EUROLYGA 2023

Krepšinio šalyje krepšininkų Seime nereikia – rinkimuose beveik visi patyrė fiasko

Antroji Lietuvos religija – krepšinis nėra garantuotas bilietas į Seimą. Kas ketverius metus į parlamentarų gretas bandantys įsilieti esami ir buvę krepšininkai kaskart patiria nusivylimus ir tik dviem žaidėjams – Gintautui Šivickui bei Sergejui Jovaišai per daugiau kaip 28 metus vykstančių rinkimų pavyko rankose laikyti Seimo nario pažymėjimus.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Audra Ginelevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Audra Ginelevičienė<br>T.Bauro nuotr.
 Linas Kvedaravičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Linas Kvedaravičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Simas Galdikas <br>G.Bitvinsko nuotr.
Simas Galdikas <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Sergejus Jovaiša<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Sergejus Jovaiša<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Steponas Babrauskas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Steponas Babrauskas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Tomas Pačėsas<br> T.Bauro nuotr.
 Tomas Pačėsas<br> T.Bauro nuotr.
 Valdemaras Chomičius<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Valdemaras Chomičius<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Jomantas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Jomantas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Gedvilas<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Gedvilas<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-10-12 14:04, atnaujinta 2020-10-13 07:26

Ir šįkart krepšininkai liko už ribos, garantuojančios darbą Lietuvos įstatymų leidžiamosios valdžios institucijoje.

Spalio 11 dieną į Seimo nario vietą kandidatavo net 10 krepšinio pasaulyje besisukusių atstovų, o daugiausiai pas save jų prigaudė partijai „Lietuva – visų“ vadovaujantis 48-erių Atlantos olimpiados prizininkas Tomas Pačėsas.

Kartu su juo į rinkimus žengė ir nusvilo olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius, žaidėjai Steponas Babrauskas bei Artūras Jomantas, krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas.

Tuo tarpu buvęs „Neptūno“ ekipos kapitonas Simas Galdikas mandato siekė „Darbo partijos“ gretose. „Žaliųjų partijoje“ kandidatūras buvo iškėlę Europos čempionių Lietuvos rinktinės treneris Vydas Gedvilas bei ilgametė moterų krepšinio lygos vadovė bei sostinės „Ryto“ klubo buvusi darbuotoja Audra Ginelevičienė.

„Laisvės partijoje“ kandidatavo praeityje krepšinį žaidęs, bet į politiką patraukęs sostinės Tarybos narys Linas Kvedaravičius, o kovą dėl Seimo nario kėdės tęsia tik trečiosios kadencijos siekiantis Sergejus Jovaiša.

Partija „Lietuva – visų“ lyg ir žengė prieš aštuonerius metus skandalingojo Vladimiro Romanovo pramintu takeliu. Tuomet „Žalgirio“ ekipos savininkas bei „Žmonių partijos“ įkūrėjas į savo gretas pasikvietė nemažai garsių krepšininkų: Kaune žaidusius brolius Darjušą ir Kšištofą Lavrinovičius ir Rimantą Kaukėną.

Neužmiršti buvo ir kadaise žaidę „Žalgirio“ krepšininkai: Vitoldas Masalskis bei Anatolijus Čupkovas. Į šia kompaniją buvo įtrauktas ir sportinių šokių atstovas Andrius Kandelis. Tąkart niekam nepavyko sudaryti bent jau elementarios konkurencijos oponentams. Kaip ir šįkart.

„Lietuva – visų“ sekmadienį tarp partijų surinko tik 0,96 procento ir neperžengė būtino 5 procento barjero, kad galėtų deleguoti savo narius į Seimą pagal daugiamandačių rinkimų apygardų rezultatus.

Vienmandatėse apygardose geriausiai sekėsi „Dzūkijos“ komandoje treneriu dirbusiam V.Chomičiui. Jis Centro–Žaliakalnio apygardoje gavo 1053 balsus – surinko 5,1 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų, bet liko tik šeštoje vietoje bei baigė rinkimus.

Vienmandatėje „Pasaulio lietuvių“ apygardoje partijos vadovas T.Pačėsas gavo 1316 balsų, surinko 4,38 proc. balsų bei taip pat buvo šeštas.

Fabijoniškių apygardoje nuo „Lietuva – visų“ kandidatavęs krepšininkas S.Babrauskas gavo tik 180 balsų – 1,01 proc. ir liko priešpaskutinis.

