EUROLYGA 2023

Virš LKF kaupiasi permainų debesys: A. Sabonio įpėdinis – aiškus?

Robertas Javtokas palietė jautrią Jono Kazlausko sielos stygą. Ilgai tvirtinęs, kad Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento postas jo nedomina, legendinis treneris sutiko būti šių pareigų siekiančio buvusio auklėtinio R.Javtoko komandoje.

R.Javtokas (centre) vienas iš kandidatų pakeisti A.Sabonį.<br>Lrytas.lt montažas.
R.Javtokas (centre) vienas iš kandidatų pakeisti A.Sabonį.<br>Lrytas.lt montažas.
Robertas Javtokas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Robertas Javtokas.<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF prezidentas Arvydas Sabonis<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF prezidentas Arvydas Sabonis<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonas Kazlauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Kazlauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Edmundas Jakilaitis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Edmundas Jakilaitis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas ir Robertas Javtokas.<br>G.Šiupario nuotr.
Paulius Motiejūnas ir Robertas Javtokas.<br>G.Šiupario nuotr.
Robertas Javtokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Robertas Javtokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Robertas Javtokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Robertas Javtokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 25, 2021, 8:41 AM

Likus keliems mėnesiams iki dėl Tokijo olimpinių žaidynių atidėtų naujo LKF vadovo rinkimų prasidėjo dėlionės.

Buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kapitonas R.Javtokas į savo komandą prisikvietė ne tik 66 metų J.Kazlauską, bet ir žurnalistikos vilką 43 metų Edmundą Jakilaitį bei SEB banko valdybos narį, Pagalbos verslui tarnybos ir finansų direktorių 44 metų Aivarą Čičelį.

Jeigu 41 metų R.Javtokas būtų išrinktas naujuoju LKF vadovu, J.Kazlauskas, A.Čičelis ir E.Jakilaitis taptų viceprezidentais. Šios pareigos yra visuomeninės.

„Nė vieno iš jų nereikėjo įkalbinėti. Su kiekvienu susitikau, pristačiau savo viziją ir ko iš jų tikiuosi. Visi paprašė laiko pamąstyti ir galiausiai sutiko.

Vadinasi, manimi patikėjo, o tai labiausiai džiugina“, – lrytas.lt teigė R.Javtokas.

Patikėjo auklėtinio vizija

Prieš praėjusias Kalėdas kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ J.Kazlauskas dar sykį pakartojo, kad kandidatuoti į LKF prezidento postą neplanuoja.

„Antroji Arvydo Sabonio kadencija LKF prezidento poste pratęsta metams – iki Tokijo olimpinių žaidynių pabaigos.

Pagal LKF nuostatus, jis negali būti perrinktas. Ne kartą aiškiai pasakėte, kad šios pareigos jūsų nedomina, tačiau gal matote lyderį, kuris galėtų pakeisti A.Sabonį?“ – tuomet klausiau J.Kazlausko.

Žinomas treneris į šį klausimą atsakė taip: „Būtų labai gerai, jei rastumėte tuos lyderius, tuos kandidatus, kurie ne paskutinę minutę paskelbtų, kad nori pakeisti A.Sabonį, ir paklaustumėte jų, koks jų santykis su agentais, kaip jie žiūri į jaunimo sportą, talentų ugdymą, trenerių licencijas, finansavimą, ir tada susigaudytume, koks žmogus ateina.

Kai renkame Seimą, kandidatų klausinėjame kelis mėnesius, kodėl negalime ir čia paklausinėti? O dabar susirinksime paskutinę dieną, 15 minučių skirsime klausimams ir ką nors išrinksime.“

Panašu, kad R.Javtoko vizija J.Kazlauskui tiko.

Anot dabartinio Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriaus, daug dėmesio jis skirtų jaunimo krepšiniui ir trenerių kvalifikacijos kėlimo klausimams: „Vyrų krepšinis – tiktai vyšnia ant torto, viskas prasideda nuo jaunimo krepšinio. Daug problemų, kurias reikia spręsti, turi ir moterų krepšinis.“

R.Javtoko komandoje J.Kazlauskas ir būtų atsakingas už krepšinio metodikos rengimą, trenerių licencijavimą ir kvalifikacijos kėlimą. Kitaip tariant, viską, kas tiesiogiai susiję su krepšiniu.

