EUROLYGA 2023

D. Motiejūnas – apie gandus dėl jo karjeros, virusą Kinijoje, kasdienybę Šanchajuje

Lietuvis Donatas Motiejūnas nutarė nepasinaudoti Šanchajaus „Sharks“ klubo pasiūlymu vykti namo iki gegužės 10 dienos, kai visi ekipos žaidėjai ir vėl turės sugrįžti kartu treniruotis. Taip pat Lietuvos krepšinio rinktinės puolėjas tikina, kad visos galimos kalbos apie lygos sugrįžimo į sales datą yra apaugusios spekuliacijomis – pati krepšinio lyga dabar jokių aiškių nurodymų kol kas neteikia. Apie tai D.Motiejūnas kalbėjo lrytas.tv laidoje „Nauja diena“.

Donatas Motiejūnas<br>„Twitter.com“ nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>„Twitter.com“ nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Facebook nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Facebook nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Twitter nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Twitter nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Fiba.com nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Fiba.com nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas<br>Soc. tinklų nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 20, 2020, 3:30 PM, atnaujinta Apr 20, 2020, 4:57 PM

Kinijos lygos vadovai ir klubai kol kas diskutuoja, kaip ir kada pratęsti sustabdytą sezoną, tačiau Europą ir Ameriką pasiekė netikėta žinia, jog siūloma tęsti sezoną be legionierių.

„Kol kas tai spekuliacijos“, – apie tokį galimą įvykių Kinijos krepšinio lygoje posūkį aiškino Šanchajaus „Sharks“ puolėjas D.Motiejūnas.

Sezonas Kinijoje dėl koronaviruso sustojo sausio pabaigoje, tad 28-erių D.Motiejūnas grįžo į Lietuvą.

Kovo viduryje krepšininkas vėl grįžo į Šanchajų, kur balandį turėjo atsinaujinti krepšinio pirmenybės. Vis dėlto buvo nuspręsta neskubėti ir sezoną pratęsti greičiausiai gegužės mėnesį.

– Kinijoje jau balandį planuota atnaujinti Kinijos pirmenybes, tačiau ir vėl viskas sustojo – varžybos atidėtos. Kodėl?

– Matote, Kinijos valdžia vis dėlto saugosi ir imasi visų saugumo priemonių, kad žmonės antrąkart neužsikrėstų koronavirusu.

Vis dar yra vienas-kitas ligos atvejis Kinijoje ir norint apsaugoti žaidėjus buvo nutarta, kad čempionatas bus šiek tiek nukeltas vėlesniam laikui.

– Kiek yra tikslių žinių apie čempionato atsinaujinimo laiką Kinijoje, o kiek procentų yra tik kalbos ir svarstymai apie galimą pirmenybių sugrįžimą į sales?

– Iš esmės tikslios informacijos neturime, yra tik svarstymai. Spekuliacijų yra labai daug. Kas ir kaip turėtume žinoti artimiausiu metu. Esmė, kad gegužės 10 dieną turiu sugrįžti treniruotis su komanda, tad tuo režimu ir gyvenu.

– Pasigirdo kalbų, kad Kinija krepšinio čempionatą planuoja vykdyti be legionierių – jie bus paleisti namo. Kiek tiesos yra šioje žinioje, kad legionieriai bus išprašyti iš komandų?

– Tai tik spekuliacijos. Visus juridinius klausimus sprendžia mano agentas, jis ir kalbėsis su komanda ir derins visus ateities klausimus, jei kažkas panašaus vyktų.

Tuo tarpu mano darbas yra būti pasirengusiam, ruoštis varžyboms kiekvieną dieną. Tikiuosi, kad tokia žinia nebus tikra ir ji liks eiline spekuliacija. Per tą mėnesį, kiek esu Kinijoje, buvo labai daug tokių spekuliacijų girdėjęs.

– Kas lemia tas spekuliacijas – pati apsispręsti nesugebanti lygos vadovybė ar tiesiog gandų nešiotojai?

– Kai lyga kažką paskelbia, tai ir paskelbia. Šiuo atveju yra kur kas daugiau visokių gandų nešiotojų. Valdžia jau pradeda leisti renginius vykdyti – bandoma sugrįžti į ikikarantininį laikotarpį.

Kada valdžia leis sporto varžybas, tuomet ir viskas įvyks. Kol kas dėl krepšinio čempionato atnaujinimo tik yra žmonių spekuliacijos, nes lyga šiuo atveju nieko nekalba konkrečiau.

– Šanchajaus ekipa leido legionieriams išvykti pas save namo ir ten ruoštis sezono atnaujinimui. Jūs likote vietoje. Kodėl?

– Klubas legionierius išleido namo mėnesiui, o šiuo metu Kinijoje galioja nuostata neįsileisti užsieniečių nei oro, nei žemės transportu. Kitas dalykas – nežinau, kaip būtų galima dabar pasiekti Lietuvą, nes reisiniai lėktuvai neskraido.

Trečias faktorius – atskridęs į Lietuvą dvi savaites turėčiau būti karantine, o po to staigiai apsisukti, sugrįžus į Kiniją dar dvi savaites sėdėti karantine Šanchajuje.

