EUROLYGA 2023

Krepšinio taurių savaitė. Tarp nugalėtojų – L. Lekavičius ir A. Kulboka

Rokas Giedraitis iš Berlyno ALBA ir Deividas Dulkys iš Gdynės „Arka“ sekmadienį puikiai žaidė per nacionalinių taurių finalo rungtynes. Tačiau jų komandos pergalių neiškovojo. Užtat tarp taurių laimėtojų buvo taškų nepelnęs Lukas Lekavičius iš Atėnų „Panathinaikos“ ir ant atsarginių suolo visą mačą praleidęs Arnoldas Kulboka iš Bambergo „Brose“. 

Atėnų klubas su L.Lekavičiumi iškovojo Graikijos taurę.<br> Panathinaikos klubo nuotr.
Atėnų klubas su L.Lekavičiumi iškovojo Graikijos taurę.<br> Panathinaikos klubo nuotr.
Atėnų klubas su L.Lekavičiumi iškovojo Graikijos taurę.<br> Panathinaikos klubo nuotr.
Atėnų klubas su L.Lekavičiumi iškovojo Graikijos taurę.<br> Panathinaikos klubo nuotr.
 A.Kulboka iškovojo Vokietijos taurę.<br> Championsleague.basketball nuotr.
 A.Kulboka iškovojo Vokietijos taurę.<br> Championsleague.basketball nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 12:14 AM, atnaujinta Feb 18, 2019, 12:20 AM

Krepšinio taurių finalai savaitgalį vyko kone pusėje Europos, o atkakliausių mūšių liudininkais tapo Ispanijos, Serbijos, Vokietijos ir Prancūzijos sirgaliai. 

Ispanijos taurė

Finalas. „Barcelona“ – Madrido „Real“ 94:93 (po pratęsimo; Th.Heurtelis 22, V.Claveris 15, A.Tomičius 14, K.Kuricas 12/ F.Campazzo 19, A.Randolphas 16, F.Causeur 14, S.Llullis 13). 

Lietuviai. Vitorijos „Baskonia“ (T.Sedekerskis nežaidė) ketvirtfinalyje pralaimėjo Badalonos „Joventut“ 89:98. 
Ispanijos taurės laimėtojai paaiškėjo po vaizdo peržiūros. Paskutinę pratęsimo sekundę „Barcelona“ vidurio puolėjo Ante Tomičiaus mestą kamuolį „Real“ aukštaūgis Anthony Randolphas prispaudė prie lentos, bet vaizdo įrašą pasukinėję teisėjai nusprendė, kad taškai turi būti įskaityti. „Real“ atsakomajai atakai buvo palikta 1 sek., tačiau paskutinis Sergio Llullio tolimas šūvis iš aikštės vidurio tikslo nepasiekė. 

Staigių siužeto posūkių netrūko ir iki tol. Ketvirtojo kėlinio pradžioje „Real“ pirmavo 15 taškų skirtumu, tačiau „Barcelona“ ne tik spėjo pavyti, bet ir išsiveržė į priekį. Madridiečius nuo pralaimėjimo dar ketvirtajame kėlinyje išgelbėjo paskutinę akimirką dvitaškį pataikęs S.Llullis. Iki pratęsimo pabaigos likus vos 20 sek. jau „mėlyni-granatiniai“ pirmavo saugia 5 taškų persvara

92:87, bet „baltieji“ spėjo persverti rezultatą 93:92. 

Vis dėlto svarbiausią metimą pataikė „Barcelona“, kuri taurę iškovojo antrus metus iš eilės ir 25-ąjį kartą per turnyro istoriją. Pagal titulų skaičių vis dar pirmauja „Real“, kuriam taurė atiteko 27 kartus. 

Naudingiausiu šįmečio finalo krepšininku buvo išrinktas „Barcelona“ gynėjas Thomas Heurtelis.

Turkijos taurė

Finalas. Stambulo „Fenerbahçe“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 80:70 (L.Datome 22, K.Sloukas 19/ A.Moermanas 18, V.Micičius 16).
Lietuviai. „Gaziantep“ (Š.Vasiliauskas 10) ketvirtfinalyje pralaimėjo „Anadolu Efes“ 59:73. 

Du stipriausi Turkijos klubai daugiau nei tris kėlinius kovojo lygiai (32-ąją min. rezultatas buvo 61:61), bet ketvirtojo kėlinio viduryje antrą kvėpavimą pajutęs „Fenerbahçe“ puolėjas Luigi Datome pakėlė savo komandą lemiamam šturmui. Šturmo pabaigoje L.Datomės laukė naudingiausio žaidėjo prizas, o „Fenerbahçe“ komandos – šeštą kartą iškovota Turkijos taurė, kurią „kanarėlės“ susigrąžino iš pernai šiame turnyre triumfavusio „Anadolu Efes“.

