EUROLYGA 2023

Beliko melsti stebuklo: Europos pirmenybės nutolo nuo Lietuvos krepšininkių

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė neprarado galimybės patekti į 2021 metų Europos pirmenybes, tačiau lietuvių užduotis yra beveik neįvykdoma. Kad pasiektų tikslą, mūsų šalies krepšininkėms per likusias atrankos rungtynes reikės ne tik įveikti pajėgias varžoves, bet ir sulaukti palankių rezultatų kitose grupėse.

 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo serbėms.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 15, 2020, 11:32 PM

Lapkričio 12-15 dienomis atrankos turnyre buvo žaidžiamos trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynės. Po jų kelialapį į Europos pirmenybes užsitikrino tik Belgijos rinktinė, tačiau taip pat visiškai ramios gali būti Serbijos, Slovėnijos ir Švedijos komandos, kurioms beliko sutvarkyti formalumus.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė per antrąjį atrankos langą turėjo žaisti dvejas rungtynes, bet susitiko tik su Serbijos krepšininkėmis. Lietuvės ketvirtadienį Stambule pralaimėjo praėjusiame Europos čempionate bronzos medalius iškovojusioms serbėms 71:82.

Kitos rungtynės buvo nukeltos, nes į Stambulą, kur žaidė E grupės komandos, neatvyko Albanijos krepšininkės. Dėl COVID-19 epidemijos Albanijoje šį rudenį neprasidėjo nacionalinės pirmenybės, o sportininkai net neįleidžiami į sales. Dėl to Albanijos rinktinė negalėjo surengti treniruočių stovyklos ir šios šalies krepšinio federacija pranešė FIBA, kad krepšininkės nežais Europos čempionato atrankos rungtynių.

Neatvykus albanėms, Stambule įvyko tik dvejos iš ketverių planuotų rungtynių. Kitose rungtynėse šeštadienį Serbijos rinktinė po dviejų pratęsimų palaužė šeimininkę Turkijos komandą 83:76.

Padėtis

Serbijos krepšininkės laimėjo visas 4 rungtynes ir yra E grupės lyderės. Turkijos ir Lietuvos rinktinės laimėjo po 1 iš 3 rungtynių, o 2 kartus žaidusi Albanijos komanda pergalių neturi.

Serbijos rinktinė formaliai dar neužsitikrino kelialapio į Europos pirmenybes, bet jai sutrukdytų nebent neįtikėtinų rezultatų virtinė. Viena iš būtinų sąlygų, kad serbės neiškovotų kelialapio, yra pačios Serbijos rinktinės pralaimėjimas Albanijos krepšininkėms.

Į Europos pirmenybes pateks visų devynių atrankos grupių nugalėtojos ir penkios geriausios iš devynių antrąją vietą užimsiančių komandų.

Dėl antrosios vietos E grupėje kovoja Lietuvos ir Turkijos krepšininkės. Vis dėlto lietuvių padėtis yra labai sudėtinga. Kad iškovotų kelialapį, mūsų šalies krepšininkėms reikės ne tik laimėti visas trejas likusias rungtynes, bet ir laukti palankių rezultatų kitose grupėse.

Pagal pradinį tvarkaraštį Lietuvos rinktinė per trečiąjį atrankos langą turėtų žaisti namie su Turkija (vasario 4 d.) ir svečiuose su Serbija (vasario 7 d.). Kaip iš tiesų vyks varžybos, kol kas galima tik spėlioti, nes daug ką lems pandemijos eiga.

Be to, FIBA planuoja surengti rungtynes, kurios buvo nukeltos per antrąjį langą. Tad lietuvėms ir turkėms turbūt dar reikės susitikti ir su albanėmis. Negalima atmesti scenarijaus, kad Albanijos komanda apskritai atsisakys tęsti varžybas. Tokiu atveju albanių rezultatai būtų panaikinti arba joms įskaityti techniniai pralaimėjimai. Tiesa, kitoms komandoms tai neturėtų jokios įtakos, nes silpnutė Albanijos rinktinė visas rungtynes pralaimi triuškinamais rezultatais.

