EUROLYGA 2023

Afrikoje iškilusi krepšinio herojė rodo tikrą pavyzdį Vakarams: vyrų rinktinės trenerė stereotipus laužo į šipulius

Kol Vakarų pasaulis daug kalba apie moterų specialisčių vaidmenį vyrų sporte ir laukia, kada kuris nors klubas-galiūnas ar rinktinė vyrų komandos vairą skirs būtent trenerei, Afrikoje dirbanti australė Liz Mills rodo tikrą pavyzdį.

 Prie Kenijos rinktinės vairo stojusi L.Mills šalį atvedė į istorinę pergalę.<br> FIBA nuotr.
 Prie Kenijos rinktinės vairo stojusi L.Mills šalį atvedė į istorinę pergalę.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2021, 3:38 PM, atnaujinta Mar 14, 2021, 4:02 PM

Vos prieš šiek tiek daugiau nei mėnesį Kenijos vyrų rinktinės trenere tapusi L.Mills lengva ranka laužo stereotipus – jai jau pavyko nutraukti net 28 metus trukusį rinktinės prakeiksmą ir patekti į pagrindinį Afrikos čempionatą.

„Didžiuojuosi būdama pirmąja moterimi pasaulyje, vadovaujančia vyrui rinktinei pagrindiniame žemyno turnyre“, – tokią žinutę socialiniame tinkle „Twitter“ vasario 22 dieną paskelbė L.Mills, kuri tarsi uraganas įsiveržė į krepšinio bendruomenę.

Dabar ji tikisi, kad šie pasiekimai ne tik įkvėps kitas moteris siekti šių aukštumų, bet ir leis komandoms patikėti, kad moterys gali vesti jas į pergales.

Australė Afrikoje

Sidnėjuje gimusi ir užaugusi L. Mills paauglystėje sunkiai įsivaizdavo, kad kada nors ves vyrų krepšinio rinktinę medalių link.

„Kartu su savo dvyne seserimi užaugome sportuodamos įvairias sporto šakas, bet krepšinį žaisti pradėjome tik kai mums buvo 15 metų. Tačiau moterų krepšinį stebėjome nuo 11 metų ir matėme ne vieną puikią trenerę moterį“, – FIBA portalui sakė teigia L.Mills.

L.Mills į Afrikos žemyną atvyko prieš dešimtmetį ir savanoriavo Zambijoje. Tačiau bakalaurą sporto vadyboje bei magistro laipsnį trenerio specialybėje turinčiai specialistei nereikėjo daug laiko pažinti Afrikos krepšinį.

Australė karjerą pradėjo „Heroes Play United“ komandoje, kuri leido būsimąjai treneriai išbandyti save vienoje treniruotėje. Sužavėta jos darbu po treniruotės komanda L. Mills pakvietė dar kartą, o jau kitą sezoną nusprendė paskirti vyriausiojo trenerio asistente. Vėliau, jau tapus vyriausiaja trenere, L. Mills nuvedė klubą į Zambijos nacionalinio čempionato viršūnę.

Po sėkmės  klubiniame krepšinyje, australė užėmė trenerio asistento pozicijas Namibijos, Pietų Afrikos, Zambijos, Kamerūno bei Ruandos rinktinėse. Galiausiai Kenijos krepšinio federacija pasinaudojo gera proga ir pasiūlė jai nacionalinės rinktinės trenerės postą.

Ir L. Mills laiko nešvaistė.

Istorinė krepšinio drama

L. Mills laukė nelengvas išbandymas. Kenijos rinktinės trenere ji tapo likus vos mėnesiui iki atrankos į Afrikos žemyno krepšinio čempionatą pabaigos. Nors pirmosios rungtynės su naujaja trenere buvo nesėkmingos – pralaimėta Senegalo komandai – svarbiausia kova Kenijos komandos vis dar laukė.

Siekiant nutraukti 28 metus trunkantį prakeiksmą – nepatekimą į Afrikos čempionatą – Kenijos rinktinė privalėjo laimėti paskutines atrankos rungtynes prieš 11 kartų žemyno čempionę Angolos komandą.

Rungtynės prasidėjo itin sunkiai. 

