EUROLYGA 2023

Aštuoni klubai – vienas tikslas: LKL ketvirtfinalių intrigos, skaičiai ir prognozės

Pirmadienį Lietuvos krepšinio lyga (LKL) užvėrė reguliariojo sezono duris, tačiau aštuoniems stipriausiems šalies klubams ilsėtis nėra kada – pirmenybių atkrintamosios varžybos startuoja jau trečiadienį vakare.

Kovą dėl LKL čempionų titulo tęsia aštuoni klubai.<br>Lrytas.lt montažas.
Kovą dėl LKL čempionų titulo tęsia aštuoni klubai.<br>Lrytas.lt montažas.
Vilniaus „Rytas“ reguliariajame sezone liko antras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus „Rytas“ reguliariajame sezone liko antras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prienų klubas tapo LKL reguliariojo sezono staigmena.<br>BNS/LKL nuotr.
Prienų klubas tapo LKL reguliariojo sezono staigmena.<br>BNS/LKL nuotr.
„Šiaulius“ į priekį traukia komandos legionieriai.<br>G.Šiupario nuotr.
„Šiaulius“ į priekį traukia komandos legionieriai.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ paskutinę akimirką grįžo į trečiąją poziciją.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ paskutinę akimirką grįžo į trečiąją poziciją.<br>G.Šiupario nuotr.
Pasvalio ekipa blogai užbaigė LKL reguliarųjį sezoną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasvalio ekipa blogai užbaigė LKL reguliarųjį sezoną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Kariniauskas šiame sezone neberungtyniaus.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Kariniauskas šiame sezone neberungtyniaus.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Žibėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Žibėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Uostamiesčio klubas pagerino savo pozicijas.<br>G.Šiupario nuotr.
Uostamiesčio klubas pagerino savo pozicijas.<br>G.Šiupario nuotr.
Utenos ekipa taikliausiai lygoje meta dvitaškius.<br>G.Šiupario nuotr.
Utenos ekipa taikliausiai lygoje meta dvitaškius.<br>G.Šiupario nuotr.
„Žalgirio“ lyderis Th.Walkupas.<br>G.Šiupario nuotr.
„Žalgirio“ lyderis Th.Walkupas.<br>G.Šiupario nuotr.
LKL atkrintamųjų varžybų medis.<br>LKL montažas.
LKL atkrintamųjų varžybų medis.<br>LKL montažas.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 2:24 PM, atnaujinta May 12, 2021, 2:49 PM

Šiemet už LKL „Top 8“ borto liko dešimtąją vietą užėmęs Kėdainių „Nevėžis“ (10/26) ir devintoje vietoje likusi Alytaus „Dzūkija“ (11/25).

Tuo tarpu kovą dėl čempionų titulo tęsią aštuonios po 36 reguliariojo sezono turų geriausią pergalių ir pralaimėjimų balansą turinčios ekipos.

2020-2021 m. LKL atkrintamosiose varžybose varžysis: Kauno „Žalgiris“ (33/3), Vilniaus „Rytas“ (27/9), Panevėžio „Lietkabelis“ (23/13), Utenos „Juventus“ (23/13), Prienų „CBet“ (14/22), Klaipėdos „Neptūnas“ (14/22), Šiaulių „Šiauliai“ (13/23) ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (12/24).

Visos aštuonios komandos pagal užimtą poziciją turnyrinėje lentelėje buvo suskirstytos į keturias ketvirtfinalių poras.

Kauno „Žalgiris“ (1 vieta reguliariajame sezone) – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (8)

Vilniaus „Rytas“ (2) – Šiaulių „Šiauliai“ (7)

Panevėžio „Lietkabelis“ (3) – Klaipėdos „Neptūnas“ (6)

Utenos „Juventus“ (4) – Prienų „CBet“ (5).

Ketvirtfinalyje bus žaidžiama iki dviejų, pusfinalyje, finale bei mažajame finale – iki trijų pergalių. Prireikus maksimalaus rungtynių skaičiaus, atkrintamosios varžybos baigtųsi birželio 13-ąją.

Portalas lrytas.lt apžvelgia visas „Top 8“ etapo poras bei dalinasi įdomiausiais atkrintamosiose varžybose dalyvaujančių komandų skaičiais.

Kauno „Žalgiris“ (1) – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (8)

Komandų lyderiai:

„Žalgiris“: Thomas Walkupas. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 8,5 taško, atlieka po 5,6 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja po 3,6 kamuolio ir renka po 14,5 naudingumo balo.

