EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: M. Grigonio kalneliai, šaltakraujis R. Jokubaitis ir „Baskonia“ keistenybės

Marius Grigonis po Eurolygos rungtynių vėl maudėsi ryškiausiuose šlovės spinduliuose.

Eurolygoje rungtyniaujantiems lietuviams sekėsi skirtingai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Eurolygoje rungtyniaujantiems lietuviams sekėsi skirtingai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kauno klubas šventė pergalę išvykoje.<br>Valencia Basket/Miguel Angel Polo nuotr.
Kauno klubas šventė pergalę išvykoje.<br>Valencia Basket/Miguel Angel Polo nuotr.
A.Gudaitis (centre).<br>basket-fczenit.ru nuotr.
A.Gudaitis (centre).<br>basket-fczenit.ru nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 28, 2021, 2:52 PM

Kauno „Žalgirio“ lyderis trečiadienį Valensijoje pataikė lemiamą metimą ir pabaigė darbą, kurį atliko kartu su karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą pakartojusiu Roku Jokubaičiu, Pauliumi Jankūnu ir kitais komandos draugais.

22-ajame ture daug nuveikė, bet pergalės nepasiekė Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis, irgi pakartojęs karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą, o Vitorijos „Baskonia“ starto penkete pirmą kartą šį sezoną nebuvo Roko Giedraičio.

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ vizitine kortele tampa paskutinę akimirką išplėštos pergalės. Lietuvos čempionai trečiadienį vėl žaidė su ugnimi, bet nenusvilo – išvykoje palaužė „Valencia“ komandą 79:78.

Kauniečiai labai prastai pradėjo rungtynes ir atsiliko 2:10, bet greitai pavijo, o nuo antrojo kėlinio vidurio visą laiką pirmavo. Kelis kartus – dviženkliu skirtumu. Tačiau paskutinę minutę „Žalgiris“ leido varžovams pelnyti 8 taškus paeiliui ir vėl išsiveržti į priekį. Kauno komandą išgelbėjo prieš pat sireną dvitaškį pataikęs Marius Grigonis.

„Žalgiris“ trečiadienį registravo tik vienuolika krepšininkų. Namie liko traumuoti Patricio Garino ir Steve‘as Vasturia bei koronavirusu užsikrėtęs Marekas Blaževičius. Į Ispaniją iškeliavęs Karolis Lukošiūnas visas rungtynes prasėdėjo ant suolo.

Šeši ant „Fonteta“ parketo žengę Lietuvos krepšininkai pelnė mažiau nei pusę komandos taškų – 35 iš 79. Marius Grigonis įmetė 12 taškų, Rokas Jokubaitis – 10, Paulius Jankūnas – 8, Artūras Milaknis – 3, Martinas Gebenas – 2, Lukas Lekavičius taškų nepelnė.

Valensijos komandoje žaidė tik vienas Ispanijos krepšininkas. Veteranas Fernando San Emeterio pelnė 2 taškus. Šeimininkų dvyliktuke buvo ir du jauni ispanai, bet treneris jų į aikštę neįleido.

13 iš 22 rungtynių laimėjęs „Žalgiris“ lieka šeštojoje vietoje, kurią dalijasi su Miuncheno „Bayern“. Šios dvi komandos pagal pergales pavijo Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą, kuris žaidė mažiau rungtynių (dar tik 20). Vos vienu tašku daugiau turi trečiąją ir ketvirtąją vietas užimančios Milano „Olimpia“ ir Madrido „Real“, o pirmąją vietą dalijasi po 16 pergalių iškovojusios „Barcelona“ ir Maskvos CSKA ekipos.

Nuo „Žalgirio“ vienu tašku atsilieka dvi Stambulo komandos „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahçe“, dviem taškais – dviejuose praėjusiuose turuose kauniečių įveiktos „Valencia“ ir Pirėjo „Olympiakos“.

Penktadienį „Žalgiris“ išvykoje žais su Vitorijos „Baskonia“, kuri tęsia nesėkmių virtinę ir vis labiau tolsta nuo pirmojo aštuoneto. Vitorijos komanda trečiadienį išvykoje pralaimėjo Vilerbano ASVEL krepšininkams 77:83 (A.Petersas 15, R.Giedraitis 13, Y.Fallis ir A.Polonara po 11).

„Baskonia“ laimėjo 9 iš 22 rungtynių ir užima 13-ąją vietą.

