EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: aukščiausia M. Grigonio pavara, efektyvus A. Gudaitis ir varžovus dusinęs T. Sedekerskis

Svarbiausioje rungtynių dalyje aukščiausią pavarą įjungęs Marius Grigonis prieškalėdiniame Eurolygos ture vėl buvo ryškiausia Kauno „Žalgirio“ žvaigždė. Šiame ture naudingai žaidė ir kiti Lietuvos krepšininkai: dviženklį taškų skaičių surinkę Artūras Gudaitis, Artūras Milaknis ir Rokas Giedraitis bei neįveikiamą gynybos sieną pastatęs Tadas Sedekerskis.

M.Grigonis išgelbėjo „Žalgirį“ nuo nesėkmės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis išgelbėjo „Žalgirį“ nuo nesėkmės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis išgelbėjo „Žalgirį“ nuo nesėkmės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis išgelbėjo „Žalgirį“ nuo nesėkmės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis išgelbėjo „Žalgirį“ nuo nesėkmės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis išgelbėjo „Žalgirį“ nuo nesėkmės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudaitis.<br>Scanpix nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milaknis<br>zalgiris.lt nuotr.
 A.Milaknis<br>zalgiris.lt nuotr.
 M.Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Dec 24, 2020, 8:56 AM, atnaujinta Dec 24, 2020, 8:57 AM

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai per paskutines šiais metais namie žaistas Eurolygos rungtynes pratęsė pergalių virtinę. Trečiadienį iš „Žalgirio“ arenos tuščiomis buvo išlydėtas Miuncheno „Bayern“ klubas, kurį kauniečiai palaužė 74:73.

Kevirtoji iš eilės pergalė buvo daug sunkesnė negu trys praėjusios. Tiesa, šeimininkai nuo 4-osios iki 32-osios minutės visą laiką pirmavo, bet skirtumas nebuvo didelis, o visas ketvirtasis kėlinys buvo lyg sūpuoklės.

Paskutiniame ketvirtyje pirmaujanti komanda keitėsi net aštuonis kartus. Aštuntąjį kartą – paskutinę sekundę, kai pergalingą dvitaškį pataikė Marius Grigonis.

Nežaidžiant traumuotiems Patricio Garino ir Steve‘ui Vasturiai, „Žalgirio“ dvyliktukas buvo toks pats, kaip per trejas praėjusias rungtynes.

Tačiau šios rungtynės buvo daug sudėtingesnės, todėl jauniausias žalgirietis Marekas Blaževičius negavo progos eiti į aikštę.

Septyni Lietuvos krepšininkai pelnė beveik du trečdalius komandos taškų – 48 iš 74. Marius Grigonis įmetė 22 taškus, Artūras Milaknis – 11, Paulius Jankūnas – 8, Lukas Lekavičius – 5, Rokas Jokubaitis – 2, trumpai arba labai trumpai žaidę Martinas Gebenas ir Karolis Lukošiūnas nė karto nemetė į krepšį.

Bavarijos komandoje žaidė tik vienas vokietis – 14 taškų surinkęs Paulis Zipseris.

„Žalgiris“ per 16 rungtynių iškovojo 9 pergales. Devintoji pergalė nepadėjo pakilti turnyro lentelėje – kauniečiai liko aštuntojoje vietoje.

Pirmojoje vietoje dar labiau įsitvirtino Maskvos CSKA, laimėjęs 13 iš 16 rungtynių. Eurolygos lyderį ir „Žalgirį“ skiria „Barcelona“, Madrido „Real“ (po 11 iš 16), „Bayern“, „Valencia“ (po 10 iš 16), Sankt Peterburgo „Zenit“ (9 iš 14) ir Milano „Olimpia“ (9 iš 15).

„Žalgiris“ paskutines pirmojo rato ir šių metų rungtynes žais gruodžio 29 dieną (antradienį) su kita Vokietijos komanda. Kauno krepšininkai išvykoje susitiks su Berlyno ALBA.

Vokietijos čempionė ALBA laimėjo tik 6 iš 15 rungtynių ir užima tryliktąją vietą. Šį antradienį Berlyno krepšininkai išvykoje nepasipriešino „Real“ klubui, kuriam nusileido 62:91 (L.Sikma ir M.Lo po 13).

