EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – olimpinei atrankai besirengianti Čekija

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė per paskutinį Europos pirmenybių atrankos turnyro langą Vilniuje žais dvejas rungtynes. Pirmoji varžovė šeštadienį bus Čekijos komanda, kuri aplenkė mūsiškius per 2019 metų pasaulio pirmenybes.

Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse.<br>T.Bauro nuotr.
Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse.<br>T.Bauro nuotr.
Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse.<br>T.Bauro nuotr.
Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse.<br>T.Bauro nuotr.
Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse.<br>T.Bauro nuotr.
Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2021, 1:07 PM

Keista aritmetika

Lietuvos rinktinė prieš paskutinį atrankos langą atsidūrė gana keistoje padėtyje. Nors lietuviai dar neiškovojo kelialapio į Europos pirmenybes, šeštadienį vyksiančios rungtynės su čekais beveik nieko nelems. Nesvarbu, kaip baigsis dvikova su Čekijos komanda, Lietuvos rinktinės likimą nulems pirmadienį vyksiantis paskutinis mačas su danais.

Net jei lietuviai nugalės čekus, jiems vis tiek reikės įveikti danus. Jei lietuviai čekams pralaimės, jų padėtis žymiai nepablogės ir pergalė prieš danus užtikrins teisę žaisti Europos pirmenybėse.

Tiesa, yra vienas variantas, pagal kurį pralaimėjus čekams, per rungtynes su danais neužtektų minimalios pergalės, bet reikėtų pirmadienį laimėti didesniu skirtumu. Taip atsitiktų, jei lietuviai pralaimėtų čekams, o belgai nusileistų ir danams, ir čekams. Kokiu skirtumu lietuviams reikėtų įveikti danus, paaiškėtų po kitų rungtynių.

Prieš paskutinį atrankos langą Belgija turi 3 pergales, Lietuva ir Danija – po 2, Čekija – 1.

Čekijos rinktinė jau turi teisę žaisti Europos pirmenybėse, nes bus viena iš keturių turnyro šeimininkių, o kitos trys komandos kovoja dėl dviejų kelialapių į baigiamąjį etapą.

Svarbiausi nuostoliai

Kadangi čekai bus Europos pirmenybių šeimininkai, jiems turnyrinės prasmės neturi visas atrankos turnyras. Vis dėlto Čekijos krepšinio federacija stengėsi į rinktinę suburti didžiąją dalį geriausių šalies krepšininkų.

Suburti visus geriausius buvo neįmanoma dėl to, kad atrankos turnyre negali žaisti Eurolygos ir NBA krepšininkai. Dėl šios priežasties Čekijos marškinėlių nevilkti dvi ryškiausios žvaigždės: Stambulo „Fenerbahçe“ vidurio puolėjas Janas Vesely (30, 213) ir „Chicago Bulls“ gynėjas Tomašas Satoransky (29, 201).

J.Vesely šį sezoną vėl spindi „Fenerbahçe“ klube, kuriam atstovauja jau septintus metus. Čekas pelno vidutiniškai 13 taškų ir atkovoja 5,3 kamuolio, o jo rezultatyvumo vidurkis šį sezoną yra geriausias karjeroje. Penktadienį J.Vesely padėjo „geltoniems-mėlyniems“ iškovoti jau dešimtąją iš eilės pergalę ir su komandos draugais Eurolygos lentelėje pakilo į šeštąją vietą.

Nuo 2019 metų „Bulls“ atstovaujančiam T.Satoransky šis sezonas yra prastesnis negu praėjęs. Dėl COVID-19 mėnesį karantine praleidusio gynėjo vidurkiai NBA pirmenybėse krito iki 6,4 taško ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo, o ir Čikagos komanda dažniau pralaimi negu laimi. Rytų grupėje „Bulls“ užima devintąją vietą.

Trūksta dar kelių žaidėjų

Dar keli pajėgūs krepšininkai negali žaisti dėl kitų priežasčių.

Patrikas Auda (31, 206) šį sezoną rungtyniauja Japonijos lygos Jokohamos „B-Corsairs“ klube ir per pandemiją negrįžo namo dėl kelionių ribojimų.

Jaunasis talentas Vitas Krejči (20, 201) praėjusių metų rudenį patyrė sunkią traumą ir tikriausiai nežais iki sezono pabaigos. Beje, kelis praėjusius sezonus „Zaragoza“ aprangą vilkėjęs V.Krejči prieš kelias savaites sudarė sutartį su „Oklahoma City Thunder“ klubu, kuris įsigijo teises į čeką iš praėjusių metų NBA naujokų biržoje jį pašaukusio „Washington Wizards“.

Šįkart į Vilnių neatvyko ir „Bilbao“ vidurio puolėjas Ondřejus Balvinas (28, 217), kuris patyrė traumą per Vilniuje vykusį praėjusį atrankos langą. O.Balvinas nežaidė du mėnesius ir į aikštę grįžo tik sausio pabaigoje.

