EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: 19-mečių estų žygdarbiai, J. Wilsono suomiška širdis ir lietuvio auklėtinių finišas

Ketvirtadienį pasaulio čempionato Europos ir Azijos atrankos zonose kelialapio į baigiamąjį turnyrą neužsitikrino nė viena komanda. Tą padaryti galėjo rusai ir serbai, tačiau vienoje Europos grupėje intrigą išsaugojo Suomijos rinktinėje žaidžiančio Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjo Jamaro Wilsono taškai, o kitoje grupėje pastiprinimo iš NBA sulaukusių favoritų planus sujaukė jauna Estijos rinktinė.

 Estijos krepšininkai, Jamaras Wilsonas ir Renatas Kurilionokas su auklėtiniais.<br> FIBA.com nuotr.
 Estijos krepšininkai, Jamaras Wilsonas ir Renatas Kurilionokas su auklėtiniais.<br> FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 8:59 AM

Azijos atrankos turnyre iš kovos dėl kelialapio pasitraukė lietuvio Renato Kurilionoko treniruojama Kazachstano komanda.

Staigmena. Serbijos aistruoliai negalėjo patikėti savo akimis – viena geriausių Europos rinktinių, net ir sulaukusi pastiprinimo iš NBA lygos, nesugebėjo įveikti grupės autsaiderės Estijos komandos. Estijos sostinėje Taline šeimininkai parklupdė neseniai darbo „Los Angeles Clippers“ klube netekusio Milošo Teodosičiaus ir buvusio Vilniaus „Ryto“ puolėjo Stevano Jelovaco vedamus serbus 71:70.

Serbijos rinktinė didžiąją rungtynių dalį pirmavo, bet nė sykio neįgijo dviženklės persvaros. Estai pajuto, kad varžovai yra pažeidžiami ir ketvirtajame kėlinyje pradėjo žaisti dar drąsiau. Likus 15 sek. varžovus į kampą įspaudė 19-metis Sanderis Raieste, po kurio tritaškio estai išsiveržė į priekį 71:68.

Atsakomojoje serbų atakoje iš toli nepataikė M.Teodosičius, bet serbai atkovojo kamuolį ir susikūrė antrąjį šansą. Kai šeimininkai pažeidė taisykles stabdydami irgi iš toli atakavusį S.Jelovacą, pakvipo pratęsimu. Tačiau S.Jelovacas pataikė tik du pirmuosius baudos metimus, o po netaiklaus trečiojo metimo kamuolį sugriebė Estijos krepšininkai.

Beje, 19 taškų įmetęs S.Jovičius buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, o M.Teodosičius pelnė 16 taškų.

Jaunimas. Olimpinio čempiono Tiito Sokko treniruojamos Estijos rinktinės dvyliktuke buvo net keturi krepšininkai, kuriems dar nesukako 20 metų. Pergalingą tritaškį pataikęs S.Raieste nebuvo vienintelis jaunosios kartos mačo didvyris. Rezultatyviausiai tarp nugalėtojų žaidė buvusio Kauno „Žalgirio“ gynėjo Gerto Kullamae sūnus Kristianas Kullamae. Šis 19-metis gynėjas pelnė 18 taškų.

„Žodis „Serbija“ pasako viską. Serbai neturi silpnų krepšinio komandų. Prieš rungtynes sakiau, jog nesame pakankamai stiprūs, kad įmestumėm 90 taškų, bet esame pakankamai stiprūs, kad neleistumėm varžovams įmesti 70 taškų, – sakė T.Sokkas. – Šįvakar visi labai norėjo žaisti ir labai norėjo kovoti, o kai kurie jauni krepšininkai sužaidė geriausias karjeros rungtynes“.

Estams ši pergalė nepadėjo pakilti iš paskutinės vietos. Jie per 11 rungtynių laimėjo tik 3 kartus ir L grupėje tikrai liks paskutiniai šešti.

Padėtis. Kitose L grupės rungtynėse Izraelis namie nugalėjo Vokietiją 81:77, o Gruzija svečiuose pralaimėjo Graikijai 69:81. Graikai (10 pergalių) ir vokiečiai (9) jau anksčiau užsitikrino kelialapius į pasaulio čempionatą, o gruzinai (5) po šio pralaimėjimo prarado galimybę iškovoti kelialapį į Kiniją.

Dėl trečiosios vietos grupėje sekmadienį Belgrade susikaus Serbija (6) ir Izraelis (5). Jei serbai nugalės, jie užims trečiąją vietą.

Tačiau serbai į baigiamąjį turnyrą prasmuktų net ir pralaimėję 21 taško skirtumu, jei tą pačią dieną gruzinai namie įveiktų estus. Tokiu atveju būtų skaičiuojamas taškų skirtumas trijų komandų (Serbijos, Izraelio ir Gruzijos) tarpusavio rungtynėse, o serbai susikrovė solidžią atsargą, kai 37 ir 18 taškų skirtumu sutriuškino gruzinus.