Kaip jau ir minėjau, gegužės 10 dieną turime pradėti treniruotis, tad tų variantų skristi namo nelabai ir buvo. Dabar jau žiūrėsime, ką sakys lyga gegužę – galbūt, reikės apsispręsti, gal atsiras lėktuvų reisų į Lietuvą.

O gal čempionatas bus atnaujinamas greičiau... Sėdžiu ir laukiu žinių.

– Kaip ta kasdienybė: viskas tas pats sugrįžus į Kinija?

– Buvau įgijęs sportinę formą ir treneris Virginijus Mikalauskas daro viską, kad likčiau joje. Žinoma, kai tik atsiranda trumpai laisvo laiko, siekiame su treneriu jį skirti kultūrinam laisvalaikiui, pasivažinėjimui aplink Šanchajų.

Sezono metu tikrai neturėjome jokių šansų pamatyti miestą, o dabar galiu pasakyti, kad jis įspūdingas. Daug keliaujame, bandome susipažinti su šiuo didmiesčiu.

– Ką gero pamatėte Šanchajuje?

– Buvome ir televizijos bokšte, ir aukščiausiame Azijos pastate. Vaikštome miesto pakrante, nesiskundžiame puikiu maistu – šiame mieste apskritai negalima niekuo skųstis.

– Kokios žmonių nuotaikos?

– Sunku pamatyti ir nuspėti, nes visi su apsauginėmis kaukėmis (juokiasi). Kiek teko kalbėti su vietiniais, greitai turėtų būti panaikinti apribojimai visą laiką dėvėti kaukes. Žiūrėsime kaip viskas bus, tačiau judama į gerąją pusę.

– Kiek kinai tiki, kad apsauginių kaukių nešiojimas padėjo įveikti koronaviruso pandemiją?

– Juk yra įrodyta, kad kaukės padeda neskleisti viruso – jos neapsaugo nuo viruso, bet jos neleidžia jo skleisti. Tai bandymas sukontroliuoti situaciją.

– Ar karantino metu pavyko kažką atrasti naujo kinų virtuvėje? Gal kažkokie nauji patiekalai atsirado jūsų meniu?

– Egzotiško – nelabai... Visiškai nesinori, kad pavalgius dar ir supykintų ar dar kažkas panašaus įvyktų. Tačiau maisto įvairovė Šanchajuje stebina – yra ir amerikietiška, ir europietiška virtuvės. Kokio nori maisto, toks čia ir yra...

– Koks jūsų ir V.Mikalausko maistas – favoritas?

– Pastaruoju mėgstame turkišką ir amerikietišką maistą. Sezono metu treneris neleisdavo valgyti mėsainių, o dabar kai kada pasiseka nuklysti. Galima sakyti, kad šiuo karantino metu ir mes galime šiek tiek pasidžiaugti gyvenimu.

– Kinų virtuvė yra tinkama krepšininkams? Būtent Šanchajaus kinų virtuvė?

– Žinokite, kinai turi begalę maisto paruošimų būdų ir galima surasti sveiką maistą – su juo būna viskas gerai. Bet yra ir tokio, kuris verdamas ar kepamas aliejuje ir toks maistas yra labai sunkus skrandžiui bei nelabai tinkantis sportininkams.

– Anksčiau karantine maistą iš Kinijos maitinimo įstaigų buvo galima tik gauti išsinešimui. Dabar situacija pasikeitė?

– Taip, pasikeitė. Ir situacija keitėsi mums sugrįžus – akivaizdžiai buvo matoma, kad viskas po truputį atsidaro, restoranai, barai ir laiko kavinės pradėjo darbą. Dabar gali eiti į restoranus – suvaržymų nėra, išskyrus tai, kad privalai pasimatuoti temperatūrą ir parašyti savo adresą, kad įvykus kokiai nors ekstra situacijai tave galėtų surasti, tave galėtų informuoti.

– Žmonės drąsiai eina į restoranus ir kavines?

– Šanchajuje gyvena 28 mln. žmonių – sunku pasakyti, kas vis dar bijo eiti į lauką, kas jau įsidrąsino. Suprantate, Šanchahuje visą laiką pilni restoranai ir kavinės. Bet atvykus buvo galima pamatyti, kad po truputį daugėjo žmonių gatvėse, o dabar atrodo, lyg būtų viskas visiškai sugrįžę į normalias vėžes.

– Ar yra kokių ženklų, kad Kinijoje galimas dar vienas koronaviruso pandemijos suaktyvėjimas?

– Kol kas – nesimato. Mano galva, Šanchajuje su virusu susitvarkyta greitai ir efektyviai. Kaip jau sakiau, teko kalbėtis su keliais vietiniais ir jie tikino, kad jau ruošiamasi valdžios sprendimui, kuris leis nedėvėti apsauginių kaukių. Tad viskas gerėja.

– Kaip yra su Kinijos ekonomika – kiek žmonės sunerimę dėl savo ateities, kiek valstybė padeda nukentėjusioms nuo karantino kompanijoms?

– Kaip ir kokiais finansiniais svertais valstybė padeda bendrovėms, aš tikrai nežinau, tačiau tik matau, kad virusas įveiktas per porą mėnesių.

Padėjo ir tai, kad visi klausėsi valdžios įsakymų būti karantine. Tai jai padėjo atsikratyti virusu ir ekonomiškai Kinija neturėtų labai nukentėti nuo jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?