EUROLYGA 2023

Venesuelos krepšinio rinktinė žada Lietuvoje remtis senąja gvardija – jei išsikapstys iš koronaviruso liūno

Venesuelos rinktinė, kuri bus pirmoji Lietuvos krepšininkų varžovė Kaune vyksiančiame olimpinių žaidynių atrankos turnyre, nuo praėjusios savaitės treniruojasi Turkijoje ir jau sužaidė vienerias pasirengimo rungtynes. Venesueliečiai šią savaitę Stambule turėjo žaisti dar dvejas rungtynes, bet jos buvo atšauktos Venesuelos rinktinėje nustačius COVID-19 židinį.

Gregory Vargasas toliau atstovauja Venesuelą. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Gregory Vargasas toliau atstovauja Venesuelą. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 9:58 PM

Venesuelos rinktinė per Atlantą persikėlė praėjusį šeštadienį (birželio 12 d.) ir laikinai įsikūrė didžiausiame Turkijos mieste Stambule. Antradienį venesueliečiai žaidė pirmąsias pasirengimo rungtynes, bet varžovai buvo labai silpni – Cedi Osmano akademijos krepšininkai. Svečiai iš Pietų Amerikos sutriuškino jaunuosius turkus 84:47, o nugalėtojų komandoje rezultatyviausiai žaidė Garly Sojo (14 taškų), Jose Ascanio (13) ir Windi Graterolis (11).

Ketvirtadienį ir penktadienį Venesuelos krepšininkai turėjo žaisti dvejas rungtynes su „tikromis“ varžovėmis Turkijos ir Rusijos rinktinėmis, tačiau planus sujaukė Venesuelos komandoje nustatytas koronaviruso atvejis.

Dabar nebeaišku, kaip venesueliečiai toliau tęs pasirengimą. Pagal pradinį planą jie turėjo birželio 20 dieną iš Stambulo išvykti į Milaną ir ten žaisti dar vienerias draugiškas rungtynes su Italijos rinktine.

Venesuelos rinktinę treniruojantis argentinietis Fernando Duro į Europą atsivežė keturiolika krepšininkų. Dauguma iš jų yra rinktinės senbuviai – net dešimt žaidėjų užpernai gynė šalies garbę Kinijoje vykusiose pasaulio pirmenybėse.

Jose venesueliečiai pateko į antrąjį etapą ir galutinėje lentelėje užėmė 14-ąją vietą. Venesuelos krepšininkai nugalėjo Dramblio Kaulo Kranto rinktinę ir nustebino įveikę turnyro šeimininkę Kinijos komandą, bet pralaimėjo Lenkijos, Rusijos ir Argentinos ekipoms.

Komandos lyderiai per pasaulio pirmenybes buvo Nestoras Colmenaresas (33, 203), Heissleris Guillentas (34, 183), Miguelis Ruizas (30, 202) ir Michaelis Carrera (28, 196). Šie krepšininkai ruošiasi kovoti ir olimpinės atrankos turnyre.

Pasaulio pirmenybėse Venesuelos rinktinei labai trūko vieno geriausių šalies krepšininkų Gregory Echenique. Tris pastaruosius sezonus Japonijos klubuose žaidęs puolėjas neatvyko į rinktinę ir šiais metais. Jis atsiuntė laišką, kuriame paaiškino, kad gydosi rankos traumą, bet taip pat pridėjo, jog neketina žaisti rinktinėje ir kitais metais.

Visi keturiolika rinktinės krepšininkų pastarąjį sezoną žaidė Venesuelos lygoje. Tiesa, keli žaidėjai prie gimtosios šalies komandų prisidėjo tik per lemiamas varžybas, kai baigė sezoną Europoje arba Argentinoje.

Gregory Vargasas rungtyniavo Klužo „Universitatea“ (Rumunija), M.Carrera – Jeidos „Forca“ (Ispanijos antroji lyga), Davidas Cubillanas – „Huesca“ (Ispanijos antroji lyga), Jhornanas Zamora – Evro ALM (Prancūzijos antroji lyga), N.Colmenaresas – „Instituto de Cordoba“ (Argentina).

N.Colmenaresas ir Jose Vargasas į rinktinę atvyko neišsigydę Venesuelos lygos atkrintamosiose varžybose patirtų traumų. N.Colmenaresas dar nežaidė ir antradienį per pirmąsias draugiškas rungtynes Stambule.

Venesuelos lygos finalo serija baigėsi birželio 4 dieną, tačiau rinktinės treneris F.Duro dėl to nemato problemos. Jis pažymėjo, kad kai kurie žaidėjai iš kitų šalių rinktinių nacionalinėse pirmenybėse užtruko dar ilgiau: „Nors Venesuelos lygos finale žaidę krepšininkai yra pavargę, jie dar neišsimušė iš rungtynių ritmo ir jiems nereikia atgauti sportinės formos.

Mūsų būsimi varžovai turi panašių problemų. Mūsų lūkesčiai dideli, niekas negali iš mūsų atimti svajonės iškovoti olimpinį kelialapį. Prieš penkerius metus Venesuelos rinktinė žaidė olimpinėse žaidynėse ir dabar nori į jas grįžti“.

