EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: istorinis lenkų šuolis, gelbėtojas D. Needhamas ir netaiklūs LKL krepšininkai

Italijos krepšininkai į Lietuvą žaisti paskutiniųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynių atvyks nusimetę atsakomybės naštą. Italai penktadienį pasiekė pergalę prieš vengrus ir užsitikrino kelialapį į 2019 metų rudenį Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą. Tą pačią dieną teisę žaisti stipriausių planetos komandų turnyre iškovojo Lenkijos ir Senegalo krepšininkai.

Lenkijos ir Italijos krepšininkų džiaugsmas bei Derekas Needhamas.<br> FIBA.com nuotr.
Lenkijos ir Italijos krepšininkų džiaugsmas bei Derekas Needhamas.<br> FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 9:32 AM, atnaujinta Feb 23, 2019, 9:33 AM

Per penktadienį vykusias rungtynes dviejose komandose rezultatyviausiai žaidė buvę LKL legionieriai Derekas Needhamas ir Viačeslavas Bobrovas. Tuo tarpu dabartiniai LKL klubų krepšininkai Yannickas Franke, Martinas Junakovičius ir Ike Iroegbu pasižymėjo tik netaikliais metimais.

Lietuviai. Lietuvos rinktinė penktadienį savo sąskaitą papildė dešimtąja pergale. Mūsų šalies krepšininkai 11-ajame ture išvykoje nugalėjo Nyderlandų komandą 78:69 ir užsitikrino pirmąją vietą atrankos turnyro Europos zonos J grupėje. Kelialapį į pasaulio čempionatą Dainiaus Adomaičio vadovaujamas penketas į savo kišenę įsidėjo dar praėjusių metų rugsėjį.

Pirmadienį lietuviai Klaipėdoje žais paskutines rungtynes su antrąją vietą grupėje užsitikrinusia Italijos rinktine.

Beje, Lietuvos rinktinė yra viena iš dviejų geriausių Europos zonos atrankos komandų. Per 11 turų po 10 pergalių iškovojo tik Lietuvos ir Graikijos krepšininkai. Po 9 rungtynes laimėjo ispanai, prancūzai ir vokiečiai, po 8 – turkai, čekai ir italai.

Varžovai. Daug svarbesnės buvo kitos dvejos penktadienį žaistos J grupės rungtynės. Jose pergales šventė ir kelialapius į Kiniją užsitikrino Italijos bei Lenkijos rinktinės. Italai namie sutriuškino vengrus 75:41, lenkai išvykoje nugalėjo kroatus 77:69.

Net ir rezultatas rodo, kad Italijos komandai nekilo jokių problemų. Tuo tarpu beveik visus geriausius krepšininkus, išskyrus NBA žaidžiantį Marciną Gortatą, subūrusiai Lenkijos rinktinei teko smarkiai paprakaituoti.

Tik menkų aritmetinių galimybių turėjusi ir dėl to smarkiai atsinaujinusi Kroatijos ekipa puikiai pradėjo rungtynes ir 7-ąją min. pirmavo 14:0, o lenkai varžovus pavijo tik trečiajame kėlinyje. Paskui rezultatas ilgai buvo apylygis, bet mačo pabaigoje Lenkijos komanda daugiau nei 2 min. neleido šeimininkams pelnyti nė taško ir surengė pergalingą paskutinį spurtą 8:0.

„Nesužaidėme geriausių atrankos turnyro rungtynių, bet aikštėje palikome visas jėgas ir širdį, – triumfavo Lenkijos rinktinę treniruojantis amerikietis Mike‘as Tayloras. – Jautėme didelį skaudimą, tačiau nepradėjome panikuoti. Nors labai prastai žaidėme pirmajame kėlinyje, žinojome, ką turime ir galime pataisyti.“

Lenkijos rinktinė į pasaulio čempionatą pateko vos antrąjį kartą. Pirmąjį sykį lenkai su stipriausiais žaidė prieš pusę amžiaus – 1967 metais.

Intriga. I grupėje intriga po penktadienį žaistų rungtynių neišblėso, o trečiojo kelialapio savininkai paaiškės pirmadienį per Juodkalnijos ir Latvijos komandų rungtynes.