Šeškinės–Šnipiškių apygardoje A.Jomantas turėjo 156 balų palaikymą (0,94 proc.) ir taip pat liko priešpaskutinis. Tiesa, reitingavime A.Jomantas sugebėjo iš 49-osios vietos šoktelėti į 20-ąją poziciją.

Šios partijos sąraše buvo ir krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas, kuris nedalyvavo balsavimuose vienmandatėse apygardose, o reitingavime gavo 365 balsus ir iš 18 vietos pakilo į 17-ąją.

Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.

Simo Galdiko atstovaujama „Darbo partija“ sekmadienį gavo 9,47 proc. balsų ir į Seimą deleguos 9 atstovus. Pats krepšininkas po reitingavimo sąraše iš 21 vietos pakilo 16-ąją.

Tačiau vienmandatėje Baltijos apygardoje už S.Galdiką balsavo 1299 (9,47 proc.) rinkėjai ir aukštaūgis liko tik 5-as.

Jis neturi jokių šansų prasibrauti į Seimą pagal sąrašą, nes nuo „Darbo partijos“ į antrąjį rinkimų turą pateko vos 2 atstovai. Nebent beveik visi pagal sąrašą patakę partijos nariai atsisakytų Seimo nario mandato.

Buvusi Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) vadovė ir Vilniaus „Ryto“ komercijos direktorė Audra Ginelevičienė rinkimuose dalyvavo su „Žaliųjų partija“. Pastaroji nesulaukė rinkėjų palaikymo ir su 1,64 proc. balsų ir liko toli nuo patekimo į Seimą.

Reitingavime A.Ginelevičienė iš 79-os vietos krito į 100-ąją.

Tuo tarpu su partija žygiavęs buvęs Seimo pirmininkas ir Europos čempionas Vydas Gedvilas iš 8-osios vietos reitinguose pakilo į 7 vietą, bet Panerių-Grigiškių apygardoje nesulaukė palaikymo: surinko 390 balsų (2,97 proc.) ir buvo tik septintas tarp kandidatų.

„Laisvės“ partijos sąrašuose buvęs krepšininkas Linas Kvedaravičius po reitingavimo iš 22 vietos nukrito viena vieta žemiau.

Tik kadaise krepšinį žaidusiam Sergejui Jovaišai, kuris atstovauja „Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionių demokratų“ partijai, pavyko prasimušti į antrąjį rinkimų etapą.

„Deltuvos šiaurinėje“ apygardoje jis surinko 20,97 proc. balsų ir tik 186 balsais nusileido Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos atstovui Tomui Tomilinui.

– Kodėl kalbame apie krepšinį, kaip apie religiją Lietuvoje, tačiau jos „tarnai“ nedomina rinkėjų?, lrytas.lt paklausė „Lietuva – visų“ partijos vadovo T. Pačėso.

– Tai reikia ir klausti pačių rinkėjų (juokiasi). Bet jokiais būdais nereikia dabar imtis už galvų, kad krepšinio žmonės nepateko į Seimą. Iš esmės, reikia pasakyti, kad balsavimo ypatumus lemia ne krepšininkai, disko metikai ar šachmatininkai – viską lemia platesnis supratimo kontekstas.

Tai yra partijų įdirbis, požiūris. Perėjęs iš vienos partijos į kitą sportininkas tikrai nenulems jos pergalės. Todėl sakyti, kad krepšininkai gali nulemti partijos patekimą į Seimą – tikrai yra naivu.

Ir į partiją jie kviečiami ne tik dėl savo žinomumo ar matomumo – kalbame apie pačių kandidatų požiūrį planus kažką duoti šaliai, siekti pakeisti gyvenimą.

– Tačiau jūs turėjote nemažai krepšininkų.

– Mums neužteko laiko – turėjome vos pusantro mėnesio pasirengti rinkimams. Ir labai džiaugiuosi, kad už mūsų partiją balsavo 11 tūkst. žmonių, nors sąrašuose iš viso buvo tik 50 kandidatų.

Galiausiai, tie patys sportininkai per trumpą laiką negalėjo prisibelsti su partijos programa į rinkėjų širdis. Ką galėjo, tą darė Valdemaras Chomičius, kiti mūsų nariai, bet mums pritrūko partijai reikalingos struktūros, skyrių, kad būtų ištrasnliuota visuoemenei, su kokiomis idėjomis ateina mūsų partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.