„Pieno žvaigždės“: Paulius Petrilevičius. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 11,6 taško, atkovoja po 5 kamuolius, atlieka po 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 14,1 naudingumo balo.

Tarpusavio rungtynių istorija – „Žalgiris“ laimėjo visas ketverias rungtynes.

„Pieno žvaigždės“ – „Žalgiris“ 67:81 (Pasvalyje)

„Žalgiris“ – „Pieno žvaigždės“ 95:79 (Kaune)

„Žalgiris“ – „Pieno žvaigždės 107:83 (Kaune)

„Pieno žvaigždės“ – „Žalgiris“ 63:93 (Pasvalyje).

Pirmosios ketvirtfinalio serijos rungtynės – gegužės 12 d. 18:30 val. Kaune.

Visų laikų tituluočiausia Lietuvos krepšinio komanda Kauno „Žalgiris“ užtikrintai laimėjo LKL reguliarųjį sezoną ir žygiuoja link 22-ojo čempionų titulo ekipos istorijoje.

Martino Schillerio auklėtiniai į „Top 8“ etapą atvyksta turėdami vos tris pralaimėjimus – po sykį kauniečiai nusileido „Lietkabeliui“, „Juventus“ ir „Rytui“. Turbūt rimčiausiu „Žalgirio“ iššūkiu reguliariajame sezone tapo koronavirusas ir jo sukeltos problemos.

Metų eigoje ne vienam žalgiriečiui teko iškristi iš rikiuotės dėl užsikrėtimo COVID-19, o dėl šios priežasties daugelis „Žalgirio“ dvikovų buvo nukeltos į vėlesnę datą.

Sezono pabaigoje M.Schillerio auklėtiniams teko įveikti NBA tvarkaraščiui prilygstantį rungtynių maratoną – Kauno klubui per kiek daugiau nei mėnesį reikėjo sužaisti net 18 mačų.

Vis dėlto tai nesutrukdė daugkartiniams šalies čempionams užtikrintai finišuoti LKL pirmenybių reguliariajame sezone ir pirmąją vietą turnyrinėje lentelėje jie užsitikrino dar balandžio pabaigoje.

„Žalgiris“ čempionate pirmauja pagal įmestus taškus (vidutiniškai per rungtynes po 91,3), rezultatyvius perdavimus (23,5), perimtus kamuolius (8,3) ir tritaškių taiklumą (42,25 proc.).

Tuo tarpu Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ sezoną galima padalinti į dvi dalis – pirmoje pusėje pasvaliečiai turėjo puikią galimybę taikytis net į stipriausiųjų ketvertą, tačiau itin nesėkmingas ketvirtasis ratas nubloškė Gedimino Petrausko auklėtinius į aštuntąją vietą turnyrinėje lentelėje.

„Pieno žvaigždės“ per paskutines devynerias ketvirtojo rato rungtynes pralaimėjo net septynis kartus.

„Yra daug momentų, dar iki ketvirtojo rato nesugebėjau įtikinti komandos, kad galime kartu kažką nuveikti, tam tikrose rungtynėse buvo blogi sprendimai žaidėjų rotacijoje. Čia yra daug niuansų, bet faktas, jog didžiausia kaltė – mano“, – puslapiui bcpienozvaigzdes.lt po reguliariojo sezono atviravo Pasvalio klubo strategas.

Tarp penkių geriausių lygos komandų pasvaliečiai rikiuojasi tik vienoje statistikos eilutėje – daugiausiai atliekamų rezultatyvių perdavimų. Per rungtynes vidutiniškai G.Petrausko kariauna atlieka po 19,5 rezultatyvaus perdavimo.

Visus keturis kartus „Žalgiriui“ šiemet LKL čempionate ir dar du kartus KMT turnyre pralaimėjusi „Pieno žvaigždžių“ ekipa yra laikoma neabejotina šios poros autsaidere.

Prognozė: seriją 2:0 laimės Kauno „Žalgiris“.

Vilniaus „Rytas“ (2) – Šiauliai“ (7)

Komandų lyderiai:

„Rytas“: Ivanas Buva. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 14,4 taško, atkovoja po 6,1 kamuolio ir renka po 15,7 naudingumo balo.

„Šiauliai“: Elvaras Fridrikssonas. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 15,6 taško, atlieka po 7,7 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja po 3 kamuolius ir renka po 19,9 naudingumo balo.

Tarpusavio rungtynių istorija – „Rytas“ laimėjo visas ketverias rungtynes.

„Rytas“ – „Šiauliai“ 107:80 (Vilniuje)

„Šiauliai“ – „Rytas“ 78:86 (Šiauliuose)

„Šiauliai“ – „Rytas“ 85:98 (Šiauliuose)

„Rytas“ – „Šiauliai“ 104:68 (Vilniuje).

Pirmosios ketvirtfinalio serijos rungtynės turėjo įvykti gegužės 13 d. 19 val. Vilniuje, tačiau dėl koronaviruso atvejo „Šiaulių“ ekipoje, dvikovos data bus patikslinta ateityje. 

Vilniaus „Ryto“ ekipa LKL reguliarųjį sezoną be didesnės konkurencijos užbaigė antroje pozicijoje, tačiau solidesnį žaidimą sostinės klubas pradėjo demonstruoti tik nuo sausio mėnesio, kai prie komandos vairo stojo iki tol trenerio asistento pareigas ėjęs Giedrius Žibėnas.

Pirmoje sezono pusėje vilniečiai neišvengė bangavimų – Gedimino miestą anksti paliko komandos legionieriai Demetriusas Jacksonas ir Chrisas McCulloughas.

Užtikrintumo „Rytui“ nepridėjo ir traumų bei koronaviruso smūgiai, o po nesėkmingų pasirodymų tarptautinėje arenoje ir KMT ketvirtfinalyje buvo nuspręsta pasukti skirtingais keliais su iki tol trenerio pareigas ėjusiu Donaldu Kairiu.

Naujuoju Vilniaus krepšinio gelbėtoju buvo pasirinktas G.Žibėnas, o jis pergalių vaisius ėmė skinti nuo pat pirmųjų dienų stojus prie sostinės klubo vairo.

Vadovaujant 37-erių krepšinio specialistui „Rytas“ pakilo iš psichologinės krizės duobės ir laimėjo 14 kartų iš eilės.

Sėkmingesnį vilniečių žaidimą įtakojo ir sezono viduryje prie komandos prisijungęs legionierius iš Kroatijos I.Buva, kuris greitai ėmėsi lyderio vaidmens ir tapo naudingiausiu ekipos žaidėju.

„Rytas“ LKL čempionate rikiuojasi antras pagal atkovotus kamuolius (36,2), antras pagal tritaškių taiklumą (41,7 proc.) ir žengia trečias pagal pelnomus taškus (88,4).

Gegužės 11-ąją savo 65-ąjį gimtadienį paminėjusio Antano Sireikos treniruojami „Šiauliai“ šiemet taip pat neišvengė bangavimų.

Sunkiai savo žaidimą atradusi Saulės miesto ekipa pirmoje sezono pusėje rikiavosi tarp autsaiderių ir pirmąją pergalę iškovojo tik po aštuonerių sužaistų rungtynių, tačiau, kaip yra pasakęs „Šiaulių“ ekipos strategas A.Sireika – svarbiausia ne kaip pradedi, o kaip užbaigi darbą.

Šiauliečiai ėmė gerinti savo pozicijas ir netrukus atsispyrė iš turnyrinės lentelės dugno.

„Šiauliai“ taip pat turėjo puikią galimybę pakilti net į stipriausiųjų penketuką, tačiau legendiniam LKL klubui koją pakišo po įtemptos kovos patirti skaudūs pralaimėjimai „CBet“ ir „Neptūno“ krepšininkams.

Didžiausia atakuoti mėgstančių „Šiaulių“ komandos problema – darbas gynyboje. A.Sireikos auklėtiniai rikiuojasi tarp daugiausiai taškų praleidžiančių ekipų visoje lygoje (91,4).

Vis dėlto šią problemą šiauliečiai bando kompensuoti kitais statistiniais rodikliais.

„Šiauliai“ pagal įmetamus taškus LKL rikiuojasi ketvirtoje pozicijoje (85,1), taip pat yra antri pagal rezultatyvius perdavimus (20,9) bei treti pagal dvitaškių taiklumą (56,5 proc.).

Šioje LKL ketvirtfinalio serijoje laukia dviejų į puolimą orientuotų ekipų akistatą, tačiau joje savo pranašumus turėtų įrodyti kiek sėkmingiau gynyboje dirbantys bei didesnį pranašumą ant atsarginių žaidėjų suolelio turintys G.Žibėno auklėtiniai.

Prognozė: seriją 2:0 laimės Vilniaus „Rytas“.

