EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: svarbus E. Ulanovo bei M. Grigonio indėlis ir blankūs legionieriai svetur

Edgaras Ulanovas ir Marius Grigonis buvo vieni geriausių Kauno „Žalgirio“ krepšininkų per laimėtas Eurolygos 23-iojo turo rungtynes, per kurias į traumų išretintų Lietuvos čempionų paraišką buvo sugrąžinti trys dublerių komandos žaidėjai.

Marius Grigonis ir Edgaras Ulanovas žaidė rezultatyviai, Lukas Lekavičius ir Mindaugas Kuzminskas pasirodė kukliai.<br> G.Bitvinsko/Twitter nuotr.
Marius Grigonis ir Edgaras Ulanovas žaidė rezultatyviai, Lukas Lekavičius ir Mindaugas Kuzminskas pasirodė kukliai.<br> G.Bitvinsko/Twitter nuotr.
 Lietuvių pasirodymo Eurolygos ture statistika.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvių pasirodymo Eurolygos ture statistika.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 8:57 AM, atnaujinta Feb 23, 2019, 9:01 AM

Tuo metu Milano „Olimpia“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas ir Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius prie savo komandų pergalių šią savaitę prisidėjo labai nežymiai.

„Žalgiris“

Nors Eurolygos autsaideriai nebuvo lengvai įkandamas riešutas, Kauno „Žalgiris“ po permainingos kovos palaužė Podgoricos „Budučnost“ krepšininkus 84:76 ir nutraukė trijų pralaimėjimų seriją.

Pirmaujanti komanda penktadienį „Žalgirio“ arenoje keitėsi net 13 kartų, bet ilgiau pirmavo 14571 aistruolio palaikomi šeimininkai, kuriems dukart (antrojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kėlinio pabaigoje) buvo pavykę įgyti didžiausią rungtynėse 10 taškų persvarą.

Kauno komanda po Kalėdų laimėjo vos antrąsias iš devynerių rungtynių, o per šias devynerias rungtynes tik antrą kartą pasiekė 80 taškų ribą. Pirmasis kartas buvo per sausio viduryje namie laimėtas rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“.

Penktadienį padėti „Žalgiriui“ negalėjo trys traumuoti krepšininkai Nate‘as Woltersas, Antanas Kavaliauskas ir Laurynas Birutis. Dvyliktuke jų vietas užėmė dublerių komandos žaidėjai Rokas Jokubaitis, Lukas Uleckas ir Erikas Venskus. L.Uleckas ir E.Venskus paraiškoje buvo tik dėl skaičiaus – į aikštę jie nebuvo įleisti.

Penktadienį rungtyniavę penki lietuviai pelnė beveik pusę – 40 iš 84 – komandos taškų. M.Grigonis įmetė 16 taškų, E.Ulanovas – 12, Artūras Milaknis – 7, Paulius Jankūnas – 3, R.Jokubaitis – 2 (jis žaidė tik 1 min.).

„Budučnost“ šią savaitę tris krepšininkus išleido į Juodkalnijos rinktinę, kuri kovoja dėl kelialapio į pasaulio čempionatą. Dėl to Podgoricos komanda net nesudarė viso dvyliktuko, o tarp 11 krepšininkų buvo tik keturi juodkalniečiai.

Traumuotas Miličius Starovlahas visą mačą praleido ant atsarginių suolo, Filipas Barovičius pelnė 4 taškus, Danilo Nikoličius – 2, o paskutinę minutę į aikštę žengęs Fedoras Žugičius pateko į istoriją kaip jauniausias visų laikų Eurolygos krepšininkas.

F.Žugičius penktadienį debiutavo Eurolygoje būdamas 15 metų ir 157 dienų amžiaus.

Beje, Juodkalnijos rinktinė penktadienį išvykoje laimėjo atrankos rungtynes su Ukrainos komanda 76:74 ir išsaugojo galimybes patekti į pasaulio čempionatą. Trys „Budučnost“ žaidėjai į Kijevą keliavo ne veltui: Suadas Šehovičius pelnė 9 taškus, Petaras Popovičius – 5, o Seadas Šehovičius – 4.

„Žalgiris“ per 23 rungtynes iškovojo 9 pergales ir dalijasi 12-ąją vietą su Maskvos srities „Chimki“. Nuo aštuntąją vietą besidalijančių Miuncheno „Bayern“ ir Vitorijos „Baskonia“ klubų kauniečiai atsilieka tik 2 taškais.

Legionieriai

Ketvirtadienį nelengvą pergalę iškovojo be Artūro Gudaičio žaidžianti Milano „Olimpia“. Italijos čempionai namie nugalėjo Tel Avivo „Maccabi“ klubą 87:83. Milano komandos puolėjas M.Kuzminskas per 16 min. pelnė 4 taškus (1/4 metimai).

