EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: nesavas A. Gudaitis, R. Jokubaičio pirmas kartas ir puolimo įgūdžius prisiminęs P. Jankūnas

Du iš trijų rezultatyviausių Eurolygos lietuvių Artūras Gudaitis ir Marius Grigonis visas jėgas išeikvojo savaitės pradžioje, kai jų komandos žaidė nukeltas rungtynes. Šiedu krepšininkai ketvirtadienį 26-ajame ture buvo neatpažįstami - priešingai nei Rokas Giedraitis, kuris šiame ture tarp lietuvių buvo rezultatyviausias.

„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.<br> Zalgiris.lt nuotr.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.<br> Zalgiris.lt nuotr.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
„Real“ ir „Žalgirio“ rungtynės Madride.
 Lietuvių statistika.
 Lietuvių statistika.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-02-27 10:22, atnaujinta 2021-02-27 10:54

Puolimo įgūdžius šią savaitę prisiminė veteranas Paulius Jankūnas, kuris buvo vienas nedaugelio spindulėlių aptemusiame Kauno „Žalgiryje“.

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiriui“ šį sezoną nepavyko nė karto įveikti nė vieno iš dviejų Ispanijos krepšinio milžinų. Prieš savaitę kauniečiai antrą kartą pralaimėjo „Barcelona“ komandai, o šį ketvirtadienį taip pat antrą kartą nusileido Madrido „Real“ klubui 58:70.

Per Madride vykusias rungtynes „Žalgiris“ trumpai pirmavo tik pirmosiomis minutėmis. Tačiau dar pirmajame kėlinyje „Real“ įgijo dviženklę persvarą ir nebeleido svečiams išsiveržti į priekį. Nors po pertraukos skirtumas svyravo nuo 1 iki 16 taškų, didesnis skaičius visą laiką degė prie šeimininkų pavadinimo.

Šios rungtynės pateko į Eurolygos metraščius dėl to, kad Madrido komanda per 40 minučių neatliko nė vieno baudos metimo (tai nutiko vos antrą kartą per 21 šiuolaikinės Eurolygos sezoną). Įdomu, kad „Žalgiris“ pataikė visas 12 baudų.

„Žalgiris“ antrą kartą šį sezoną pelnė mažiau nei 60 taškų. Nerezultatyviausiose rungtynėse kauniečiai išvykoje pralaimėjo Tel Avivo „Makabi“ komandai 57:85.

Kauno komanda į Ispanijos sostinę išvyko be traumuotų Patricio Garino ir Artūro Milaknio, o Karolis Lukošiūnas ir Marekas Blaževičius visas rungtynes praleido ant atsarginių suolo.

Penki Lietuvos krepšininkai pelnė daugiau nei pusę komandos taškų – 33 iš 58. Paulius Jankūnas įmetė 13 taškų, Lukas Lekavičius – 8, Marius Grigonis – 6, Rokas Jokubaitis – 4, Martinas Gebenas – 2.

Madrido komandoje, dėl traumų nežaidžiant veteranams Rudy Fernandezui ir Sergio Llulliui, buvo registruoti keturi Ispanijos krepšininkai. Tačiau vyriausias žaidėjas Felipe Reyesas nepakilo nuo suolo, o kiti trys ispanai pelnė 12 taškų.

„Žalgiris“ per 26 turus laimėjo 14 rungtynių ir dalijasi devintąją vietą su „Valencia“. Šios dvi komandos vienu tašku atsilieka nuo Stambulo „Fenerbahçe“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“, dviem – nuo Madrido „Real“ ir Miuncheno „Bayern“, trimis – nuo Maskvos CSKA ir Milano „Olimpia“, keturiais – nuo „Barcelona“.

Kitą savaitę Eurolygoje bus žaidžiamos dviejų turų rungtynės. Kauno krepšininkai liks namie ir priims Vilerbano ASVEL (antradienį, kovo 2 d.) bei Milano „Olimpia“ (penktadienį, kovo 5 d.) komandas.