Panevėžio „Lietkabelis“ (3) – Klaipėdos „Neptūnas“ (6)

Komandų lyderiai:

„Lietkabelis“: Gytis Masiulis. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 12,8 taško, atkovoja po 5,6 kamuolio ir renka po 15,2 naudingumo balo.

„Neptūnas“: Žygimantas Janavičius. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 9,3 taško, atlieka po 6,2 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja po 3,4 kamuolio ir renka po 13,2 naudingumo balo.

Tarpusavio rungtynių istorija – per keturis mačus tris kartus laimėjo „Lietkabelis“.

„Lietkabelis“ – „Neptūnas“ 87:82 (Panevėžyje)

„Neptūnas“ – „Lietkabelis“ 80:90 (Klaipėdoje)

„Lietkabelis“ – „Neptūnas“ 82:77 (Panevėžyje)

„Neptūnas“ – „Lietkabelis“ 83:73 (Klaipėdoje).

Pirmosios ketvirtfinalio serijos rungtynės – gegužės 13 d. 18 val. Panevėžyje.

Panevėžio „Lietkabeliui“ į trečiąją vietą LKL reguliariajame sezone pavyko įšokti paskutiniame pirmenybių ture.

Sezono pabaigoje save į nemalonią padėtį pastatę panevėžiečiai atsidūrė ketvirtoje pozicijoje, tačiau paskutinėse reguliaraus sezono rungtynėse Nenado Čanako auklėtiniai įveikė Vilniaus „Rytą“ ir pakilo į stipriausiųjų trejetą.

Nemaloniu „Lietkabeliui“ epizodu tapo ir kovo pradžioje vieno iš komandos lyderių Margirio Normanto patirta trauma. Vis dėlto Panevėžio klubo gynėjui pavyko grįžti į rikiuotę prieš svarbiausias sezono kovas.

Tuo tarpu komandos amerikiečio Kyle'o Vinaleso situacija yra kiek kitokia. Balandžio pabaigoje riešą susižeidęs legionierius vis dar negali padėti savo ekipai.

„Lietkabelis“ LKL pirmenybėse pagal perimtus kamuolius rikiuojasi antroje pozicijoje (8,2), užima trečiąją vietą pagal tritaškių taiklumą (38,4 proc.) bei yra penktas pagal pelnomus taškus (84,7).

Pastaraisiais metais dažnu svečiu stipriausiųjų ketverte buvęs Klaipėdos „Neptūnas“ šį sezoną demonstruoja kur kas kuklesnius rezultatus.

Dėl COVID-19 pandemijos stipriai diržus susiveržęs uostamiesčio klubas kurį laiką net balansavo ties iškritimo iš stipriausiųjų aštuntuko ribos.

Skęsti pradėjusio „Neptūno“ laivo gelbėtoju tapo trapsezonio metu į Klaipėdą sugrįžusi ekipos legenda Deividas Gailius.

Ne vienerius metus šioje komandoje praleidęs 33-erjų 200 cm ūgio puolėjas itin prisidėjo prie stabilesnių komandos rezultatų ir sezono pabaigoje leido „Neptūnui“ pagerinti savo pozicijas turnyrinėje lentelėje.

„Aš tikrai manau, kad įmanoma pakilti iki 5 ar 6 vietos lentelėje, o atkrintamosiose kabintis už kiekvieno šanso“, – kovo mėnesį kalbėjo į Klaipėdą sugrįžęs D.Gailius.

LKL čempionate „Neptūnas“ užima trečiąją vietą pagal atkovotus kamuolius (35,6), rikiuojasi ketvirtas pagal blokuojamus metimus (2,03) ir žengia ketvirtas pagal dvitaškių taiklumą (55,5 proc.).

Šiame ketvirtfinalyje neturėtų trūkti atkaklios fizinės kovos. Vos vienerios šių komandų tarpusavio rungtynės šiame sezone baigėsi didesniu nei vienženkliu skirtumu, panaši tendencija turėtų išsilaikyti ir visos serijos metu.

Prognozė: seriją 2:1 laimės Panevėžio „Lietkabelis“.

Utenos „Juventus“ (4) – Prienų „CBet“ (5)

Komandų lyderiai:

„Juventus“: Mindaugas Kupšas. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 14,1 taško, atkovoja po 6 kamuolius ir renka po 18,2 naudingumo balo.

„CBet“: Emmanuelis Laconte. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 14,9 taško, atlieka po 5,1 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 15 naudingumo balų

Tarpusavio rungtynių istorija – „Juventus“ laimėjo visas ketverias rungtynes.

