EUROLYGA 2023

Olimpinė atranka Kaune – nežinomybėje: LKF įvardijo atspirties tašką

Birželio 23-28 dienomis Kaune turėtų vykti vienas iš keturių krepšinio olimpinių atrankos turnyrų, o jame dėl vienintelio kelialapio kovotų Lietuvos, Lenkijos, Slovėnijos, Pietų Korėjos, Venesuelos ir Angolos. Tačiau pasaulyje siaučianti COVID-19 viruso pandemija nežinioje paliko tiek pačius turnyro organizatorius, tiek ir nacionalines komandas.

Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuva krepšinio rinktinės likimas kol kas neaiškus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 7:14 PM

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas lrytas.lt atskleidė, kad iš esmės turnyrui yra pasiruošta, tačiau dabar laikas yra ne jų sąjungininkas.

„Kuomet mes gausime signalą iš FIBA, bus galima detaliau kalbėti. Dabar visų atspirties taškas yra olimpinės žaidynės: ar bus jos, ar nebus, ar bus nukeltos, pavėlintos. Iki vakar dienos, mano žiniomis, viskas turėtų vykti, kaip planuota.

Tačiau niekas nežino, kada Europa atsigaus nuo viruso. Be atrankos dar turime FIBA Europe generalinės asamblėjos renginį gegužę, Europos jaunimo čempionatą.

Su FIBA sutarėme, kad dėl visko atsakymą bandysime turėti balandžio viduryje“, – kalbėjo M.Špokas.

Nežinomybė dėl NBA ir Eurolygos

Klaustukai dėl komandos sudėčių atrankoje kelia ir sustabdyti NBA bei Eurolygos turnyrai. Anot JAV sporto žiniasklaidos milžinės ESPN, NBA atstovai mano, kad realiausiais scenarijus pratęsti sezoną birželio mėnesį.

Po praėjusią savaiotę įvykusio susirinkimo NBA vadovas Adamas Silveris užsiminė, kad sezonas vis dar gali būti pilnai baigtas, o tai gali trukti iki pat rugpjūčio mėnesio.

Tokias naujienas patvirtino ir „Los Angeles Times“ žurnalistas Bradas Turneris, kuris teigė kad „Los Angeles Lakers“ krepšininkai nuotoliniu būdu kalbėjosi su komandos vadovybė ir treneriais. Šie paaiškino, kad NBA klubų savininkai tikisi sužaisti visą reguliarųjį sezoną ir atkrintamąsias, nors tai truktų ir iki rugpjūčio mėnesio.

„Sezoną pratęsti dar galėtume, jei atsiliksime tik keturias ar šešias savaites“, – teigė A.Silveris.

Veikiausiai NBA pasispaustų laike ir sezoną spėtų užbaigti iki prasidedant Tokijo olimpinėms žaidynėms, kurių oficialus startas numatytas liepos 24 dieną. 7-ąją vietą pasaulio čempionate užėmusi JAV rinktinė jau turi kelialapį į žaidynes, tad vargu ar NBA atstovai rimtai suks galvas dėl atrankose žaisiančių rinktinų.

Tačiau šioms toks scenarijus reikštų, kad veikiausiai NBA žaidėjų negalėtume pamatyti olimpinėje atrankoje. Būtų didelė tikimybė, kad Lietuvai tektų verstis be Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, o Kaune žaisianti Slovėnija liktų be savo ryškiausios žvaigždės – Lukos Dončičiaus.

Visi klubai, kuriems atstovauja šie žaidėjai šiuo metu turnyro lentelėje užima vietas, kurios leidžia patekti į NBA atkrintamąsias.

Kol kas LKF generalinis sekretorius tiki optimistiniu variantu.

„Dar vis tikime, kad bus geriausias scenarijus: stipriausios komandos, viskas laiku ir geriausios emocijos. Tačiau, kokia bus realybė tik laikas parodys“, – sakė M.Špokas.

Tuo tarpu Eurolyga paskelbė, kad turnyro kovos stabdomos iki balandžio 11-osios. Tačiau šiai dienai dar niekas negali pasakyti, ar ši data taps pratęsto sezono pradžia ar viskas irgi nusikels ir kirsis su olimpinės atrankos turnyro datomis.

Tačiau atmesti tokio scenarijaus, kad Lietuva atrankoje žaistų netik be pagrindinių savo bokštų, bet ir be Eurolygos žaidėjų, negalime.

Keičiantis olimpinių žaidynių ar atrankos turnyro datoms – dar daugiau nežinomybės

Kol kas Japonija ramina, kad Tokijo vasaros olimpinės žaidynės dar gali įvykti numatytu laiku vasarą, tačiau įsisiūbuojant koronaviruso pandemijai kyla vis daugiau kalbų, kad jau nepavyks surengti visų numatytų atrankos varžybų.

Tai liečia bene visas olimpines sporto šakas. Dalis federacijų svarsto pratęsti atranką, o kitos siūlo remtis reitingais. IOC siekia, kad nenukentėtų į žaidynes galėję patekti sportininkai, todėl gali būtų siūloma padidinti dalyvių skaičių kai kuriose rungtyse.

Jei būtų apskritai panaikinti olimpiniai krepšinio atrankos turnyrai, tai veikiausiai likusios vietos būtų dalinamos pagal FIBA reitingą. 8-oji vieta turėtų Lietuvai garantuoti kelialapį. Tiesa, už borto tokiu atveju liktų tijulių krepšinio rinktinė.

Įmanomas ir atrankos turnyro pavėlinimo scenarijus. Veikiausiai tuomet rinktinės dėl bilieto į Tokijo kovotų prieš pat olimpinių žaidynių pradžią ir jas keliautų iš karto po atrankos kovų.

Kol kas dar anksti spėlioti, koks labiausiai tikėtinas scenarijus, o tą ypač apsunkina skirtinga situacija pasaulyje. Jei Kinija ar Japonija pamažu jau nori atnaujinti sporto renginius šalyje, tai Europos valstybėse uždaromos sienos ir įvedamas karantinas.

Tačiau FIBA turėtų turėtų būti suinteresuota neatsisakyti atrankos turnyrų. Juk visos keturios federacijos, planuojančios rengti atranką pas save, sumoka po 2,3 milijonų eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu