EUROLYGA 2023

LKF užkulisiai – perspektyvaus žaidėjo sprendimas sukėlė diskusiją: „Iki 18 metų jis rinktinės nematys“

„Paprasčiausiai man buvo pasakyta, kad iki 18 metų jis rinktinės nematys“, – lrytas.lt kalbėjo Alvydas Jocys, dviejų talentingų krepšininkų Justės Veronikos Jocytės ir Roko Jociaus tėvas.

 „Paprasčiausiai man buvo pasakyta, kad iki 18 metų jis rinktinės nematys“, – lrytas.lt kalbėjo Alvydas Jocys, dviejų talentingų jaunųjų krepšininkų iš Palangos Justės Jocytės ir Roko Jociaus tėvas.<br> lrytas.lt  montažas
 „Paprasčiausiai man buvo pasakyta, kad iki 18 metų jis rinktinės nematys“, – lrytas.lt kalbėjo Alvydas Jocys, dviejų talentingų jaunųjų krepšininkų iš Palangos Justės Jocytės ir Roko Jociaus tėvas.<br> lrytas.lt  montažas
A.Jocys nestūmė Justės ir Roko (nuotr. dešinėje) į krepšinį, bet jiems pasirinkus šį kelią ir A.Jocienė tapo vaikų sirgale.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Jocys nestūmė Justės ir Roko (nuotr. dešinėje) į krepšinį, bet jiems pasirinkus šį kelią ir A.Jocienė tapo vaikų sirgale.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Alvydas Jocys kartu su vaikais: Roku ir Juste.<br>asmeninio archyvo nuotr.
Alvydas Jocys kartu su vaikais: Roku ir Juste.<br>asmeninio archyvo nuotr.
 Rokas Jocys<br> facebook nuotr.
 Rokas Jocys<br> facebook nuotr.
 Rolandas Radvilavičius<br> LKF nuotr.
 Rolandas Radvilavičius<br> LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 11, 2019, 8:27 PM, atnaujinta Sep 12, 2019, 5:18 PM

Palangoje gyvenantis 42-iejų A.Jocys šią vasara turėjo kuo džiaugtis.

13-metė 184 cm ūgio J.Jocytė sužibo per visą pasaulį, kai Šaiurės Makedonijoje vykusiame Europos jaunučių (iki 16 metų) krepšinio čempionate iškovojo sidabro medalį ir pateko į simbolinį geriausiųjų žaidėjų penketą.

Tiesa, dviejų atžalų tėvas šią vasarą galėjo sirgti ne tik už Lietuvoje jau puikiai žinomą J.Jocytę, bet ir už 15-metį 193 cm ūgio R.Jocių, tačiau šis, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) sprendimu, nebuvo kviečiamas į jaunimo rinktines, mat praėjusiais metais išvyko į Italiją.

Įspūdingų rodiklių neužteko

Paskutiniame savo sezone Lietuvos Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) R.Jocys demonstravo įspūdingą žaidimą.

Jaunasis krepšininkas, atstovaudamas Palangos „SC-Žemaitijai“ ekipai, tarp bendraamžių (iki 14 metų) rinko sunkiai suvokiamus skaičius: 51,7 taško per rungtynes, 16,8 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 50,3 naudingumo balo.

„Aš asmeniškai norėjau, kad jis žaistų „Žalgirio“ krepšinio mokykloje, bet man pasakė, kad jis nėra tinkamas.

Mus kalbino Vilniaus krepšinio mokykla, bet ten netenkino sąlygos, kurias jie siūlė. Tada LKF atstovai sako, važiuokite į Panevėžį...

Bet tada italai pastebėjo Roką, jo statistinius rodiklius MKL, ir pasiūlė pilną stipendiją. Tačiau LKF pradėjo mums aiškinti, kodėl išvykstame, kodėl nesportuojame Lietuvoje.

Nuo šito ir prasidėjo, kad Roko nebekviečia į rinktinę. Paprasčiausiai man buvo pasakyta, kad iki 18 metų jis rinktinės nematys“, – konfliktą su LKF lrytas.lt aiškino A.Jocys.

Kuomet tėvas galiausiai nusprendė, kad Rokas vyks į Italiją, LKF atstovai vėl sukluso – ėmė prašyti išpirkos.

Anot krepšininko tėvo, Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolandas Radvila ir LKF vadovai nustebino ne tik jį, bet ir italus.

„Mindaugas Špokas ir R.Radvila žino apie tai, jie dar reikalavo, kad italai išpirką sumokėtų. Kažkokia nesąmonė...“, – stebėjosi A.Jocys.

