EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas – šią savaitę kauniečius pavijęs „Olympiakos“

Eurolygos ketvirtfinalis be Graikijos krepšinio klubų? Prieš kelis sezonus tai buvo sunkiai įsivaizduojama. Graikijos krepšinio milžinai Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ sezoną vadindavo nesėkmingu, jei nepatekdavo į finalo ketvertą, o už atkrintamųjų varžybų borto likdavo itin retai.

„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2021, 11:24 AM

Tačiau laikai pamažu pasikeitė: abiejų galingiausių Graikijos klubų piniginės suplonėjo ir jie nebevadinami Eurolygos favoritais.

Šį sezoną „Panathinaikos“ apskritai pasimetė tarp autsaiderių, o viltį žaisti ketvirtfinalyje vis dar puoselėja tik „Olympiakos“.

Šiuo metu Pirėjo klubas turi tiek pat pergalių, kaip ir Kauno „Žalgiris“, tad penktadienį Kaune vyksiančios Lietuvos čempionų rungtynės su „Olympiakos“ komanda bus ypač svarbios.

Padėtis

Prieš porą savaičių „Žalgiris“ buvo pakilęs į Eurolygos lentelės penktąją vietą. Tačiau po nesėkmingos išvykos į Rusiją, kur kauniečiai praėjusią savaitę pralaimėjo Maskvos CSKA ir Sankt Peterburgo „Zenit“ klubams, padėtis truputį pablogėjo.

„Žalgiris“ per 20 turų iškovojo 11 pergalių ir dalijasi septintąją vietą su „Olympiakos“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir „Valencia“ komandomis. Į pirmąjį aštuonetą taip pat taikosi nedaug atsiliekantys Stambulo „Fenerbahçe“ (10 pergalių), Tel Avivo „Maccabi“ ir Vitorijos „Baskonia“ (po 9 pergales).

Kelios aukštesnes vietas užimančios komandos irgi dar negali būti ramios. „Žalgiris“ vos vienu tašku atsilieka nuo Miuncheno „Bayern“, Milano „Olimpia“ ir „Zenit“ (turi po 12 pergalių), dviem taškais – nuo Madrido „Real“ (13 pergalių).

Eurolygos lyderio CSKA sąskaitoje yra 15 pergalių, antrąją vietą užimančios „Barcelona“ – 14 pergalių.

Beje, kitas Graikijos klubas „Panathinaikos“ laimėjo tik 6 kartus ir užima 16-ąją vietą.

Varžovai

„Olympiakos“ nuo pirmųjų turų įsitaisė Eurolygos lentelės viduryje. Pirėjo komanda tai truputį pakyla, tai truputi nusileidžia, bet visą laiką yra kažkur netoli „Žalgirio“.

Graikijos klubas žymiau smuktelėjo tik tada, kai gruodžio viduryje patyrė tris iš eilės pralaimėjimus.

Tačiau „raudonieji“ greitai atsitiesė ir po Kalėdų laimėjo ketverias iš penkerių rungtynių. Šiuo laikotarpiu „Olympiakos“ vienintelę nesėkmę gana nelauktai patyrė praėjusį penktadienį namie žaisdami su Vilerbano ASVEL ekipa.

Šį antradienį „Olympiakos“ ir ASVEL susitiko dar kartą. Nukeltose pirmojo rato rungtynėse, kurios vyko Prancūzijoje, Pirėjo komanda per pratęsimą palaužė varžovus 101:93 ir pasiekė revanšą.

Svečiai iš Graikijos iki ketvirtojo kėlinio beveik visą laiką pirmavo, bet paskutiniame ketvirtyje ASVEL perėmė iniciatyvą ir Pirėjo komandą nuo antrojo iš eilės pralaimėjimo išgelbėjo tik paskutinėmis ketvirtojo kėlinio sekundėmis tritaškį pataikęs Kostas Sloukas. Vis dėlto per pratęsimą „Olympiakos“ žaidė daug geriau.

Kartu su K.Slouku komandą tempė amerikietis Shaquielle‘as McKissicas. Šiedu krepšininkai antradienį pelnė po 23 taškus. 15 taškų įmetė Hassanas Martinas, 12 – Aaronas Harrisonas, 11 – Giorgos Printezis.