Lietuvis visus taškus surinko antrojo kėlinio pirmojoje pusėje, tačiau jo nelogiški sprendimai komandos žaidimo nesustiprino, todėl treneris Simone Pianigiani po pertraukos drastiškai nukirpo M.Kuzminsko minutes.

„Panathinaikos“ penktadienį keistose rungtynėse nugalėjo Rimo Kurtinaičio treniruojamus „Chimki“ krepšininkus 94:85. Graikijos čempionai per pirmąjį kėlinį įmetė 33 taškus, per antrąjį – 32 ir kėsinosi į Eurolygos rezultatyvumo rekordą, bet per visą antrąją mačo pusę tepelnė 29 taškus.

„Panathinaikos“ gynėjas L.Lekavičius žaidė tik porą trumpų atkarpų ir per 8,5 min. pelnė 5 taškus (1/3 metimai).

Į Vitorijos „Baskonia“ dvyliktuką buvo įtrauktas Tadas Sedekerskis. Kelis menesius traumą gydęsis puolėjas į komandos paraišką pateko ir per praėjusias ACB lygos, ir per Karaliaus taurės rungtynes, bet treneris Velimiras Perasovičius į aikštę jo dar neleido nė karto.

T.Sedekerskis liko ant suolo ir ketvirtadienį, kai „Baskonia“ išvykoje pralaimėjo „Barcelona“ komandai 67:77.

Ketvirtąją iš eilės pergalę pasiekusi „Olimpia“ pakilo į viršutinę lentelės pusę. Milano komanda iškovojo 12 pergalių ir dalijasi šeštąją vietą su Pirėjo „Olympiakos“.

11 rungtynių laimėjusi „Baskonia“ dalijasi aštuntąją vietą su „Bayern“, 10 pergalių iškovojęs „Panathinaikos“ dalijasi dešimtąją vietą su „Maccabi“.

Savaitės lietuviai

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Tikslus ir sumanus E.Ulanovo žaidimas ketvirtajame kėlinyje buvo viena svarbiausių lemiamo „Žalgirio“ spurto priežasčių. Puolėjas sugebėdavo „pasislėpti“ nuo varžovų, bet likti pastebimas komandos draugams, o gavęs kamuolį kaskart rasdavo kone tobulą atakos tęsinį.

Taip pat tiksliai jis žaidė ir gindamasis. E.Ulanovas žaidė 28 min., pelnė 12 taškų (3/6 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai, 3/3 baudos), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

E.Ulanovas rezultatyvumas šį sezoną vos ketvirtą kartą buvo dviženklis. Jo sezono rekordas yra 13 taškų (karjeros rekordas – 22 taškai), sezono vidurkis – 6,7 taško.

Marius Grigonis („Žalgiris“). Nors M.Grigonis šią savaitę buvo rezultatyviausias Eurolygos lietuvis, jam ne viskas klostėsi sklandžiai. Pirmojoje mačo pusėje gynėjo taikiklis nebuvo suderintas (pataikė tik 1 iš 5 metimų), o pradėdamas ką nors daryti, jis nenumatydavo kitų ėjimų, todėl strigdavo varžovų gynyboje.

Kita vertus, antrojo kėlinio viduryje M.Grigonio veiksmai ginantis vertė klysti varžovus, o „Žalgiris“ būtent tada pradėjo pirmąjį spurtą. Po pertraukos krepšininkas atakavo daug taikliau, o iš viso per 29,5 min. pelnė 16 taškų (4/8 dvitaškiai, 1/2 tritaškiai, 5/5 baudos), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 5 pražangas.

Jis pasiekė asmeninį rezultatyvių perdavimų rekordą Eurolygoje. M.Grigonio vidurkis yra 8,2 taško, karjeros rekordas – 19 taškų.

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis porą kartų pakėlė iš vietų „Žalgirio“ gerbėjus, bet ryškių epizodų sukūrė nedaug ir pataikė mažiau nei pusę metimų. Daug bėgiojęs ir gana dažnai atakavęs gynėjas per 21,5 min. pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškiai, 1/4 tritaškiai). Jo sezono vidurkis taip pat yra 7 taškai.

Savaitės nusivylimas

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Žalgiriečių kapitonas vėl jautėsi kaip į sausumą išmesta žuvis. Tiesa, jis pirmajame kėlinyje pelnė 3 taškus, bet paskui blaškėsi aikštėje nerasdamas joje vietos.

Akivaizdžiai nepakankamos fizinės formos P.Jankūnas žaidė tik 11 min., pelnė 3 taškus (1/2 dvitaškiai, 1/2 baudos) ir atkovojo 2 kamuolius. Jo sezono vidurkiai – 6,4 taško ir 3,2 atkovoto kamuolio.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.