EUROLYGA 2023

VKM treneris A. Šležas: „Kiekvieno valia yra pasirinkti skiepytis ar ne, tačiau tai yra galimybė sugrįžti į buvusį gyvenimo ritmą“

Vilniaus krepšinio mokykla (VKM) palaiko žmonių vakcinavimo nuo COVID-19 viruso iniciatyvą ir siekia, kuo greičiau įgyti kolektyvinį imunitetą, siekiant sugrįžti į pilnavertį gyvenimo ritmą. Šiuo metu daugiau nei 77 proc. VKM trenerių ir administracijos darbuotojų yra gavę bent vieną skiepą nuo jau daugiau nei metus visą pasaulį suvaržiusio viruso. Vakcinavimo procesas yra pačiame įkarštyje, todėl šis skaičius tik didės.

 Andrius Šležas<br> E.Petriko nuotr.
 Andrius Šležas<br> E.Petriko nuotr.
 Šarūnė Valinskaitė<br> S.Čirbos nuotr.
 Šarūnė Valinskaitė<br> S.Čirbos nuotr.
 Gintautas Regina<br> E.Petriko nuotr.
 Gintautas Regina<br> E.Petriko nuotr.
 Edvinas Justa<br> E.Petriko nuotr.
 Edvinas Justa<br> E.Petriko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-04-29 16:03

Vilniauskm.lt vaizdo įraše VKM treneriai pasakoja apie savo patirtį karantino laikotarpiu bei dalinasi įžvalgomis apie vakcinavimą.

Neabejojama skiepo svarba

Krepšinio specialistai pozityviai priėmė galimybę skiepytis ir mato didžiulę to naudą: „Dėl pačio skiepo nebuvo jokių abejonių, kad tai yra reikalinga. Aš esu pasiskiepijęs ne tik nuo COVID-19 viruso, bet ir nuo erkinio encefalito. Tai yra ligos, kurios gali sukelti daug didelių problemų“ – pasakoja vienas garsiausių Lietuvos jaunimo krepšinio trenerių Gintautas Regina.

Krepšinis yra kontaktinis ir komandinis sportas, todėl labai svarbu sudaryti, kuo saugesnes sąlygas jaunimui ir patiems darbuotojams: „Kadangi mes dirbame su vaikais, esame didelėje rizikos pavojaus zonoje, dvejoti nebuvo dėl ko, nes norint vesti pilnavertes treniruotes bei tuo pačiu užtikrinti saugią aplinką treneris turi būti paskiepytas“ – sako buvęs ilgametis Vilniaus „Ryto“ komandos kapitonas Andrius Šležas.

Krepšinio specialistams pritarė ir praėjusiais metais Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) apdovanojimuose tarp geriausių jaunimo trenerių nominuota Šarūnė Valinskaitė: „Kai sužinojau, kad yra sukurta vakcina labai apsidžiaugiau ir galvojau, jog pagaliau viskas baigsis, žmonės bus saugūs. Kadangi turiu draugų medikų, kurie pirmieji gavo vakcinas, todėl nebuvo didelės baimės ar nerimo bei pati nusprendžiau pasiskiepyti.“

Pasitikėjimas mokslu ir vakcinavimo specifika

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad visos oficialiai patvirtintos COVID-19 vakcinos yra nepavojingos, o galimas šalutinis poveikis po skiepo signalizuoja, kad organizmas kuria imunitetą nuo viruso.

VKM treneriai prieš vakcinavimą susipažino su informacija ir galimais simptomais, tačiau daugeliui pasireiškė tik nežymus šalutinis poveikis: „Viskas buvo gerai ir po skiepo, ir praėjus ilgesniam laikui – po dienos, po savaitės. Dabar yra praėjusios trys savaitės po vakcinavimo ir puikiai jaučiuosi nuo pirmos dienos“ – kalbėjo Vilniaus „Ryto“ jaunimo sistemos ir VKM treneris Edvinas Justa.

