EUROLYGA 2023

Vokiečiai ir ispanai „epideminiu“ krepšinio eksperimentu nenusivylė

Ispanijos ir Vokietijos sirgaliai bent iš dalies numalšino krepšinio alkį, atsiradusį COVID-19 pandemijai pavasario pradžioje sustabdžius pasaulio sporto gyvenimą.

Tadas Sedekersis tapo Ispanijos čempionu, o Rokas Giedraitis – Vokietijos<br> lrytas.koliažas
Tadas Sedekersis tapo Ispanijos čempionu, o Rokas Giedraitis – Vokietijos<br> lrytas.koliažas
 Rokas Giedraitis tapo Vokietijos čempionu<br> G.Birtvisnko nuotr.
 Rokas Giedraitis tapo Vokietijos čempionu<br> G.Birtvisnko nuotr.
Rokas Sedekerskis<br> G.Birtvisnko nuotr.
Rokas Sedekerskis<br> G.Birtvisnko nuotr.
 Rokas Giedraitis tapo Vokietijos čempionu<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Rokas Giedraitis tapo Vokietijos čempionu<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Vokietijos čempionai – ALBA krepšininkai<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Vokietijos čempionai – ALBA krepšininkai<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 1, 2020, 7:23 PM

Paskutinėmis birželio dienomis šiose dviejose šalyse finišavo neįprastu formatu surengti krepšinio lygų baigiamieji turnyrai, kuriuose pergales šventė lietuvių turinčios komandos. Ispanijos čempione tapo Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu, Vokietijos – Berlyno ALBA su Roku Giedraičiu.

Pergalę atšventė vandeniu

Sekmadienį Miuncheno arenoje pergalingu vandeniu laistėsi Berlyno ALBA komanda. Dėl sveikatos saugumo reikalavimų Vokietijos lygos vadovai uždraudė pergalę atšvęsti šampanu, todėl lemiamą dvikovą laimėję Berlyno krepšininkai taurųjį gėrimą pakeitė pirmu po ranka pasitaikiusiu skysčiu.

ALBA visą baigiamojo turnyro distanciją įveikė lyg viesulas. 73 metų madridiečio Aito Garcios Reneseso treniruojama Berlyno komanda Miunchene per 22 dienas laimėjo visas 10 rungtynių ir pasiekė net penkias pergales didesniu nei 20 taškų skirtumu.

Net finalo varžovai „albatrosams“ nesukėlė jokių sunkumų. ALBA pirmąsias finalo rungtynes su Liudvigsburgo „Riesen“ laimėjo 88:65, o per antrąjį mačą leido sau atsipalaiduoti, bet vis tiek nugalėjo 75:74.

Antrą sezoną ALBA atstovavęs ir pirmą kartą Vokietijos čempionu tapęs Rokas Giedraitis baigiamajame turnyre pelnydavo 8,7 taško. Jo vidurkis reguliariajame sezone buvo 11,9 taško.

„Ilgai žaidžiame kartu, gerai vienas kitą pažįstame ir suprantame. Žaidžiame darniai, esame nesavanaudiški. Mūsų komandoje nėra žaidėjų, kurie stengiasi žūtbūt pelnyti 20 taškų.

Mums svarbiausia – laimėti, – pergalės sudedamąsias dalis vardijo ALBA puolėjas Johannesas Thiemannas. – Mums labai padėjo tai, kad šiais metais iškovojome Vokietijos taurę.

Per tris sezonus žaidėme šešiuose finaluose, bet tik šeštuoju bandymu iškovojome pirmą titulą. Jį iškovoję, pajutome, kad galime laimėti ir daugiau“.

Šalies čempione ALBA tapo devintąjį kartą, bet titulą susigrąžino po ilgos 12 metų pertraukos.

Naujokas autsaiderių neišgelbėjo

Bundeslygos baigiamajame turnyre dalyvavo dar vienas lietuvis. Kadangi klubai dėl ypatingų aplinkybių negalėjo suburti visų iki epidemijos žaidusių krepšininkų, jiems buvo leista registruoti po du naujus žaidėjus.

Tuo pasinaudojęs Frankfurto „Skyliners“ iš Kauno „Žalgirio“ pasiskolino šį sezoną Klaipėdos „Neptūno“ aprangą vilkėjusį Gytį Masiulį.

22 metų puolėjas tapo rimta paspirtimi. Jis pelnydavo vidutiniškai 11 taškų ir atkovodavo 5 kamuolius. Tačiau „Skyliners“ sudėtis buvo per silpna, kad ši komanda, iki priverstinės pertraukos užėmusi vos 14-ąją vietą, Miunchene galėtų kelti didelius tikslus.

