EUROLYGA 2023

Buvusi Rusijos krepšinio federacijos prezidentė turės sugrąžinti įspūdingą pavogtą pinigų sumą

Buvusi Rusijos krepšinio federacijos prezidentė Julija Anikejeva bus priversta sugrąžinti pavogtus pinigus iš federacijos kasos. Tiesa, teismo sprendimas įsigalios tik tada, kai bus surasta pabėgusi buvusi krepšinio vadovė.

Julija Anikejeva slapstosi nuo rusų teisėsaugos
Julija Anikejeva slapstosi nuo rusų teisėsaugos
Julija Anikejeva slapstosi nuo rusų teisėsaugos
Julija Anikejeva slapstosi nuo rusų teisėsaugos
Julija Anikejeva slapstosi nuo rusų teisėsaugos
Julija Anikejeva slapstosi nuo rusų teisėsaugos
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 6:08 PM

Antradienį Maskvos Simonovskio teismas nutarė, kad buvusi Rusijos krepšinio federacijos prezidentė J.Anikejeva turės sugrąžinti į federacijos kasą net 42,8 mln. rublių (apie 590 tūkst. eurų).

Dar 2017-siais Čertanovo teismas nuteisė J.Anikejevą 4,5 metų bendrojo režimo kolonijos už machinacijas su federacijos lėšomis. Tačiau į teismo sprendimo skelbimą moteris neatėjo – ji pasislėpė. Manoma, kad ji išvyko į užsienį, Rusija paskelbė buvusios federacijos vadovės paiešką.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2014-2015 metais buvęs vykdantysis federacijos direktorius Dmitrijus Domani, vyriausias buhalteris Michailas Kočarianas bei J.Anikejeva iš Krepšinio federacijos kasos pavogė 127 mln. rublių sumą (1 mln. 740 tūkst. eurų), suklastodami begalę dokumentų.

2016-siais M.Kočiarianas mirė, už pagalbą jam 3,5 metų buvo nuteista buhalterė Jelena Silina, o D.Domani buvo surastas Slovėnijoje – vyras buvo sugrąžintas į Rusiją.

J.Anikejeva, prieš pasitraukimą iš posto, 2014 metais pasirašė paskolos sutartį su vyro Konstantino Grinvaldo vadovaujamu Jaunimo ir studentų sporto paramos fondu ir krepšinio reikmėms neva pasiskolino 8,4 mln. rublių (apie 112 tūkst. eurų).

Dabar K.Grinvaldas reikalauja ne tik grąžinti skolą, tačiau ir sumokėti apie 3 mln. rublių (apie 40 tūkst. eurų) delspinigių su procentais.

Kaip išsiaiškino dabartinio rusų krepšinio federacijos vedlio Andrejaus Kirilenkos užsakytas auditas, 20 mln. rublių vadovė išleido įvairiems renginiams ir furšetams apmokėti, o 23,5 mln. rublių buvo skirta suvenyrams ir federacijos atributikai.

Pinigai buvo pervedinėjami į J.Anikejevos draugų sąskaitas, po to jie gryninami ir pasidalinami.

J.Anikejeva Rusijos krepšinio federacijos vadove buvo nuo 2013 iki 2015 metų.

Rusijoje nuo 2012-ųjų, kai dėl skandalų buvo priverstas pasitraukti korupcija įtartas Federacijos vadovas Sergejus Černovas, krepšinis neturėjo vadovo – tik laikinąją vadovę.

2015-aisiais, po didžiausio skandalo renkant naują federacijos vadovą, iš moters vadovavimą Rusijos krepšiniui perėmė garsiausias rusų krepšininkas A.Kirilenka.

Jis po audito pareiškė, kad rusų krepšinis yra bankrotas – per dešimtmetį išvogta daugiau kaip 270 mln. rublių (3,6 mln. eurų).

Vien tik S.Černovas, anot audito, „svarbioms“ kelionėms į Havajus, JAV ir Tailandą išleido apie 700 tūkst. eurų.

Tuomet rusų federacija vos nepaskelbė apie bankrotą – pasisekė susitarti dėl skolų išmokėjimo atidėjimo.

2016-siais A.Kirilenka buvo apstulbęs, kai sužinojo apie pirmąjį sąskaitų užšaldymą – paaiškėjo, kad be oficialių skolų J.Anikejeva „užmiršo“ mokėti už federacijos nuomojamas patalpas bei ryšio priemones – RKF pareikštos pretenzijos siekė 50 mln. rublių (667 tūkst. eurų).

Nors Rusijos krepšinio federacija ir bandė skolas užprotestuoti teismuose ir visą naštą perkelti ant J.Anikejevos pečių, teismai stojo į buvusios vadovės pusę.

Kaip ir istorijoje su K.Grinvaldo paskola – pirminė instancija verčia RKF sumokėti skolą, todėl ir sąskaitos buvo „užšaldytos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.