EUROLYGA 2023

Jaunimas LKL komandose: savo šanso jau sulaukė ir 16-mečiai talentai

Lietuvos krepšinio lygoje šį sezoną nėra tokių supertalentų, kokie prieš kelerius metus buvo Jonas Valančiūnas ar Donatas Motiejūnas. Vis dėlto jaunų žaidėjų yra visose LKL komandose ir jie negali skųstis negaunantys galimybės parodyti savo sugebėjimus.

Marekas Blaževičius ir Rokas Jokūbaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius ir Rokas Jokūbaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Vilys.<br>Nevėžio klubo nuotr.
D.Vilys.<br>Nevėžio klubo nuotr.
LKL atsiskleidęs D.Vilys neseniai pasirašė naują ilgalaikę sutartį su „Nevėžiu“.<br>FIBA nuotr.
LKL atsiskleidęs D.Vilys neseniai pasirašė naują ilgalaikę sutartį su „Nevėžiu“.<br>FIBA nuotr.
Domantas Vilys
Domantas Vilys
Augustas Marčiulionis
Augustas Marčiulionis
Augustas Marčiulionis.<br>T.Bauro nuotr.
Augustas Marčiulionis.<br>T.Bauro nuotr.
Š.Marčiulionis su sūnumi Augustu.<br>R.Lukošiaus nuotr.
Š.Marčiulionis su sūnumi Augustu.<br>R.Lukošiaus nuotr.
Jonas Paukštė.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Paukštė.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Paukštė.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Paukštė.<br>G.Šiupario nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Digbeu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Digbeu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas.<br>M.Kulbio nuotr.
Donatas Motiejūnas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2021-02-04 20:05

20-mečių Roko Jokubaičio ar 18-mečio Augusto Marčiulionio pavardes tikriausiai įsidėmėjo net tie, kurie retai žiūri LKL rungtynes, o šį mėnesį stipriausioje šalies krepšinio lygoje jau debiutavo net ir 16-mečiai Paulius Murauskas bei Redas Šukšta.

Jaunimo turi visi

Lietuvos krepšinio lygos klubų paraiškose šiuo metu yra 29 žaidėjai, gimę 2000 metais arba vėliau. Bent po vieną jauną žaidėją į paraišką įtraukė visi dešimt LKL klubų, o lyderis pagal šį rodiklį yra Kėdainių „Nevėžis“, su kurio marškinėliais šalies pirmenybėse žaidė net penki šiai amžiaus kategorijai priklausantys krepšininkai.

Tiesa, trys jauni krepšininkai iš LKL klubų paraiškų į aikštę dar nepateko, o kai kurie kiti vaikinai ant parketo praleido vos kelias ar keliolika minučių.

Tačiau yra ir kitokių pavyzdžių. Kauno „Žalgirio“ jau neįmanoma įsivaizduoti be Roko Jokubaičio, „Nevėžio“ – be Domanto Vilio, „Prienų“ – be Tomo Digbeu, Klaipėdos „Neptūno“ – be Klaido Metrikio ir Nojaus Mineikio. Šie krepšininkai žaidžia daug, žaidžia rezultatyviai, o treneriai jais pasitiki net lemiamomis rungtynių akimirkomis.

Jauniausi LKL žaidėjai šį sezoną yra 2004 metais gimę Redas Šukšta iš Utenos „Juventus“ ir Paulius Murauskas iš „Žalgirio“.

Lyderis – iš „Nevėžio“

Lietuvos lygoje tarp jaunų Lietuvos krepšininkų rezultatyviausiai žaidžia „Nevėžio“ gynėjas Domantas Vilys. Sausio mėnesį 21-ąjį gimtadienį pažymėjęs vaikinas pelno 9,1 taško. Jis taip pat yra vienas ilgiausiai žaidžiančių jaunųjų krepšininkų (vid. 19,4 min.).