„Rungtynės buvo labai sunkios. Visi jaučiamės išsunkti, net treneriai, – po sunkios pergalės prakaitą braukė „Olympiakos“ treneris Giorgos Bartzokas. – Ši sezono dalis visoms komandoms yra lemiama. Nuo šiol kiekvienos rungtynės yra kaip finalas, o kiekviena iškovota pergalė yra dvigubai vertinga“.

„Kitos rungtynės su „Žalgiriu“ irgi bus kaip finalas“, – treneriui pritarė „Olympiakos“ lyderis K.Sloukas, kuris su komandos draugais naktį iš antradienio į trečiadienį tiesiai iš Vilerbano atskrido į Kauną.

Pirmosios rungtynės

Spalio pradžioje „Olympiakos“ buvo pirmasis „Žalgirio“ varžovas. Rungtynės Pirėjuje vyko labai atkakliai ir baigėsi minimalia Kauno krepšininkų pergale 68:67.

Nors iki pertraukos žalgiriečiai ilgai pirmavo, trečiajame kėlinyje Graikijos klubas juos įspaudė į kampą ir 28-ąją min. įgijo dviženklę persvarą 52:41. Vis dėlto ketvirtajame kėlinyje Marius Grigonis išjudino svečių komandą, o likus 3 sek. Rokas Jokubaitis pataikė du baudos metimus ir išplėšė pergalę.

Tarp nugalėtojų rezultatyviausiai žaidė M.Grigonis (15 taškų), Joffrey Lauvergne‘is (13) ir R.Jokubaitis (12). Žalgiriečiams daugiausiai nemalonumų pridarė H.Martinas (12) ir veteranas Vasilis Spanoulis (9).

Lyderiai

Prieš sezoną Pirėjo komandoje pasikeitė apie pusė žaidėjų, bet neabejotinai svarbiausiu pirkiniu buvo vadinamas gynėjas Kostas Sloukas, į „Olympiakos“ grįžęs po penkių „Fenerbahce“ klube praleistų sezonų.

Praėjusią savaitę 31-ąjį gimtadienį pažymėjęs salonikietis nenuvilia. Jis pelno 11,9 taško ir yra rezultatyviausias „raudonųjų“ žaidėjas, o pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,2) Eurolygoje užima penktąją vietą.

Taip pat rezultatyviai žaidžia trys pernai į „Olympiakos“ pakviesti amerikiečiai Shaquielle‘as McKissicas (10,6 tšk.), Hassanas Martinas (9,7 tšk., 5,2 atk.kam.) ir Aaronas Harrisonas (8,6 tšk.).

Šį sezoną padidėjo Kipre išugdyto bulgaro Aleksandro Vezenkovo indėlis (8,6 tšk.), tačiau trijų graikų veteranų vaidmuo žymiai sumažėjo. 38-erių Vasilio Spanoulio (7 tšk.), 35-erių Giorgo Printezio (8,4 tšk.) ir 30-mečio Kosto Papanikolaou (5,7 tšk.) vidurkis yra prasčiausias per pastaruosius dešimt sezonų.

V.Spanoulio vidurkis per visą Eurolygos karjerą (ji prasidėjo 2005 m. „Panathinaikos“ klube) iki šio sezono niekada nebuvo vienženklis, o G.Printezio vidurkis praėjusį kartą buvo vienženklis, kai jis 2010-2011 metų sezone žaidė Malagos „Unicaja“ komandoje (2011 m. šis puolėjas persikraustė į Pirėją).

Graikijos lyga

„Olympiakos“ klubas užpernai buvo pašalintas iš Graikijos pirmosios lygos. Dėl to „Olympiakos“ pagrindinės komandos krepšininkai nuo praėjusio sezono žaidžia tik Eurolygoje ir, kartais, draugiškas rungtynes.

Graikijos antrojoje lygoje varžosi „Olympiakos“ rezervinė komanda. Tačiau ji pastarąsias rungtynes žaidė spalio pabaigoje. Lapkričio pradžioje varžybos dėl pandemijos buvo sustabdytos ir iki šiol neatnaujintos. Pirėjo komanda iki pertraukos laimėjo vienerias iš ketverių rungtynių.

Lapkričio pradžioje taip pat buvo sustabdytos Graikijos moterų krepšinio, vandensvydžio, rankinio, tinklinio, salės futbolo pirmenybės. Tinklinio lyga atgijo praėjusį savaitgalį, o šį savaitgalį jau numatyti ir kai kurių kitų komandinių žaidimų mačai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.