Kalbos apie LKF užkulisinius žaidimus ir jaunųjų žaidėjų „prekybą“ skamba jau seniai, tačiau  R.Radvila turi tam savo paaiškinimą.

„Čia ne išpirka. Jis yra nepilnametis, todėl yra taisyklės, per kurias išvykstant vaikui iš Lietuvos, yra teisė prašyti kitos valstybės federacijos kompensacijos. Lygiai tas pats buvo su Tadu Sedekerskiu. Sporto mokykla, kuri ruošė vaiką, turi pilną teisę prašyti kompensacijos.

Galbūt, kol jis buvo aikštėje, kiti žaidėjai sedėjo ant suolo. Už jauno krepšininko paruošimą galima prašyti kompensacijos, tai yra normalu visame pasaulyje", - lrytas.lt kalbėjo R.Radvila, pridurdamas, kad LKF negavo nei cento.

Patobulėjo ir paaugo 4 cm

2018-2019 metais žaisdamas Italijos 15-mečių čempionate ir atstovaudamas Romos „Stella Azzurra“ krepšinio mokyklai R.Jocys per 26 rungtynes vidutiniškai rinko po 20,7 taško.

„Išvažiavo būdamas 189 cm ūgio ir žaisdamas įžaidėju. Dabar jo ūgis yra 193 cm, jis universalus – žaidžia antru arba trečiu numeriu“, – Roko pokyčius Italijoje įvardijo A.Jocys.

Talentingas jaunuolis sudarė ilgalaikę sutartį – mokosi vidurinėje mokykloje ir sportuoja „Stella Azzurra“ akademijoje.

„Metai Italijoje tikrai davė vaisių. Jis labiau subrendo, grįžęs į Lietuvą sužaidė kelis draugiškus mačus, net vyresni žaidėjai pripažino, kad jis patobulėjo. Vis dėlto Rokas nesulaukė netgi kvietimo į rinktinės stovyklas“, – nusivylimo neslėpė krepšininko tėvas.

Anot R.Radvilos, R.Jocys negalėjo būti kviečiamas į 15-mečių rinktinę, mat jo nebuvo Lietuvoje.

„Jei jis bus vertas rinktinės, tai bus kviečiamas. Jis nebuvo „U15 Talentų kartos“ stovyklose, nes buvo išvykęs į Italiją. Nebuvo pakviestas ir į R.Šiškausko turnyrą, nes nedalyvavo nei vienoje komandos stovykloje. Be to, ši programa buvo skirta tik Lietuvoje sportuojantiems žaidėjams“, – LKF motyvus atskleidė R.Radvila.

2004 metais gimęs jaunuolis nebuvo pakviestas ir į 16-mečių rinktinę. 

Tiesa, šių metų vaikinų (iki 16 metų) rinktinėje buvo tik vienas R.Jociaus bendraamžis – Paulius Murauskas, kuris sportuoja Kauno „Tornado“ krepšinio mokykloje. Italijoje vykusiame Europos čempionate jaunučiai liko 9-oje vietoje. 

Didelė problema

Pasak R.Radvilos jaunų žaidėjų išvykimas į užsienį yra labai žalingas Lietuvos ateičiai. 

„Čia yra jų sprendimas, tačiau tai nėra gerai Lietuvos krepšiniui, nes į jaunus žaidėjus investuoja tiek federacija, tiek ministerija. Dėmesys yra skiriamas ne tik finansinis, bet ir žmogiškasis.

Jie gauna dėmesį iš agentų, o šie juos siūlo įvairiems krepšinio klubams. Kaip pavyzdys, išvyksta į Italiją, kur pražais keturis metus, o vėliau nebesiskaitys, kad yra legionierius. Bet jei pasirinko tokį tobulėjimo kelią – prašau“, – problemas vardijo treneris.

Turi JAV pilietybę

Perspektyviu krepšininku laikytas talentingų vaikų tėvas A.Jocys jaunystėje buvo išvykęs į JAV, kur studijavo ir tobulino krepšinio įgūdžius, tačiau sėkmingai karjerai sutrukdė patirta trauma.

Vis dėlto keleri metai JAV neprailgo. Kojų skausmus kentęs krepšininkės tėvas nusprendė paleisti savo svajonę ir įsidarbino Lietuvos ambasadoje Vašingtone.

Čia A.Jocys su žmona Aurelija susilaukė dviejų atžalų – Justės ir Roko.

„Vaikai turi dvi pilietybes, todėl iki pilnametystės privalės apsispręsti – JAV ar Lietuva. Jie jau bus savarankiški, todėl patys nuspręs“, – kalbėjo talentingų vaikų tėvas, pridurdamas, kad jų sprendimui įtakos daryti neketina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.