Čekijos rinktinei padėjęs natūralizuotas amerikietis Blake‘as Schilbas (37, 199) šiuo metu nėra sudaręs sutarties su jokiu klubu ir nuo pandemijos pradžios nežaidė nė vienerių rungtynių. Vis dėlto puolėjas tvirtina, kad karjeros dar nebaigė ir tikisi su Čekijos rinktine patekti į Tokijo olimpines žaidynes.

Prieš kelias dienas duodamas interviu bebasket.fr interneto svetainei, B.Schilbas sakė, kad ketina jau artimiausiu metu pasirašyti sutartį, o vienas iš galimų variantų – kažkuris Lietuvos klubas.

Pasikeitė pusė komandos

Šią savaitę į Vilnių atvyko septyni 2019 metais per pasaulio pirmenybes Čekijos garbę gynę krepšininkai. Tai – Jakubas Šiřina (33, 186, „Opava“), Tomašas Vyoralas (28, 190, „Pardubice“), Vojtechas Hrubanas (31, 202, „Nymburk“), Lukašas Palyza (31, 203, „Nymburk“), Martinas Křižas (27, 200, „Nymburk“), Martinas Peterka (26,203, Braunšveigo „Löwen“) ir Jaromiras Bohačikas (28, 197, Strasbūro SIG).

Užsienio klubuose žaidžia tik J.Bohačikas ir M.Peterka, o visi kiti krepšininkai rungtyniauja Čekijos lygoje.

Ddielės turnyrinės įtampos nejaučiantis Čekijos rinktinės treneris izraelietis Ronenas Ginzburgas suteikia šansą ir jaunosios kartos žaidėjams. Per šį atrankos langą parodyti savo talentą bandys 20-metis Lubošas Kovařas („Nymburk“) ir 21-erių Radekas Farsky („Brno“). Rinktinėje dar tik apsipranta ir 23-ejų Ondřejus Sehnalas (Prahos USK) ir 24-erių Šimonas Puršlas („Brno“).

„Visi norime žaisti rinktinėje ir parodyti, kad esame verti joje būti, – tvirtino Čekijos rinktinės kapitonas V.Hrubanas. – Šiais metais mums svarbiausios varžybos bus olimpinis atrankos turnyras, iki kurio dar liko keturi mėnesiai. Per olimpinę atranką prisidės dar šeši pajėgūs krepšininkai ir mes vėl būsime tokia komanda, kokia buvome per 2019 metų pasaulio pirmenybes“.

Ruošiasi olimpinei atrankai

Per užpraėjusių metų pasaulio pirmenybes nedaug ryškių žvaigždžių turinti Čekijos rinktinė nustebino krepšinio visuomenę brandžiu žaidimu ir gerais rezultatais. Pirmą kartą pasaulio pirmenybėse žaidę čekai užėmė šeštąją vietą ir iškovojo kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą.

Per olimpinį atrankos turnyrą dėl teisės vykti į Tokijo žaidynes Čekijos krepšininkai kovos su Turkijos, Urugvajaus, Graikijos, Kinijos ir Kanados rinktinėmis. Šios atrankos grupės varžybos birželio mėnesį bus surengtos Kanadoje.

Europos pirmenybėse Čekijos rinktinė kol kas žaidė tik penkis kartus. Geriausią rezultatą čekai pasiekė 2015 metais, kai užėmė septintąją vietą. Tiesa, ir Čekijos rinktinės istorija dar nėra labai ilga. Iki 1991 metų geriausi Čekijos krepšininkai kartu su slovakais atstovavo Čekoslovakijai, kuri kelis dešimtmečius buvo viena stipriausių Europos komandų ir net dvylika kartų iškovojo Senojo žemyno pirmenybių medalius (auksą – 1946 m., sidabrą – 1947, 1951, 1955, 1959, 1967 ir 1985 m.), bronzą – 1935, 1957, 1969, 1977 ir 1981 m.).

Lietuvius įveikė prieš 22 metus

Lietuvos ir Čekijos rinktinės iki šio šeštadienio žaidė ketverias oficialias rungtynes. Lietuviams labai karčius prisiminimus paliko pirmoji dvikova vykusi Dižone per 1999 metų Europos pirmenybes. Nors mūsų šalies komanda, kurioje žaidė ir Arvydas Sabonis, buvo aiški favoritė, turėjo pripažinti Čekijos rinktinės pranašumą 62:78.

Kitas trejas rungtynes lietuviai laimėjo, bet ne visos pergalės buvo lengvos. Jei 2007 metų Europos pirmenybėse Maljorkos Palmoje mūsų šalies rinktinė nugalėjo 95:75, tai per 2015 metų Europos pirmenybes Rygoje komandos žaidė pratęsimą, per kurį Lietuvos krepšininkai palaužė varžovus 85:81.

Praėjusių metų vasarį per šio Europos pirmenybių atrankos turnyro pirmąsias rungtynes Vilniuje lietuviai buvo stipresni 97:89. Tuomet Lietuvos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė Eimantas Bendžius (26 taškai), Laurynas Birutis (17), Arnas Butkevičius (11) ir Donatas Motiejūnas (10), Čekijos komandoje – Vojtechas Hrubanas (26), Patrikas Auda (16) ir Jaromiras Bohačikas (11).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.