EUROLYGA 2023

Rusai liaupsina CSKA triumfą Eurolygoje, tačiau jau liūdi: „Šios komandos daugiau nebebus“

Rusijoje vėl aidi krepšinio pergalės salvės. Garsiausias Rusijos klubas Maskvos CSKA sekmadienį Eurolygos finale nugalėjo Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkus 91:83 ir po trejų metų pertraukos grįžo į Europos krepšinio viršūnę. Tiesa, pergalės šūksniai persipynę su liūdesio gaidomis – Rusijos žiniasklaida spėlioja, kad prieš kitą sezoną čempionų komandoje įvyks didelės permainos, ir liūdi dėl to, kad prie Maskvos komandos triumfo beveik neprisidėjo rusų krepšininkai.

CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos dienraščiai šlovina CSKA
 Rusijos dienraščiai šlovina CSKA
 Rusijos dienraščiai šlovina CSKA
 Rusijos dienraščiai šlovina CSKA
 Rusijos dienraščiai šlovina CSKA
 Rusijos dienraščiai šlovina CSKA
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
CSKA tapo Eurolygos čempionais<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 9:56 PM, atnaujinta May 20, 2019, 9:59 PM

„CSKA užkariavo Europą“, – pirmadienį didžiausiomis raidėmis pirmajame puslapyje skėlbė vienas iš dviejų svarbiausių Rusijos sporto dienraščių „Sport Express“.

Šalia taip pat buvo palinkėjimas „Mėgaukitės skrydžiu“, turint omenyje, kad pagrindinė Eurolygos rėmėja yra „Turkish Airlines“ bendrovė, o Maskvos komanda finale nugalėjo Turkijos klubą.

„Mėlyni-raudoni“! Auksiniai! CSKA pirmą kartą nuo 2016 metų tapo Eurolygos čempionu“, – džiūgavo kitas Rusijos sporto dienraštis „Sovetskij sport“.

„CSKA klubui sezonas buvo puikus. Daug gražių rungtynių. Buvo pakilimų ir gana rimtų nuopolių. Tačiau, kaip žinoma, kas nekrinta, tas ir nepakyla. Ir nekelia virš galvos čempionų taurės“, – Maskvos krepšininkų sezoną įvertino championat.com interneto svetainė.

Lemiamas turnyro rungtynes beveik visą laiką pirmavusi ir ilgai dviženklę persvarą turėjusi Maskvos komanda laimėjo gana įtikinamai, o „armiečius“ į priekį vedė du amerikiečiai Willas Clyburnas ir Cory Higginsas. Šiedu krepšininkai finale pelnė po 20 taškų, o W.Clyburnas buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

Vis dėlto „Sovetskij sport“ manymu, vieno naudingiausio krepšininko Maskvos ekipoje nebuvo. „Jei būtų mano valia, geriausio finalo ketverto žaidėjo prizą būčiau atidavęs Shane‘ui Larkinui iš „Anadolu Efes“, – rašė „Sovetskij sport“ apžvalgininkas Levas Tigajus. – Manau, W.Clyburnas, gavęs šį apdovanojimą, nebūtų įsižeidęs. Tiesiog rinkimų procedūroje nenumatyta, kad naudingiausiu žaidėju būtų pripažintas krepšininkas ne iš čempionų komandos.

Nepatriotiška? Manau, kaip tik priešingai. CSKA komandoje nebuvo vieno geriausio krepšininko, kurį vertėtų išskirti tarp kitų. Bet juk tai nėra blogai.

Mes turėjome visą Komandą – MVP! Komandą, kuri veikė, kaip tikra komanda, ir laimėjo, kaip komanda. Jei ne Sh.Larkino užsispyrimas, „Anadolu Efes“ tikriausiai būtų sutriuškintas.

Serbą Vasilije Micičių mūsiškiai iškart uždengė ir jo nebuvo nei matyti, nei girdėti. Vidurio puolėjas Bryantas Dunstonas trečiojo kėlinio viduryje gavo ketvirtą pražangą ir visai apsiramino. O vienas Krunoslavas Simonas prieš CSKA kovoti negalėjo“.

Kai pernai CSKA patyrė pralaimėjimą Eurolygos pusfinalyje (penktą kartą per šešis sezonus), Rusijos žiniasklaida reikalavo trenerio Dimitrio Itoudžio galvos.

