EUROLYGA 2023

Daugiau nei 100 krepšinio specialistų stojo prieš LKF: nepritaria naujam užmojui

Liepos viduryje Lietuvos krepšinio federacija (LKF) patvirtino naują trenerių licencijavimo projektą, kuris sukėlė diskusiją audrą. „Kam kurti dar vieną sistemą, kuri nieko neduos?“, – retoriškai klausė Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos (LKTA) prezidentas Vydas Gedvilas.

A.Sabonis ir M.Špokas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Sabonis ir M.Špokas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Špokas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Špokas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Butautas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Butautas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vydas Gedvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vydas Gedvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 3, 2020, 6:11 PM, atnaujinta Sep 4, 2020, 11:11 AM

Anot LKF, pagrindinis naujojo projekto tikslas – sukurti vieningą Lietuvos teritorijoje veikiančią sistemą krepšinio trenerio licencijai gauti.

Licencijavimo tvarka leistų kelti Lietuvos trenerių kvalifikaciją, užtikrinant jų švietimą, žinių ir gebėjimų tobulinimą. Vienas iš uždavinių – suburti Lietuvos krepšinio trenerius į darnią bendruomenę, skatinti jų bendradarbiavimą, keitimąsi žiniomis Lietuvos krepšinio labui.

Naujuoju licencijos projektu rūpinasi LKF sporto direktorius Ramūnas Butautas, kuris, beje, yra ir Lietuvos sporto universiteto krepšinio studijų ir mokslo centro vadovas.

Jis praėjusią savaitę būsimas permainas pristatė daugiau nei šimtui Lietuvos trenerių. Tiesa, LKTA nepritarė šiai LKF idėjai: absoliučia dauguma balsų atmetė siūlomą projektą (už balsavo 3, prieš – 104).

„Įsivaizduokite, kas ketverius metus treneriai turės vėl ir vėl kartoti tuos pačius dalykus, kuriuos jau studijavo. Treneriams tai yra stresas. Visi vieningai sutarė, kad šis naujas projektas nepasiteisins ir nėra reikalingas. Maža to, R.Butautas į daugelį klausimų, kuriuos kėlėme, negalėjo atsakyti“, – lrytas.lt kalbėjo LKTA prezidentas V.Gedvilas.

Portalui lrytas.lt ketvirtadienį nepavyko susisiekti su R.Butautu. Tiesa, kiek anksčiau jis oficialiai teigė, kad naujoji tvarka yra būtina, ji įneštų daugiau aiškumo.

„Ši licencijavimo sistema yra kuriama, nes norime turėti aiškią tvarką, klasifikuoti trenerius ir kelti jų kvalifikaciją, kad jie dar labiau tobulėtų, siektų naujų žinių ir kiltų į kuo aukštesnį lygį.

Reaguodami į pasikeitusią situaciją teisinėje sistemoje, mes pritaikysime licencijavimo sistemą, kad krepšinio treneriai galėtų vykdyti savo veiklą pagal Lietuvos sporto įstatyme aprašytą tvarką. Čia, manau, yra svarbiausia ir aktualiausia nauda krepšinio specialistams.

Taip pat licencijuoti treneriai turės galimybę nemokamai dalyvauti FIBA ir LKF organizuojamuose seminaruose, kuriuose pranešimus skaitys geriausiu Europos ir Lietuvos krepšinio treneriai.

Gaus metodinę medžiagą, treniruočių vaizdo įrašus bei LKF rėmėjų suteikiamas nuolaidas“, – viename iš interviu pasakojo R.Butautas.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas teigia, kad LKF noras – lygiuotis į kitas Europos valstybes.

„Metinėje ataskaitinėje konferencijoje bus pateikta licencijavimo sistema, kuri atitiks tris lygius, kaip yra ir visoje Europoje.

Pirmiausia yra noras padėti treneriams turėti savo duomenų bazę, gauti žinių, jas tobulinti. Pagal FIBA reglamentą už licencijavimą yra atsakinga federacija ir mūsų tikslas tiek kartu su Lietuvos sporto universitetu, tiek su krepšinio specialistais, kurie kūrė šią sistemą, kelti trenerių kvalifikaciją ir turėti žinių, kaip ją įgyti“, – liepos mėnesį kalbėjo M.Špokas.

