EUROLYGA 2023

Kiek uždirba krepšininkai geriausiose pasaulio lygose – kur verta važiuoti ir lietuviams

Europrobasket akademija atliko tyrimą, per kurį pabandė išsiaiškinti, kuri pasaulio krepšinio lyga, išskyrus NBA, yra patraukliausia legionieriams. Buvo apibendrinti duomenys iš geriausių ir vertingiausių pasaulio krepšinio lygų. Į šį sąrašą nepateko Lietuvos krepšinio lyga, nes daugiau kaip 10 mln. dolerių biudžetą mūsų čempionate turi tik Kauno „Žalgiris“. Tad lrytas.lt pateikia Europrobasket akademijos tyrimo rezultatus.

Pateikta, kokius pinigus gauna legionieriai geriausių lygų klubuose.<br> lrytas.lt koliažas
Pateikta, kokius pinigus gauna legionieriai geriausių lygų klubuose.<br> lrytas.lt koliažas
Scottie Wilbekinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Scottie Wilbekinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kostas Sloukas.<br>G.Šiupario nuotr.
Kostas Sloukas.<br>G.Šiupario nuotr.
Shane'as Larkinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Shane'as Larkinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 S.Marbury tapo legenda Kinijoje.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 S.Marbury tapo legenda Kinijoje.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 A.Švedas yra vienas brangiausiai apmokamas Europos krepšininkas.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 A.Švedas yra vienas brangiausiai apmokamas Europos krepšininkas.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 S.Rodriguezas Italijoje gauna didžiausią atlyginimą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 S.Rodriguezas Italijoje gauna didžiausią atlyginimą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Ispanijoje didžiausią algą gauna N.Mirotičius.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Ispanijoje didžiausią algą gauna N.Mirotičius.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Donatas Motiejūnas Kinijoje gauna 3 mln. dolerių.<br> G.Šiupario nuotr.
 Donatas Motiejūnas Kinijoje gauna 3 mln. dolerių.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 22, 2020, 9:49 AM

Vidutinės legionierių algos Europoje

Ispanija

Šios šalies ACB lygoje kovoja vienos stipriausių žemyno ekipų, nemažai klubų varžosi tarptautinėje arenoje. Savaime suprantama, kad Ispanija yra viena patraukliausių valstybių legionieriams algų atžvilgiu, o Madrido „Real“ ir „Barcelona“ ekipų biudžetai viršija 40 mln. JAV dolerių. Vidutiniškai sutartį su ispanų ekipa sudaręs legionierius gauna apie 250-500 tūkst. dolerių per sezoną, tačiau yra ir išimčių.

Pavyzdžiui, Nikola Mirotičius su „Barcelona“ sukirto rankomis ir gauna 4 mln. dolerių per sezoną, Sergio Lullas, Walteris Tavaresas, Cory Higginsas žaidžia per sezoną gaudami po 2 mln. dolerių.

Turkija

Dvi šios valstybės komandos kovoja Eurolygoje, dar keli klubai – Europos taurėje ir Čempionų lygoje. Šioje šalyje yra vienos didžiausių algų kepurių legionieriams, o daugiau nei pusės komandų biudžetai siekia apie 10 mln. dolerių.

Komandų lyderiai gauna išties didelius pinigus Turkijoje: pavyzdžiui, amerikietis Shane'as Larkinas per sezoną banko sąskaitą pasididina 3,7 mln. dolerių, prancūzas Nando de Colo – 2,4 mln. dolerių, čekas Janas Vesely – 2,2 mln. dolerių. Nėra skriaudžiami ir kiti legionieriai – vidutiniškai jie gauna nuo 250 iki 500 tūkst. JAV dolerių.

Rusija

Šioje šalyje žaidžia vieni brangiausiai Europoje apmokamų krepšininkų. Pavyzdžiui, Rimo Kurtinaičio Maskvos srities „Chimki“ savo vedliui Aleksejui Švedui praėjusį sezoną sumokėjo 4 mln. dolerių, o šiemet be jokių premijų jo sutartis siekia beveik 3 mln. dolerių.

Puikiais kontraktais gali pasigirti ir Maskvos CSKA ekipoje žaidžiantis amerikietis Mike'as Jamesas bei serbas Nikola Milutinovas, kurie per metus susižeria 2,5 mln. dolerių.