Beje, Serbijos rinktinės treneris Aleksandaras Džordždevičius tikėjosi, kad per lemiamas rungtynes su izraeliečiais padės keli Eurolygos klubų krepšininkai. Tačiau jau dabar aišku, kad į komandą neatvyks nedideles traumas patyrę Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“) ir Stevanas Jovičius (Miuncheno „Bayern“).

Širdis. Paskutiniajame ture akis į akį susirems ir dvi komandos, kovojančios dėl trečiosios vietos K grupėje. Joje du kelialapius jau užsitikrino Prancūzijos (9 pergalės) ir Čekijos (8) krepšininkai, o į trečiąją lentelės eilutę taikosi Rusijos (7) ir Suomijos (6) komandos.

Rusų ir suomių dvikova sekmadienį vyks Permėje. Pirmąsias tarpusavio rungtynes rusai laimėjo 77:75 (po pratęsimo), tad suomiams užtektų pergalės nedideliu skirtumu.

Ketvirtadienį 11-ajame ture Rusija išvykoje sutriuškino Bulgariją 104:60, o Suomija namie palaužė Prancūziją 76:69.

Beveik visą laiką pirmavusioje Suomijos rinktinėje, kurią sausakimšoje Espo arenoje palaikė 7 tūkstančiai gerbėjų, spindėjo Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Jamaras Wilsonas. Jis pelnė net 29 taškus (9/16 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai, 11/11 baudos).

Ketvirtajame kėlinyje, kai svečiai bandė žūtbūt pakeisti mačo eigą, J.Wilsonas beveik nepaleido kamuolio iš rankų ir vien per paskutinį ketvirtį įmetė 18 taškų!

„Nuostabios rungtynės. Jamaras dar kartą parodė, kad jaučia krepšiniui ypatingą aistrą ir kad Suomijos marškinėliai jam yra labai svarbūs. Šįvakar visi vėl galėjo pamatyti, kaip jis didžiuojasi atstovaudamas Suomijai, – natūralizuotu amerikiečiu, kuris Suomijos pilietybę gavo susituokęs su suome, didžiavosi rinktinės treneris Henrikas Dettmannas. – Paprastai nemėgstu išskirti atskirų žaidėjų, bet šįkart Jammu parodė didelę suomišką širdį.“

Azija. Ketvirtadienį aritmetines galimybes patekti į pasaulio čempionatą prarado lietuvio R.Kurilionoko treniruojama Kazachstano rinktinė, namie pralaimėjusi Australijos komandai 60:81.

Kitose Azijos atrankos zonos F grupės rungtynėse Japonija svečiuose įveikė Iraną 97:89, o Filipinai išvykoje sutriuškino Katarą 84:46.

Šioje grupėje pirmąją vietą užsitikrino Australija (10 pergalių), o dėl kitų dviejų arba trijų kelialapių kovoja Japonija (7), Iranas (7) ir Filipinai (6). Kazachstano krepšininkai laimėjo 4 rungtynes ir galutinėje lentelėje užims penktąją vietą.

Pasaulio čempionato atranka. 11 turas

K grupė

Bulgarija – Rusija 60:104. J.Washburnas 19, P.Marinovas 15/ D.Kulaginas 16, J.Baburinas 14, A.Voroncevičius 13, P.Gubanovas 12. 1800 žiūr.

Čekija – Bosnija ir Hercegovina 69:64. J.Bohačikas 17, P.Pumprla 14, V.Hrubanas 13/ A.Lazičius 16, A.Vrabacas 14, A.Gegičius 13. 2821 žiūr.

Suomija – Prancūzija 76:69. J.Wilsonas 29, S.Salinas 14, T.Palmi 7/ A.Noua 19, M.Lessort‘as 11, 10 atk.kam., A.Bouteille‘is 10. 7009 žiūr.

Lentelė: Prancūzija – 9, Čekija – 8, Rusija – 7, Suomija – 6, Bulgarija – 4, Bosnija ir Hercegovina – 2.

L grupė

Estija – Serbija 71:70. K.Kitsingas ir K.Kullamae po 18/ S.Jelovacas 19, M.Teodosičius 16, 10 rez.perd., D.Milosavljevičius 16. 4585 žiūr.

Izraelis – Vokietija 81:77. T.J.Cline‘as 14, R.Menco ir Y.Zivas po 10/ A.Obstas ir N.Giffey po 16, P.Zipseris 15.

Graikija – Gruzija 81:69. P.Vasilopoulos 15, L.Bochoridis 13, G.Athenaiou 12/ G.Šermadinis 26, 15 atk. kam., Th.McFaddenas 18, M.Berišvilis 10.

Lentelė: Graikija – 10, Vokietija – 9, Serbija – 6, Gruzija – 5, Izraelis – 5, Estija – 3.

Azijos zona. F grupė

Kazachstanas – Australija 60:81, Iranas – Japonija 88:97, Kataras – Filipinai 46:84.

Lentelė: Australija – 10, Japonija – 7, Iranas – 7, Filipinai – 6, Kazachstanas – 4, Kataras – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.