EUROLYGA 2023

Neatpažįstamas: „sprogusi“ rinka grąžino „Žalgirį“ žingsniu atgal – laukia loterija

Kauno „Žalgiriui“ antradienis buvo svarbiausia tarpsezonio diena: liepos 16-ąją įsigaliojo sutartys su treneriu Šarūnu Jasikevičiumi ir dviem naujokais – Jocku Landale'u ir Nigelu Hayesu.

 Naujoji Šarūno Jasikevičiaus kariauna: potencialo turintys naujokai.<br> Lrytas.lt montažas
 Naujoji Šarūno Jasikevičiaus kariauna: potencialo turintys naujokai.<br> Lrytas.lt montažas
 Meksikietis Alexas Perezas - naujasis "Žalgirio" įžaidėjas.<br> "Scanpix" nuotr.
 Meksikietis Alexas Perezas - naujasis "Žalgirio" įžaidėjas.<br> "Scanpix" nuotr.
 Australas Jockas Landale'as<br> "Scanpix" nuotr.
 Australas Jockas Landale'as<br> "Scanpix" nuotr.
 Darius Maskoliūnas ir Šarūnas Jasikevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Darius Maskoliūnas ir Šarūnas Jasikevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Zachas Leday<br> "Scanpix" nuotr.
 Zachas Leday<br> "Scanpix" nuotr.
 Nigelis Hayesas<br> "Scanpix" nuotr.
 Nigelis Hayesas<br> "Scanpix" nuotr.
 Lukas Lekavičius grįžta į "Žalgirį"<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius grįžta į "Žalgirį"<br> G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius<br>M.Patašiaus nuotr.
Šarūnas Jasikevičius<br>M.Patašiaus nuotr.
"Žalgirio" triumfas LKL.<br>M.Patašiaus nuotr.
"Žalgirio" triumfas LKL.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Mirotičius domino NBA klubus, tačiau nusprendė sugrįžti į Europą, kur tapo brangiausiai apmokamu krepšininku.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Mirotičius domino NBA klubus, tačiau nusprendė sugrįžti į Europą, kur tapo brangiausiai apmokamu krepšininku.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kevinas Pangosas ir Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kevinas Pangosas ir Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 5:53 PM, atnaujinta Jul 16, 2019, 10:08 PM

Naujame kontrakte su „Žalgiriu“ 43-ejų Š.Jasikevičius turėjo pasilikęs galimybę iki vidurvasario persikelti į naują komandą. Jis svarstė „Memphis Grizzlies“ pasiūlymą, tačiau Memfio klubas galiausiai pasirinko kitą variantą.

Tuo tarpu NBA Vasaros lygoje jėgas išbandę 23-ejų 211 cm ūgio australas J.Landale’as ir 24-erių 203 cm ūgio amerikietis N.Hayesas iki liepos 16-osios dar galėjo susiderėti su stipriausios pasaulio lygos komandomis.

Tačiau jų paslaugų NBA klubams neprireikė.

NBA Vasaros lygoje N.Hayesas neišsiskyrė: vilkėdamas „Los Angeles Clippers“ marškinėlius per 5 rungtynes vidutiniškai aikštėje praleisdavo 22,8 min., pelnydavo 4,8 taško, atlikdavo 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

Tuo tarpu J.Landale'as buvo vienas geriausių „Milwaukee Bucks“ žaidėjų.

Australas 4 rungtynėse per vidutiniškai 26 min. rinko 18,3 taško (44 proc. tritaškių), 7 atkovotus kamuolius ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

J.Landale’as atkreipė NBA skautų dėmesį, o Milvokio klubo sirgaliai išreiškė norą aukštaūgį jau kitąmet matyti vilkintį „Bucks“ marškinėlius. Vis dėlto NBA ekipos vadovai nusprendė, kad krepšininkui dar reikia patirties, kurią jis įgis Eurolygos turnyre atstovaudamas „Žalgiriui“.

Kauno klubo vadovybė šią vasarą apskritai turėjo daug darbo, mat „Žalgirio“ sudėtis itin smarkiai keitėsi.

„Kiekvienais metais turime vis naują komandą, o šiemet situacija bus netgi blogesnė. Sudėtyje keitėme mažiausiai septynis žaidėjus, praktiškai visi jie yra aukštaūgiai. Esame pripratę prie to, tačiau tai bus labai sunkus procesas, nes kiekvieną sezoną reikia vėl mokyti tos pačios sistemos“, – „Žalgirio“ pokyčius dienraščiui „Mundo Deportivo“ įvardijo Š.Jasikevičius.

Po praėjusio sezono „Žalgirio“ sudėtyje liko Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Thomas Walkupas, Rokas Jokubaitis, Erikas Venskus, Lukas Uleckas ir Laurynas Birutis.

Lrytas.lt siūlo pažvelgti į naująją „Žalgirio“ sudėtį, jos privalumus ir trūkumus.