Per 2016 metų Rio de Žaneiro žaidynes F.Duro dar nebuvo šios komandos treneris. Tuomet venesueliečiams vadovavo kitas Argentinos krepšinio specialistas Nestoras Garcia.

F.Duro remiasi patyrusiais krepšininkais – daugumai pagrindinių Venesuelos rinktinės žaidėjų jau yra 30 ar daugiau metų. Vis dėlto treneris nemažai tikisi ir iš jaunosios kartos atstovo Garly Sojo. Šis 21 metų gynėjas ryškiai atsiskleidė Venesuelos lygoje, o rinktinės stovykloje taip pat jau parodė, kad yra pasiruošęs perimti dalį naštos iš senbuvių.

Plačiame kandidatų sąraše buvo dar jaunesnis krepšininkas – 17-metis Fabrizio Pugliatti. Jis nuo 2018 metų treniruojasi Romos „Stella Azurra“ krepšinio akademijoje ir prieš kelias savaites žaidė Eurolygos jaunimo turnyro finalo etape, tačiau į rinktinės treniruočių stovyklą kol kas nebuvo pakviestas.

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

„Euro 2020“ C grupės mačas: kovoja pirmąsias dvikovas pralaimėjusi Ukraina ir Šiaurės Makedonija

Europos čempionato trečiadienio akistatas pradeda C grupės ekipos. Dienos mače kaunasi dvi rinktinės, kurioms nepasisekė pirmame ture iškovoti pergalės: Ukraina ir Šiaurės Makedonija. Rungtynės vyksta Rumunijos sostinėje Bukarešte.

Ukrainos komanda startiniame mače sužaidė bene gražiausią iki šio mačą ir po atkaklios akistatos nusileido Nyderlandams 2:3. Olandų futbolininkai pirmavo 2:0, tačiau Andrijaus Ševčenkos kariauna sugebėjo atsitiesti ir išlyginti rezultatą 2:2. Vis dėlto Nyderlandų ekipa paskutinėmis minutėmis pelnė pergalingą įvartį.

Tuo tarpu Šiaurės Makedonijos ekipa nusileido Austrijai 1:3.

Ukraina

Atranka. 6 pergalės, 2 lygiosios, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Grupių etapas (2012, 2016)

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Andrijus Ševčenka, 44 metai

Pagrindinė žvaigždė. Andrijus Jarmolenka, 31 metai, „West Ham United“.

Atrankoje nė vieno pralaimėjimo nepatyrusi Ukraina užsitikrino aukščiausio lygio rinktinių pagarbą. „Euro 2020“ atrankoje ukrainiečiai į antrąją poziciją nustūmė Portugaliją, o pasaulio čempionato atrankoje lygiosiomis sužaidė su Prancūzija. Tačiau šiame kelyje matėme ir daug kluptelėjimų – kad ir prarastų taškų pasaulio čempionato atrankoje Suomijai ir Kazachstanui.

Nuo 2016 rinktinei vadovaujantis A.Ševčenka gali pasidžiaugti puikų sezoną „Manchester City“ turėjusiu Oleksandru Zinčenka bei pagrindiniu saugu iš „Atalanta“ Ruslanu Malinovskiu, tačiau didžiausia atsakomybė kris ant 31-erių A.Jarmalenkos pečių, kuriam reikės pabusti po tylaus sezono Anglijoje. Būtent puolimas ir tampa itin didele Ukrainos problema – ekipai nesiseka realizuoti progų, o iš daug Kijevo „Dynamo“ bei Donecko „Šachtar“ klubų sudarytai komandai pritrūksta nuoseklumo ir kokybės, kuri virstų taškais.

Šiaurės Makedonija

Atranka. 4 pergalės, 2 lygiosios, 4 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Nežaidė.

„Euro 2016“. Nežaidė.

Treneris. Igoris Angelovskis, 44 metai

Pagrindinė žvaigždė. Eljifas Elmas, 21 metai, „Napoli“

Šiaurės Makedonija čia prasimušė laimėjusi Tautų lygos D grupė atkrintamąsias. Tai – žemiausio reitingo komanda Europos čempionate. Ji yra 62 vietoje. Šiaurės Makedonijos futbolas tikrai nėra itin gražus, tačiau rinktinė prasimušė į pirmuosius puslapius, kai pasaulio čempionato atrankoje 2:1 pamokė Vokietiją, kuriai tai buvo pirmasis pralaimėjimas tokiame turnyre nuo 2001-ųjų.

Šiaurės Makedonija turi potencialo ir tikrai pavojingą E.Elmą. „Euro 2020“ atrankoje tik lenkams pavyko išsaugoti sausus vartus. Akys turėtų krypti ir į 37-erių Goraną Pandevą. 2010 metų Čempionų lygą su Milano „Inter“ laimėjęs veteranas nuolat primena, kad vis dar turi parako. Tačiau Šiaurės Makedonijai labai retai pavyksta išvengti praleistų įvarčių. Vartininkas Štole Dimitrievskis turės labai daug darbo, o pasitikėjimo gynybai neprideda ir faktas, kad dauguma komandos žaidėjų – iš žemesnio rango klubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.