EUROLYGA 2023

NBA krepšininkus sužiedavo lyg paukščius

Kai Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas ir kiti žaidėjai susirinko į Floridos valstijoje esantį „Disney“ pramogų parką ruoštis atnaujinamo NBA sezono kovoms, jiems buvo pasiūlyta užsimauti išmanųjį žiedą, kuris gali nustatyti koronaviruso simptomus.

„Oura“ žiedas fiksuoja duomenis, kurie gali parodyti užsikrėtimą koronavirusu.<br>„Twitter“ nuotr.
„Oura“ žiedas fiksuoja duomenis, kurie gali parodyti užsikrėtimą koronavirusu.<br>„Twitter“ nuotr.
„Walt Disney World“ pramogų centre esančiame sporto komplekse kiekvienai iš 22 komandų įrengtos treniruočių aikštės.
„Walt Disney World“ pramogų centre esančiame sporto komplekse kiekvienai iš 22 komandų įrengtos treniruočių aikštės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 7:01 PM

Sveiki sugrįžę į darbą! Štai jums termometras. O čia jūsų pulso oksimetras.

Ir nepamirškite pasiimti atstumo signalizatoriaus, kuris pypsi, jei esate per ilgai greta kito žmogaus. Bet tai tiktai keletas futuristinių priemonių, kurios Orlande, NBA turnyro burbule, laukė krepšininkų.

Pats ambicingiausias saugumo prietaisas – „Oura“ žiedas. Kiekvienas žaidėjas galėjo apsispręsti, ar užsimauti šį išmanųjį žiedą, kuriame įtaisytas temperatūros matuoklis.

Iš titano pagamintas 300 dolerių vertės piršto papuošalas tapo netikėtu ginklu kovoje dėl visuomenės sveikatos.

Specialistai tikisi, kad šis žiedas, suskaičiuojantis asmens „tikimybės susirgti balus“, taps vertinga perspėjimo sistema, kuri nustatys infekcijas anksčiau, nei pats žmogus supras, kad serga.

Kai esi pavojingoje ikisimptomėje infekcijos fazėje, viruso kiekis gali būti per mažas, ir testas gali jo neaptikti.

Bet žiedas fiksuos mažiausius temperatūros, širdies ritmo ir kvėpavimo pokyčius – imuninės sistemos reakcijos požymius.

Visa tai gali padėti išgelbėti NBA sezoną.

Apsaugos nuo protrūkio?

Nedaug grįžtančiųjų į darbo vietą patiria tokį nuodugnų patikrinimą tokiame neįprastame „biure“ kaip NBA žaidėjai, grįžtantys atlikti savo pareigų.

Stipriausia pasaulio krepšinio lyga bando pabaigti reguliarųjį NBA sezoną ir atkrintamąsias varžybas „Walt Disney World“ teritorijoje, kuri yra centrinėje Floridoje – šis regionas staigiai tapo koronaviruso karščiausiu tašku.

Tai, ką bandoma padaryti, yra turbūt beprotiškiausias eksperimentas sporto istorijoje.

Bet šis sunkiai suvokiamai sudėtingas krepšinio sugrįžimas į arenas nepriklauso vien nuo testavimo ir atvejų sekimo. Viskas pastatyta ant technologijų pečių – tokių kaip „Oura“ žiedas.

Nesunku įsivaizduoti, kaip visa tai pagelbės NBA. Bet suprantama, kodėl kai kurie NBA žaidėjai abejojo, ar reikia tą žiedą nešioti.

Kadangi „burbulo“ Orlande gyventojai nebus testuojami kiekvieną dieną, jei virusas patektų į vidų, per tam tikrą laiko tarpą jis spėtų išplisti. Gyvai iš žiedų gaunami fiziologiniai duomenys gali apsaugoti nuo galimo ligos protrūkio.

Jei kieno nors „tikimybės susirgti balas“ kelia nerimą, žaidėjas gali nuspręsti atlikti dar vieną testą arba vakarieniauti atskirai nuo komandos.

Tokių nedidelių elgesio permainų gali užtekti, kad būtų užkirstas kelias nepastebėtai užkrato transmisijai.