Legionieriai

Septintąją iš eilės pergalę iškovojo Stambulo „Fenerbahce“, namie nugalėjęs Tel Avivo „Maccabi“ 82:75. Edgaras Ulanovas pelnė 2 taškus.

„Geltoni-mėlyni“ pirmajame kėlinyje atsiliko, bet įmetė 15 taškų be atsako, antrojo kėlinio pradžioje išsiveržė į priekį 30:21 ir nuo tada beveik visą laiką pirmavo. Skirtumas tai šoktelėdavo iki 9-11 taškų, tai sumažėdavo, bet Stambulo krepšininkai pabaigė pradėtą darbą.

Sankt Peterburgo „Zenit“ krepšininkai išvykoje pripažino Šarūno Jasikevičiaus treniruojamos „Barcelona“ komandos pranašumą 81:85. Artūras Gudaitis pelnė 15 taškų.

Svečiai iš Rusijos trumpai pirmavo tik pirmoje rungtynių pusėje. Tačiau jau antrajame kėlinyje „Barcelona“ persvara pradėjo sparčiai augti ir po trečiojo kėlinio komandas skyrė 19 taškų. Nors paskutinėje dalyje „Zenit“ pakilo į ryžtingą šturmą, skirtumą sumažino tik iki 4 taškų. Beje, pirmąsias rungtynes tokius pačiu skirtumu laimėjo „Zenit“.

Vitorijos „Baskonia“ ketvirtąjį iš eilės pralaimėjimą patyrė svečiuose žaisdama su Vilerbano ASVEL ekipa, kuriai nusileido 77:83. Rokas Giedraitis įmetė 13 taškų, Tadas Sedekerskis taškų nepelnė.

Vitorijos krepšininkai pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir panašiu skirtumu pirmavo iki trečiojo kėlinio. Tačiau po pertraukos viskas apsivertė ir trečiojo kėlinio viduryje rezultatą persvėrusi Vilerbano komanda pabaigoje nepaliko svečiams jokių šansų.

Lietuviai

Rokas Jokubaitis. 20-metis gynėjas puldamas žaidė labai šaltakraujiškai, neabejojo tuo, ką darė, rasdavo gerus atakos tęsinius (ypač gerai pastebėdavo A.Rubitą), išsisukdavo iš sunkių padėčių ir dažnai sugalvodavo, kuo nustebinti varžovus.

Tiesa, R.Jokubaitis ne visada tiksliai keisdavosi gindamasis, nerado priešnuodžių labiau patyrusiam K.Prepeličiui ir prisirinko pražangų, dėl kurių žaidė gana trumpai. Visus metimus pataikęs R.Jokubaitis per 13,5 min. pelnė 10 taškų (5/5 dvitaškių), atliko 6 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius ir prasižengė 4 kartus. Jis pakartojo karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą.

Marius Grigonis. Rungtynių pradžioje M.Grigoniui trūko atidumo ir ginantis, ir puolant. Vis dėlto jis žaidė, kaip įprasta, aktyviai ir visuose kėliniuose bent po kartą pataikė į krepšį. Nors pasiteisindavo ne visi gynėjo sprendimai, varžovai buvo priversti jį stebėti itin atidžiai, todėl kitiems žalgiriečiams buvo lengviau.

Paskutinę minutę M.Grigonio dengiami varžovai pataikė du tritaškius, bet kaunietis atsiskaitė įmesdamas sudėtingą pergalingą dvitaškį. „Žalgirio“ lyderis per 27,5 min. pelnė 12 taškų (2/5 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 5/7 baudų), atliko 4 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 3 pražangas, 3 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė. M.Grigonis pirmą kartą šį sezoną per rungtynes nepataikė dviejų baudos metimų (iki trečiadienio buvo pataikęs 55 iš 56).

Artūras Gudaitis. „Zenit“ vidurio puolėjas nepataikė dviejų pirmųjų metimų ir rungtynių pradžioje aiškiai persistengdavo vaikydamasis varžovus už baudos aikštelės ribų, todėl jau 4-ąją min. buvo pakeistas. Po trumpos trenerio X.Pascualio pamokėlės lietuvis ir atidžiau sergėjo savo baudos aikštelę (o ketvirtajame kėlinyje varžovų į ją beveik neįleido), ir pralaužė „Barcelona“ gynybą (vien iki pertraukos pelnė 9 taškus).