Sekmadienį graikui jau antrą kartą nuvedus Maskvos komandą iki pergalingos pabaigos, nuotaikos buvo visai kitokios ir rusų žurnalistai klausinėjo Maskvos klubo prezidentą Andrejų Vatutiną, ar jis siūlys D.Itoudžiui pratęsti sutartį.

CSKA vadovas nuo atsakymo išsisuko: „O kodėl jūs neklausiate, ar aš liksiu dirbti CSKA? Dabar noriu tik pasimėgauti akimirka ir atšvęsti pergalę. Po praėjusio finalo ketverto, kuriame žaidėme labai blogai, jautėme didelį spaudimą. Juk prisimenate, ko visi laukė. Bet aš priėmiau kitokį sprendimą, ir šiais metais D.Itoudis ir visa komanda padarė mane laimingą.

Vienas draugas po rungtynių man pasakė, kad esu dvigubas šaunuolis. Pirma, mes laimėjome, antra, per rungtynes negavau infarkto. Manau, kad visu šimtu procentų buvome verti šios pergalės. Didžiuojuosi CSKA ir didžiuojuosi, kad dirbu šiame klube“.

Vos spėję pasidžiaugti dar vienu titulu, rusų žurnalistai sunerimo, kad čempioniška komanda gali išsilakstyti. „Šios komandos daugiau nebebus“, – tvirtino interneto svetainė sports.ru.

„Šio CSKA ciklas baigiasi: vasarą baigsis vyriausio trenerio ir visų legionierių sutartys.

Per penkerius darbo metus D.Itoudis kiekvieną kartą nuvesdavo komandą į finalo ketvertą ir iškovojo du titulus. Dabar jis kartu ir labiausiai kritikuojamas CSKA treneris, ir efektyviausias. Nei Ettore Messina, nei Dušanas Ivkovičius, nei kas nors kitas nepasiekė tokių rezultatų.

Pastarajame cikle CSKA branduolį sudarė prancūzas gynėjas Nando De Colo, amerikiečiai W.Clyburnas ir C.Higginsas, kurie Maskvoje netikėtai tapo žvaigždėmis, žemi vidurio puolėjai Kyle‘as Hinesas ir Othello Hunteris, į klubą sugrąžintas Nikita Kurbanovas.

Net jei D.Itoudis liks klube (jis turbūt turi pasiūlymų tapti trenerio padėjėju NBA lygoje), CSKA reikės viską kurti iš naujo: N.De Colo jau viena koja „Real“ klube, veteranams Sergio Rodriguezui ir K.Hinesui tikriausiai nebus pasiūlyta pratęsti sutartis, W.Clyburnas ir C.Higginsas galbūt norės pabandyti jėgas NBA lygoje“, – svarstė sports.ru.

Nors iš pirmo žvilgsnio CSKA vėl pakėlė Rusijos krepšinio vėliavą, šią pergalę sunku pavadinti Rusijos krepšinio pergale. Tą suvokia net ir rusų sporto apžvalgininkai.

Pusfinalio rungtynėse žaidė vos vienas rusas N.Kurbanovas. Jis taškų nepelnė. Finale N.Kurbanovas įmetė 7 taškus, o į aikštę kelioms akimirkoms buvo įleistas dar vienas rusas Ivanas Uchovas. Jis žaidė 21 sekundę. Per abejas finalo ketverto rungtynes maskviečių dvyliktuke taip pat buvo Andrejus Voroncevičius, tačiau trylika sezonų „armiečių“ aprangą vilkinčio veterano paslaugų treneriui D.Itoudžiui nereikėjo.

„Pusfinalio rungtynės, per kurias beveik nebuvo Rusijos krepšininkų, iškėlė daug klausimų“, – pasigedęs rusų žaidėjų, rašė „Sport Ekspress“ apžvalgininkas Igoris Baryševas.

Tiesa, žurnalistas iškart prikūrė pasiteisinimų: „Pasaulio sportas ir jo globalizacija juda ta kryptimi, kad nerašyta taisyklė „stiprus klubas – stipri rinktinė“ nebegalioja. Tiksliau virsta kitomis taisyklėmis: „stiprūs legionieriai – stiprūs klubai“ ir „stiprūs natūralizuoti legionieriai – stipri rinktinė“. Tai vienas svarbiausių šiuolaikinio krepšinio požymių“.

„Sport Ekspress“ žurnalistas dūrė pirštu į kitus finalo ketverte žaidusius klubus, kuriuose irgi buvo nedaug vietos krepšininkų: „Būtų keista, jei Maskvos klubas plauktų prieš srovę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.