EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – sensacijų kūrėja Danija

Prieš Europos vyrų krepšinio čempionato atrankos turnyrą tokios įvykių eigos C grupėje tikriausiai nesitikėjo niekas. Tačiau aikštėse netrūko staigmenų ir paskutinėse grupės rungtynėse dėl kelialapio į baigiamąjį turnyrą kovos komandos iš skirtingų krepšinio pasaulių: nuolatinė didžiųjų turnyrų dalyvė Lietuva ir visą amžinybę Europos pirmenybėse nežaidusi Danija.

Lietuvos krepšininkų varžovė – sensacijų kūrėja Danija.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – sensacijų kūrėja Danija.<br>Fiba.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2021, 1:02 PM

Skirtinga rungtynių vertė

Europos pirmenybių atrankos C grupėje liko dvejos rungtynės. Pirmosios iš jų – tarp Belgijos ir Čekijos – nieko nebelems. Keturias pergales iškovojusi Belgija jau užsitikrino pirmąją vietą, o vieną kartą laimėjusi Čekija yra paskutinėje ketvirtojoje vietoje, bet Europos pirmenybėse dalyvaus dėl to, kad bus jų šeimininkė.

Belgijos ir Čekijos krepšininkams išėjus iš aikštės, pirmadienį vakare ant Vilniaus arenos parketo žengs Lietuvos ir Danijos rinktinės. Jos kovos dėl antrosios vietos grupėje ir paskutinio 24-ojo kelialapio, skaičiuojant visas grupes, į Europos pirmenybes.

Po penkių turų Lietuvos sąskaitoje yra trys pergalės, Danijos – dvi. Kad liktų antrojoje vietoje, Lietuvos krepšininkams reikia iškovoti pergalę, nes pirmąsias tarpusavio rungtynes laimėjo danai. Jei Danijos komanda nugalėtų antrą kartą, ji aplenktų Lietuvos rinktinę dėl geresnių rezultatų tarpusavio dvikovose.

Nepasipriešino tik belgams

Šiame atrankos turnyre Danijos krepšininkai aštrius nagus parodė jau per pirmąjį langą. 2020 metų vasarį danai pirmojo turo rungtynėse išvykoje Čekijos komandai pralaimėjo tik 71:75. Tiesa, jau antrajame ture Belgijos ekipa Kopenhagoje nepaliko danams nė mažiausio šanso ir nugalėjo juos 88:72 (po trijų kėlinių belgai pirmavo 26 taškų skirtumu).

Danijos rinktinė driokstelėjo per antrąjį atrankos langą, kurio rungtynės buvo žaidžiamos praėjusių metų lapkritį Vilniuje. Viso pasaulio krepšinio visuomenė neteko žado išgirdusi naujieną, kad Danijos krepšininkai parklupdė Lietuvos rinktinę 80:76. Danams to neužteko ir po dviejų dienų jie nugalėjo Čekijos komandą 91:90.

C grupėje daniškus galvosūkius be vargo sprendžia tik belgai. Šeštadienį trečiojo atrankos lango pirmosiose rungtynėse Belgijos rinktinė antrą kartą sutriuškino turnyro išsišokėlius 88:65.

Tapo sezono atradimu

Sensacinga pergalė prieš lietuvius padėjo pagarsėti Danijos rinktinės lyderiui Iffei Lundbergui. Jis prieš tris mėnesius į lietuvių krepšį įmetė 28 taškus.

26 metų 193 cm ūgio gynėjas apskritai tapo vienu didžiausių šio Europos krepšinio sezono atradimų. Jis sezoną pradėjo Lenkijos lygoje įtikinamai pirmaujančioje Zeliona Guros „Zastal“ komandoje, kuri taip pat žaidžia Vieningoje lygoje. Rusijos rengiamame turnyre „Zastal“ lyderis pelnydavo net 20,4 taško ir pateko į Maskvos CSKA akiratį.

Kad tikrai nori šio krepšininko, CSKA vadovai galutinai nusprendė vasario pradžioje, kai Vieningos lygos rungtynėse „Zastal“ nugalėjo Maskvos komandą 93:90, o I.Lundbergas pelnė 26 taškus. Praėjusią savaitę CSKA oficialiai paskelbė, kad sudarė sutartį su naująja Danijos krepšinio žvaigžde.

Praėjusius tris sezonus I.Lundbergas žaidė Ispanijos klubuose. 2017 metais jis pasirašė sutartį su tuo metu antrojoje pakopoje rungtyniavusia „Manresa“ ir padėjo jai iškovoti kelialapį į ACB lygą, o 2019 metais perėjo į Lagūnos „Tenerife“ komandą, bet nebuvo jos lyderis. Praėjusį sezoną ACB lygoje danas pelnydavo tik 7,1 taško.

Nuostoliai ir sugrįžimas

Danijos krepšinio visuomenę naujiena, kad I.Lundbergas pasirašė sutartį su CSKA klubu, suprantama, nudžiugino. Tačiau gynėjas komandą pakeitė labai netinkamu metu. Perėjęs į Eurolygos klubą, I.Lundbergas nebegalėjo atvykti į rinktinę ir padėti jai per svarbiausias atrankos rungtynes.

Danijos rinktinė prieš šį atrankos langą patyrė ir kitų nuostolių. Į Vilnių neatvyko koronavirusu užsikrėtęs aukščiausias Danijos krepšininkas Sami Eleraky (26, 213), o jau Lietuvoje per treniruotę rankos traumą patyrė Darko Jukičius (29, 198).

Kita vertus, per šį langą į rinktinę grįžo Ispanijos antrosios lygos Lugo „Breogan“ klube žaidžiantis Kevinas Larsenas (27, 207). Jis praėjusių metų rudenį rinktinėje nerungtyniavo dėl asmeninių priežasčių.

K.Larsenas šiame atrankos turnyre yra antras pagal rezultatyvumą Danijos rinktinės žaidėjas. Jis pelno 13,3 taško. Rezultatyviausiai žaidęs I.Lundbergas įmesdavo 25,3 taško.

Prie komandos puolimo taip pat svariai prisideda Jonasas Zohore (10 tšk.), Adama Darboe (9,4 tšk.) ir Danielis Mortensenas (7,2 tšk.).

Didžioji dalis Danijos rinktinės krepšininkų žaidžia savo šalies klubuose. Tik K.Larsenas, J.Zohore (29, 210, Alikantės „Lucentum“) ir Sylvesteris Bergas (22, 201, „Caceres“) atvyko iš Ispanijos antrosios lygos komandų.

Beje, stipriausias Danijos klubas Orhuso „Bakken Bears“, kuriam atstovauja A.Darboe (34, 190), D.Mortensenas (26, 204) ir D.Jukičius, šį sezoną žaidė Čempionų lygoje. FIBA rengiamame turnyre Danijos čempionai laimėjo 3 iš 6 rungtynių, grupėje užėmė trečiąją vietą ir nepateko į kitą etapą.

Orhuso klubą aplenkė Lagūnos „Tenerife“ ir Sasario „Dinamo“, kurioje žaidžia Eimantas Bendžius. Tačiau „Bakken Bears“ sugebėjo aplenkti Stambulo „Galatasaray“ krepšininkus.

Pralaimėjo triženkliu skirtumu

Danijos rinktinė Europos pirmenybėse dalyvavo tik tris kartus praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje, kuomet dėl nedidelio krepšinio paplitimo dar nebūdavo rengiamos atrankos varžybos.

1951 metais danams žemyno pirmenybėse pavyko pasiekti tris pergales prieš Škotijos, Liuksemburgo ir Portugalijos rinktines, bet 1953 ir 1955 metų turnyruose Danijos krepšininkai pralaimėjo visas rungtynes.

1953 metais Danijos pavadinimas buvo įrašytas į Europos pirmenybių rekordų lentelę, nes ši komanda SSRS rinktinei pralaimėjo net 104 taškų skirtumu 14:118. Tai – didžiausiu skirtumu pasibaigusios Senojo žemyno čempionatų rungtynės.

Šeštojo dešimtmečio pabaigoje Danijos krepšinio vadovai nusprendė, kad triuškinamų pralaimėjimų jiems jau per daug ir ilgus metus net nebandė varžytis su stipriausiomis žemyno komandomis.

Kai FIBA pradėjo rengti Europos čempionatų atrankos turnyrus, Danijos rinktinė juose startuodavo ne kiekvieną kartą. Danai du atrankos ciklus praleido net ir šiame amžiuje.

Liko dvi laisvos vietos

Likus vienai dienai iki atrankos turnyro pabaigos, teisę žaisti Europos pirmenybėse turi 22 komandos: Izraelis, Ispanija, Lenkija (A grupė), Italija, Rusija (B grupė), Belgija, Čekija (C grupė), Kroatija, Nyderlandai, Turkija (D grupė), Gruzija, Serbija, Suomija (E grupė), Slovėnija, Vengrija, Ukraina (F grupė), Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija (G grupė), Graikija, Bosnija ir Hercegovina bei Bulgarija (H grupė).

Į Europos pirmenybes tikrai nepateks Rumunija (A grupė), Švedija (D grupė), Šveicarija (E grupė), Austrija (F grupė), Juodkalnija (G grupė) ir Latvija (H grupė).

Dėl paskutinio kelialapio B grupėje varžosi Estija ir Šiaurės Makedonija, C grupėje – Lietuva ir Danija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.