Kenijos rinktinei rungtynių pradžia buvo ypač sudėtinga. Jau pirmąjį kėlinį komanda pralaimėjo rezultatu 9:22. Tačiau galiausiai sugebėjo atsitiesti ir sugrąžinti velnišką intrigą. Ketvirtajame kėlinyje likus vos 22 sek., Angolos krepšininkai tritaškiu metimu įsiveržė į priekį vienu tašku ir atsidūrė labai arti pergalės.

Bet L.Mills rankų nenuleido. Paskutinėmis sekundėmis ji patikėjo kamuolį Danijos krepšinio klube „Bakken Bears“ žaidžiančiam Tyleriui Ongwae, kuris pataikė pergalingą metimą su finaline sirena. Tai buvo neįtikėtinas finišas, leidęs Kenijos komanda išvęsti pergalę 74:73.

Tai buvo pirmas kartas, kuomet Kenijos rinktinė įveikė Angolą.

Tokiu būdu Liz Mils vedama komanda įveikė rungtynių favoritus bei pirmą kartą nuo 1994 metų pateko į žemyno čempionatą, o pati trenerė tapo pirmąja moterimi trenere įgyvendinusi tokį pasiekimą su vyrų rinktine.

Po pergalės – pagyrų lavina

Po pergalės firminiais ilgais odiniais batais išsiskirianti trenerė neslėpė džiaugsmo: „Įveikėme vieną iš geriausių rinktinių žemyne ir tai puikus jausmas. Rungtynes pradėjome prastai, tačiau žinodama savo žaidėjų brandą neabejojau, jog perlaušime rungtynes. Kai tik pradėjome gerai gintis, žinojau, kad pagėrės ir puolimas – taip ir įvyko“.

Vos prieš mėnesį iki rungtynių pasamdyta trenerei po pergalės buvo prisikirta nemažai laurų.

„L. Mills – trenerė ypač gerai supranta ir remiasi krepšinio statistika ir vaizdo analize. Tai savybės, kurios Afrikoje nėra stipriai paplitusios, todėl išskiria ją net tarp vyrų trenerių“, – rašė Kenijos naujienų portalas standartmedia.co.ke.

Siekia atverti daugiau galimybių moterims

Šalyje, kurioje moteris vis dar privalo kovoti dėl lygių galimybių siekiant užimti bet kokią lyderio poziciją, tapimas Kenijos rinktines trenere yra didis pasiekimas ne tik jai, bet ir visoms moterims sporte. Ir L. Mills nuomone, jai pavyko to pasiekti ne tik dėl to, kad yra užsienietė.

„Afrikoje yra daugybė trenerių iš užsienio, todėl odos spalva nieko nereiškia. Tačiau buvimas moterimi gali būti problema. Man džiugu, kad komandos, su kuriomis man teko dirbti, neatsižvelgė į mano lytį, o įvertino mane, kaip trenerę. Manau, jog mano darbo patirtis kalba už mane“, – teigė trenerė standartmedia.co.ke.

Vis dėlto pirmosios dienos treniruojant Kenijos rinktinę buvo nelengvos.

„Žinoma, žaidėjai žiūrėjo į mane nesuprasdami, kas vyksta. Ir nors pažinojau kai kuriuos žaidėjus anksčiau, tačiau visi žinome, kaip vyrai reaguoja, kai jiems vadovauja moterys, ypač sporte“, – sakė L.Mills.

Vis dėlto, dabar trenerė džiaugiasi, kad žaidėjai giria ją už pastangas ir sunkų darbą bei yra pasiruošę kuo daugiau išmokti.

Nors net dauguma moterų krepšinio komandų yra treniruojamos vyrų, L.Mills įsitikinusi, kad daugiau moterų trenerių turėtų būti suteikta galimybių tapti vyrų komandų vedlėmis.

„Ne viena komanda Afrikoje mane priėmė, todėl akivaizdu, jog yra noras matyti daugiau moterų treniruojant šio žemyno komandas. Tačiau labai svarbu, kad federacijos bei klubai pasitikėtų moterimis ir suteiktų joms daugiau šansų“, – FIBA.basketball.com pasakojo ji.

„Tikiuosi atsiras ir kita moteris, kuri ves vyrų komandą į Afrikos ar net pasaulio krepšinio čempionatą. Svarbiausia parodyti būsimąjai moterų trenerių kartai, kad tai įmanoma“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.