Pasiūlymas nustebino

A.Čičelis rūpintųsi federacijos biudžetu – būtų atsakingas už visą finansinę dalį. E.Jakilaičiui tektų užduotis kurti strategiją, kaip bendrauti su žiniasklaida ir maksimaliai skaidrinti LKF darbą, kad federacija taptų atviresnė visuomenei.

„Krepšinio federacijos reikalais nelabai domėjausi – skaičiau, kad A.Sabonio, kuris, žinoma, geriausiai tinka atstovauti Lietuvos krepšiniui, kadencija baigiasi, ir gal dar kelis paviršutiniškus dalykus apie šią organizaciją.

Aš neturiu ten nei draugų, nei juo labiau nedraugų. Kai prieš kelias savaites į darbą užsukęs R.Javtokas paklausė, ar sutikčiau būti LKF viceprezidentu, jei jis būtų išrinktas prezidentu, labiau nei nustebau“, – savo feisbuko paskyroje rašė E.Jakilaitis.

Anot žurnalisto, R.Javtokas tada sakė, kad kitas viceprezidentas būtų J.Kazlauskas, glaustai išdėstė savo viziją, o E.Jakilaičio atsakomybė būtų veiklos skaidrumo didinimas, atsivėrimas visuomenei, abipuse pagarba grįstų santykių su žiniasklaida ir visuomene kūrimas.

„Pradėjau svarstyti ir po kiek laiko sutikau.

Niekuomet nebuvau pagalvojęs, kad savo veikloje kaip nors būsiu susijęs su krepšiniu, bet ką gali žinoti.

Tai dar nėra įvykęs faktas. O viceprezidento pareigos yra visuomeninės, kitaip tariant, neapmokamos ir, tikiuosi, labai daug laiko neatimtų.

Tiesa, tai gali būti gera galimybė dažniau sugrįžti į Kauną“, – aiškino iš šio miesto kilęs E.Jakilaitis.

Patirties įgijo „Žalgiryje“

Ketvirtus metus „Žalgirio“ organizacijoje dirbantis R.Javtokas turi du magistro diplomus – Vusterio universitete Jungtinėje Karalystėje baigė krepšinio trenerio specialybės magistrantūrą, o tuomečiame Šiaulių universitete tapo sporto vadybos magistru.

Paklaustas, ar ilgai svarstė galimybę kandidatuoti į LKF prezidentus, R.Javtokas teigė: „Kai baigiau krepšininko karjerą, svarsčiau, kuo užsiimti ir kur ieškotis darbo.

Kai sulaukiau „Žalgirio“ vadovo Pauliaus Motiejūno pasiūlymo, iškart sutikau.

Pirmiausia turėjau susidurti su tomis krepšinio problemomis, kurias reikia nuolat spręsti. Per tuos beveik ketverius metus suvokiau, kaip veikia tokios organizacijos, ir pradėjau mąstyti, kad ir LKF galima sukurti gerą sistemą.

Paulius mane palaikė, tad mintis vis nepaliko, kol galiausiai priėmiau sprendimą.“

„Žalgirio“ sporto direktorius jau turi numatęs ir žmogų, kuris, jei būtų išrinktas LKF prezidentu, taptų federacijos generaliniu sekretoriumi, tačiau šios pavardės dar neatskleidžia.

Minimi ir kiti kandidatai

R.Javtokas – kol kas vienintelis, viešai paskelbęs apie savo sprendimą kandidatuoti į LKF prezidento postą.

Užkulisiuose kalbama, kad kitais kandidatais gali tapti buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris 56 metų Ramūnas Butautas ir buvęs krepšininkas 43 metų Rimantas Kaukėnas.

Anksčiau dažnai buvo minima ir 63 metų verslininko Remigijaus Milašiaus pavardė, tačiau neseniai jis buvo perrinktas Lietuvos krepšinio lygos prezidentu, tad abejotina, ar jis norės keisti darbo kryptį ir tikrai sieks LKF prezidento posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti