EUROLYGA 2023

Chaotiškai suburtas „Rytas“ pakriko: treneriui parodžius duris Vilnių palieka ir nepritapę žaidėjai Vilniečiai per savaitę iškrito iš dviejų turnyrų ir liko be stratego

Vilniaus krepšinis išgyvena, ko gero, sunkiausius laikus šiame amžiuje. Chaotiškai vasarą suburta „Ryto“ komanda sezono viduryje ėmė byrėti tiesiog akyse ir pirmauja LKL pagal atleistų žaidėjų skaičių. Bet ir tai dar ne pabaiga.

 Žaidėjai vienas po kito palieka Vilnių.
 Žaidėjai vienas po kito palieka Vilnių.
„Rytas“ šeštadienį atleido trenerį D.Kairį. <br>V.Skaraičio nuotr.
„Rytas“ šeštadienį atleido trenerį D.Kairį. <br>V.Skaraičio nuotr.
„Rytas“ šeštadienį atleido trenerį D.Kairį. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rytas“ šeštadienį atleido trenerį D.Kairį. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Ndouras jau išvyko į Kiniją.<br>Komandos nuotr.
M.Ndouras jau išvyko į Kiniją.<br>Komandos nuotr.
Demetrius Jacksonas greit paliko į Vilnių.<br>rytasvilnius.lt nuotr.
Demetrius Jacksonas greit paliko į Vilnių.<br>rytasvilnius.lt nuotr.
R.Boatrightas gali palikti ekipą.<br>Komandos nuotr.
R.Boatrightas gali palikti ekipą.<br>Komandos nuotr.
Ch.McCulloughas greitai paliko Vilnių.<br>Komandos nuotr.
Ch.McCulloughas greitai paliko Vilnių.<br>Komandos nuotr.
T.Lydeka buvo trumpam grįžęs į Vilniaus klubą.<br>Komandos nuotr.
T.Lydeka buvo trumpam grįžęs į Vilniaus klubą.<br>Komandos nuotr.
Karolis Giedraitis nesėdi ant suolo.<br>bcpienozvaigzdes.lt nuotr.
Karolis Giedraitis nesėdi ant suolo.<br>bcpienozvaigzdes.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 11:45 AM, atnaujinta Jan 19, 2021, 12:09 PM

„Rytas“ praėjusią savaitę iškrito ne tiktai iš kovos dėl teisės žaisti FIBA Čempionų lygos kitame etape, liko be Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto, bet ir atleido trenerį.

Mums ne pakeliui. Tokį Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubo vadovų sprendimą išgirdo treneris Donaldas Kairys, kurio vadovaujama komanda nepateko į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą.

Vilniečiai ketvirtfinalyje kovojo su principiniu varžovu Utenos „Juventus“, kuriam svečiuose pralaimėjo 87:89, o šeštadienį namie gavo triuškinamą antausį 78:105.

Pats trauktis nenorėjo

Po uteniškių smūgio „Rytas“ paskelbė, kad 43-ejų D.Kairiui tai buvo paskutinės rungtynės prie ekipos vairo.

Trenerio pareigos laikinai perduotos asistentui Giedriui Žibėnui.

„Norėtume atsiprašyti už pastaruoju metu rodomus rezultatus, kurie netenkina nei klubo, nei Vilniaus krepšinio bendruomenės, todėl po šių rungtynių kitokio sprendimo negalėjo būti. Tikėjome Donaldu ir jo darbu Vilniuje, tačiau žvelgiant į rezultatus pokyčiai neišvengiami“, – pareiškė „Ryto“ valdybos pirmininkas Darius Gudelis.

Iškart po rungtynių su „Juventus“ D.Kairys tikino, kad dar gali likti poste.

„Visiškai nekyla noro trauktis. Turiu komandą, esu kovotojas, trauktis tikrai nesiruošiu, gerbiu komandą, myliu ją.

Suprantu, kad po tokio rezultato aš turėsiu kalbėtis su klubo vadovais.

Jeigu bus sprendimas mane atleisti, tai bus“, – sutrikęs kalbėjo „Ryto“ strategas.

Atleido jau 5 žaidėjus

Nors sezonas dar tik įpusėjo, pergalių recepto nesukuriantis ir dviejuose turnyruose fiasko patyręs „Rytas“ jau atsisveikino ne tik su treneriu, bet ir su penkiais žaidėjais, tarp jų – trimis užsieniečiais.

O krepšinio užkulisiuose kalbama, kad iš Vilniaus komandos gali išvykti dar du amerikiečiai.

Naujo krepšinio sezono išvakarėse pristatant atsinaujinusią „Ryto“ komandą buvo kalbama, kad jos žaidimo ašį sudarys trys amerikiečiai: įžaidėjas Demetrius Jacksonas, metikas Andrew Goudelockas ir aukštaūgis Chrisas McCulloughas.

Nuo pirmųjų rungtynių praėjo vos keturi mėnesiai, tačiau du iš šių krepšininkų Vilniaus sirgaliai jau primiršo.

D.Jacksonas (LKL pelnydavo 13,5 taško ir atlikdavo 5,2 rezultatyvaus perdavimo) ir Ch.McCulloughas (8,8 tšk., 5 atk. kam.) dar rudenį gana miglotomis aplinkybėmis nusivilko sostinės komandos aprangą ir išvyko iš Lietuvos.

Ch.McCulloughas grįžo į Pietų Korėją, kur žaidė praėjusį sezoną, o D.Jacksonas šiuo metu neatstovauja jokiai komandai. Šis krepšininkas vis dar nėra išbrauktas iš „Ryto“ paraiškos nei LKL pirmenybėse, nei Čempionų lygoje.