„Juventus“ – „CBet“ 89:84 (Utenoje po pratęsimo)

„CBet“ – „Juventus“ 91:105 (Prienuose)

„Juventus“ – „CBet“ 94:91 (Utenoje)

„CBet“ – „Juventus“ 94:108 (Prienuose).

Pirmosios ketvirtfinalio serijos rungtynės – gegužės 12 d. Utenoje.

Reguliariojo sezono pabaigoje Utenos klubas turėjo puikią galimybę jį užbaigti trečioje pozicijoje, tačiau svarbias rungtynes prieš „Rytą“ laimėjęs Panevėžio „Lietkabelis“ paskutiniame ture nustūmė Žydrūno Urbono auklėtinius į ketvirtąją vietą.

„Juventus“ viso LKL sezono metu žygiavo stabiliu žingsniu. Nors ir nebuvo išvengta pralaimėjimų pirmenybių autsaideriams, tačiau atsigriebtos pergalės prieš čempionato milžinus leido uteniškiams tvirtai jaustis stipriausiųjų ketverte.

Patį apmaudžiausią smūgį „Juventus“ turėjo sugerti prieš pat atkrintamąsias varžybas.

Likus vos keliems turams iki reguliariojo sezono pabaigos iš komandos rikiuotės dėl susilaužyto riešo galutinai iškrito vienas iš lyderių Vaidas Kariniauskas.

Ekipai atkrintamųjų varžybų starte taip pat dėl traumos padėti negalės snaiperis Martynas Gecevičius.

Į šių žaidėjų poziciją Utenos klubas įsigijo du naujokus – Martyną Paliukėną ir Aurimą Urboną.

„Komanda atsinaujinusi, atsišviežinusi, visai kitokia. Turime du naujus žmones, jie turi žaisti, turi padėti komandai. Turi padėti ir šiandien, ir rytoj, ir visų atkrintamųjų metu. Šiam etapui pasiruošėme optimaliai – suvaldėme situaciją ir pasiruošėme taip, kaip norėjome“, – prieš atkrintamųjų varžybų seriją LKL.lt sakė Ž.Urbonas.

Utenos klubas LKL čempionate pirmauja pagal blokuotus metimus (3,5), taikliausiai meta dvitaškius (60,8 proc.) ir rikiuojasi antras pagal pelnomus taškus (88,9).

Tuo tarpu Manto Šerniaus treniruojama „CBet“ tapo vienu didžiausiu šio sezono LKL netikėtumu.

Prieš pirmenybių startą Prienų ekipa buvo laikoma viena iš galimų kandidačių prasibrauti į stipriausiųjų aštuntuką, tačiau vieną iš mažiausių biudžetų šiemet turinti komanda sugebėjo finišuoti penktoje pozicijoje.

„Įveikėme tikrai sudėtingą ir neįprastą sezoną. Reikėjo priimti daug greitų sprendimų, buvo daug netikėtumų, nukeltų rungtynių, keitėsi varžovai. Toks sezonas mus užgrūdino.

Visa tai mus paruošė tokioms kovoms, kaip su Utena“, – LKL.lt kalbėjo Prienų klubo strategas M.Šernius.

Nepaisant sėkmingų pasirodymų aikštėje, už jos „CBet“ neišvengia nemalonumų.

Praėjusios savaitės pabaigoje vykusiose rungtynėse su Utenos „Juventus“ Prienų klubo krepšininkai išreiškė protestą dėl vėluojančių atlyginimų ir laimėję rungtynių pradžios ginčą atakos nerengė – 24 sekundes laikė kamuolį ir tada padėjo jį ant žemės.

Būtent dėl finansinių priežasčių sezono eigoje komandą paliko legionierius Marquisas Wrightas, kuris nutraukė sutartį ir išvyko rungtyniauti į Rumuniją.

„CBet“ LKL pirmenybėse užima ketvirtąją vietą pagal perimtus kamuolius (7,3), rikiuojasi penkta pagal atkovotus kamuolius (34,7) ir yra šešta pagal pelnomus taškus (83,8).

Nė karto reguliariajame sezone „Juventus“ neįveikusi „CBet“ pamėgins kibti į atlapus savo varžovams, tačiau savo patirtimi pasinaudojusi ir kokybišką žadimą demonstruojanti „Juventus“ ketvirtfinalį turėtų užbaigti po dviejų rungtynių.

Prognozė: seriją 2:0 laimėjos Utenos „Juventus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.