Pagrindinė naujojo projekto idėja – trijų lygių krepšinio trenerių licencijavimo sistema. Šiuo metu krepšinio treneriai Lietuvoje nėra klasifikuojami. Tiesa, daugiau informacijos apie naująjį projektą LKF viešai dar nėra pateikusi.

Treneriai pokyčių nenori

Šiuo metu Lietuvoje krepšinio treneriu gali dirbti asmuo, įgijęs sporto studijų krypties arba krypčių grupės kvalifikacinį laipsnį, baigęs fizinio aktyvumo mokytojų rengimo studijų programą ir įgijęs atitinkamą kvalifikaciją arba jai lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją.

Taip pat turintis aukštąjį išsilavinimą ir švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka baigęs mokymus aukštojoje mokykloje. Tai reglamentuoja Lietuvos sporto įstatymas.

„90 proc. krepšinio trenerių yra baigę sporto krypties studijas, tad pagal sporto įstatymą, gali treniruoti komandas.

Jei priims naują projektą, tuomet galime tik įsivaizduoti, kai į Lietuvą atvažiuoja Kauno „Žalgirio“ treneris Martinas Schilleris, ar jam teks viską naujai išsilaikyti?“, – samprotauja V.Gedvilas.

Anot LKTA prezidento, trenerių kvalifikacijos tobulinimu jau 25-erius metus užsiimanti trenerių asociacija nebuvo pakviesta į bendrą naujojo projekto kūrimo procesą.

„Nuo 1995-ųjų organizuojame trenerių kvalifikacijos kursus. Juos išklausę, atlikę praktines užduotis, treneriai gauna sertifikatą. Esame padarę per 60 seminarų, kuriuose paskaitas vedė ne tik Lietuvos treneriai, bet ir užsienio.

Be to, esame įkūrę ir „International Basketball University“, kuris vykdo įvairius seminarus užsieniečiams, kurie jiems yra mokami. Lietuviai visus kursus gali klausyti nemokamai. Manau, kad yra įvairių formų ir būdų, kaip treneriai gali kelti savo kompetencijas.

Deja, bet prie naujojo projekto mes neprisidėjome, nes trenerių nuomonės LKF nariams nereikėjo“, – nusivylimo neslėpė V.Gedvilas, vadovaujantis daugiau nei 400 narių asociacijai.

Kvalifikacijos tobulinimas – viename universitete?

A.Gedvilas duria pirštu ir į dar vieną klausimą: „Kaip supratau, vienintelis LSU universitetas gali kelti trenerių kvalifikaciją. Bet juk treneriai gali baigti studijas užsienyje, negana to, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) yra su sportu susijusių studijų.

Kodėl jie negali kelti trenerių kvalifikacijos?

R.Butautas teigia, kad trenerius kvalifikuos ekspertų grupė. Kas ją sudaro? LSU dirba trys krepšinio treneriai – R.Butautas, Rasa Kreivytė ir dar vienas jaunas specialistas. Jie nėra krepšinio mohikanai, pas kuriuos reikėtų laikyti egzaminus“, – kalbėjo V.Gedvilas.

Rugsėjo 4-ąją R.Butautas naująjį krepšinio trenerių licencijavimo projektą pristatys viešai, su kuriuo dar kartą galės susipažinti būrys trenerių.

Naujos trenerių licencijavimo tvarkos projektas – vienas pagrindinių artėjančios LKF metinės konferencijos klausimų, kuri vyks rugsėjo 8-ąją. Lrytas.lt žiniomis, konferencija dėl koronaviruso grėsmės šįkart vyks nuotoliniu būdu.

„Būtų labai keista, jei konferencijoje nebus įsiklausyta į trenerių nuomonę, – samprotavo V.Gedvilas. – Vis dėlto nežinau, ką darysime toliau. LKF vyksta centralizavimas. Moterų krepšinį centralizavo, deja, bet rinktinė nebepatenka į Europos čempionatus. Moksleivių krepšinio lyga taip pat yra po LKF stogu. Tačiau sumažėjo komandų skaičius, o progreso nėra.

Gal jie tą patį nori padaryti su treneriais?“

Lrytas.lt primena, kad rugsėjo 8-ąją dar vieneriems metams bus oficialiai pratęsta LKF prezidento Arvydo Sabonio kadencija, kuri turėjo baigtis po Tokijo olimpinių žaidynių, tačiau jos buvo perkeltos į 2021 m. vasarą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.