EUROLYGA 2023

Metus NBA pradirbęs Darius Songaila palypėjo laipteliu „San Antonio Spurs“ struktūroje

Dariaus Songailos svajonė įsitvirtinti NBA kaip treneriui pamažu pildosi. Pernai pradėjęs dirbti „San Antonio Spurs“ klube 41-erių buvęs NBA žaidėjas sulaukė pirmojo paaukštinimo.

 Darius Songaila kyla trenerio karjeros laipteliais.<br>G.Šiupario nuotr.
 Darius Songaila kyla trenerio karjeros laipteliais.<br>G.Šiupario nuotr.
Robertas Javtokas (kairėje) ir Darius Songaila.<br>LR archyvo nuotr.
Robertas Javtokas (kairėje) ir Darius Songaila.<br>LR archyvo nuotr.
Darius Songaila atstovavo rinktinei ir garsiems klubams.<br>LR archyvo nuotr.
Darius Songaila atstovavo rinktinei ir garsiems klubams.<br>LR archyvo nuotr.
Darius Songaila (kairėje) dirbo „Žalgirio“ trenerių štabe.<br>LR archyvo nuotr.
Darius Songaila (kairėje) dirbo „Žalgirio“ trenerių štabe.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 9:44 AM, atnaujinta Sep 21, 2019, 10:04 AM

„Spurs“ klubas penktadienį paskelbė naują trenerių štabo struktūrą, o joje D.Songaila paskirtas trenerio asistentu, atsakingu už žaidėjų tobulėjimą ir individualias treniruotes.

Pradėjęs dirbti San Antonijo klube lietuvis buvo kokybės užtikrinimo asistentas vaizdo įrašų departamente.

Permainas „Spurs“ klubo trenerių štabe lėmė dviejų trenerio asistentų Ime Udokos ir italo Ettore Messinos išvykimas.

San Antonijo klubą treniruoja 70-metis Greggas Popovichius, kuris buvo pasaulio čempionate Kinijoje tik 7-ąją vietą užėmusios JAV rinktinės strategas.

Ką veikė praėjusį sezoną, D.Songaila pernai pasakojo „Lietuvos ryto“ žurnalistei Eglei Šilinskaitei-Puškorei.

„Septintą jau būnu darbe. Iš pradžių vyksta vaizdo įrašų karpymas – man tai įdomu ir labai noriu to išmokti: susipažinti su programine įranga, su techniniu darbu prie vaizdo įrašų, išsiaiškinti, kokius derinius reikia išskirti. Amerikoje statistika – svarbi krepšinio dalis.

Apie pusę dešimtos žaidėjai susirenka pamėtyti, vyksta darbas su paskirais krepšininkais. Po to prasideda krepšinio treniruotė. Tada – rungtynės penkiese prieš penkis, kai man tenka ir teisėju būti, ir tik stebėtoju, kuris savo pastebėjimais dalijasi su kitais komandos treneriais. Po to vėl vaizdo įrašų peržiūros. Tris keturis kartus per savaitę krepšinį žaidžia ir trenerių bei biuro darbuotojų kolektyvas. Treniruočių centre nuolat sukinėjasi buvusios „Spurs“ žvaigždės Timas Duncanas, Emanuelis Ginobili, Mattas Bonneris. Su jais dažnai žaidžiame vadinamąjį „pick-up“ krepšinį, kai patys sudarome komandas ir patys būname sau teisėjai“, – pasakojo buvęs NBA krepšininkas.

D.Songailos teigimu, pastaraisiais metais vaizdo įrašų svarba labai išaugo: „JAV palikau 2011 metais. Per tiek laiko lygoje daug kas pasikeitė – vien žaidėjų individualaus meistriškumo tobulinimo ar vaizdo peržiūrų ištekliai padidėjo penkiskart. Jei mano pirmaisiais metais NBA, „Sacramento Kings“ komandoje, buvo keturi treneriai ir vienas už vaizdo peržiūras atsakingas žmogus, tai dabar už šias peržiūras atsakingi šeši darbuotojai, o trenerių štabas yra milžiniškas. Komandoje žaidėjų mažiau nei trenerių ir kito pagalbinio personalo. Mokėti naudotis vaizdo analizėmis – valdyti programą ir „skaityti“ kodus dabar yra privaloma visiems asistentams. Technologijos sparčiai tobulėja, tad yra, ko mokytis.“

D.Songaila NBA praleido 8 sezonus.

1998-2002 m. marijampolietis žaidė Veik Foresto universiteto komandoje NCAA čempionate, 2002-2003 m. atstovavo Maskvos CSKA (Rusija).

Paskui puolėjas pradėjo karjerą NBA: 2003-2005 m. žaidė „Sacramento Kings“, 2005-2006 m. – „Chicago Bulls“, 2006-2009 m. – „Washington Wizards“, 2009-2010 m. – „New Orleans Hornets“, 2010-1011 m. – „Philadelphia 76ers“.

Grįžęs į Europą 2011-2012 m. žaidė Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), dalį šio sezono praleido Valjadolido „Blancos de Rueda“ (Ispanija). 2012-2013 m. atstovavo „Doneck“ (Ukraina), 2013-2014 m. – Vilniaus „Lietuvos rytui“, 2014-2015 m. – Kauno „Žalgiriui“.

2015-2018 m. buvo „Žalgirio“ trenerių štabo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.