Frankfurto krepšininkai grupėje pasiekė tik vieną pergalę prieš Fechtos „Rasta“, o ketvirtfinalyje dukart triuškinamai pralaimėjo Ulmo „ratiopharm“ klubui.

Lėme paskutinės sekundės

Daug inirtingiau komandos kovojo Valensijoje vykusiame Ispanijos lygos baigiamajame turnyre. Antradienį jo finale Vitorijos „Baskonia“ palaužė „Barcelona“ ekipą 69:67.

Auksinį dvitaškį likus 3 sek. iki sirenos pataikė „Baskonia“ gynėjas Luca Vildoza. Argentinietis finale pelnė 17 taškų ir buvo apdovanotas naudingiausio žaidėjo prizu.

„Baskonia“ prieš epidemijos pertrauką ACB lygos reguliariajame sezone dalijosi vos septintąją vietą ir smarkiai atsiliko nuo lyderių. Tačiau lemiamoje stadijoje treneris Duško Ivanovičius sugebėjo nukreipti savo krepšininkus teisinga linkme.

Vitorijos komanda šalies čempione tapo ketvirtąjį kartą. Tris praėjusius titulus baskai iškovojo 2002, 2008 ir 2010 metais.

Įdomu, kad net prie trijų pergalių (2002, 2010 ir 2020 m.) prisidėjo treneris D.Ivanovičius, kuris pernai į šią komandą grįžo po septynerių metų pertraukos.

„Barcelona“ irgi buvo verta nugalėti, bet sėkmė buvo mūsų pusėje, – po finalo sakė D.Ivanovičius. – Mums kilo problemų puolant ir vienu metu man atrodė, kad mes bijojome laimėti.

Tačiau mes nusipelnėme laimėti ir dėl to, kaip žaidėme šiame turnyre, ir dėl karantino metu visų krepšininkų atlikto darbo“.

22 metų lietuvio Tado Sedekerskio indėlis buvo tik simbolinis. Ilgalaikę sutartį su „Baskonia“ turintis puolėjas šį sezoną atstovavo „Neptūnui“ ir į Vitoriją grįžo tik prieš baigiamąjį turnyrą. Jame T.Sedekerskis žaidė vos vienerias rungtynes ir pelnė 5 taškus.

Lietuviai nežaidė dėl traumų

ACB lygos baigiamajame turnyre dalyvavusiems klubams priklauso dar du lietuviai: „Zaragoza“ – Renaldas Seibutis, „Bilbao“ – Arnoldas Kulboka. Jie Valensijoje nežaidė dėl traumų.

Lietuvos rinktinės veteranas R.Seibutis dėl nugaros skausmų, kurie paaštrėjo per praėjusių metų pasaulio čempionatą, praleido visą sezoną.

22 metų A.Kulboka iki epidemijos pertraukos reguliariajame sezone pelnydavo 8,5 taško ir buvo išrinktas į geriausių ACB lygos jaunų krepšininkų penketą. Bet vasaros turnyre jo pavardė nuskambėjo tik dėl to, kad puolėjas dar dviem sezonams pratęsė sutartį su „Bilbao“.

Abi lietuvių komandos gerai žaidė reguliariajame sezone. Prieš pertrauką „Zaragoza“ užėmė trečiąją vietą, „Bilbao“ dalijosi ketvirtąją vietą. Tačiau baigiamajame turnyre šios dvi komandos iškovojo vos po vieną pergalę ir grupėse užėmė paskutines šeštąsias vietas.

Čempionų nesėkmės

Baigiamuosiuose turnyruose nieko nepešė praėjusių metų čempionai. Pernai finaluose triumfavę Madrido „Real“ ir Miuncheno „Bayern“ klubai šią vasarą neįprasto formato varžybose net nepateko į pusfinalį.

„Real“ krepšininkai Ispanijos lygos reguliariajame sezone prieš epidemijos pertrauką užėmė antrąją vietą, bet tik vienu tašku atsiliko nuo pirmavusios „Barcelona“ ekipos ir tęsė 12 pergalių seriją, skaičiuojant visus turnyrus.

Tačiau Valensijoje „baltieji“ neatrėmė Burgoso „San Pablo“ bei „Andorra“ smūgių ir galimybę patekti į pusfinalį prarado dar prieš paskutines grupės rungtynes.

„Sezono pradžia mums buvo labai sunki, nes daug krepšininkų žaidė pasaulio čempionate ir vėlai atvyko į klubą iš rinktinių, – vertindamas visą sezoną, kalbėjo „Real“ treneris Pablo Laso. – Tačiau mes įgijome pagreitį: iškovojome Ispanijos taurę, pakilome į antrąją vietą Ispanijos lygoje ir Eurolygoje. Dėl pandemijos visi atsidūrėme ypatingoje padėtyje.

Mes tikėjomės, kad žaisime geriau. Visada tikimės laimėti, bet turime pripažinti, kad tuo metu, kai pirmenybės buvo sustabdytos, mūsų forma buvo daug geresnė“.

2018 ir 2019 metų čempionui „Real“ tikriausiai sutrukdė tai, kad daugeliui jo pagrindinių krepšininkų jau per 30 metų. Jiems buvo sunku po pertraukos iškart įsibėgėti, o varžovai pasinaudojo madridiečių silpnomis vietomis.

2018 ir 2019 metų Vokietijos čempionui „Bayern“ labai trūko dviejų svarbiausių krepšininkų. Komandos smegenys Nihadas Džedovičius ir puolimo lyderis Gregas Monroe nedalyvavo baigiamajame turnyre dėl traumų.

Nors prieš pertrauką „Bayern“ užtikrintai pirmavo bundeslygos reguliariajame sezone, netekusi dviejų lyderių baigiamojo turnyro grupėje pralaimėjo „ratiopharm“ ir Oldenburgo EWE ekipoms, o ketvirtfinalyje pripažino nežymų „Riesen“ pranašumą.

Po nesėkmingai pasibaigusio turnyro klubo direktorius Marko Pešičius paskelbė viešą laišką „Bayern“ sirgaliams, kuriame netiesiogiai, bet kartu nedviprasmiškai pripažino savo klaidas renkantis trenerius.

Miuncheno krepšininkus sezono pradžioje treniravo juodkalnietis Dejanas Radonjičius, o sausio mėnesį jį pakeitė buvęs „Žalgirio“ trenerio padėjėjas serbas Oliveris Kostičius.

M.Pešičiaus manymu, abiem treneriams nepavyko subalansuoti komandos žaidimo taip, kad ji nebūtų priklausoma nuo vieno ar dviejų lyderių.

Nerimauja dėl ateities

Pirmieji nusprendę surengti neįprasto formato baigiamąjį turnyrą Vokietijos lygos vadovai žengė į nežinią. Tačiau pasak bundeslygos vykdančiojo direktoriaus Stefano Holzo šis sprendimas visiškai pasiteisino: „Viskas vyko labai sklandžiai. Svarbiausia, kad nebuvo nustatytas nė vienas koronaviruso atvejis ir krepšininkai išvengė traumų.

Įvyko daug atkaklių rungtynių, buvo didelis žiniasklaidos susidomėjimas, o televizijos transliacijų reitingai buvo žymiai didesni nei paprastų rungtynių. Sprendimas surengti šį turnyrą pasiteisino“.

Bundeslygos vadovybė jau laužo galvą ir dėl kito sezono, tačiau neskuba priimti konkrečių sprendimų, kol nežino, ar į krepšinio rungtynes bus įleidžiami žiūrovai.

Pagal dabar galiojančius federalinės vyriausybės nutarimus Vokietijoje visos sporto varžybos be žiūrovų turėtų vykti iki spalio pabaigos.

O žiūrovai yra gyvybiškai svarbūs ir krepšiniui, ir kitiems Vokietijoje populiariems salės žaidimams rankiniui bei ledo rituliui.

„Šį sezoną bundeslygos klubai, kartu sudėjus, buvo numatę 130 mln. eurų pajamų. Jei reikėtų visą sezoną žaisti be žiūrovų, klubai negautų 60 ar 65 mln. eurų, – skaičiavo S.Holzas. – Be to, jei nebūtų žiūrovų, paramos veikiausiai neskirtų ir kai kurie vietiniai rėmėjai“.

Krepšinio bundeslygos sezonas paprastai pradedamas rugsėjo pabaigoje, bet lygos vadovai nori kuo mažiau rungtynių žaisti be žiūrovų, todėl bent kol kas planuoja šių metų rudenį pirmąjį turą surengti tik spalio viduryje.

Beje, panašiai svarsto ir kitų Vokietijos lygų vadovai. Pavyzdžiui, rankinio pirmenybės paprastai prasideda rugpjūčio ir rugsėjo sandūroje, bet šiais metais ketinama jas pradėti tik spalį.

Dar ilgiau delsti neįmanoma dėl būtinybės derintis prie tarptautinių tvarkaraščių ir, ypač, dėl kitų metų vasarą numatomų Tokijo olimpinių žaidynių.

Veikė „lauko ligoninė“

Per baigiamuosius turnyrus ypač didelis dėmesys skirtas epidemiologiniam saugumui. Krepšininkai ir visas personalas buvo atskirti nuo pašalinių žmonių ir tikrinami dėl koronaviruso. Turnyrų dalyviai nebuvo užrakinti viešbutyje, bet negalėjo susitikti su artimaisiais, vaikščioti po parduotuves ar kavines.

Griežtos taisyklės pasiteisino. Nei Vokietijoje, nei Ispanijoje nė vienas koronaviruso mėginys nebuvo teigiamas.

„Viskas pavyko puikiai“, – džiaugėsi „Valencia“ klubo vyriausias gydytojas Ignacio Muñozas, kuris per baigiamąjį ACB lygos turnyrą buvo atsakingas už viso sveikatos centro veiklą.

„Nerimavome dėl dviejų dalykų: epidemijos plitimo ir galimos traumų gausos, nes krepšininkai į aikštę grįžo po ilgos pertraukos. Abiem atžvilgiais turnyras buvo labai sėkmingas“, – sakė I.Muñozas.

Netoli Valensijos arenos veikė savotiška „lauko ligoninė“, kurioje buvo teikiama pirmoji pagalba nedideles traumas patyrusiems ar kitaip sunegalavusiems žaidėjams bei klubų nariams. Laimei, per dvi savaites rimtesnės pagalbos reikėjo tik vienam Las Palmaso „Gran Canaria“ atstovui, pajutusiam kepenų dieglius. Jis iš laikino sveikatos centro buvo nukreiptas į Valensijos ligoninę.

Ispanų manymu, per Valensijos turnyrą įgyta pirminių medicinos paslaugų teikimo patirtis pasibaigus COVID-19 pandemijai praverstų ir kituose krepšinio ar kitų sporto šakų turnyruose, kuriuose viename mieste žaidžia daug komandų. „Girdėjau, kad FIBA susidomėjo mūsų patirtimi ir bandys ja pasinaudoti“, – sakė I.Muñozas.

Žaidėjai nesilaiko taisyklių

Po emidemijos pertraukos nacionalines krepšinio pirmenybes atnaujino tik trys FIBA Europos zonai priklausančios šalys. Be vokiečių ir ispanų, į aikštes birželio antroje pusėje grįžo Izraelio lygos komandos.

Izraeliečiai pasielgė kitaip nei vokiečiai ir ispanai. Izraelio superlygos vadovai nusprendė pabaigti reguliarųjį sezoną pagal tą pačią sistemą, pagal kurią buvo žaidžiama iki epidemijos.

Komandos rungtyniauja išvykomis, o vienintelis skirtumas yra tas, kad į arenas neįleidžiami žiūrovai.

„Keista žaisti be sirgalių. Tai – ne krepšinis, o kažkas kita. Trūksta emocijų, žiūrovų palaikymo. Tikiuosi, kitą sezoną galėsime žaisti normaliai“, – po pirmųjų mačų skundėsi Tel Avivo „Maccabi“ treneris Giannis Sfairopoulos.

Birželio pabaigoje buvo sužaistos paskutinės pirmojo etapo rungtynės ir prasidėjo antrasis etapas, kuriame komandos dviejose grupėse kovoja dėl 1-4 bei 5-12 vietų.

Jeruzalės „Hapoel“ gretose prieš pusantros savaitės debiutavo iš Vilniaus „Ryto“ perėjęs Deividas Sirvydis. Jis kol kas žaidė 2 rungtynes ir pelnė 4 taškus.

„Hapoel“ per 24 turus iškovojo 19 pergalių ir trimis taškais atsilieka nuo čempiono vardą ginančio Tel Avivo „Makabi“. Pirmadienį favoritai susitiko tarpusavyje, o jų dvikovą po permainingos kovos 86:80 laimėjo „Makabi“ (D.Sirvydis per šias rungtynes nebuvo registruotas). Finalo grupėje iki varžybų pabaigos liko keturi turai.

Izraelio pirmenybės, kurios baigsis finalo ketverto turnyru, tęsis visą liepą. Tad stipriausių komandų krepšininkai ir klubų personalas dar kelias savaites turės laikytis sveikatos saugumo reikalavimų, tarp jų – draudimo lankytis viešose vietose.

Šio draudimo paiso ne visi krepšininkai. Tel Avivo „Maccabi“ puolėjas Amare Stoudemire‘as ir Tel Avivo „Hapoel“ puolėjas Jordanas Hamiltonas jau turėjo sumokėti po 30 tūkst. šekelių (7,7 tūkst. euro) dėl to, kad pažeidė lygos taisykles ir buvo pastebėti viešumoje. Tačiau šiems krepšininkams nebuvo uždrausta treniruotis su komandomis ir žaisti lygos rungtynes.

A.Stoudemire‘as netgi tapo piktybiniu pažeidėju. Jis pareiškė, kad neketina laikytis taisyklės likti namie ir jau po to, kai sumokėjo baudą, vėl lankėsi viešose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.