Patyrusius keičia naujokai

„Žalgirį“ paliko penki legionieriai. Negana to, apie karjeros pabaigą netikėtai paskelbė ir Antanas Kavaliauskas.

Išvykusieji buvo „Žalgirio“ lyderiai, tačiau Kauno komandai buvo velniškai sunku išlaikyti užsieniečius – jie sudomino galingus Europos klubus.

Brandonas Daviesas persikėlė į „Barcelona“ ekipą, Aaronas White'as sukirto rankomis su Milano „Olimpia“, Nate'as Woltersas sudarė sutartį su Tel Avivo „Maccabi“, Deonas Thompsonas rungtyniaus Malagos „Unicaja“, o Leo Westermannas pasirinko Stambulo „Fenerbahce“ klubą.

Kas juos pakeitė?

Į „Žalgirį“ atvyksta du Europos taurėje praėjusį sezoną praleidę žaidėjai – J.Landale'as iš Belgrado „Partizan“ ir N.Hayesas iš Stambulo „Galatasaray“. Prisijungia FIBA Čempionų lygoje Bandirmos „Banvit“ klube rungtyniavęs 26-erių 191 cm ūgio JAV ir Meksikos pilietybes turintis Alexas Perezas.

Kaune taip pat pamatysime sugrįžtantį 25-erių 181 cm ūgio Luką Lekavičių. Buvo pranešimų, kad „Žalgirį“ papildys Eurolygoje, Pirėjo „Olympiakos“ žaidęs 25-erių 201 cm ūgio amerikietis Zachas Leday, tačiau oficialios sutarties dar nėra.

J.Landale'as praėjusį sezoną žaidė Belgrado „Partizan“ komandoje, ten krepšininkas pasižymėjo gera kova po krepšiu ir mobiliu žaidimu, todėl patraukė „Žalgirio“ dėmesį.

Tiesa, krepšininkui teks nelengva užduotis – pakeisti praėjusio sezono „Žalgirio“ lyderį B.Daviesą.

Universalus puolėjas N.Hayesas pakeis A.White'ą, tačiau pastebima, kad naujajam Kauno klubo amerikiečiui trūksta atletiškumo.

„J.Landale’as yra labai įdomus žaidėjas, kuris krepšinį žaidžia tik šešerius metus, bet kasmet žengia didelius žingsnius. Mums labai patinka tokio tipo žaidėjai, kurie į „Žalgirį“ atvyksta tobulėti. Su N.Hayesu yra panašiai“, – naujuosius aukštaūgius apibūdino Š.Jasikevičius.

Kol kas paslaptingiausias pirkinys – įžaidėjas Alexas Perezas, kuris komandoje atsidūrė po netikėto L.Westermanno sprendimo keltis į Turkiją.

A.Perezas praėjusį sezoną „Banvit“ klube Čempionų lygos turnyre rinko solidžią statistiką: 12,8 taško, 3,4 atkovoto kamuolio, 5,1 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Žaidėjas išsiskiria geru pataikymu (dvitaškiai – 49,4 proc., tritaškiai – 38,2 proc.) ir aikštės matymu. Bet reikia nepamiršti, kad Čempionų lyga yra vos trečia pagal pajėgumą Europoje.

Faktas, kad 191 cm ūgio gynėjas dar prieš dvejus metus žaidė Rygos VEF ekipoje, taip pat verčia suklusti.

Prisiminus, koks svarbus vaidmuo praėjusį sezoną atiteko L.Westermannui, peršasi mintis, kad „Žalgirio“ gynėjų grandis susilpnėjo.

Optimizmo neprideda ir pamaina N.Woltersui. Amerikietis praėjusį sezoną buvo „Žalgirio“ smaigalys puolime. Eurolygoje įžaidėjas rinko po 11,3 taško, o rezultatyvumu nusileido tik minėtam B.Daviesui.

L.Lekavičius bus tas žmogus, kuris turėtų atstoti N.Wolterso nebūtį. Kalbama, kad L.Lekavičius labiau tinka Š.Jasikevičiaus schemoms nei išvykęs amerikietis, tačiau sunku įsivaizduoti, kad sugrįžėlis iš Atėnų „Panathinaikos“ taps „Žalgirio“ puolimo lyderiu.

Dėl D.Thompsono ir A.Kavaliausko dublerių dar niekas neaišku.

Praėjusią savaitę 24sek.lt žurnalistas Donatas Urbonas skelbė, kad „Žalgiris“ sudarė sutartį su Pirėjo „Olympiakos“ puolėju Z.Leday, tačiau klubas oficialiai informacijos dar nepatvirtino. Be to, nežinia tvyro ir dėl to, kas pakeis karjerą baigusį A.Kavaliauską. Manoma, kad jo vietą turėtų užimti Martinas Gebenas, kuris praėjusį sezoną buvo paskolintas Utenos „Juventus“, arba Laurynas Birutis.

