EUROLYGA 2023

Galingoji Serbija pradėjo pasiruošimą, tačiau treniruotis gali ne visi krepšininkai

Serbijos vyrų krepšinio rinktinės treneris Igoras Kokoškovas sudarė labai stiprų kandidatų sąrašą. Jei visi krepšininkai atvyktų į rinktinę, ji būtų favoritė bet kuriose varžybose. Tačiau jau dabar aišku, kad per olimpinių žaidynių atrankos turnyrą namie dėl kelialapio kovosiančiai Serbijos rinktinei trūks nemažai ryškių žvaigždžių, o prie kelių pavardžių kol kas padėti dideli klaustukai.

N.Nedovičius.<br>ImagoImages/Scanpix nuotr.
N.Nedovičius.<br>ImagoImages/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 7:45 AM

Serbijos krepšinio rinktinė pirmąją treniruočių stovyklą pradėjo praėjusį šeštadienį (birželio 12 d.). Tačiau treneris I.Kokoškovas nei pirmąją, nei dar kelias dienas rengti visaverčių treniruočių negalėjo. Numatytą dieną į stovyklą atvyko vos septyni krepšininkai, o trys iš jų negalėjo treniruotis dėl traumų.

Tik šią savaitę prie komandos draugų pamažu prisidėjo dar keli žaidėjai.

Pirmąją treniruotis pradėjusių krepšininkų grupelę sudarė Nemania Bjelica, Stefanas Jovičius, Daliboras Iličius ir Aleksa Avramovičius. Šią savaitę į stovyklą atvyko Bobanas Marjanovičius, Milošas Teodosičius, Danilo Andžušičius, Branko Lazičius, Dejanas Davidovacas, Ognienas Dobričius, Draganas Milosavlievičius ir Filipas Petruševas.

Artimiausiomis dienomis laukiami pastarąjį sezoną Eurolygos klubuose žaidę Vasilije Micičius, Vladimiras Lučičius, Nikola Kaliničius ir Vania Marinkovičius.

Geriausią pavyzdį komandos draugams parodė „erelių“ kapitonas M.Teodosičius. Jis praėjusį penktadienį (birželio 11 d.) žaidė paskutines Italijos lygos finalo rungtynes ir džiaugėsi su Bolonijos „Virtus“ klubu iškovotu titulu, iškart po to pats paskambino treneriui I.Kokoškovui, perdavė linkėjimus komandos draugams, o trečiadienį jau triūsė Serbijos rinktinės treniruotėje.

Tiesa, 34 metų M.Teodosičius nevyks į Atėnus, kur Serbijos rinktinė šį savaitgalį (birželio 18-20 d.) dalyvaus Akropolio taurės turnyre. Atėnuose serbai rungtyniaus su Puerto Riko, Meksikos ir Graikijos rinktinėmis, o vėliau su meksikiečiais dar sykį susitiks Belgrade (birželio 23 d.).

„Labiausiai man patinka pozityvi energija. Komanda nusiteikusi, visi dega noru vilkėti rinktinės aprangą. Neturėjome galimybės padėti pamatus, beveik be pasirengimo turėsime žaisti Akropolio taurės turnyre. Tačiau visose rungtynėse sieksime laimėti“, – prieš kelionę į Atėnus surengtoje spaudos konferencijoje žadėjo I.Kokoškovas.

Į rinktinę du kartus kviesti nereikia ne vien M.Teodosičiaus. Kitas veteranas Miroslavas Radulica, kuris kelerius pastaruosius sezonus žaidė Kinijos lygoje, iki pandemijos visuomet atvykdavo į rinktinės rungtynes net per klubų sezono viduryje rengiamus atrankos langus.

Praėjusį šeštadienį M.Radulica irgi buvo tarp septynių pirmųjų į treniruočių stovyklą atvykusių krepšininkų. Tačiau gydytojai neleido jam treniruotis dėl įsisenėjusios traumos. Kol kas neaišku, ar jis galės žaisti olimpinės atrankos turnyre.

Gydytojai bent kol kas raudoną šviesą taip pat uždegė Atėnų „Panathinaikos“ gynėjui Nemaniai Nedovičiui ir Belgrado „Partizan“ gynėjui Ognienui Jaramazui. Šiedu krepšininkai irgi atvyko į rinktinę praėjusį šeštadienį, bet sportinės aprangos neapsivilko.