Duomenys bus ištrinti

Tačiau išmanieji žiedai NBA žaidėjams „Disney“ pasaulyje yra neprivalomi. Dar neaišku, kiek jų nuspręs juos užsimauti.

NBA pažadėjo, kad privatumas bus saugomas pagal griežtas taisykles.

Lyga primena, kad jau daugybę metų turi bendradarbiauti su NBA žaidėjų asociacija dėl įvairių nešiojamų išmaniųjų prietaisų ir kartu laviruoja etikos minų lauke.

Pažadėta, kad pasibaigus sezonui visi asmeniniai duomenys bus ištrinti ir nepanaudoti kieno nors nenaudai.

Lyga turi 113 puslapių sveikatos ir saugumo protokolą, kuriame nurodyta, kad komandos neturės priėjimo prie jokių duomenų, gautų „Oura“ algoritmų, sekančių širdies ritmo pokyčius, kvėpavimo rodiklius ir temperatūrą.

Bet klubams bus pranešta, jei skaičiai rodys padidėjusią riziką ar ankstyvus ligos požymius.

Nepaisant NBA lygos patikinimo, žaidėjai į visa tai greičiausiai žiūrės skeptiškai.

„Los Angeles Lakers“ puolėjas Kyle’as Kuzma buvo pirmasis, viešai pasidalijęs savo nepasitikėjimu, kai socialiniuose tinkluose pareiškė, kad jam šis žiedas primena „sekimo įrenginį“.

Savo žinutę jis užbaigė jausmaženkliu, kuriame pavaizduotas seklys su didinamuoju stiklu.

Rodė pagreitėjusį kvėpavimą

Infekcijas nustatančio žiedo koncepcija gali skambėti kaip mokslinė fantastika. Bet taip nėra. Tiesą sakant, tai jau tikrovė.

Kovo 12-osios rytą, likus keliolikai valandų iki NBA sezono sustabdymo, Suomijos verslininkas Petri Hollmenas atsibudo ir patikrino programėlę, kurią naudoja savo miegui sekti.

Ji parodė prastą „pasirengimo“ balą, nes kūno temperatūra buvo per aukšta. Nors suomis jautėsi puikiai.

Jam pasidarė smalsu, todėl suomis paskambino vietos sveikatos pareigūnams ir pranešė, kad turi šiek tiek temperatūros. Jie patarė pasitikrinti dėl koronaviruso, nes jis neseniai buvo keliavęs į vieną šalių, kur daug susirgimo atvejų.

Ir tada paaiškėjo, kad jis pasigavo virusą – P.Hollmenas labai nustebo ir buvo suintriguotas. Jis suvokė, kad vienintelė priežastis, dėl kurios jis įtarė ligą, buvo „Oura“ žiedas ant piršto.

Prieš kelias savaites panašiai įvykiai susiklostė ir sporto pasaulyje. Amerikos golfo žaidėjas Nickas Watney pasitraukė iš PGA golfo turnyro, nes jam nustatytas koronavirusas.

Tačiau tikrinosi jis ne todėl, kad jautėsi prastai, o todėl, kad „Whoop“ išmanioji apyrankė pranešė apie neįprastai pagreitėjusį kvėpavimą.

Testuoja su tūkstančiais

Keletą mėnesių prieš šį N.Watney testą ir už keleto tūkstančių mylių nuo P.Hollmeno lovos Kalifornijos universiteto San Fransiske mokslininkai vykdė su jais nesusijusį tyrimą naudodami „Oura“ žiedus.

Jie nusprendė sustabdyti tą darbą ir visą dėmesį sutelkti į koronavirusą.

Jų vis dar besitęsiantis projektas „TemPredict“ bando nustatyti fiziologinių duomenų, gaunamų iš „Oura“ žiedų, atsikartojimą.

Žiedus nešioja 40 tūkst. savanorių visame pasaulyje, tarp jų – daugiau nei 3000 dirbančių sveikatos srityje San Fransisko regione ir NBA žaidėjai „Disney“ pramogų parke.

Tokia uždara aplinka su dažnai testuojama populiacija yra mokslininkų, norinčių perprasti naująjį virusą, svajonė.

„NBA gali parodyti pasauliui, kaip kuriama protinga visuomenės sveikatos infrastruktūra“, – sakė Benjaminas Smarras, Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkas.

NBA atrado „TemPredict“ tyrimą ir susisiekė su „Oura“ tuomet, kai konsultavosi su kitomis sporto lygomis, korporacijomis ir karinėmis organizacijomis apie sveikatos ir saugumo praktiką.

Tikėtina, kad dalyvauti šioje programoje sutiks daugiau klubų ir lygos darbuotojų nei žaidėjų.

Jau dabar yra mūvinčių šiuos žiedus savo miego ritmui sekti.

Yra netgi tokių, kurie investavo į „Oura“ kompaniją.

Tačiau sunku pasiekti, kad šimtai NBA žaidėjų sutiktų elgtis vieningai, ypač jei tai juos verčia jaustis stebimais.

Netikėjo, kad įtikins NBA

„Oura“ vadovas Harpreetas Rai sakė, kad jei žaidėjai paklaustų, kodėl turėtų užsimauti kompanijos produktą, jis pateiktų tris priežastis: tikslumas, patogumas ir pasitikėjimas.

Be to, jis papasakotų apie tai, kad sveikatos sistemos darbuotojai teigė, jog išmanusis žiedas juos nuramina streso pilnoje kasdienybėje.

„Daugiau duomenų leidžia jaustis saugiau“, – sakė H.Rai.

Nors „Oura“ sulaukė finansinių investicijų iš dabartinių ir buvusių NBA krepšininkų, net pats H.Rai nesitikėjo, kad kompanijai pavyks pasiekti susitarimą su NBA dėl žiedo panaudojimo pandemijai suvaldyti.

„Galbūt įsivaizdavau, kad tai gali vykti dėl žaidėjų sveikatos, atsigavimo ir miego, – sakė H.Rai. – Bet pasaulis pasikeitė.

Pasikeitėme ir mes. NBA – taip pat.“

2000

Tiek išmaniųjų titaninių „Oura“ žiedų buvo užsakyta NBA žaidėjams ir komandų nariams.

Kas vyks Orlando „burbule“

NBA paskelbė atnaujinamo čempionato tvarkaraštį visoms 22 komandoms, kurios kviečiamos užbaigti pirmenybes. 8 silpniausi klubai nebuvo kviečiami į reguliariojo sezono užbaigimą, kuriame komandos pirmiausia sužais trūkstamas rungtynes iki 72 mačų (įprastai reguliariajame sezone žaidžiama po 82 rungtynes).

Į atkrintamąsias kovas pateks po 8 klubus iš konferencijų, kaip ir yra įprasta.

Atidarymo mačai vyks liepos 30-ąją – pirmieji savo jėgas išbandys „Utah Jazz“ ir „New Orleans Pelicans“ bei „Los Angeles Lakers“ ir „Los Angeles Clippers“ krepšininkai. Kitą dieną ekipų jau laukia 6 mačai, o iš viso iki rugpjūčio 14-osios, kai baigsis reguliarusis sezonas, per dieną bus žaidžiami 5–7 mačai.

Planuojama, kad kovos vyks trijose aikštėse, iš jų dvi yra parengtos televizijos transliacijoms.

NBA komisaras Adamas Silveris pristatydamas tvarkaraštį perspėjo, kad viskas gali apsiversti aukštyn kojomis, jei Orlande bus koronaviruso protrūkis. Patikrinus NBA ekipas buvo išsiaiškinta apie 20 žaidėjų, kurie užsikrėtę virusu, kai kurie klubai dėl to turėjo uždaryti savo treniruočių centrus.

NBA vadovas paneigė gandus, kad Orlande kartu su krepšininkais bus ir teisėsaugos pareigūnų, kurie patruliuos gatvėse ir bus viešbučiuose. „Ne, jokių vietinių, valstybinių ar federalinių pareigūnų „burbule“ nebus“, – sakė A.Silveris.

Komandos pradės treniruotis Orlande nuo liepos 10 dienos. Žaidėjams bus leidžiama prisijungti tik po dviejų neigiamų koronaviruso testų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.