Beje, rikiuojant grupėse antrąsias vietas užimsiančias komandas, jų rezultatai žaidžiant su ketvirtosiomis grupių komandomis nebus skaičiuojami.

Pandemija

Per šį atrankos langą žaisti atsisakė ne tik Albanijos, bet ir Baltarusijos rinktinė. Baltarusėms jau susibūrus į treniruočių stovyklą, paaiškėjo, kad kelios krepšininkės užsikrėtė koronavirusu.

Keisti sudėtį buvo per vėlu, todėl FIBA nukėlė baltarusių rungtynes su lenkėmis, o F grupėje įvyko tik vienerios rungtynės, kuriose Didžioji Britanija sutriuškino Lenkiją 77:49.

Baltarusės atrankos turnyre kol kas žaidė tik vienerias rungtynes, kuriose dar 2019 metų rudenį pasiekė pergalę prieš brites (F grupėje varžosi trys komandos).

Kelialapiai

Pirmoji kelialapį į Europos čempionatą iškovojo Belgijos rinktinė. Belgės laimėjo visas ketverias rungtynes ir yra G grupės lyderės.

Nors formaliai kelialapių neužsitikrino, dar trys komandos prieš paskutinį atrankos langą irgi gali būti visiškai ramios. Tai – po keturias pergales per ketverias rungtynes iškovojusios Slovėnija (A grupė) ir Serbija (E grupė) bei tris pergales per trejas rungtynes pasiekusi Švedija (B grupė; joje žaidžia trys komandos).

Trijose grupėse susidarė dvivaldystė. C grupėje po tris pergales iškovojo Rusija bei Bosnija ir Hercegovina, D grupėje – Čekija ir Italija, I grupėje – Kroatija ir Vokietija. H grupėje, kurioje žaidžia trys komandos, pirmauja dvejas iš trejų rungtynių laimėję Nyderlandai.

Šiame atrankos turnyre prastai žaidžia nuo 2005 metų nė vienerių Europos pirmenybių nepraleidusi Latvijos rinktinė.

Per antrąjį langą Latvijos sostinė Ryga priėmė I grupės komandas, bet šeimininkės nesugebėjo laimėti abejų rungtynių. Latvės ketvirtadienį nusileido Vokietijai 67:73. Šeštadienį Latvijos krepšininkės nugalėjo Kroatijos komandą 83:69, bet ir po šios pergalės džiaugėsi santūriai, nes nesugebėjo atsirevanšuoti už pirmajame rate patirtą pralaimėjimą 18 taškų skirtumu. Kiekvienas įmestas ir praleistas taškas gali būti labai svarbus per paskutinį atrankos langą kovojant dėl pirmosios ar antrosios vietos grupėje.

2021 metų Europos pirmenybės turėtų vykti Ispanijoje ir Prancūzijoje. Abi šeimininkių komandos į baigiamąjį turnyrą pateko be atrankos, o dėl likusių 14 kelialapių devyniose grupėse kovoja 33 rinktinės.

Grupių lentelės po 4 turų

A grupė: Slovėnija – 4, Graikija ir Bulgarija – po 2, Islandija – 0.

B grupė: Švedija – 3/3, Juodkalnija – 1/2, Izraelis – 0/3.

C grupė: Rusija ir Bosnija ir Hercegovina – po 3, Šveicarija – 2, Estija – 0.

D grupė: Čekija ir Italija – po 3, Danija ir Rumunija – po 1.

E grupė: Serbija – 4/4, Turkija ir Lietuva – po 1/3, Albanija – 0/2.

F grupė: Didžioji Britanija – 2/3, Baltarusija – 1/1, Lenkija – 0/2.

G grupė: Belgija – 4, Ukraina – 2, Portugalija ir Suomija – po 1.

H grupė: Nyderlandai – 2/3, Slovakija – 1/2, Vengrija – 1/3.

I grupė: Kroatija ir Vokietija – po 3/4, Latvija – 2/4, Šiaurės Makedonija – 0/4.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?