EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ varžovas – su Eurolygos treneriu ir pavojingu snaiperiu iš Lietuvos

Panevėžio „Lietkabelio“ klubas trečiadienį žais antrąsias FIBA Čempionų lygos A grupes rungtynes. Šįkart panevėžiečių laukia dvikova Manresoje su „Baxi“ ekipa. Deividą Dulkį savo sudėtyje turinti Ispanijos komanda tarptautinį sezoną pradėjo pergale 85:81 namuose prieš Torunės „Polski Cukier“. Tuo tarpu vietinėse pirmenybėse „Baxi“ sezoną pradėjo pergale, bet tada patyrė net 4 nesėkmes iš eilės.

Deividas Dulkys žaidžia Manresos „Baxi“ komandoje<br> fiba.com nuotr.
Deividas Dulkys žaidžia Manresos „Baxi“ komandoje<br> fiba.com nuotr.
Manresos „Baxi“ ekipa<br> fiba.com nuotr.
Manresos „Baxi“ ekipa<br> fiba.com nuotr.
Manresos „Baxi“ ekipa<br> fiba.com nuotr.
Manresos „Baxi“ ekipa<br> fiba.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 10:23 AM, atnaujinta Oct 23, 2019, 10:24 AM

Dideliu praradimu „Baxi“ tapo Frankie Ferrari trauma, kuris Ispanijos lygos starte pelnė 25 taškus, surinko 30 naudingumo balų bei išplėšė pergalę savo ekipai, bet susilaužė riešą ir dar žaisti negali.

Manresos ekipoje yra nemažai žinomų veidų: tai Eurolygoje praėjusiame sezone žaidęs veteranas Eulis Baezas, taip pat šiame turnyre ne vienerius metus praleidęs Ryanas Toolsonas. Praėjusią savaitę trumpalaikį kontraktą pasirašė ir keturis sezonus Eurolygoje rungtyniavęs Luka Mitrovičius.

Prie „Baxi“ vairo stovi 58-erių Pedro Martinezas. Šis specialistas 2017 m. su Valensijos „Valencia“ laimėjo Ispanijos lygos kovas, o 2017–2018 m. sezoną pradėjo prie Vitorijos „Baskonia“ vairo. Praėjusį sezoną specialistas baigė būdamas Las Palmo „Gran Canaria“ strategu. 2017 m. P.Martinezas pripažintas geriausiu Europos taurės sezono treneriu.

Apie būsimus varžovus „kklietkabelis.lt“ svetainei pasakojo „Lietkabelio“ treneris-skautas Laimonas Eglinskas.

– Kokį žaidimą propaguoja „Baxi“?

– Žaidžia greitą krepšinį, kuris paremtas greitomis atakomis. Turi kelis derinius savo lengviesiems kraštams, kurie bus sunkiausiai, bet įkandamas dalykas mūsų „tretiems numeriams“.

– L.Mitrovičius praėjusią savaitę papildė komandą. Kiek pavojingas šis žaidėjas?

– Jis žaidė Ispanijos lygoje 5 minutes ketvirtajame kėlinyje. Aukštas, ganėtinai mobilus žaidėjas, galintis mesti iš toli. Jis atvyko su laikinu kontraktu, kol pasveiks visi jų krepšininkai.

– „Baxi“ prarado pagrindinį įžaidėją F.Ferrari. Kaip tai keičia ekipos veidą?

– Jam lūžo riešas. Dabar liko pagrindinis įžaidėjas – Danielis Perezas, kuris yra grynas kairiarankis. Jeigu priversime jį žaisti į silpnąją pusę, „Baxi“ turės daug problemų.

– Ar treneris P.Martinezas jau spėjo įdiegti savo filosofiją?

– Jau matosi trenerio įdirbis ir „Baxi“ turėjo neblogų rungtynių. Taip pat laimėjo Čempionų lygos pirmąjį mačą. Manau, kad sulig kiekviena diena jie tobulės.

– Koks yra D.Dulkio vaidmuo?

– Jis turi savo vaidmenį ir yra vienas iš pagrindinių metikų. Jam skirti deriniai tam, kad jis išsimestų iš tolimos distancijos. Apie 20 minučių gauna pasireikšti tiek Ispanijoje, tiek FIBA Čempionų lygoje. Dulkys yra patyręs, atletiškas žaidėjas. Galbūt dabar mažiau veržiasi link krepšio, bet negalima ties juo atsipalaiduoti, nes yra pavojingas ties perimetru.

