EUROLYGA 2023

Kur ieškoti po Europą pasklidusių Lietuvos krepšininkų?

Šis Europos krepšinio sezonas yra neįprastas. Keliose šalyse krepšininkai pirmąsias oficialias rungtynes žaidė jau rugpjūčio pabaigoje, kitose valstybėse komandos oficialių varžybų dar nepradėjo ir laukia kol bus sušvelninti masinių renginių apribojimai.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Rokas Giedraitis<br> G.Šiupario nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Šiupario nuotr.
 D.Sirvydis<br> V.Skaraičio nuotr.
 D.Sirvydis<br> V.Skaraičio nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> V.Skaraičio nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> V.Skaraičio nuotr.
 Mantas Kalnietis<br> V.Skaraičio nuotr.
 Mantas Kalnietis<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arnoldas Kulboka<br>M.Mantauto nuotr.
 Arnoldas Kulboka<br>M.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 8, 2020, 8:30 AM

Skirtingoje padėtyje atsidūrė ir sutartis su užsienio klubais sudarę Lietuvos krepšininkai. Vieniems jau prasidėjo darbymetis, kiti dar tik ruošiasi pirmosioms rungtynėms. Lietuviai, kaip ir kiekvieną sezoną, yra pasklidę vos ne po visą Europą. Jie žaidžia ir stipriausiose žemyno nacionalinėse lygose, ir krepšinio tradicijomis negarsėjančiuose kraštuose.

Ispanija

Šiais metais vėl padidėjo Ispanijos lygoje žaidžiančių lietuvių skaičius. Nors ACB lygos klubai nepratęsė sutarčių su Renaldu Seibučiu (praėjusį sezoną atstovavo „Zaragoza“, bet dėl traumos nežaidė nė vienerių rungtynių), Deividu Dulkiu („Manresa“) ir Egidijumi Mockevičiumi („Fuenlabrada“), kiti trys lietuviai liko tose pačiose komandose, o prie jų prisidėjo penki žaidėjai, debiutuojantys Ispanijos lygoje arba grįžę į ją po pertraukos.

ACB lygos senbuviai yra „Bilbao“ puolėjas Arnoldas Kulboka (22, 208), Madrido „Estudiantes“ gynėjas Dovydas Giedraitis (20, 192) ir Kompostelos Santjago „Obradoiro“ gynėjas Laurynas Beliauskas (23, 192).

Praėjusio sezono viduryje į Santjagą išvykęs L.Beliauskas šį sezoną turi su kuo pasikalbėti gimtąja kalba, nes iš „Prienų“ į „Obradoiro“ perėjo Laurynas Birutis (23, 213). Šis naujokas galingai debiutavo naujoje komandoje ir buvo išrinktas geriausiu ACB lygos rugsėjo mėnesio krepšininku.

Šiais metais iš Lietuvos į Ispaniją taip pat iškeliavo Martynas Sajus (24, 208), perėjęs iš „Lietkabelio“ į „Manresa“, sezonui jau prasidėjus Las Palmaso „Gran Canaria“ klubui Kauno „Žalgirio“ paskolintas Tomas Dimša (26, 196) ir Tadas Sedekerskis (22, 200), kurį Vitorijos „Baskonia“ praėjusį sezoną buvo paskolinusi Klaipėdos „Neptūnui“.

Be to, šių metų Ispanijos čempionė „Baskonia“ pasirašė sutartį su Roku Giedraičiu (28, 201), kuris praėjusį sezoną žaisdamas Berlyno ALBA komandoje tapo Vokietijos čempionu.

Vienas ACB lygos klubas šiais metais sudarė lietuvišką trenerių štabą. Iš „Žalgirio“ į „Barcelona“ iškeliavo treneris Šarūnas Jasikevičius ir jo padėjėjai Darius Maskoliūnas bei Tomas Masiulis.

ACB lygos varžybos, kuriose dalyvauja 19 komandų, prasidėjo neįprastai anksti – rugsėjo 19 d. Prieš tai keturios stipriausios komandos kovojo Ispanijos supertaurės turnyre, kurio finale Madrido „Real“ nugalėjo „Barcelona“. Šiame turnyre dalyvavo ir „Baskonia“, pusfinalyje nusileidusi Barselonos ekipai.

