau grįžęs jis parodė tvirtą charakterį ir dabar demonstruoja gerą statistiką.

Per vidutiniškai 28 aikštėje praleidžiama minutes jis pelno po 14,8 taško, atkovoja po 3,6 kamuolio ir atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus.  

Krepšinio ekspertai neabejoja, kad B.Bogdanovičiui tai dar tik pradžia ir jis ne vienerius metus rodys ką sugeba aukščiausiame lygmenyje.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.