Italijos taurė

Finalas. Kremonos „Vanoli“ – Brindizio „Happy Casa“ 83:74 (A.Crawfordas ir W.Saundersas po 18/ J.Brownas 21, T.Gaffney 19). 

Lietuviai. Milano „Olimpia“ (M.Kuzminskas 7, A.Gudaitis traumuotas) ketvirtfinalyje pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ 84:86.
Kremonos klubas iškovojo pirmąjį titulą. Iki šio savaitgalio nei Kremonos, nei Brindizio komanda nebuvo žaidusi jokio turnyro finale!

Graikijos taurė

Finalas. Atėnų „Panathinaikos“ – Salonikų PAOK 79:73 (N.Kalathis 19, A.Langfordas 17, J.Gistas 14, ... L.Lekavičius 0/ W.Hatcheris 23, Ph.Gossas 15). 

Pakeliui į finalą. „Panathinaikos“ pusfinalyje įskaityta techninė pergalė prieš Pirėjo „Olympiakos“. 

Kiti lietuviai. „Kymi“ (V.Kariniauskas 8) pusfinalyje pralaimėjo PAOK 61:72. 

„Panathinaikos“ krepšininkai iššvaistė milžinišką persvarą, tačiau ketvirtajame kėlinyje sugebėjo dar sykį susikaupti ir 19-ąjį kartą iškovojo šalies taurę. 

Pirmajame kėlinyje atrodė, jog žaidimas vyks į vieną krepšį – 8-ąją min. „žalieji“ triuškino varžovus 23:4. Vis dėlto PAOK pasiduoti atsisakė – Salonikų komanda trečiajame kėlinyje sumažino skirtumą iki 1 taško, o pirmojoje ketvirtojo kėlinio atakoje pirmą kartą persvėrė rezultatą. 

Kova prasidėjo iš naujo, ir beveik visą ketvirtąjį ketvirtį komandas skyrė 1-3 taškai. Truputį nutolti „Panathinaikos“ sugebėjo tik prieš pat finalo sireną. 

„Žaliųjų“ gynėjas Lukas Lekavičius žaidė 6 min., bet nė karto nemetė į krepšį. Naudingiausio žaidėjo prizu buvo apdovanotas „Panathinaikos“ gynėjas Nikas Kalathis. 

„Panathinaikos“ susigrąžino taurę iš pernai pergalę šventusio Atėnų AEK klubo. L.Lekavičius Graikijos taurės laimėtoju tapo pirmą kartą. 

Vokietijos taurė

Finalas. Bambergo „Brose“ – Berlyno ALBA 83:82 (T.Rice‘as 20, N.Zisis 19; A.Kulboka nežaidė/ R.Giedraitis 23, 6 atk.kam., J.Thiemannas 17). 

ALBA puolėjas Rokas Giedraitis buvo rezultatyviausias Vokietijos taurės finalo žaidėjas, bet nuaidėjus paskutinei sirenai šypsojosi ne jis, o visas rungtynes ant suolo sėdėjęs „Brose“ krepšininkas Arnoldas Kulboka. Bambergo komanda dramatiškoje dvikovoje išplėšė pergalę ir penktąjį kartą iškovojo šalies taurę.

Namie žaidę Bambergo krepšininkai pirmavo beveik visą mačą, o ketvirtojo kėlinio pradžioje pirmą sykį įgijo ir dviženklę persvarą. Berlyno komanda sukruto tik rungtynių pabaigoje: likus žaisti 2,5 min. ALBA dar atsiliko 70:78, bet po R.Giedraičio ir ką tik traumą išsigydžiusio Peytono Sivos metimų išlygino rezultatą 78:78. 

ALBA viltys ypač sustiprėjo, kai likus apie pusę minutės R.Giedraitis perėmė kamuolį ir, dėjimu pabaigęs paties pradėtą greitą ataką, persvėrė rezultatą 82:80. Vis dėlto paskutinį žodį tarė „Brose“ veteranas Nikos Zisis. 35 metų graikas likus 2 sek. pataikė tritaškį, į kurį berlyniečiai atsakyti nebespėjo. 

R.Giedraitis žaidė 31 min., pelnė 23 taškus (4/6 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius. 

ALBA šalies taurės finale pralaimėjo antrus metus iš eilės. Pernai Berlyno komanda, kurioje tuo metu žaidė Marius Grigonis, lemiamame mūšyje nusileido Miuncheno „Bayern“ krepšininkams. 

Lenkijos taurė

Finalas. Ostrovo „Stal“ – Gdynės „Arka“ 77:74 (M.Kostrzewskis 21, M.Scottas 20/ B.Woloszynas 17, D.Dulkys 14). 
Pakeliui į finalą. „Arka“ ketvirtfinalyje nugalėjo Vloclaveko „Anwil“ 84:80 (D.Dulkys 20, 6 atk.kam., 5 praž.), pusfinalyje – „Dąbrowa“ 81:78 (D.Dulkys 14, 11 atk.kam.). 

Deividas Dulkys per 25 min. pelnė 14 taškų (1/2 dvitaškių, 4/8 tritaškių) ir vėl buvo vienas rezultatyviausių „Arka“ žaidėjų, bet jo komanda po labai lygios kovos pralaimėjo finalo rungtynes, per kurias nė viena komanda nė sykio nebuvo įgijusi dviženklės persvaros. 

Ostrovo klubas ne tik pirmą kartą laimėjo Lenkijos taurę, bet ir apskritai iškovojo pirmąjį titulą. 

Prancūzijos lygos taurė

Finalas. Strasbūro SIG – Burgo „Jeunesse Laique“ 98:97 (J.Eddie ir M.Greenas po 26, J.Nzeulie 21/ Z.Peacockas 28, Z.Wrightas 18). 

Lietuviai. Vilerbano ASVEL (M.Kalnietis 4, 0/6 tritaškių, 6 rez.perd.) ketvirtfinalyje pralaimėjo „Jeunesse Laique“ 86:88, „Nanterre“ (A.Juškevičius 18) ketvirtfinalyje pralaimėjo Limožo CSP 75:98. 

Strasbūro klubas antrą kartą iškovojo Prancūzijos lygos taurę ir perėmė šį prizą iš „Monaco“, kuris buvo stipriausias tris iš eilės praėjusius sezonus. 

Serbijos taurė

Finalas. Belgrado „Partizan“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 76:74 (A.Renfroe ir J.Landale‘as po 18/ B.Baronas 18, J.Raglandas ir D.Davidovacas po 17). 

„Partizan“ laimėjo dramatišką finalo mūšį ir antrus metus iš eilės bei septintąjį kartą istorijoje iškovojo R.Koračo taurę. 

Po finalo sirenos nelaimingiausias buvo „Crvena Zvezda“ gynėjas Billy Baronas. Buvęs Vilniaus „Ryto“ žaidėjas paskutinę sekundę prasižengė stabdydamas Jocką Landale‘ą. Rezultatas tuo metu buvo lygus, bet „Partizan“ vidurio puolėjas pataikė du baudos metimus ir išplėšė savo komandai pergalę. 

Kroatijos taurė

Finalas. Zagrebo „Cedevita“ – Zagrebo „Cibona“ 89:74 (F.Krušlinas 21, T.Katičius ir K.Žganecas po 13/ D.Markota 16, R.Rogičius 14). 

„Cedevita“ šalies taurę iškovojo septintąjį kartą, tarp jų – šeštąjį iš eilės. Naudingiausiu finalo krepšininku išrinktas „Cedevita“ gynėjas Filipas Krušlinas, kuris pataikė 7 iš 11 tritaškių.

Slovėnijos taurė

Finalas. Koperio „Sixt Primorska“ – Polzelos „Hopsi“ 91:72. Koperio klubas Slovėnijos taurę laimėjo antrus metus iš eilės. 

Juodkalnijos taurė

Finalas. Podgoricos „Budućnost“ – Nikšičiaus „Sutjeska“ 85:71. 

„Budućnost“ šalies taurę iškovojo 12-ąjį kartą per 13 turnyrų. Tik 2013 metais sostinės superklubo viešpatavimą buvo nutraukusi „Sutjeska“.

Izraelio taurė

Finalas. Jeruzalės „Hapoel“ – Rišono „Maccabi“ 82:67 (J.Brownas 19, T.Thomasas ir J.Feldeine‘as po 15/ A.Hamiltonas 16, C.Longas 13). 

Jeruzalės komanda šalies taurę iškovojo penktąjį kartą. 

Slovakijos taurė

Finalas. Levicų „Patrioti“ – Bratislavos „Inter“ 78:75.

Slovakijos taurę pirmą kartą iškovojo Levicų komanda, o tarp nugalėtojų buvo pernai Utenos „Juventus“ trumpai atstovavęs Dino Pita. Jis finale pelnė 2 taškus. 

Vengrijos taurė

Finalas. Solnoko „Olaj“ – Sombathejaus „Falco“ 92:83. 

Nugalėtojo vardą apgynęs Solnoko klubas šalies taurę iškovojo aštuntąjį kartą. 

Makedonijos taurė

Turnyras buvo nukeltas dėl šalyje paskelbto gedulo. Trečiadienį vakare Skopjės – Tetovo greitkelyje įvyko didelė avarija, per kurią apsivertė autobusas ir žuvo 14 žmonių, tarp jų – antrojoje Makedonijos lygoje žaidžiantis krepšininkas Jovica Trpevskis. Kada Makedonijos komandos kovos dėl taurės, bus paskelbta vėliau. Finalo aštuonete turėtų žaisti ir vienas lietuvis – Gevgelijos „Blokotechna“ šį sezoną atstovauja Povilas Gaidys 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.