Italija

„Serie A“ šį sezoną rungtyniauja tik vienas lietuvis. Buvęs „Ryto“ kapitonas Eimantas Bendžius (30, 207) perėjo į Sasario „Dinamo“.

Pirmąsias Italijos pirmenybių rungtynes krepšininkai žaidė rugsėjo 26 d. Prieš tai, nuo rugpjūčio 27 d., vyko Italijos supertaurės turnyras, kuriame dalyvavo visos 16 „Serie A“ komandų. „Dinamo“ šiame turnyre pateko į pusfinalį, bet jame pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ klubui. Supertaurę iškovojo Milano „Olimpia“.

Graikija

Tik vienas Lietuvos krepšininkas registruotas ir Graikijos pirmosios lygos klubuose. Atėnų AEK aprangą trečią sezoną vilkti Jonas Mačiulis (30, 198).

Graikijos pirmenybės turėtų prasidėti spalio 17 d., o jose žaisti planuoja 13 komandų. Tiesa, iki pirmojo turo dar reikės išspręsti keletą organizacinių nesklandumų, kurie nėra susiję su pandemija.

Dauguma Graikijos komandų nuo rugsėjo vidurio žaidžia šalies taurės turnyro pirmuosiuose etapuose, o AEK praėjusį savaitgalį kovojo 2019-2020 m. sezono Čempionų lygos baigiamajame turnyre. Nors varžybos vyko Graikijos sostinėje, AEK nepasinaudojo aikštės pranašumu ir finale pralaimėjo Burgoso „San Pablo“ komandai iš Ispanijos.

Turkija

Šiais metais padidėjo lietuvių skaičius Turkijos superlygoje. Joje praėjusį sezoną žaidė tik Šarūnas Vasiliauskas (31, 188), kuris vasarą perėjo iš „Gaziantep“ į Aliagos „Petkim“. Š.Vasiliauskas jau penktą sezoną iš eilės rungtyniauja Turkijos klubuose, o Aliagos komandoje jį treniruoja irgi šiais metais su „Petkim“ sutartį sudaręs Kęstutis Kemzūra.

Dar du lietuviai į Turkijos klubus šiais metais išvyko iš LKL lyderių. Edgaras Ulanovas (28, 199) iš „Žalgirio“ perėjo į „Fenerbahçe“, Evaldas Kairys (30, 207) iš „Ryto“ – į „Afyon“. E.Ulanovas pirmą kartą karjeroje išvyko į užsienio klubą, o E.Kairys į Turkiją grįžo po dviejų sezonų pertraukos.

16 komandų superlygos pirmojo turo rungtynes žaidė rugsėjo 26-27 d.

Rusija

Vieningos lygos sezonas buvo atidarytas rugsėjo 20 d. Šiame turnyre lietuvių skaičius taip pat padidėjo.

Jau praėjusį sezoną Permės „Parma“ žaidė Adas Juškevičius (31, 193) ir Eigirdas Žukauskas (28, 204), o Krasnodaro „Lokomotiv“ – Mantas Kalnietis (34, 196) ir Mindaugas Kuzminskas (31, 205). Šį rudenį prie jų prisidėjo iš Milano „Olimpia“ į Sankt Peterburgo „Zenit“ perėjęs Artūras Gudaitis (27, 211).

Be to, „Parma“ komandą treniruoja Kazys Maksvytis, „Chimki“ – Rimas Kurtinaitis.

Vokietija

Vokietijoje oficialus krepšinio sezonas dar neatidarytas. Dėl griežtų apribojimų žiūrovams uždarose patalpose vykstančiuose sporto renginiuose bundeslygos vadovybė nusprendė šalies pirmenybes pradėti tik lapkričio 6 dieną. Tiesa, dar prieš tai, nuo spalio 17 d., bus žaidžiamos Vokietijos taurės turnyro rungtynės.

Krepšinio sezonui Vokietijoje rengiasi du krepšininkai, šiais metais į bundeslygos klubus perėję iš „Neptūno“. Deividas Gailius (32, 200) sudarė sutartį su Bonos „Telekom“, Osvaldas Olisevičius (27, 200) – su Bairoito „medi“.