Didesnių sveikatos problemų turi Nikola Milutinovas ir Marko Guduričius. Maskvos CSKA vidurio puolėjas N.Milutinovas, kuriam buvo atlikta peties operacija, nežaidžia nuo sausio mėnesio, bet serbai tikisi, kad jis pasveiks bent iki Tokijo žaidynių. Stambulo „Fenerbahçe“ gynėjas M.Guduričius išvyko pas specialistus konsultuotis dėl vis atsinaujinančių Achilo sausgyslės skausmų.

Treneris I.Kokoškovas norėjo stovykloje patikrinti du jaunus, bet jau į NBA išvykusius krepšininkus. Tačiau 20-metis Alenas Smailagičius („Golden State Warriors“) ir 19-metis Aleksejus Pokuševskis („Oklahoma City Thunder“) nusprendė ruoštis kitam sezonui pagal NBA klubų sudarytą programą ir atsisakė atvykti į rinktinę.

Rinktinėje nėra ir „Atlanta Hawks“ gynėjo Bogdano Bogdanovičiaus. „Hawks“ kovoja NBA lygos Rytų grupės pusfinalyje, tad kol kas neaišku, kada 16,4 taško pelnantis serbas galės grįžti į tėvynę. Aišku tik tai, kad B.Bogdanovičius tikrai nežais olimpinės atrankos turnyre, bet jis yra tvirtai pažadėjęs dalyvauti Tokijo žaidynėse, jei Serbijos rinktinė į jas pateks.

Serbijos sirgaliai, federacijos vadovai ir rinktinės treneriai ilgiausiai laukė „Denver Nuggets“ žvaigždės Nikolos Jokičiaus sprendimo. Šiais metais NBA naudingiausiu krepšininku išrinktas aukštaūgis sezono metu į visus klausimus apie rinktinę atsakydavo, kad „dar ne laikas“. Kai „Nuggets“ iškrito iš atkrintamųjų varžybų, N.Jokičius kelias dienas nesileido į jokias kalbas („Nežinau. Ką tik baigiau sezoną ir kol kas nieko nežinau“) ir tik trečiadienį paskelbė, kad nežais nei olimpinės atrankos turnyre, nei Tokijo žaidynėse.

„Deja, atėjo laikas, kai turiu pranešti, kad nepaisant didelio noro, negalėsiu žaisti rinktinėje. Tiesiog mano kūnui reikia ilgesnio poilsio. To pageidauja ir mano klubas. Neabejoju, kad rinktinė ir be manęs pasieks puikių rezultatų ir mums visiems suteiks daug džiaugsmo“, – N.Jokičiaus pranešimą perdavė „Tanjug“ naujienų agentūra.

„Dažnai pamirštame, kad krepšininkai turi savų problemų. Dar nekalbėjau su Nikola, todėl nenorėčiau nieko komentuoti“, – per trečiadienį Serbijos krepšinio federacijos surengtą spaudos konferenciją sakė naujieną išgirdęs treneris I.Kokoškovas.

NBA reguliariajame sezone ir atkrintamosiose varžybose N.Jokičius žaidė visas 82 rungtynes ir per jas aikštėje praleisdavo 34,6 minutės. Jis reguliariajame sezone pelnydavo 26,4 taško, atkovodavo 10,8 kamuolio ir atlikdavo 8,3 rezultatyvaus perdavimo. Denverio komanda iš atkrintamųjų varžybų iškrito Vakarų grupės pusfinalyje pralaimėjusi „Phoenix Suns“ klubui.

Serbijos rinktinė

Į Akropolio taurės turnyrą vyksiantys krepšininkai: Bobanas Marjanovičius („Dallas Mavericks“, NBA), Nemania Bjelica („Miami Heat“, NBA), Stefanas Jovičius („Chimki“, Rusija), Vania Marinkovičius („Valencia“, Ispanija), Aleksa Avramovičius (Madrido „Estudiantes“, Ispanija), Danilo Andžušičius (Burgo „Jeunesse Laique“, Prancūzija), Dejanas Davidovacas (Belgrado „Crvena Zvezda“), Branko Lazičius (Belgrado „Crvena Zvezda“), Ognienas Dobričius (Belgrado „Crvena Zvezda“), Filipas Petruševas (Belgrado „Mega“), Draganas Milosavljevičius (Belgrado „Mega“), Daliboras Iličius (Aleksandrovaco „Igokea“, Bosnija ir Hercegovina).

Vėliau prisidėsiantys krepšininkai: Milošas Teodosičius (Bolonijos „Virtus“, Italija), Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“, Turkija), Nikola Kaliničius („Valencia“, Ispanija), Vladimiras Lučičius (Miuncheno „Bayern“, Vokietija).

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.