Kupiškėnas, kuris būdamas 14-os persikraustė į sostinę ir treniravosi Š.Marčiulionio krepšinio mokykloje, LKL žaidžia pirmą sezoną. Debiuto stipriausioje šalies lygoje jis laukė stebėtinai ilgai, nes dar prieš porą metų atstovaudamas Vilniaus „Perlui“ puikiai žaidė NKL pirmenybėse.

Tiesa, D.Vilys buvo įtrauktas į Vilniaus „Ryto“ paraišką, bet tuometiniai Vilniaus komandos treneriai jo talento neįvertino.

Praėjusį sezoną D.Vilys sėkmingai žaidė Šakių „Vytyje“, tad žingsnis į stipriausiąją šalies krepšinio pakopą, kurioje jaunuoliui šansą suteikė „Nevėžis“, buvo visiškai dėsningas. Maža to, prieš sezoną buvo nesunku nuspėti, kad jaunais žaidėjais besiremiančioje Kėdainių komandoje jis turės ypač geras galimybes atsiskleisti.

Jauniems krepšininkams šį sezoną duris plačiai atvėrė ir „Neptūnas“ – vienintelis LKL klubas, kuriame nėra nė vieno užsieniečio. Žinoma, Klaipėdos sirgalių nedžiugina tai, kad jų miesto komanda, palyginti su praėjusiais sezonais, labai susilpnėjo ir pralaimi daug dažniau negu laimi. Bet klaipėdiečiai gali pasidžiaugti bent tuo, kad „Neptūne“ svarbius vaidmenis atlieka vietiniai krepšininkai – tiek patyrę, tiek visai neseniai pradėję profesionalo karjerą.

Tarp perspektyvaus jaunimo greičiausiai raumenis parodė 20-mečiai Klaidas Metrikis (vid. 5,5 tšk.) ir Nojus Mineikis (vid. 7,6 tšk.). Beje, jei K.Metrikis sezonui rengėsi pagrindinėje „Neptūno“ komandoje, tai N.Mineikis sezoną pradėjo dublerių ekipoje, bet NKL pirmenybėse iškart padarė stiprų įspūdį ir spalio pabaigoje buvo įtrauktas į LKL paraišką.

Debiutavo rinktinėje

Vyrų rinktinėse žaidžiantys dvidešimtmečiai nėra retenybė. Du LKL rungtyniaujantys jaunuoliai irgi jau spėjo debiutuoti Lietuvos suaugusiųjų rinktinėje.

Tai – žalgiriečiai Rokas Jokubaitis ir Marekas Blaževičius. Tiesa, jiems biografiją labai anksti papildyti garbingu įrašu padėjo tai, kad Europos ar pasaulio pirmeybių atrankos turnyruose negali žaisti NBA bei Eurolygos krepšininkai ir daugelis stipriausių rinktinių kovoja rezervine sudėtimi. Kita vertus, R.Jokubaitis jau beldžiasi ir į tikros pirmosios rinktinės duris. Tikriausiai mažai kas abejoja, kad 20-metis gynėjas bus pakviestas į nacionalinės komandos stovyklą prieš olimpinį atrankos turnyrą, kuris numatomas 2021 metų vasarą Kaune.

R.Jokubaitis jau dabar yra svarbus „Žalgirio“ sudėties mainos žaidėjas ne vien LKL, bet ir Eurolygos turnyre. Per Eurolygos rungtynes jis žaidžia 20,9 min. ir pelno 7,5 taško. Lygiai toks pat (7,5 tšk.) yra R.Jokubaičio rezultatyvumo vidurkis Lietuvos lygoje.

19-mečiui M.Blaževičiui dar nepavyko įtikinti „Žalgirio“ trenerio Martino Schillerio, kad jis irgi gali praversti per rungtynes su stipriais varžovais. Eurolygoje šis vidurio puolėjas į aikštę leidžiamas tik esant aiškiai baigčiai, o ir Lietuvos lygoje žaidžia tik maždaug kas antras rungtynes – dažniausiai tik tuomet, kai skirtumas jau būna gana didelis.

Vis dėlto M.Blaževičius efektyviai panaudoja jam skiriamą laiką ir LKL pirmenybėse pelno 7,2 taško bei atkovoja 4,2 kamuolio.