Prancūzija

Arnas Velička (21, 192) praėjusį sezoną buvo vienas „Prienų“ lyderių, tačiau LKL pirmenybėse ilgai neužtruko. Jaunasis gynėjas išvyko į Prancūziją ir šį sezoną žaidžia Šalono-Reimso „Champagne“ komandoje. „Pro A“ lygoje jis susitiks su kitu lietuviu – Le Mano „Sarthe“ ekipai pirmą sezoną atstovauja Egidijus Mockevičius (28, 208), atvykęs iš „Fuenlabrada“ (Ispanija).

„Pro A“ lygos turnyras, kuriame dalyvauja 18 komandų, prasidėjo rugsėjo 23 d.

Izraelis

Izraelio lygos pirmojo turo rungtynės numatomos spalio 17 d., tačiau pablogėjus epidemiologinei padėčiai Izraelio vyriausybė rugsėjo pabaigoje sustabdė visas nacionalines sporto varžybas.

Buvo nutrauktas ir Izraelio krepšinio lygos taurės turnyras, prasidėjęs rugsėjo 22 d. Į šio turnyro pusfinalį pateko Jeruzalės „Hapoel“, į kurį vasaros pradžioje iš „Ryto“ perėjo Deividas Sirvydis (20, 204). Jis yra vienintelis Izraelio klubuose registruotas lietuvis.

Lenkija

Šį sezoną anksčiausiai Europoje prasidėjo Lenkijos pirmenybės. Jose pirmosios rungtynės buvo sužaistos rugpjūčio 27 d.

Kol kas PLK turnyras, kuriame dalyvauja 16 komandų, vyksta sklandžiai, o į Lenkijos arenas įbėga ir du Lietuvos krepšininkai. Sopoto „Trefl“ nuo praėjusio sezono vidurio atstovauja Martynas Paliukėnas (27, 191), o į Bydgoščiaus „Astoria“ iš kitos Lenkijos komandos Ostrovo „Stal“ perėjo Paulius Dambrauskas (29, 195).

Lietuvos krepšininkai kitų šalių lygose

Vengrija

„Sopron“ – Tauras Jogėla (27, 199).

Rumunija

„Oradea“ – Artūras Valeika (35, 207).

Klužo „Universitatea“ – Donatas Tarolis (26, 203).

„Miercurea Ciuc“ – Dainius Chatkevičius (25, 206).

Portugalija

Funšalio „Madeira“ – Arvydas Gydra (31, 207), Robertas Grabauskas (30, 208).

Nyderlandai

Boso „Heroes“ – Gilvydas Biruta (29, 204).

Roterdamo „Feyenoord“ – Arūnas Mikalauskas (23, 204).

Hagos „Royals“ – Deividas Kumelis (25, 188).

Austrija

Obervarto „Gunners“ – Ignas Fiodorovas (24, 196).

Velso „Flyers“ – Tomas Rimša (24, 208).

Šveicarija

Ženevos „Lions“ – Donatas Sabeckis (28, 198).

Slovakija

Bratislavos „Inter“ – Arnas Beručka (23, 196).

Islandija

Torlakshiofno „Tor“ – Adomas Drungilas (30, 203).

„Keflavik“ – Dominykas Milka (28, 203).

Saudzarkrokuro „Tindastoll“ – Antanas Udras (28, 203).

Estija

„Tartu Ülikool“ – Tomas Balčiūnas (20, 204).

„Tallinna Kalev-TLU“ – Tomas Zdanavičius (24, 204), Mantvydas Staniulis (23, 186).

Ukraina

„Zaporrižia“ – Aurimas Majauskas (27, 202).

Norvegija

„Fyllingen“ – Vilius Šumskis (36, 213).

Askerio „Aliens“ – Paulius Grėbliūnas (27, 201).

Ispanijos antroji lyga

Lugo „Breogan“ – Mindaugas Kačinas (27, 204).

„Oviedo“ – Justinas Olechnavičius (26, 193).

„Coruna“ – Augustas Pečiukevičius (29, 192), Osvaldas Matulionis (29, 200), Rolandas Jakštas (28, 202).

Prancūzijos antroji lyga

Kemperio „Beliers“ – Ovidijus Varanauskas (29, 188).

Vokietijos antroji lyga

Šveningeno „Panthers“ – Rytis Pipiras (25, 201).

Kvakenbriuko „Artland Dragons“ – Danielius Lavrinovičius (21, 205).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.