– Kokie pagrindiniai akcentai prieš mačą?

– Turime stabdyti jų greitą puolimą, priversti juos galvoti ir žaisti poziciniame žaidime. Taip pat negalime leisti įsimėtyti jų snaiperiams.

„Manresa“ klubo vizitinė kortelė

Klubas. Įkurtas 1931 m. Spalvos – raudona ir balta. Arena – 1992 m. atidarytoje „Nou Congost“ arenoje yra 5 tūkst. vietų. Pagrindinė rėmėja – šildymo sistemas gaminanti „Baxi“ bendrovė (nuo 2018 m.). Miestas – Katalonijos mieste Manresoje yra 76 tūkst. gyventojų.

Laimėjimai. Ispanijos čempionas – 1998 m. Ispanijos taurės laimėtojas – 1996 m.

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 8 vietą (17 ir 17) ir pirmą kartą nuo 1998 m. pateko į atkrintamąsias varžybas. Ketvirtfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“ 0:2.

Optimalus penketas. Frankie Ferrari (JAV, 24, 185, San Fransisko univ.), Dani Perezas (29, 188, San Sebastiano „Gipuzkoa“), Ryanas Toolsonas (JAV, 34, 193), Pere Tomasas (30, 202), Davidas Kravishas (JAV, 27, 208, Saratovo „Avtodor“). Treneris Pedro Martinezas (Las Palmaso „Gran Canaria“).

 

Komanda. Manresos klubas 1998 m. sensacingai tapo Ispanijos čempionu, bet nuo tada savo sirgalius džiugino nebent mažomis pergalėmis. Per truputį daugiau nei du dešimtmečius, praėjusius nuo auksinio sezono, „Manresa“ net triskart buvo iškritusi į antrąją lygą, dar dukart nuo iškritimo išsigelbėjo tik dėl to, kad į ACB lygą nebuvo priimti reikalavimų neįvykdę antrosios lygos nugalėtojai, o į ACB lygos atkrintamąsias varžybas vėl pateko tik praėjusį sezoną – po 21 metų pertraukos.

Praėjusį sezoną „Manresa“ pakilti padėjo du buvę „Ryto“ krepšininkai Tomislavas Zubčičius ir Corey Fisheris, o komandoje trumpai žaidė ir lietuvis Jokūbas Gintvainis bei Lietuvoje daug metų praleidęs Siimas Sanderis Vene.

Iš pernykštės sudėties pagrindinių žaidėjų Manresoje liko tik R.Toolsonas ir P.Tomasas. Tarp naujokų garsių pavardžių nėra, tačiau vienas krepšininkas, atrodo, vertas padidinto dėmesio. Tai – šiais metais universitetą baigęs ir pirmą kartą į Europą atvykęs F.Ferrari. Jis puikiai debiutavo Ispanijos lygoje (įmetė 25 taškus į Malagos „Unicaja“ krepšį), bet patyrė rankos traumą ir į aikštę grįš po kelių savaičių.

Šio sezono pradžią dėl traumos praleido ryškiausia „Manresa“ žvaigždė ir neabejotinas praėjusio sezono lyderis R.Toolsonas. Jis pirmąsias rungtynes žaidė tik praėjusią savaitę.

Kol komandos draugus kamuoja traumos, galimybių pasirodyti gavo „Manresa“ naujokas Deividas Dulkys, tačiau lietuvis kol kas pasižymi tik labai prastu taiklumu (ACB lygoje pataikė 26,3 proc. metimų).

Šį sezoną. Ispanijos lygoje laimėjo 1 iš 5 rungtynių. Pirmajame ture namie nugalėjo Malagos „Unicaja“ 79:69, bet po to pralaimėjo keturis kartus iš eilės. Praėjusį sekmadienį namie pralaimėjo Lagūnos „Tenerife“ 61:81 (P.Tomasas ir D.Kravishas po 12). Lyderiai: J.Davisas (14 tšk.), D.Kravishas (12 tšk., 6,4 atk.kam.), D.Perezas (7,4 tšk., 6 rez.perd.). D.Dulkys pelno 2,6 tšk.

Čempionų lygos pirmajame ture namie nugalėjo Torūnės „Polski Cukier“ 85:81 (R.Toolsonas 21, P.Tomasas 16).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.