EUROLYGA 2023

Penktoji pasaulio čempionato diena: Venesuelos „milžinai“ ir nenutrūkstanti Serbijos serija

Venesuelos ir Puerto Riko krepšininkai trečiadienį laimėjo lemiamas dvikovas dėl teisės tęsti kovą dėl pasaulio čempionato medalių, Kinijos ir Tuniso komandos nepasinaudojo galimybe iškovoti olimpinius kelialapius, ispanai sulaukė netikėto pasipriešinimo, o Serbijos rinktinė pratęsė pergalių seriją.

 Pasaulio čempionato kovos Kinijoje įgavo pagreitį.<br> Lrytas.lt montažas
 Pasaulio čempionato kovos Kinijoje įgavo pagreitį.<br> Lrytas.lt montažas
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma turnyro favorite<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 4, 2019, 7:33 PM, atnaujinta Sep 4, 2019, 7:39 PM

Lyderiai. Lenkijos, Argentinos, Ispanijos ir Serbijos rinktinės pirmajame etape laimėjo visas rungtynes. Šios keturios komandos trečiadienį iškovojo trečiąsias pergales, tapo grupių nugalėtojomis ir užsitikrino geriausias pozicijas prieš antrąjį etapą.

A ir C grupėse lemiamas dvikovas dėl antrosios vietos trečiadienį laimėjo Venesuelos ir Puerto Riko krepšininkai. Šios dvi Amerikos komandos tuščiomis paliko Kinijos ir Tuniso rinktines.

Po šių mačų paaiškėjo dviejų antrojo etapo grupių sudėtis. I grupėje žais Argentina, Lenkija (turi po 3 pergales), Venesuela ir Rusija (po 2), J grupėje – Serbija, Ispanija (po 3), Italija ir Puerto Rikas (po 2). Antrajame etape bus įskaityti visi pirmojo etapo taškai.

Kitos komandos varžysis dėl 17-32 vietų. M grupėje žais Nigerija, Kinija (turi po 1 pergalę), Dramblio Kaulo Krantas ir Korėja (po 0), N grupėje – Tunisas, Angola (po 1), Iranas ir Filipinai (po 0).

Olimpiniai kelialapiai. Kinijos ir Tuniso komandos trečiadienį nepasinaudojo galimybe iškovoti kelialapius į Tokijo olimpines žaidynes. Jei šios ekipos būtų laimėjusios, jos jau dabar būtų užsitikrinusios teisę kitų metų vasarą keliauti į Japonijos sostinę.

Pasaulio čempionate krepšininkai kovoja dėl septynių olimpinių kelialapių. Juos gaus po dvi geriausias Europos ir Amerikos bei po vieną geriausią Afrikos, Azijos ir Okeanijos komandą.

Kinija ir Tunisas buvo vienintelės savo žemynų komandos prieš trečiadienio rungtynes dar turėjusios galimybių patekti į antrojo etapo stipresniąją dalį (dėl 1-16 vietų). Tačiau kinų ir tunisiečių nesėkmės lėmė, kad jiems kovą dėl olimpinių kelialapių reikės tęsti antrojo etapo silpnesniojoje dalyje (dėl 17-32 vietų).

Beje, visos į antrojo etapo stipresniąją dalį patekusios komandos jau užsitikrino teisę blogiausiu atveju (jei neiškovos tiesioginio kelialapio į Tokiją) žaisti olimpiniame atrankos turnyre.

Tritaškiai. Afrikos čempionai Tuniso krepšininkai trečiadienį lemiamoje dvikovoje nusileido Puerto Riko komandai 64:67.

Tunisiečiams koją kišo prastas tolimų metimų taiklumas. Pirmąjį tritaškį Tuniso komanda pataikė tik 15-uoju bandymu, trečiojo kėlinio pabaigoje. Po to atakuoti iš toli sekėsi truputį geriau, tačiau, likimo ironija, mačo pabaigoje afrikiečius pražudė Puerto Riko krepšininkų tolimi metimai.

Likus žaisti 2 min. Tuniso komanda pirmavo 64:61, bet taškų daugiau nepelnė. Likus apie 1,5 min. rezultatą tritaškiu išlygino Davidas Huertasas, o likus 5 sek. pergalingą tritaškį įsmeigė Gary Browne‘as.

Ūgis. Čempionato šeimininkę Kinijos komandą eliminavo Venesuelos rinktinė, iškovojusi gana įtikinamą pergalę 72:59. Venesueliečiai pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje laimėjo kelių minučių atkarpą 11:0, nutolo 23:10 ir nuo tada visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu.

Venesuelos krepšininkai kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo 49:28. Šie skaičiai gal ir nebūtų pribloškiantys, bet Venesuela yra viena žemiausių, o Kinija – viena aukščiausių pasaulio čempionato komandų.

Venesuelos rinktinėje yra tik penki dvimetriniai krepšininkai, bet aukščiausias žaidėjas Anthony Perezas (205 cm) trečiadienį net nebuvo įleistas į aikštę.

Tuo tarpu Kinijos komandoje yra trys 212 cm ūgio milžinai: Ji Dzianlianis, Džou Ci ir Van‘as Dželinis. Kinų penkete beveik visą laiką būna du iš šių trijų aukštaūgių.

Trylika. Pergalių seriją tęsia Serbijos rinktinė, kuri šiais metais laimėjo visas 13 rungtynių. Prieš dešimties pergalių, pasiektų per draugiškas rungtynes, „ereliai“ trečiadienį pridėjo trečią įtikinamą pergalę pasaulio čempionate.

Serbai pirmąsias dvejas rungtynes su autsaideriais Angolos ir Filipinų krepšininkais laimėjo 46 ir 59 taškų skirtumu. Trečioji varžovė Italijos komanda buvo gerokai stipresnė, todėl dar vienos astronominės pergalės niekas nesitikėjo, bet Aleksandaro Džordževičiaus auklėtinių pranašumas nekėlė abejonių. Jie nuo pirmojo kėlinio vidurio visą laiką pirmavo, ketvirtajame kėlinyje padidino persvarą net iki 23 taškų ir nugalėjo 92:77.

Pasipriešinimas. Nelauktai atkaklaus varžovų pasipriešinimo sulaukė Ispanijos rinktinė. Ji tik mačo pabaigoje palaužė Irano komandą 73:65.

Likus 1,5 min. rezultatas dar buvo lygus 65:65, bet pavargę iraniečiai daugiau taškų nepelnė ir nesugebėjo sustabdyti varžovų.

Pratęsimas. Trečiajį čempionato pratęsimą sužaidė Angolos ir Filipinų komandos, kurios dar prieš trečiąjį turą prarado galimybę pateikti į antrojo etapo stipresniąją dalį, bet tęsia kovą dėl kelialapio į olimpines žaidynes ar olimpinį atrankos turnyrą.

Filipiniečiai esant lygiam rezultatui rengė paskutinę ketvirtojo kėlinio ataką, bet nesugebėjo pelnyti taškų, o per pratęsimą tiksliau žaidė Angolos krepšininkai, nugalėję 84:81.

Trečiadienio žaidėjas

Renaldo Balkmanas (Puerto Rikas).

Trečiadienio penketas

Heissleris Guillentas (Venesuela). 32 metų įžaidėjas per lemiamą dvikovą ne tik kontroliavo žaidimo ritmą, bet ir buvo rezultatyviausias pergalę iškovojusios komandos krepšininkas. Jis per 35 min. pelnė 15 taškų (3/6 dvitaškių, 3/6 tritaškių) ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Facundo Campazzo (Argentina). Kitiems argentiniečių gynėjams buvo juoda diena (Luca Vildoza nepataikė nė vieno iš 4 metimų, Nicolasas Laprovittola pataikė 1 iš 8), tad F.Campazzo plušėjo ne tik už save, bet ir už komandos draugus. 28 metų įžaidėjas per 32 min. pelnė 21 tašką (4/7 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 7/9 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Bogdanas Bogdanovičius (Serbija). 27 metų gynėjas sutiko savęs vertą varžovą, bet priėmė italo Marco Belinelli iššūkį ir laimėjo snaiperių dvikovą. B.Bogdanovičius žaidė beveik 36 min., pelnė 31 tašką (4/10 dvitaškių, 6/11 tritaškių, 5/9 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir perėmė 5 kamuolius. Jis buvo rezultatyviausias trečiadienio žaidėjas.

Danilo Gallinari (Italija). 31 metų puolėjas bandė būti atsvara Serbijos žvaigždynui. Į „Oklahoma City Thunder“ pereinantis italas trečiadienį žaidė 33,5 min., pelnė 26 taškus (5/8 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 7/10 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius.

Renaldo Balkmanas (Puerto Rikas). 35-erių puolėjas jau buvo paskelbęs, kad baigia karjerą rinktinėje, tačiau paaiškėjus, kad žaisti pasaulio čempionate atsisakė visi garsiausi Puerto Riko krepšininkai, atsiliepė į buvusio komandos draugo, dabartinio rinktinės trenerio Eddie Casiano kvietimą ir rugpjūčio viduryje atvyko į treniruočių stovyklą. Visą pirmąjį etapą R.Balkmanas buvo tikras dvasinis puertorikiečių lyderis, o per lemiamą mačą žaidė 31,5 min, pelnė 14 taškų (4/10 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 6/7 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius.

A grupė

Lenkija – Dramblio Kaulo Krantas 80:63. A.Waczynskis 16, D.Kuligas 14, M.Ponitka 12/ Ch.Abouo 23, D.Thompsonas 18.

Venesuela – Kinija 72:59. H.Guillentas 15, D.Lewisas 13, G.Vargasas 12, N.Colmenaresas 11/ Fan‘as Šuo 13, Džao Dzivei 12, Ji Dzianlianis 11.

B grupė

Nigerija – Korėja 108:66. M.Ericas 17, I.Diogu 16, Ch.Metu 15, B.Uzoh 10/ R.Ratliffe‘as 18, 11 atk.kam., Li Seung-hiunas 12.

Argentina – Rusija 69:61. F.Campazzo 21, M.Delia ir L.Scola po 13/ A.Zubkovas 18, N.Kurbanovas 13.

C grupė

Puerto Rikas – Tunisas 67:64. R.Balkmanas 14, D.Huertasas 10, G.Browne‘as 9/ S.Mejri ir O.Abada po 14, M.Rollas 13, M.Ben Romdhane‘as 12.

Ispanija – Iranas 73:65. M.Gasolis 16, J.Hernangomezas 11, 10 atk.kam., V.Claveris 11/ M.Džamšidis 15, M.Rostampūras 13, H.Haddadis 10, 15 atk.kam.

D grupė

Angola – Filipinai 84:81 (po pratęsimo). V.Joaquimas 20, Y.Moreira 12, 15 atk.kam., R.Moore‘as 12, C.Moraisas 11/ A.Blatche‘as 23, 12 atk.kam., C.J.Perezas 17, R.Bolickas 10.

Serbija – Italija 92:77. B.Bogdanovičius 31, N.Jokičius 15, M.Raduljica 12, S.Jovičius 11/ D.Gallinari 26, M.Belinelli 15, D.Hackettas 13, A.Gentile 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.