Žymesnių simptomų nepajautė ir vyresniajai amžiaus grupei priklausantis G.Regina: „Kadangi pasiskiepijau iš ryto, tai tą dieną jaučiausi tikrai pakankamai gerai.

Vakare pravedžiau treniruotes ir tik jau grįžus po užsiėmimų šiek tiek pasijautė temperatūros kilimas. Kitą dieną ji nukrito ir jaučiausi pakankamai gerai bei žvaliai.

Kitų šalutinių poveikių aš nejaučiau. Galiu įvardinti, kad aš pasiskiepijau „AstraZeneca“ vakcina. Kas labai jos bijo, galiu nuraminti ir pasakyti, kad nėra, ko bijoti.“

Š.Valinskaitė yra praėjusi pilną vakcinavimo procesą ir yra paskiepyta jau du kartus. Trenerė pasidalino savo patirtimi ir pojūčiais po skiepų: „Po pirmojo skiepo buvo viskas gerai, skaudėjo tik ranką.

Paskiepijus reikia 15 minučių palaukti – sėdėjau ir laukiau, kas bus – ar suksis galva, ar bus kitų šalutinių poveikių, bet nieko nebuvo. Po antrojo skiepo pragulėjau visą dieną lovoje, bet neprireikė jokių medikamentų, tiesiog jautėsi nuovargis, kaip po kelių gerų treniruočių.“

Pasikeitusi kasdienybė ir viltis grįžti į įprastą gyvenimą

COVID-19 virusas suvaržė visą pasaulį, privertė jį sustoti, įvesti ribojimus, liečiančius ir sporto sritį: „Iki pandemijos mūsų gyvenimas buvo labai aktyvus ir judrus – kelionės, išvykos, susitikimai su draugais, artimųjų lankymas. Vėliau viskas nutrūko.

Tikiuosi po pilno vakcinavimo turėsiu galimybę greičiau sugrįžti į pilnavertį gyvenimą. Krepšinio prasme lygiai tas pats – karantino metu viskas užsidarė, su vaikais reikėjo dirbti nuotoliniu būdu. Iš pradžių atrodė įdomu, bet laikui bėgant vaikai pasiilgo gyvų treniruočių. Aš labai laukiau sugrįžimo į krepšinio aikštelę, rungtynių“ – pasakojo A.Šležas.

Treneriai neslepia, kad pasiilgo pilnaverčio gyvenimo ir šurmulio krepšinio salėse: „Žiūrovų kuriamos atmosferos – to labiausiai trūksta, nes tai yra neatsiejama krepšinio žaidimo dalis. Labai tikimės, kad stabilizuosis padėtis ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“ – viliasi E.Justa.

Krepšinio specialistui antrino ir Š.Valinskaitė, pridėdama, kad jaunimo fizinis aktyvumas dėl susiklosčiusios situacijos yra sumažėjęs: „Labiausiai pasiilgau rungtynių. Šiek tiek jau tai sugrįžo, tačiau tempas dar ne tas, koks buvo.

Nukenčia rungtynių skaičius, tėveliai abejoja ar leisti savo atžalas, todėl ir vaikų treniruotėse yra mažiau.

Aš asmeniškai labai pasiilgau kelionių, susitikimų su draugais ir apskritai laisvės gyventi. Manau, kad daugelis žmonių to pasiilgo ir dar labiau vertins laiką praleista su savo artimaisiais bei draugais“.

Vilniaus krepšinio mokykla supranta viruso keliamas rizikas ir neabejoja prevencijos būtinumu bei nori sudaryti, kuo geresnes sąlygas tiek savo darbuotojams, tiek auklėtiniams.

„Tikiuosi, kad labai greitai bus apsaugota kuo daugiau žmonių. Be abejo skiepytis yra savanoriškas dalykas ir kiekvieno asmeninis sprendimas.

Viltis yra grįžti į gyvenimą, kuris buvo ir, kad kuo mažiau žmonių patirtų blogus prisiminimus. Norėčiau visiems palinkėti, gerų patirčių“ – pozityviai užbaigia Š.Valinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.