Laukia savo šanso

Praėjusių metų rudenį į Lietuvos vyrų rinktinę jau buvo pakviestas ir 18-metis „Ryto“ gynėjas Augustas Marčiulionis. Turbūt ir pats krepšininkas, ir sirgaliai buvo įsitikinę, kad jaunuolis debiutuos rinktinėje per Europos pirmenybių atrankos rungtynes su Danijos komanda. Tačiau tuomet visas prognozes paneigę danai ne tik nesileido triuškinami, bet ir iškovojo sensacingą pergalę, todėl treneris Darius Maskoliūnas buvo priverstas remtis patyrusiais žaidėjais, o į dvyliktuką įtrauktas legendinio krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus įvykius stebėjo nuo atsarginių suolo.

Pirmą sezoną LKL žaidžiantis A.Marčiulionis (praėjusį sezoną jis NKL pirmenybėse atstovaudamas Vilniaus „Perlui“ pelnydavo 15,3 tšk.) kartais patenka į „Ryto“ starto penketą, bet žaidžia gana trumpai ir įmeta 4,2 taško. Įdomu, kad Čempionų lygoje jo vidurkis didesnis – 6,5 taško.

Buvęs „Ryto“ treneris Donaldas Kairys jaunajam gynėjui ilgiau žaisti leisdavo tik tada, kai komandai trūko krepšininkų išvykus Demetriusui Jacksonui ir dar neatvykus Ryanui Boatrightui.

Kitoks vaidmuo

Galima sakyti, kad kai kuriems jauniesiems krepšininkams LKL komandose skiriamas socialinis vaidmuo. Mažesnių miestų klubai – „Juventus“, Pasvalio „Pieno Žvaigždės“, „Nevėžis“, „Prienai“ – į paraišką įtraukia vietinius jaunus žaidėjus, kuriems galimybė žaisti LKL pirmenybėse yra lyg paskatinimas. Kartu tai yra ženklas visiems jauniems vietos krepšinio mokyklų auklėtiniams, kad jų talentas neliks nepastebėtas.

„Juventus“ treneriai šį sezoną į aikštę buvo įleidę uteniškius 17-metį Martyną Žvirblį ir 16-metį Redą Šukštą, „Pieno Žvaigždžių“ – pasvaliečius 19-metį Redą Venclovą ir 18-metį Robertą Indrišiūną, „Nevėžio“ – 18-metį kėdainietį Matą Razbadauską, „Prienų“ – sausio pradžioje 21-ąjį gimtadienį pažymėjusį prieniškį Ernestą Mankauską. Be to, „Prienų“ paraiškoje yra savo minučių laukiantis 19-metis prieniškis Elvinas Žemaitis.

Šie jaunuoliai neturi įtakos komandų rezultatams ir žaidžia arba labai trumpus tarpsnius, arba tada, kai mačo baigtis būna aiški.

Reikia pažymėti, kad nors Utenos, Pasvalio, Kėdainių ir Prienų klubai LKL pirmenybėse žaidžia gana seniai, šių miestų krepšinio mokyklos negali pasigirti į profesionalus išleistų auklėtinių gausa.

Neskaičiuojant aukščiau paminėtų nežymius vaidmenis atliekančių jaunuolių, Utenos, Pasvalio ir Prienų komandose visai nėra vietinių žaidėjų, o vienintelis „Nevėžyje“ žaidžiantis kėdainietis yra Justas Tamulis (beje, jis krepšinio paslaptis krimto A.Sabonio krepšinio mokykloje).

Sulėtėjusi pažanga

Kai kurie jauni krepšininkai pasinaudoti jiems suteiktomis progomis bent kol kas nesugeba.