VTB Jungtinėje lygoje iš užsienio atvykę krepšininkai gali tikėtis taip pat neskurdžių kontraktų – krepšininkai vidutiniškai gauna po 200-450 tūkst. dolerių.

Italija

Vargu ar kas tiki, kad šioje valstybėje krepšininkams mokami dideli pinigai, tačiau šios šalies elitinėje lygoje žaidžia tikrai nemažai žvaigždžių su solidžiomis algomis.

Milano „Olimpia“ ekipa į savo gretas persiviliojo ispaną Sergio Rodriguezą, kuriam sumokės 2 mln. dolerių per sezoną. Tai pats brangiausiai apmokamas Italijos krepšinio lygos legionierius.

Vidutiniškai į Italiją kviečiamas legionierius gali tikėtis algos, kurios „žirklės“ sudaro 180-350 tūkst. dolerių.

Vokietija

Vokietijos ekonomika yra ketvirtoji pasaulyje, tad natūralu, jog Bundeslygos varžybos patenka į sąrašą tų lygų, kurios moka nemažus pinigus krepšininkams.

Net keturi Vokietijos krepšinio klubai turi metinius 10 mln. dolerių biudžetus, o Miuncheno „Bayern“ klubas gali pasigirti net 25 mln. dolerių biudžetu.

Vidutinė legionieriaus Vokietijoje alga siekia nuo 100 tūkst. dolerių iki 350 tūkstančių.

Bet kaip visada, yra ir išimčių – praėjusiame sezone kovojęs iš NBA į „Bayern“ persikėlęs Gregas Monroe gavo 1 mln. dolerių. Dabar amerikietis už panašią algą persikėlė į Rusijos „Chimki“ klubą.

Graikija

Jau ne vienerius metus besitęsianti ekonominė krizė šioje valstybėje kirto nemenkai ir per legionierių algas, todėl tai nėra itin patraukli šalis kontraktų beieškantiems užsienio krepšininkams.

Tačiau Graikijoje išlieka trys klubai, kurie turi daugiau kaip po 10 mln. dolerių biudžetus ir gali skirti pinigų žvaigždėms.

Vidutiniškai legionieriai pagrindinėje šalies krepšinio lygoje uždirba nuo 150 tūkst. iki 250 tūkst. dolerių. Bet yra lygos ir klubų veidai, kurie gali džiaugtis ir rimtesniais pinigais – praėjusiame sezone Atėnų „Panathinaikos“ lyderis Nickas Calathesas užsidirbo 2,5 mln. dolerių, o Pirėjo „Olympiakos“ lyderis Kostas Sloukas dabar užsidirba 1,8 mln. dolerių

Izraelis

Šios šalies lygoje kovojančios komandos ne itin blizga tarptautinėje arenoje, tad natūralu, jog ir pinigai legionieriams skiriami ne per didžiausi.

Žinoma, išimtis yra Eurolygoje kovojantis Tel Avivo „Maccabi“ klubas, kuris turi šiame sezone 26,5 mln. dolerių biudžetą.

Todėl komanda gali sau leisti mokėti amerikiečiui Scottie Wilbekinui 1,7 mln. dolerių algą, tačiau iš esmės tai tik išimtis. O ne išimtis – legionieriai Izraelio lygoje gauna nuo 80 iki 250 tūkst. dolerių per sezoną.

Prancūzija

Tik dvi Prancūzijos elitinės krepšinio lygos komandos turi biudžetus kiek didesnius nei 10 mln. dolerių. Kitą vertus, tai pati patikimiausia lyga, jei kalbėsime apie algų išmokėjimą – sutarčių garantų yra Prancūzijos vyriausybė.

Įdomu, kad tik 30 procentų klubų biudžetų yra skiriama algoms – lyginti su kitomis šalimis neverta, nes kitų valstybių klubai kontraktams skiria nuo 50 iki 70 procentų savo biudžetų.

Vidutiniškai legionieriai Prancūzijoje už žaidimą gauna nuo 80 iki 200 tūkst. dolerių per sezoną.

Prieš dvejus metus pačiu brangiausiu žaidėju buvo Vilerbano ASVE legionierius amerikietis su Lenkijos pasu A.J. Sloughteris, per sezoną užsidirbdavęs po 300 tūkst. dolerių.

