EUROLYGA 2023

Paviešintas slaptas E. Messina laiškas, kuriuo jis išprašo M. Jamesą iš ekipos – treneris jau tada nujautė būsimus konfliktus

Garsiuoju krepšinio profesoriumi tituluojamas treneris Ettore Messina dar 2019 metais nujautė, kad JAV krepšininkas Mike'as Jamesas gali pridaryti bėdų tiek komandai, tiek ir jam pačiam, todėl stodamas prie Milano „Olimpia“ vairo atsisakė amerikiečio paslaugų. Ir tai nežiūrint į tai, kad žaidėjas buvo rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas.

 Ettore Messina ir Mike'as Jamesas<br> lrytas koliažas
 Ettore Messina ir Mike'as Jamesas<br> lrytas koliažas
Mike'as Jamesas<br>vk.com/cskabasket nuotr.
Mike'as Jamesas<br>vk.com/cskabasket nuotr.
Mike'as Jamesas<br>vkontaktre.ru nuotr.
Mike'as Jamesas<br>vkontaktre.ru nuotr.
E.Messina.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Messina.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Messina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Messina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Messina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Messina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Jamesas.<br> Reuters/Scnpix.com nuotr.
 M.Jamesas.<br> Reuters/Scnpix.com nuotr.
 E.Messina.<br> Reuters/Scnpix.com nuotr.
 E.Messina.<br> Reuters/Scnpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 7:01 PM

Šios detalės aiškėja po „La Gazzeta dello Sport“ išspausdinto asmeninio laiško, kurį prieš dvejus metus M.Jamesui parašė E.Messina.

Šiame sezone M.Jamesas Maskvos CSKA ekipoje išbuvo gerą pusmetį ir po eilinių pykčių pasitraukė iš Rusijos komandos.

Jis nuvyko į NBA ir sėkmingai pradėjo karjerą „Brooklyn Nets“. Tačiau į Maskvos komandą amerikietis perėjo iš „Olimpia“ komandos, kai naujasis treneris E.Messina nepanoro jo matyti savo gretose.

Neseniai M.Jamesas prakalbo apie E.Messinos laišką, tačiau viską sudėliojo abstrakčiai.

„E.Messina viską nutarė daryti pagal savo kurpalių. Vasarą mes kalbėjomės apie būsimą sezoną telefonu. Po to jis man elektroniniu paštu atsiuntė laišką, kuriame buvo parašyta, kad ieškočiau sau naujos komandos. E.Messina buvo naujas treneris. Visiškai nežinau, kas atsitiko, bet taip pasisuko situacija“, – prieš savaitė kalbėjo už Atlanto M. Jamesas.

Tačiau italų dienraštis gavo neviešinamą „Olimpia“ trenerio laišką, kuriame buvo aiškiai išdėstyti motyvai, kodėl E.Messina nepanoro matyti žaidėjo komandoje. Šiuo atveju strategas nujautė galimas problemas su M.Jamesu.

„Noriu pareikšti pagarbą ir asmeniškai pranešti apie savo sprendimą. Aš nutariau, kad tavęs mano komandoje nebus kitą sezoną.

Kaip jau kalbėjomės telefonu po mano paskyrimo treneriu birželį, aš labai su pagarba žiūriu į tavo talentą, tačiau susirūpinimą kelia tavo platus komandinių taisyklių pažeidimų sąrašas, kuris buvo per praįjusį sezoną.

Bandžiau aiškiai tavęs paklausti, ar gali garantuoti, kad laikysiesi disciplinos tiek aikštėje, tiek ir už jos ribų nuo mūsų sutarto laiko, bet negavau konkretaus atsakymo.

Man visiškai nerūpi, jog anksčiau niekas iš komandos nekėlė šių klausimų visais lygmenimis ar neskyrė tau jokių nuobaudų.

Vienintelis dalykas, kuris turi prasmę – toks tavo elgesys nebus niekada toleruojamas mano vadovaujamose komandose.