Legionieriai

16-ajame ture pergales iškovojo ir visos trys užsienio komandos, kuriose žaidžia lietuviai.

Sankt Peterburgo „Zenit“ antradienį namie nušlavė Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipą 98:69. Artūras Gudaitis prie pergalės prisidėjo 12 taškų.

„Zenit“ jau antrojo kėlinio pradžioje pirmavo 21 taško skirtumu ir, nors svečiai trečiajame kėlinyje sumažino skirtumą iki vienženklio, tučtuojau smogė dar kartą ir nepaliko abejonių dėl mačo baigties.

Trečiadienį trijų pralaimėjimų virtinę nutraukė Stambulo „Fenerbahçe“, namie įveikęs Pirėjo „Olympiakos“ klubą 84:77. Edgaras Ulanovas įmetė 2 taškus.

„Fenerbahçe“, į kurį po beveik pusantro sezono pertraukos iš NBA grįžo Marko Guduričius ir po pusantros savaitės pertraukėlės – traumą išsigydęs Janas Vesely, rungtynes pradėjo vangiai, bet antrojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą ir nuo tada visą laiką pirmavo.

Kone sunkiausią užduotį sprendė išvykoje žaidusi Vitorijos „Baskonia“, bet ir jau pavyko nugalėti Milano „Olimpia“ komandą 84:79. Rokas Giedraitis pelnė 11 taškų, Tadas Sedekerskis – 5 taškus.

„Baskonia“ tik pirmajame kėlinyje vieną kartą leido varžovams persverti rezultatą, bet nuo antrojo kėlinio iki ketvirtojo kėlinio vidurio tvirtai valdė padėtį.

Nors paskutinėmis minutėmis visą mačą aštuoniese žaidusių Vitorijos krepšininkų jėgos išseko ir jie vos grįždavo į savo pusę, „Baskonia“ sugebėjo neiššvaistyti 16 taškų persvaros.

„Baskonia“ laimėjo 7 iš 15 rungtynių ir užima dešimtąją vietą, „Fenerbahçe“ laimėjo 6 iš 16 rungtynių ir užima keturioliktąją vietą.

Lietuviai

Marius Grigonis. Nors rungtynių pradžioje žaidė labai agresyviai ir efektyviai, antrajame kėlinyje „Žalgirio“ lyderis pradėjo dusti vieno sumaniausių Eurolygos krepšininkų N.Džedovičiaus gynybos gniaužtuose.

Trečiajame kėlinyje M.Grigonis vis dažniau pralauždavo gynybą, bet daug jo metimų buvo netaiklūs. Vis dėlto paskutiniame ketvirtyje jis atsiskleidė kaip tikras lyderis: iš pradžių, varžovams persvėrus rezultatą, pasižymėjo gindamasis, kai dviejuose iš eilės epizoduose perėmė arba padėjo perimti kamuolį, o paskui įsibėgėjo ir puldamas. Komandos vedlio vaidmens ėmęsis M.Grigonis vien per ketvirtąjį kėlinį įmetė 11 taškų ir, kitaip nė negalėjo būti, paskutinę sekundę pataikė pergalingą dvitaškį.

M.Grigonis per 31 min. pelnė 22 taškus (7/10 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 5/5 baudų), atkovojo 3 kamuolius, 3 kartus suklydo ir išprovokavo 6 pražangas. Jis ketvirtą kartą šį sezoną pelnė 20 ar daugiau taškų ir pakėlė savo rezultatyvumo vidurkį iki 15,1 taško.

Tadas Sedekerskis. „Baskonia“ starto penkete įsitvirtinęs puolėjas retai gaudavo kamuolį, bet žinojo, ką su juo daryti, o gindamasis Z.LeDay ir kitiems varžovų aukštaūgiams neleido nė kvėpuoti. T.Sedekerskis per 22 min. pelnė 5 taškus (1/2 dvitaškių, 1/1 tritaškio) ir atkovojo 4 kamuolius.