Naujokai neišgelbėjo

Praretėjus sudėčiai „Rytas“ lapkritį ir gruodį pakvietė dar tris užsieniečius: senegalietį Maurice’ą Ndourą bei amerikiečius Ryaną Boatrightą ir Keithą Bensoną.

Vieno jų Vilniuje irgi nebėra – vos kelias savaites sirgalius džiuginęs M.Ndouras (17,4 tšk., 6 atk. kam.) prieš kelias dienas debiutavo Kinijos lygoje.

K.Bensono ir R.Boatrighto likimą irgi gaubia migla. Akivaizdu, kad prieš kelis sezonus Klaipėdos „Neptūne“ neįsitvirtinusio K.Bensono tikriausiai niekas ir nepasigestų. Šis vidurio puolėjas vilkėdamas „Ryto“ aprangą per 6 rungtynes (skaičiuojant visus turnyrus) įmetė vos 24 taškus (vid. 4 tšk.).

Vilniaus ekipoje labai trumpai žaidė ir vienas lietuvis. Tautvydas Lydeka buvo pakviestas, kad pakeistų susižeidusį Roką Gustį, tačiau lūkesčių nepateisino ir „Rytui“ atstovavo tik ketveriose rungtynėse, per jas pelnė 12 taškų.

„Rytas“ yra daugiausia krepšininkų šį sezoną išregistravęs LKL klubas net neskaičiuojant D.Jacksono.

Daugiau galimybių dubleriams

Nors permainos mažina Vilniaus komandos galimybes ne tik patekti į finalą, bet ir apskritai iškovoti medalius, Lietuvos krepšiniui dėl to ne blogiau.

Galimybę užsigrūdinti žaisdami su patyrusiais varžovais gauna jauni krepšininkai. Išvykus D.Jacksonui ilgiau žaidžia 18-metis Augustas Marčiulionis, o gruodžio mėnesį į paraišką buvo įtraukti ir LKL pirmenybėse debiutavo dublerių komandos žaidėjai 19-metis Adas Šimonis ir 17-metis Rokas Jocius.

Vilniaus klubas sezono pradžioje lengvabūdiškai išleido 22 metų Karolį Giedraitį, kuris pritapo Pasvalio „Pieno žvaigždėse“ ir dabar su naujaisiais komandos draugais grasina LKL pirmenybėse išstumti „Rytą“ iš pirmojo ketverto.

K.Giedraitis – ne vienintelis „Ryto“ prarastas talentas. Pernai iš Vilniaus komandos išvyko dar trys labai jauni ir ką tik atsiskleisti pradėję krepšininkai: 20-metis Deividas Sirvydis per Jeruzalės „Hapoel“ klubą iškeliavo į NBA lygą, 19-metis Marekas Blaževičius perėjo į „Žalgirį“, o 18-metis Ąžuolas Tubelis nusprendė karjerą tęsti NCAA pirmenybėse.

Buvo įvairių situacijų

Vilniaus klube jau yra buvę situacijų, kai legionieriai irgi ilgai neužsibūdavo, tačiau tokie sukrėtimai būdavo naudingi komandai.

2011–2012 metų sezono viduryje „Rytas“ atsisveikino su Goranu Jeretinu, Khalidu El-Aminu ir Bradu Newley, 2012–2013 metų sezono viduryje – su Leonu Radoševičiumi, Predragu Samardžiskiu ir Dejanu Ivanovu.

Daugiausia užsieniečių pasikeitė 2016–2017 metų sezoną – jo pabaigos Vilniuje nesulaukė Kenny Kadji, Rashaunas Broadusas, Joshas Akognonas ir Davidas Loganas.

O gegužę po pralaimėjimo pusfinalio serijoje Panevėžio „Lietkabeliui“ prieš mačą dėl trečiosios vietos su „Neptūnu“ dėl drausmės pažeidimų buvo nušalinti keturi amerikiečiai – Drew Gordonas, Corey Fisheris, Clevinas Hannah ir Tayloras Brownas.

Šį sezoną išregistruoti LKL žaidėjai

„Rytas“: K.Giedraitis (nežaidė), T.Lydeka (3 rungt., vidurkis – 4 tšk.), Ch.McCulloughas (8 r., 8,8 tšk.), M.Ndouras (5 r., 17,4 tšk.). Išvykęs D.Jacksonas dar neišregistruotas.

„Šiauliai“: S.LeDay (1 r., 4 tšk.), A.Urbonas (4 r., 9,3 tšk.), G.Orelikas (5 r., 11,6 tšk.).

„Dzūkija“: A.Šiumbrys (2 r., 0 tšk.), E.Stuteville’is (2 r., 2,5 tšk.).

„Juventus“: G.Artisas (6 r., 6,3 tšk.), J.Jucikas (8 r., 11,4 tšk.).

„Lietkabelis“: J.Gintvainis (7 r., 2,6 tšk.), M.Maričius (7 r., 8,1 tšk.).

„Nevėžis“: V.Kariniauskas (9 r., 18,6 tšk.), V.Čepukaitis (12 r., 8,8 tšk.).

„Pieno žvaigždės“: E.Lasenbergas (4 r., 3,8 tšk.), Z.Raimo (8 r., 2,6 tšk.).

„Prienai“: Kh.Sow (3 r., 0 tšk.), R.Miniotas (11 r., 18,5 tšk.).

„Žalgiris“: T.Dimša (1 r., 3 tšk.).

„Neptūnas“ neišregistravo nė vieno žaidėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.