Prieš žūtbūtinę tarpusavio dvikovą Juodkalnija turi 7 pergales, Latvija – 6, o pirmąsias jų rungtynes Rygoje juodkalniečiai laimėjo 84:75. Tad Latvijos krepšininkams varžovų arenoje reikės nugalėti bent 9 taškų skirtumu.

Latviai galėjo palengvinti sau užduotį, bet penktadienį namie nesugebėjo įveikti grupės lyderės Ispanijos rinktinės. Latviai vienintelį kartą pirmavo po pirmosios atakos 2:0, paskui ilgai atsiliko dviženkliu skirtumu ir pralaimėjo 62:67.

„Dėkui dievui, tai nebuvo mūsų paskutinės rungtynės ir mes turėsime dar vieną šansą. Galime žaisti geriau ir pasiekti reikiamą rezultatą“, – sakė Latvijos rinktinės treneris Arnis Vecvagaras.

Latviai privalės žaisti geriau, nes pirmadienį jiems turėtų atstovauti penki iš Eurolygos klubų atvykę krepšininkai. Ketvirtadienį Eurolygoje žaidę Janis Strėlniekas, Dairis Bertanis, Janis Timma ir Rolandas Šmitas jau grįžo namo ir penktadienį stebėjo rinktinės mačą su ispanais būdami Rygos arenoje. Šeštadienį prieš šios ketveriukės turėtų prisidėti Žanis Peineris.

Pabudimas. Juodkalniečiai penktadienį iš kovos dėl kelialapio pašalino Ukrainos komandą, kurią Kijeve nugalėjo 76:74.

Juodkalnijos krepšininkai šias rungtynes pradėjo košmariškai ir pirmajame kėlinyje atsiliko 10:29. Vaizdas aikštėje pasikeitė tik trečiajame kėlinyje, kai svečių gretose įsisiautėjo buvęs „Šiaulių“ gynėjas Derekas Needhamas. Natūralizuotas amerikietis tiesiog terorizavo varžovus aštriais prasiveržimais ir Ukrainos rinktinės persvaros neliko nė kvapo.

Labai dramatiškos buvo ir lemiamos rungtynių akimirkos. Per paskutines 30 sek. Juodkalnijos krepšininkai pataikė vos 2 iš 6 baudos metimų, bet ukrainiečiai nepasinaudojo dovanomis ir stebėtinai kvailai sužlugdė paskutinę savo ataką. Šeimininkai atliko porą nereikalingų perdavimų ir buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ puolėjas Viačeslavas Bobrovas kamuolį gavo, kai laiko mesti į krepšį jau nebeliko.

Beje, abiejose komandose rezultatyviausiai žaidė buvę LKL klubų legionieriai. D.Needhamas pelnė 26 taškus, V.Bobrovas – 19 taškų.

„Mūsiškiai“. Penktadienį kitų šalių rinktinėse žaidė keli dabartiniai LKL klubų krepšininkai.

Prieš lietuvius kovojo „Pieno žvaigždžių“ puolimo lyderis Yannickas Franke. Nors jis yra rezultatyviausias LKL krepšininkas, penktadienį mūsų šalies komandai didelių bėdų nepridarė ir įmetė tik 3 taškus (1/5 metimai).

Į Kroatijos rinktinę pakviestas Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Martinas Junakovičius per rungtynes su lenkais pelnė 2 taškus (1/7 dvitaškiai).

Galimybes patekti į pasaulio čempionatą jau anksčiau praradusi Europos čempionė Slovėnijos rinktinė išvykoje nepasipriešino Turkijos komandai, kuriai pralaimėjo 58:77. Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjas Žiga Dimecas keliavo į Turkiją, bet Slovėnijos rinktinės treneris Rado Trifunovičius aukštaūgio į aikštę neleido.

Neseniai „Lietkabelį“ papildęs Ike Iroegbu penktadienį atstovavo Nigerijos rinktinei, kuri pralaimėjo Dramblio Kaulo Kranto komandai 46:72. I.Iroegbu pelnė 3 taškus (0/7 metimai).

Afrika. Kelialapį jau užsitikrinusi Nigerijos rinktinė iki penktadienio buvo vienintelė atrankos turnyre pralaimėjimų nepatyrusi komanda. Suklupus Nigerijos krepšininkams nepralaimėjusių komandų nebeliko nė viename žemyne.

