EUROLYGA 2023

„Rytas“ Europos taurės pergalę bandys išlupti iš kadaise uždaryto turkų klubo nagų

Po daug žadančios sezono pradžios Vilniaus „Rytas“ Europos taurės turnyre stabtelėjo. Šio sezono debiutinėje turnyro dvikovoje su Krasnodaro "Lokomotiv", po to sekė nesėkmės. Tačiau po dviejų pralaimėjimų tarptautinėje arenoje „Ryto“ krepšininkai trečiadienį mėgins nutraukti nesėkmingą ruožą žaisdami Europos taurės turnyro 4-ojo turo rungtynes su Bursos „Tofas“ komanda.

D.Adomaičio treniruojami „Ryto“ krepšininkai per rungtynes šį vakarą Turkijoje bandys sugrįžti į pergalių kelią.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Adomaičio treniruojami „Ryto“ krepšininkai per rungtynes šį vakarą Turkijoje bandys sugrįžti į pergalių kelią.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje LKL sezoną pradėjo<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniuje LKL sezoną pradėjo<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniuje LKL sezoną pradėjo<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniuje LKL sezoną pradėjo<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus Rytas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus Rytas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 10:46 AM, atnaujinta Oct 23, 2019, 11:01 AM

Vilniečiai šįvakar Bursoje susikaus B grupės akistatoje su klubu, kuris yra toje pačioje situacijoje – turi vieną laimėjimą po trejų rungtynių, be to, pralaimėjo pastarąsias dvejas rungtynes Europos taurės varžybose.

Vilniaus ekipa pirmajame ture palaužė favoritu laikomą Krasnodaro „Lokomotiv“, o turkai įveikė Limožo CSP.

Vis dėlto D.Adomaičio kariaunai praėjusi savaitė gerokai sugadino nuotaiką, nes „Siemens“ arenoje ji antradienį po alinamos kovos krito prieš Belgrado „Partizan“ (61:66), o sekmadienį LKL čempionate gavo skaudų kirtį nuo pagrindinio konkurento Kauno „Žalgirio“ (70:88).

Nepaisydami šių nesėkmių „Ryto“ žaidėjai į Turkiją išskrido geros nuotaikos ir atmetė mintį, kad pateko į psichologinę ir fizinę duobę.

„Nėra jokios duobės. Reikia žaisti visiems kartu kaip komandai, ir viskas.Juolab kad mes tai jau darėme. Dabar buvo tokių situacijų, kai ne kiekvienas mūsų krepšininkas sužaidžia taip, kaip turėtų ir galėtų.

Tačiau tai trenerių darbas – mes privalome žaidėjus parengti kovoti psichologiškai ir fiziškai. Pralaimėjimai neprideda pasitikėjimo, tačiau mes žinome, kokia yra situacija. Bursos klubas irgi turi tik vieną pergalę, o mes vykstame žaisti kuo geresnių rungtynių“, – išvykdamas į Turkiją kalbėjo „Ryto“ strategas Dainius Adomaitis.

Bursos „Tofas“ vizitinė kortelė

Klubas. Įkurtas 1974 m. Spalvos – mėlyna ir žalia. Savininkė – „Tofas“ automobilių gamykla, kurios viena pagrindinių akcininkių yra FIAT bendrovė. Arena – 2014 m. atidarytuose „Tofas“ sporto rūmuose yra 7,5 tūkst. vietų. Miestas – ketvirtame pagal dydį Turkijos mieste Bursoje, kuri yra azijinėje šalies dalyje netoli Marmuro jūros, gyvena 1,9 mln. žmonių.

Laimėjimai. Turkijos čempionas – 1999 ir 2000 m. Turkijos taurės laimėtojas – 1993, 1999 ir 2000 m.

Praėjusį sezoną. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (18 ir 10), pusfinalyje pralaimėjo Stambulo „Fenerbahce“ 0:3. Iš Europos taurės iškrito pirmajame etape.