A.Gudaičiui daug rečiau nei keleriose praėjusiose rungtynėse pavykdavo sužaisti du prieš du su K.Pangosu, o trečiojo kėlinio viduryje aktyviai dėl vietos po krepšiu kovojusiam vidurio puolėjui jau trūko kvapo. Po pertraukos jis nepataikė nė vieno iš penkių dvitaškių (!), o paskutinę minutę – dar ir dviejų baudos metimų, kuriais galėjo dar labiau sustiprinti intrigą.

A.Gudaitis žaidė 29,5 min. pelnė 15 taškų (3/10 dvitaškių, 9/13 baudų), atkovojo 6 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 7 pražangas. Jis pakartojo karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą, kurį pasiekė dar 2015 metų sausį žaisdamas „Žalgiryje“ per rungtynes išvykoje su „Barcelona“.

Paulius Jankūnas. Po dviejų mėnesių pertraukos į starto penketą sugrąžintas P.Jankūnas pelnė pirmuosius rungtynių taškus, tačiau nesutrukdė varžovams pelnyti taškus iš po krepšio. Bet jau nuo antrojo kėlinio „Žalgirio“ baudos aikštelė buvo sunkiai praeinama, o veteranas tiksliai užsiimdavo padėtį ir puldamas. Jis žaidė 15 min., pelnė 8 taškus (3/3 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 4 kamuolius. P.Jankūnas visus taškus surinko iki pertraukos.

Rokas Giedraitis. R.Giedraitis iki šio turo buvo vienintelis „Baskonia“ žaidėjas, visas rungtynes pradėjęs starto penkete. Trečiadienį treneris D.Ivanovičius jį į aikštę įleido tik 5-ąją min. Tačiau R.Giedraitis žaidė ilgiausiai komandoje. Jis jau pirmoje atakoje agresyviai prasiveržė ir pelnė du taškus baudos metimais, netrukus pataikė tritaškį, kuriuo padidino skirtumą iki dviženklio, ir vien pirmojo kėlinio antroje pusėje pelnė 7 taškus.

Po pertraukos lietuvis nedažnai gaudavo kamuolį, daugiau nė karto nepataikė iš toli, o jo bandymus veržtis varžovai stabdydavo pražangomis. R.Giedraitis per 34 min. pelnė 13 taškų (2/4 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 6/6 baudų) ir išprovokavo 5 pražangas.

Martinas Gebenas. „Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę buvo įleistas jau pirmojo kėlinio viduryje – anksčiau nei paprastai. Jis tvirtai kovojo baudos aikštelėse ir laimėjo, ko gero, net daugiau mikrodvikovų, negu tikėjosi treneris M.Schilleris, o vienintelius taškus pelnė trečiojo kėlinio pabaigoje. M.Gebenas per 9 min. pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių).

Edgaras Ulanovas. Gražus E.Ulanovo perdavimas A.Duverioglu baigėsi pirmaisiais rungtynių taškais, tačiau „Fenerbahce“ puolėjas žaidė gana pasyviai, o antrajame ir trečiajame kėliniuose varžovai pradėjo vytis Stambulo komandą, kai treneris I.Kokoškovas į aikštę įleido E.Ulanovą. Ketvirtajame kėlinyje lietuvis visai nežaidė. Jis per 15 min. pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio) ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Artūras Milaknis. Devynerias iš eilės rungtynes „Žalgirio“ starto penkete pradėjęs A.Milaknis užleido šią vietą P.Jankūnui. Gynėjas vienintelį metimą pataikė antrojo kėlinio pradžioje. A.Milaknis žaidė beveik 14 min., pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių) ir 3 kartus prasižengė. Jis šį sezoną trumpiau žaidė tik vieneriose rungtynėse.

Lukas Lekavičius. „Žalgirio“ gynėjas dažnai įstrigdavo tarp dviejų varžovų ir nesugalvodavo, kaip pratęsti ataką, o jo metimai nebuvo pakankamai parengti. L.Lekavičius žaidė 17,5 min., nepelnė nė taško (0/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir išprovokavo 3 pražangas. L.Lekavičius taškų nepelnė pirmą kartą nuo 2019 m. spalį žaistų rungtynių su „Real“.

Tadas Sedekerskis. Vienuolika iš eilės rungtynių „Baskonia“ starto penkete pradėjęs T.Sedekerskis trečiadienį į aikštę buvo įleistas tik ketvirtojo kėlinio viduryje ir žaidė iki finalo sirenos. T.Sedekerskis aikštėje praleido 5 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.