Tuo tarpu Dramblio Kaulo Kranto rinktinė dar kovoja dėl teisės vykti į pasaulio čempionatą ir tikisi prisidėti prie Afrikos zonos F grupės lyderių Nigerijos ir Senegalo ekipų.

Senegalo krepšininkai kelialapį užsitikrino tik šį penktadienį, kai sutriuškino Ruandos komandą 81:41.

Azija. Penktadienį 11-ojo turo rungtynes žaidė Azijos zonos E grupės komandos. Jordanijai namie įveikus Kiniją 86:62, o Libanui namie pralaimėjus Naujajai Zelandijai 67:69, padėtis šioje grupėje netapo aiškesnė.

Į trečiąją vietą pretenduojančios Jordanijos ir Libano komandos turi po 6 taškus ir dėl kelialapio kovos paskutiniajame ture.

Kelialapiai. 2019 metų pasaulio čempionate pirmą kartą varžysis net 32 komandos. Europai baigiamajame turnyre skirtos 12 vietų, Azijai ir Okeanijai – 8, Amerikai – 7, Afrikai – 5.

Teisę kovoti Kinijoje jau turi 22 rinktinės. Europos atrankos turnyre atiduoti devyni kelialapiai (juos iškovojo Lietuva, Graikija, Vokietija, Čekija, Prancūzija, Ispanija, Turkija, Italija ir Lenkija), Azijos ir Okeanijos – keturi (šeimininkė Kinija, Australija, Naujoji Zelandija ir Korėja), Amerikos – penki (Argentina, JAV, Venesuela, Kanada ir Brazilija), Afrikos – keturi (Tunisas, Nigerija, Angola ir Senegalas).

Pasaulio čempionato atranka. 11 turas

I grupė

Turkija – Slovėnija 77:58. B.Tunceras 22, S.Guleras 12, S.Erdenas 10/ G.Hrovatas 12, Z.Dragičius ir J.Kosi po 10.

Ukraina – Juodkalnija 74:76. V.Bobrovas 19, O.Mišula 16, V.Petrovas 13/ D.Needhamas 26, B.Dubljevičius 11, Su.Šehovičius 9.

Latvija – Ispanija 62:67. A.Škėlė 18, I.Jakovičius 9/ D.Brizuela 17, Q.Colomas 13.

Lentelė: Ispanija – 9, Turkija – 8, Juodkalnija – 7, Latvija – 6, Ukraina – 5, Slovėnija – 2.

J grupė

Nyderlandai – Lietuva 69:78. Ch.Kloofas 17, W.De Jongas 13, R.Schaftenaaras 10/ R.Seibutis 20, E.Bendžius 15, R.Giedraitis 14, D.Bičkauskis 10, A.Juškevičius ir M.Echodas po 5, A.Butkevičius 4, Ž.Janavičius 3, G.Masiulis 2, Š.Vasiliauskas, E.Mockevičius ir M.Gebenas po 0.

Kroatija – Lenkija 69:77. F.Krušlinas 21, H.Peričius ir M.Bilanas po 10/ Mat.Ponitka 20, A.J.Slaughteris 15, M.Sokolowskis 12.

Italija – Vengrija 75:41. A.Della Valle 15, P.Aradori 11, A.Gentile 9/ D.Vojvoda 15, Sz.Benke 14.

Lentelė: Lietuva – 10, Italija – 8, Lenkija – 7, Vengrija – 5, Kroatija – 4, Nyderlandai – 3.

Azijos zona. E grupė

Sirija – Korėja 74:87, Jordanija – Kinija 86:62, Libanas – Naujoji Zelandija 67:69.

Lentelė: Naujoji Zelandija – 10, Korėja – 9, Jordanija – 6, Kinija – 6, Libanas – 6, Sirija – 2.

Afrikos zona. F grupė. 10 turas

Malis – Centrinė Afrika 57:75, Ruanda – Senegalas 41:81, Nigerija – Dramblio Kaulo Krantas 46:72.

Lentelė: Nigerija – 9, Senegalas – 8, Centrinė Afrika – 5, Dramblio Kaulo Krantas – 5, Ruanda – 3, Malis – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.