P mūsų pokalbio telefonu aš šnekėjausi su Atėnų „Panathinaikos“ ir „Phoenix Suns“ atstovais. Ir net bendravau su tavo jaunystės treneriais.

Tie pokalbiai tik sustiprino mano nuostatą: nežiūrint į tavo neįtikėtiną talentą, kyla per didelė rizika, jog pažeisi taisykles ir tapsi didžiąja prasme komandos problema, o ne jos stipriąja puse. Nesu pasiruošęs prisiimti riziką, kad to neįvyks sezono metu.

Jei taip nutiktų, imtis sprendimų būtų gerokai per vėlu. Kitą vertus, tai būtų nesąžininga komandos, savininkų ir Milano sirgalių atžvilgiu“, – prieš dvejus metus parašė E.Messina.

Palikęs Milaną, M.Jamesas susigundė pinigais Maskvoje. Tačiau po gan ramaus pirmojo sezono viskas apsivertė aukštyn kojomis antrame – 30-metis 185 cm M.Jamesas kaip reikiant susikirto su CSKA treneriu Dimitriu Itoudžiu ir dabar sezoną tęsia NBA „Brooklyn Nets“ klube.

M.Jamesas pastarąjį kartą NBA žaidė 2017-2018 m. sezone, kai atstovavo „New Orleans Pelicans“ bei „Phoenix Suns“ ekipoms ir vidutiniškai rinko po 9,3 taško.

Ten pat Amerikoje krepšininkas suskubo paaiškinti, kas įvyko tarp jo itr D.Itoudžio.

Galutinai CSKA ir M.Jamesas išsiskyrė po incidento per VTB turnyro dvikovą, kai po D.Itoudžio kritikos amerikietis išėjo į rūbinę ir susirinkęs mantą daugiau nepasirodė komandos būstinėje. Klubo prezidentas Andrejus Vatutinas pakomentavo šią situaciją taip: „Deja, darbo potencialas su M.Jamesu šiai dienai jau neįžvelgiamas. Pirmąjį savo sezoną Mike'as nekūrė mums jokių problemų ir todėl buvo pasirašyta trejų metų sutartis.

Šiame sezone klubas padarė viską, kas įmanoma, kad bendradarbiavimas būtų sėkmingas ir suteiktų komandai kuo didesnės naudos.

Jau sezono pradžioje iškilusias problemas negalima buvo išspręsti vienu rankos mostu, todėl dirbome taip vadinamu „rankiniu“ režimu, tačiau ir tada nepavyko pasiekti stabilumo ekipoje.

D.Itoudis yra patyręs ir daug ką žinantis treneris, turintis savo požiūrį, kaip reikia kurti komandą, nes jis ir atsako už galutinį rezultatą. Trenerių štabo nuomone, M.Jameso suspendavimas atitinka komandos interesus ir mes tikime, kad viskas dabar bus gerai, mums viskas pasiseks.

Kitą vertus, nereikia demonizuoti šį krepšininką. Jis nėra demonas. Jis puikus žaidėjas, ne kartą vienui vienas sugebėjęs laimėti rungtynes, stebindamas žiūrovus savo neįtikėtinais veiksmais ir metimais.

Tačiau jau taip atsitiko, kad situacija pasisuko į visiškai neišsprendžiamą konfliktą. Labai gaila, jį išspręsti nėra jokių galimybių ir tai labai apmaudu. Bet geriau dabar tai pripažinti nei gyventi ir svajoti apie stebuklą“.

„Jei kalbėsime apie D.Itoudį, kai kas atsitiko man asmeniniame gyvenime. Tad situacija pasisuko ne taip, kaip, mano giliu įsitikinimu, turėjo būti. Mes su treneriu turėjome nedidelį susikirtimą. Konfliktas tarp manęs ir D.Itoudžio nebuvo konfliktu tarp trenerio ir žaidėjo.

Didžiąja dalimi mes netinkame vienas kitam kaip asmenybės, kaip du vyrai. Kalba tikrai neina apie krepšinį. Štai kas įvyko tarp mūsų“, – aiškino M.Jamesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.