Milano komanda šią savaitę žaidė du kartus. Pirmadienį „Olimpia“ nukeltose rungtynėse išvykoje pralaimėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ 70:79 (K.Punteris 16, Sh.Shieldsas 15, S.Rodriguezas 10), o ketvirtadienį namie nugalėjo autsaiderį „Chimki“ 84:74 (Sh.Shieldsas 17, L.Datome 15, S.Rodriguezas 13). Nuo Naujųjų metų „raudonieji bateliai“ laimėjo 8 iš 10 Eurolygos rungtynių.

Vilerbano ekipa penktadienį aplankė Eurolygos lyderę „Barcelona“ ir nugalėjo ją 76:69 (N.Cole‘as 21, M.Fallis, D.Lighty ir W.Howardas po 13). Šešių pergalių virtinę tęsianti ASVEL laimėjo 12 iš 26 rungtynių ir užima dvyliktąją vietą.

Legionieriai

Visos trejos rungtynės, kuriose žaidė užsienio klubų lietuviai, baigėsi triuškinamu skirtumu, o laimėti pavyko tik Rokui Giedraičiui ir Tadui Sedekerskiui su Vitorijos „Baskonia“.

„Baskonia“ penktadienį savo aikštėje nugalėjo susidomėjimą Eurolygos varžybomis jau praradusią Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą 87:67. R.Giedraitis pelnė 14 taškų, T.Sedekerskis – 2.

Nors galutinis skirtumas nebuvo astronominis, rungtynes buvo galima baigti jau antrojo kėlinio viduryje, kai Vitorijos krepšininkai pirmavo 46:22.

Keturių pergalių virtinę tęsianti „Baskonia“ pasiekė 13-ąją pergalę ir užima vienuoliktąją vietą. Baskai nuo „Žalgirio“ atsilieka vienu tašku.

Ketvirtadienį baisiausią sezono pralaimėjimą patyrė Sankt Peterburgo „Zenit“, savo aikštėje nusileidęs „Valencia“ komandai 62:91. „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 4 taškus.

Sank Peterburgo komanda tik vieną kartą antrojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą, o po pertraukos žaidimas vyko vos ne į vieną krepšį. Antrąją rungtynių pusę „Valencia“ laimėjo 47:21.

15 pergalių iškovojęs ir vienerių nukeltų rungtynių dar nežaidęs „Zenit“ dalijasi šeštąją vietą su Stambulo „Anadolu Efes“.

Taip pat 15 pergalių iškovojo Stambulo „Fenerbahçe“, bet ši komanda žaidė visas 26 rungtynes ir yra aštunta. Ir „Fenerbahçe“, ir „Zenit“ vienu tašku lenkia „Žalgirį“.

Penktadienį „Fenerbahçe“ krepšininkus ištiko panašus likimas, kaip „Zenit“. „Geltoni-mėlyni“ Stambulo komandų dvikovoje nusileido „Anadolu Efes“ net 74:106. „Fenerbahçe“ puolėjas Edgaras Ulanovas pelnė 8 taškus.

„Fenerbahçe“ pirmosiomis minutėmis atsiliko 0:8, o nuo 9-osios minutės „Anadolu Efes“ pranašumas visą laiką buvo dviženklis.

„Fenerbahçe“ nutraukė 10 pergalių virtinę, kurią pradėjo po to, kai gruodžio 17 dieną Kaune pralaimėjo „Žalgiriui“ 62:99.

Lietuviai

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ puolėjas pirmajame kėlinyje neleido įsismaginti „Crvena Zvezda“ lyderiui J.Loydui, o puldamas žaidė atsipalaidavęs ir, žvelgiant iš šalies, nepersistengdamas (kaip ir visa komanda). R.Giedraitis per 26 min. pelnė 14 taškų (3/4 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius.

Paulius Jankūnas. „Žalgirio“ kapitonas atgaivino prisiminimus apie geriausius laikus. Jis atsidengdavo gerose padėtyse ir baigdavo atakas arba taikliu metimu, arba išprovokuota pražanga, o savo baudos aikštelėje laimėjo beveik visas jėgos dvikovas. P.Jankūnas žaidė 22,5 min., pelnė 13 taškų (2/2 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 6/6 baudų), atkovojo 7 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir padarė 3 klaidas. Puolėjas pirmą kartą šį sezoną pelnė daugiau nei 10 taškų ir pakartojo sezono atkovotų kamuolių rekordą. Jo vidurkiai – 3,9 taško ir 3,8 atkovoto kamuolio.

Rokas Jokubaitis. Jaunasis gynėjas pirmą kartą karjeroje pradėjo Eurolygos rungtynes starto penkete ir pelnė pirmuosius taškus, varžovų baudos aikštelėje nepabūgęs milžiniškos W.Tavareso figūros. Tačiau po to du bandymai pakartoti tą patį triuką buvo nesėkmingi. Iki pertraukos R.Jokubaitis sėkmingai dirigavo komandos puolimui ir žinojo, ką daryti su kamuoliu. Tačiau trečiajame kėlinyje jam labai trūko taiklumo – tikslo nepasiekė net trys iš eilės metimai ir žalgirietis išsimušė iš vėžių.

R.Jokubaitis žaidė 24 min., pelnė 4 taškus (2/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio), atliko 4 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas, 3 kartus prasižengė ir 3 kartus suklydo.

Tadas Sedekerskis. Puolėjas vietą „Baskonia“ starto penkete užleido A.Petersui, į aikštę buvo įleistas tik antrajame kėlinyje ir iškart pasižymėjo efektingai pataisydamas komandos draugo metimą. Tikslūs T.Sedekerskio veiksmai abiejose aikštės pusėse padėjo Vitorijos komandai dar prieš pertrauką įgyti triuškinamą pranašumą. Jis žaidė 16 min ir pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio).

Lukas Lekavičius. Gynėjas staigiu pirmuoju žingsniu įgydavo pranašumą, bet iki pertraukos tuo pasinaudodavo tik maždaug kas antrą kartą, o trečiajame kėlinyje dar rečiau ir buvo priverstas mėtyti iš sudėtingų padėčių. L.Lekavičiaus taiklumas buvo žemas, o taškų sąskaitą jis žymiau papildė tik paskutiniame ketvirtyje, per kurį pataikė tris metimus. L.Lekavičius per 19,5 min. pelnė 8 taškus (4/9 dvitaškių).

Martinas Gebenas. „Žalgirio“ vidurio puolėjas vėl žaidė tik trumpą tarpsnį antrajame kėlinyje ir dar trumpesnį tarpsnį paskutinę minutę. M.Gebenas per 5,5 min. pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių).

Marius Grigonis. „Žalgirio“ starto penketo gynėjui viskas iš rankų krito nuo pirmųjų minučių. Jis nepataikė dviejų pirmųjų metimų, o gindamasis nesugebėjo sutrukdyti G.Deckui. Argentinietis ne tik žaidė rezultatyviai (14 taškų), bet ir kitoje aikštės pusėje sukaustė M.Grigonį, kuris per visas rungtynes atliko vos 5 metimus (mažiausiai nuo gruodžio pradžioje žaistų rungtynių su „Barcelona“). Kauno komandos lyderis žaidė 29 min., pelnė 6 taškus (2/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų) ir išprovokavo tik 2 pražangas (jo vidurkis – 4,5). M.Grigonis šį sezoną mažiau taškų pelnė tik per minėtas rungtynes su „Barça“.

Artūras Gudaitis. „Zenit“ vidurio puolėjas jau rungtynių pradžioje pralaimėjo beveik visas dvikovas B.Dubljevičiui (2:8 pagal taškus iki pirmojo juodkalniečio keitimo) ir lyg nesavas buvo iki rungtynių pabaigos. A.Gudaitis žaidė 18 min., pelnė 4 taškus (1/5 dvitaškių, 2/2 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas. Jis šį sezoną mažiau taškų pelnė tik du kartus.

Edgaras Ulanovas. „Fenerbahçe“ starto penketo puolėjas iki pertraukos žaidė labai pasyviai ir agresyvumo pridėjo tik trečiojo kėlinio viduryje. E.Ulanovas varžovų krepšį atrišo tik tada, kai „Anadolu Efes“ persvara jau buvo labai didelė. Jis žaidė 20,5 min. ir pelnė 8 taškus (2/3 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 1/3 baudų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.