Artūras Gudaitis. „Zenit“ starto penketo vidurio puolėjas visą pirmąjį kėlinį žaidė be keitimo, sėkmingai atlikdavęs derinį du prieš du atsidurdavo atakos smaigalyje ir vien per šią rungtynių dalį pelnė 6 taškus. Lietuvis tiek pat taškų pridėjo trečiajame kėlinyje, o antrajame ir ketvirtajame ketvirčiuose nežaidė. A.Gudaitis per 17,5 min. pelnė 12 taškų (4/5 dvitaškių, 4/5 baudų), išprovokavo 3 pražangas, bet atkovojo tik 1 kamuolį.

Artūras Milaknis. „Žalgirio“ žaidimą po kaulelį išnarstę varžovai galimybių mesti iš toli jam suteikdavo labai retai, bet sulaukęs retų galimybių A.Milaknis trijuose pirmuosiuose kėliniuose pataikė po vieną tritaškį. Jis žaidė 23 min. ir pelnė 11 taškų (1/3 dvitaškių, 3/3 tritaškių). A.Milaknis buvo antras pagal rezultatyvumą Kauno komandos žaidėjas.

Paulius Jankūnas. Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įėjęs puolėjas iškart aptarė su „Bayern“ naujoku J.Gistu, kaip žais vienas prieš kitą. Žinoma, nerimtai. O rimtai – P.Jankūnas dažniausiai pergudraudavo varžovą puldamas ir neleido pernelyg patogiai jaustis, kai atakuodavo Miuncheno komanda. „Žalgirio“ kapitonas per 11 min. pelnė 8 taškus (2/2 dvitaškių, 4/5 baudų), atkovojo 3 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas ir pats prasižengė 3 kartus.

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ puolėjas jau antrąją minutę pataikė tritaškį, bet jo dengiamas Sh.Shieldsas pelnė net 7 pirmuosius varžovų komandos taškus. Geriausiai R.Giedraitis žaidė antrajame kėlinyje, kuriame ne tik surinko 7 taškus, bet ir gindamasis baudė varžovus už kiekvieną neatidumo akimirką. Po pertraukos R.Giedraitis ir atakavo netaikliai, ir keliskart pabūgo žaisti ryžtingiau. Jis žaidė 35 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 11 taškų (1/2 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

Edgaras Ulanovas. Lietuvis rungtynes, kaip visada, pradėjo „Fenerbahçe“ starto penkete, bet visai nežaidė antrajame ir ketvirtajame kėliniuose. Nors E.Ulanovas retai mesdavo į krepšį, jis žaidė tiksliai ir puldamas, ir gindamasis – greitai priimdavo sprendimus, padėdavo komandos draugams, o vienintelius taškus pelnė įspūdingu dėjimu pakartodamas netaiklų M.Mahmutoglu metimą. E.Ulanovas per 16,5 min. pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Rokas Jokubaitis. Keistas perdavimas pirmojo kėlinio pabaigoje buvo požymis, kad R.Jokubaitis nesijaučia tvirtai. Net ir vienintelius taškus R.Jokubaitis antrojo kėlinio pradžioje pelnė po ne visai apgalvoto prasiveržimo. Tiesa, trečiajame kėlinyje gynėjas gerai bendradarbiavo su A.Rubitu, tačiau sėkmingų epizodų jo žaidime nebuvo daug. R.Jokubaitis per 17,5 min. pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Lukas Lekavičius. Nors keliuose epizoduose L.Lekavičiaus sprendimai pasiteisino, daug jo veiksmų buvo truputį netikslūs – tiek, kad pristabdytų „Žalgirio“ ataką. Likus 2,5 min. gynėjas prasižengė puldamas, o labai svarbioje priešpaskutinėje atakoje varinėjo kamuolį tol, kol nebebuvo kur jo dėti. L.Lekavičius per 19 min. pelnė 5 taškus (2/4 dvitaškių, 1/1 baudos), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, bet 4 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

Martinas Gebenas. Vidurio puolėjas trumpai žaidė antrajame kėlinyje ir nė karto nemetė į krepšį.

Karolis Lukošiūnas. „Žalgirio“ gynėjas pirmą kartą į aikštę buvo įleistas komandai dar neįgijus triuškinamos persvaros – pirmojo kėlinio pabaigoje. Tiesa, žaidė tik 8 sekundes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.