Panevėžio „Lietkabelio“ vadovai tikriausiai daug daugiau tikėjosi iš 20-mečio Eriko Venskaus, kurį pasiskolino iš „Žalgirio“ klubo. Šis puolėjas porą praėjusių sezonų spindėjo NKL pirmenybėse, jau debiutavo Eurolygoje ir pelnydavo 4,5 taško LKL pirmenybėse, bet Panevėžio ekipoje ne taip ir trumpai žaidžiančio E.Venskaus pelnomi vidutiniškai 3,2 taško turbūt negali tenkinti trenerio Nenado Čanako.

Beje, ir per Europos taurės rungtynes 21-erių Paulius Poška aikštėje elgėsi kur kas drąsiau nei jaunesnis, bet labiau patyręs E.Venskus.

„Šiaulių“ lūkesčių nepateisina aukščiausias LKL krepšininkas Jonas Paukštė. 20-metis 220 cm ūgio milžinas, grįžęs į tėvynę po nesėkmingo bandymo patekti į Vitorijos „Baskonia“ komandą, šį sezoną žaidžia tik labai trumpus tarpsnius ir įmeta 1,6 taško.

Labai lėtai į priekį juda 20-metis Tomas Pačėsas. Jis Alytaus „Dzūkijoje“ žaidžia jau ketvirtą sezoną, bet į aikštę leidžiamas ne per kiekvienas rungtynes ir pelno 3,2 taško.

Kviečia užsieniečius

LKL jaunų krepšininkų sąraše yra ir trys užsieniečių pavardės. Žaisdamas Prienų komandoje užsigrūdinti bando 19-metis prancūzas Tomas Digbeu, Kėdainių ekipoje – 18-mečiai italas Abramo Canka ir vokietis Arielis Hukporti.

Anksčiau beveik visus jaunus užsieniečius į Lietuvą atveždavo „Žalgiris“, kuriam priklausę žaidėjai dažnai būdavo skolinami kitiems LKL klubams. LKL pirmenybėse nesulaukę nė 20-ies debiutavo su „Žalgiriu“ sutartis sudarę estas Siimas Sanderis Vene, kroatas Mario Delašas, vokietis Isaiah Hartensteinas, latvis Kasparas Vecvagaras, estas Kerras Kriisa.

T.Digbeu į Lietuvą užpernai irgi pateko per „Žalgirį“. Tiesa, jaunasis prancūzas ilgai gydėsi traumą, bet šį sezoną tapo svarbia „Prienų“ dalimi ir LKL pirmenybėse pelno 8,7 taško.

Nuo praėjusio sezono daugiausiai jaunos kartos užsienio krepšininkų kviečia talentų inkubatoriumi tapęs „Nevėžis“. Prieš šį sezoną Kėdainių klubas pristatė du įdomius naujokus, žaidusius savo šalių vaikinų rinktinėse, tačiau tiek A.Canka (vid. 4,8 tšk.), tiek A.Hukporti (vid. 10 tšk., bet žaidė tik dvejas rungtynes) dėl traumų kol kas mažai rungtyniavo Lietuvos lygoje ir neparodė kokius krepšinio pamatus gavo gimtosiose šalyse.

O kadaise buvo taip...

Ką prieš išvykdami į užsienį LKL pirmenybėse spėjo nuveikti įžangoje paminėti Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas?

D.Motiejūnas (gimė 1990 m.) atstovavo Kauno „Aisčiams“ ir 2008-2009 metų sezone pelnydavo 19,9 taško. Jis buvo antras pagal rezultatyvumą LKL krepšininkas. Tuometinis „Ryto“ žaidėjas J.Valančiūnas (gimė 1992 m.) su Lietuva atsisveikino būdamas 20-ies, o 2011-2012 metų sezone įmesdavo 14,2 taško, rezultatyviausių LKL krepšininkų sąraše užėmė penktąją vietą, tapo LKL vicečempionu ir buvo apdovanotas geriausio sezono žaidėjo prizu.

Vis dėlto rezultatyviausio jauno krepšininko vardas priklauso ne D.Motiejūnui. Kauno „Atleto“ aprangą vilkėjęs Žydrūnas Ilgauskas (gimė 1975 m.) antrajame LKL sezone (1994-1995 m.) pelnydavo 21,2 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.