Vidutinės legionierių algos Azijoje

Kinija

CBA lyga vadinama viena iš turtingiausių planetos krepšinio lygų. Ir kas svarbiausia – komandų dvikovas stebi vidutiniškai 500 mln. sirgalių.

Toks kiekis žiūrovų leidžia turėti neblogą planą – tiesiog atvažiuoti pažaisti, o po to dar ir susikuri verslą.

Taip ir padarė 10 metų NBA žaidęs Stephonas Marbury. Jis į Kiniją atvyko 2009 metais, o 2011-siais rankomis sukirto su „Beijing Ducks“ klubu ir per šešerius praleistus ekipoje metus užsidirbo 12 mln. dolerių.

Kai žaidėjas nutarė tapti treneriu, dėkingi sirgaliai ir klubas prieš Pekino areną, kurioje jis žaidė, pastatė amerikiečiui paminklą.

Sėkmingai trenerio karjerą pradėjęs S.Marbury nutarė imtis ir verslo – juolab, jis Kinijoje yra garsus ir itin žinomas veidas.

Kinijos valdžia jam leido įkurti kompaniją ir jis pradėjo pardavinėti krepšinio avalinę vaikams, kurie negali sau leisti įpirkti garsių kompanijų sportinių batelių. Suveikė planas? Žinoma. Ir legenda, ir visam gyvenimui turi pinigų.

Vidutinė alga CBA lygoje legionieriams – nuo 1 iki 3 mln. dolerių. Gal ir netikėta, tačiau tai vos ne šešis kartus didesnė vidutinė alga nei pačioje turtingiausioje Europos – Ispanijos – lygoje.

Tokius pinigus gauna NBA duoną krimtę Tracy McGrady, Gilbertas Arinas, Steve'as Francis, pavardę kaskart keičiantis Ronas Artestas ir lietuvis Donatas Motiejūnas.

Be abejo, yra ir išimčių: „Liaoning Flying Leopards“ ekipa dešimtmetį NBA kovojusiam Lence'ui Stephensonui per sezoną atseikėja 4 mln. dolerių

Reikia pažymėti, kad Kinijos pirmenybės vyksta tik apie 5 mėnesius – sezonas trunka dukart trumpiau nei Europoje, tad galima sakyti, kad pinigai legionieriams mokami tikrai nemaži.

Tačiau didžiausia problema – patekti į šią lygą. Pagal turnyro nuostatas komanda gali turėti vos 2 legionierius. Tad 19 CBA komandų iš viso gali pasikviesti 38 užsieniečius, bet jiems skiriami pinigai tikrai nemenki.

Pietų Korėja

Šios šalies krepšinio lygoje yra limituojamas legionierių skaičius – jų negali būti daugiau dviejų. Yra dar viena svarbi taisyklė – jei ekipoje yra du užsieniečiai, jų algų kepurė negali viršyti 700 tūkst. dolerių, jei klubas pasisamdė vieną užsienietį, jam galima mokėti daugiausiai 500 tūkst. dolerių.

Vidutiniškai Pietų Korėjos krepšinio lygoje ne vietinis krepšininkas uždirba nuo 250 tūkst. iki 400 tūkst. dolerių. Tad šios šalies užsieniečių atlygis beveik atitinka Ispanijos, Turkijos bei Rusijos lygų uždarbius.

Kitą vertus, į algalapius šioje lygoje nepatenka premijos, tad vieno krepšininko kontraktas gali siekti ir 800 tūkst. dolerių, tačiau žaidėjas privalo žinoti: atvykęs į Pietų Korėją jis turės treniruotis keturis kartus per dieną.

Japonija

2016-siais šioje šalyje susijungė dvi atskiros krepšinio lygos ir viena stipri lyga tikrai klesti.

Visų pirma, tai susiję su algomis: vietiniai krepšininkai praėjusiame sezone vidutiniškai užsidirbo po 147 tūkst. dolerių, o Japonijos rinktinės nariai – 417 tūkst. dolerių.

Pastaruoju metu brangiausiai apmokamas Japonijos lygos krepšininkas – 27-erių Yuki Togashi, kuriam mokamas 1 mln. dolerių atlygis.

Legionieriai Japonijoje vidutiniškai gauna nuo 120 tūkst. iki 300 tūkst. dolerių. Kaip žinia, gyvenimas Japonijoje yra brangus, tad japonų klubai visas legionierių išlaidas pragyvenimui apmoka iš savo biudžetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.