Optimalus penketas. Tarikas Phillipas (JAV, 26, 191; „Washington Wizards“, NBA), Mattas Lojeski (JAV, 34, 198; Atėnų „Panathinaikos“, Graikija),

Sammy Mejia (JAV, 36, 199), D.J.White‘as (JAV, 33, 206; „Bahçeşehir“), Devinas Williamsas (JAV, 25, 206; Podgoricos „Budućnost“, Juodkalnija). Treneris Orhunas Ene (nuo 2015 m.).

Komanda. XX amžiaus pabaigoje „Tofas“ buvo tapęs vienu Turkijos krepšinio lyderių, bet 2000 m. Bursos klubui antrą kartą paeiliui tapus šalies čempionu, jo savininkė „Tofas“ bendrovė netikėtai nusprendė uždaryti profesionalų padalinį. Vis dėlto „Tofas“ pasiliko krepšinio mokyklą, o po kelių sezonų vėl subūrė ir profesionalų komandą, kuri greitai nuėjo visą kelią nuo žemiausios pakopos ir grįžo į Turkijos pirmąją lygą.

Atkurta „Tofas“ ekipa šiame amžiuje ilgai buvo pilka vidutiniokė, net triskart iškrito į antrąją lygą, bet kaskart greitai pakildavo, o pastaraisiais metais vėl kovoja dėl aukščiausių vietų. Užpraėjusį sezoną Bursos krepšininkai pateko į superlygos finalą, praėjusį sezoną iškrito pusfinalyje.

Šį sezoną „Tofas“ smogiamąją jėgą sudaro penki amerikiečiai, iš kurių tik S.Mejia šioje komandoje žaidžia ne pirmus metus (nuo 2016 m.).

Kiti keturi jo tautiečiai į Bursą persikėlė tik šiais metais, bet visi keturi turi Eurolygos arba NBA patirties, o geriausiai Senajame žemyne žinomas M.Lojeski net šešis praėjusius sezonus vilkėjo Graikijos milžinų Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ aprangą.

„Tofas“ turkų krepšininkai atlieka antraeilius vaidmenis (beje, nė vienas „Tofas“ žaidėjas nedalyvavo pasaulio čempionate), bet jei varžovai pamirš Barişą Ermişą, Berką Ugurlu ar Berkaną Durmazą, jie gali apie save priminti taip, kad paskui juos pamiršti bus sunku.

Du praėjusius sezonus iš Europos taurės turnyro jau pirmajame etape iškritęs „Tofas“ tikisi pagerinti rezultatą, tačiau dėl gana trumpo atsarginių suolo O.Ene vadovaujamiems vyrams kovoti dviejuose turnyruose yra sudėtinga.

Šį sezoną. Turkijos lygoje pralaimėjo pirmąsias rungtynes „Bursaspor“, bet po to iškovojo tris iš eilės pergales. Praėjusį šeštadienį namie nugalėjo Ankaros „Turk Telekom“ 81:72 (M.Lojeski 16, S.Mejia 15). Lyderiai: D.Williamsas (22,5 tšk., 6,8 atk.kam.), B.Ermişas (11 tšk., 6,3 rez.perd.), M.Lojeski (10,5 tšk., 5,3 rez.perd.).

Europos taurės turnyre laimėjo pirmąsias rungtynes namie su Limožo CSP 84:71 (D.J.White‘as 19, T.Phillipas 17), bet po to išvykose pralaimėjo Belgrado „Partizan“ 80:93 (D.Williamsas 18, D.J.White‘as ir T.Phillipas po 16) ir Venecijos „Reyer“ 65:76 (D.Williamsas 28, S.Mejia 9).

„Rytas“ prieš „Tofas“. 1998-1999 m. sezone R.Saportos taurės grupėje „Tofas“ dukart nugalėjo „Rytą“ 84:72 (Bursoje) ir 78:66 (Vilniuje).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.