„Sprogusi“ rinka sumažino klubo agresyvumą

Ši vasara Europos krepšinio istorijoje įsimins ilgam. Iš NBA į Europą grįžo tokie krepšininkai kaip Milošas Teodosičius (Bolonijos „Virtus“), Alejandro Abrinesas, Nikola Mirotičius (abu – „Barcelona“), Omri Casspi („Maccabi“).

Jau aišku, kad Eurolygoje debiutuos ir ilgamečiai NBA žaidėjai: Jimmeris Fredettas („Panathinaikos“), Wade'as Baldwinas („Olympiakos“).

Aikčioti verčia sandorių vertė. Vien „Barcelona“ šį tarpsezonį sudarė tiek naujų sutarčių, kad jų bendra suma siekia 45 mln. eurų.

Tokie Eurolygos vidutiniokai kaip Janis Strėlniekas (Maskvos CSKA), Dairis Bertanis (Maskvos „Chimki“), Jamesas Gistas (Belgrado „Crvena zvezda“) ar Darunnas Hillardas (Maskvos CSKA) pasirašė milijoninius kontraktus.

Išsipūtusi laisvųjų žaidėjų rinka „Žalgirį“ su kiek didesniu nei 10 mln. eurų biudžetu vėl sugrąžino į tuos laikus, kuomet reikia atsigręžti į pigesnius žaidėjus.

„Mes esame komanda, kuri arba labai greitai pasirašo žaidėjus, arba rinkoje laukia iki paskutinių sekundžių. Esu realistas. Sudėties formavimo klausimu daug dirbame viso sezono metu, siekiame pasirašyti sutartis kaip galima greičiau, kad galėtume kuo greičiau pradėti dirbti. Kartais pavyksta, o kartais nelabai. Praėjusiais metais įžaidėjo neturėjome iki rugsėjo pabaigos“, – „Žalgirio“ užkulisius atskleidė Š.Jasikevičius.

Pastaraisiais metais kauniečiai pataikė – B.Daviesas, A.White'as ar Kevinas Pangosas iki tol žaidė sąlyginai silpnesniuose klubuose, tačiau „Žalgiryje“ atsiskleidė gražiausiomis spalvomis ir pakėlė sparnus į dar turtingesnius klubus.

Visgi dalis „Žalgirio“ gerbėjų tikėjo, jog atėjo metas dėti tvirtą žingsnį Eurolygos elito link ir pasipildyti patikrintais bei pajėgiais žaidėjais. Taip nenutiko, nes „Žalgirio“ biudžetas neprilygsta dar labiau sustiprėjusiems Eurolygos galiūnams.

Ar pavyks konkuruoti?

L.Lekavičius, A.Perezas, M.Grigonis, Th.Walkupas, R.Jokubaitis, A.Milaknis. Žaidėjai, kurie artėjantį sezoną antrojoje linijoje grasins „Žalgirio“ varžovams. Kirba mintis: ar to užteks?

Lyginant pastaruosius trejus sezonus, artėjantį sezoną, ko gero, išvysime vieną silpniausių arba sunkiausiai prognozuojamą „Žalgirio“ gynėjų grandį. Prieš dvejus metus klubo žaidimui dirigavo K.Pangosas, Vasilije Micičius ir Beno Udrihas, praėjusiais metais – L.Westermannas ir N.Woltersas. Esant reikalui, kamuolį įžaidė ir Th.Walkupas su R.Jokubaičiu.

Šiemet komandos žaidimas priklausys nuo L.Lekavičiaus, meksikiečio A.Perezo ir R.Jokubaičio. Visi jie nėra aukšti, kitaip tariant, nėra tie žaidėjai, kurie dera su Š.Jasikevičiaus krepšinio filosofija. Be to, sunku pasakyti, kuriam iš jų atiteks pagrindinio įžaidėjo vaidmuo.

Neatmetamas variantas, jog pradėjęs sezoną, „Žalgiris“ ieškos dar vieno atakų organizatoriaus, tačiau tai vėl reikš vieną – loterija.

Žvelgiant į esamą situaciją Kauno komandoje kyla klausimas: ar „Žalgiriui“ pavyks konkuruoti su kaip reikiant susitprėjusiais Eurolygos klubais ir trečią kartą iš eilės patekti į Eurolygos atkrintamąsias?

„Žalgirio“ žaidėjai, turintys sutartis: Paulius Jankūnas, Gytis Masiulis, Rokas Jokubaitis, Paulius Valinskas, Laurynas Birutis, Thomas Walkupas, Martinas Gebenas, Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis, Erikas Venskus, Lukas Uleckas, Jockas Landale'as, Artūras Milaknis, Nigelas Hayesas, Lukas Lekavičius, Alexas Perezas, Zachas Leday (neoficialu).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.